Ok dan. Ook Facebook bouwt een eigen internet-satelliet

Zalig zijn de armen van geest...
Zalig zijn de armen van geest...

Juist ja, community-baas Zuckerberg bouwt volgens Wired een eigen breedband-brengende satelliet. Facebooks - laten we naar aanleiding hiervan eens een overmatig gebruikte Nietzscheaanse metafoor uit de kast pakken - 'Wille zur Macht' is, zo blijkt maar weer, per definitie grenzeloos. De Übermensch van dit millennium heet 'Facebook Sapiens', die in zijn selfie-narcisme niets van zijn individualiteit wil of kan achterhouden voor Zucks data-gulzige algoritmes. En juist de Untermensch-jes in internet-arme gebieden blijven in het donker, verstoken van alle geneugten van Facebook het internet. We spreken dan over meer dan de helft van de mensenpopulatie, die nog steeds offline leeft of zoals dat zo mooi heet, 'underconnected' is. Al die data ligt als een enorme olieplas te wachten om geëxploiteerd te worden. Hoe? Nou simpel, door internet te brengen met een eigen satelliet. Want als Mohammed niet naar de berg wil komen, moet de berg maar naar Mohammed, moet men bij Facebook met een spreekwoordelijke omkering hebben gedacht. En dus bouwt het platform een eigen satelliet die breedband-internet brengt naar gebieden waar de bevolking misschien nog niet in haar totaliteit verslaafd is aan drinken van te dure merk-soda, het eten van Mac-burgers of Whoppers en nog niet via hun telefoon bewerkt wordt door slim verpakte advertenties die individuen ongewild reduceert tot een 'unit' in het klapvolk van een autocratische leider. En hoe noemt Facebook haar Spoetnik? 'Athena'. Sjugt, in de epoche waar big data en het grootkapitaal synoniemen zijn de vrijheid van informatie de globale norm is, is de naam van de godin der wijsheid natuurlijk uitermate goed gekozen. Overigens is de 'Athena' niet Facebooks eerste project dat erop is gericht om via het zwerk verlichting te brengen. Het Aquila-project, waarbij breed gevleugelde drones op grote hoogte de heilsboodschap verspreidden is vorige maand stopgezet. Facebook weet zich met dit soort projecten al een tijdje in goed gezelschap van Musks SpaceX, Google en andere bedrijven

Reaguursels

Inloggen

Dit is een ontzettend stom plan, want een signaal van een satelliet ontvangen is dan misschien een koud kunstje, maar een signaal terugsturen precies naar een onzichtbaar speldenknopje aan de hemel is een ander verhaal. In Boekielanden is er vrijwel niemand die zich een satellietzender zou kunnen veroorloven en degenen die het wel kunnen bevinden zich hoofdzakelijk in de steden waar je voor minder geld glasvezel en 4G kunt aanleggen in de villawijken en zakendistricten.

De hele reden waarom dat "Loon" ooit bedacht is, is dat de "underconnected" doelgroep geen satellietzenders kan betalen.

Huisregelneef_III | 21-07-18 | 19:14 | 2 | + 0 -

Dat ligt er vooral hoeveel satellieten je gebruikt (of beter gezegd hoeveel je er in de baan rondom de aarde hebt). Musk is van plan bij 12.000 satellieten de lucht in te schieten. Het voordeel daarvan is dat je niet meer specifiek op een bepaalde satelliet hoeft te richten. Daarmee kan het netwerken op vrijwel dezelfde wijze als het GSM netwerk..

Tegenwoordig heb je iSatHubs welke hetzelfde formaat hebben als een reguliere router zoals de FritzBox. Heb je weleens van de ESP8266 WiFi module gehoord? Vroeger betaalde je voor een WiFi module tientallen euro's. De ESP8266 koop je tegenwoordig op AliExpress voor nog geen twee dollar per stuk. Bedenk je eens wat de prijs zou zijn als je er 10.000 besteld.

Juist bedrijven zoals SpaceX en Amazon en waarschijnlijk in iets mindere mate Google en Facebook zijn (wereldwijd) groot genoeg om dit te kunnen opzetten. Musk en Bezos bezitten commerciele ruimtevaart bedrijven. Die kunnen zonder extra kosten bij elke launch ook een aantal eigen satellieten lanceren. SpaceX en Amazon kunnen met internet communicatie doen wat WhatsApp heeft gedaan met telefoon en sms..

TuurlijkNiet | 21-07-18 | 21:12 | + -1 -

Eh... een satelliet bereiken met WiFi? Ik ben al blij als m'n WiFi 20m haalt...

Poekieman | 22-07-18 | 09:35 | + 0 -

FB spioneert behoorlijk in Boekielanden, in dit geval via - niet eens zo heel goedkoop - aangeboden internet access via WiFi spots.

"Global social networking giant Facebook, which is facing a storm of international protest over its data mining and consumer data protection, is collecting additional citizen data beyond its users through the Wi-Fi Express programme it launched last year in Kenya, Tanzania, Nigeria, India, and Indonesia, the Business Daily has learned."

www.nation.co.ke/business/Facebook-de...

It has emerged that the company, which has in recent weeks suffered a mass user withdrawal following exposés that it has been acting as a gateway to those who want to collect data on millions of users, such as data firm Cambridge Analytica, may be mining even deeper into consumer data in the developing world where laws are weak or non-existent and regulators are lacking the knowledge and technology to monitor its activities."

Poekieman | 21-07-18 | 14:30 | + 1 -

Misschien is het Zuckerdick wel te doen om het omzeilen van controle ed. Internet uit space laat zich lastig begrenzen en belasten door Junckerdick en z'n 500 rovers.

Yeohan | 21-07-18 | 12:57 | 1 | + 1 -

Het gaat Zuckerberg alleen om het verkrijgen van een monopolie op het internet. Denk maar namelijk niet dat Facebook andere spelers toelaat op hun satellieten. Kijk maar eens hoe ze nu opereren: www.theguardian.com/world/2016/aug/01...

Jostifiel | 22-07-18 | 11:13 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken