Kijk nou. Ontslagwet werkt niet voor de werknemer

Dat is in een notendop de conclusie van een rapport van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dat was blijkbaar aan iedereens neus voorbijgegaan, ook aan die van ons dus, maar met dank aan Trouw zit er nu wat minder stof op. Het gaat over ontslagaanvragen door werkgevers, die sinds de beruchte Wet Werk en Zekerheid daarvoor bij het UWV moeten aankloppen. De uitvoering van die ontslagtoets door dat instituut gaat alleen niet helemaal lekker, concludeert de inspectie. Het UWV kijkt amper ('marginaal en terughoudend') of de bedrijfseconomische redenen achter het ontslag wel kloppen en voor die afwegingen bestaan 'geen concrete normen'. Bovendien leunt de uitkeringsboer bij deze toetsingen 'in belangrijke mate' op informatie die deze krijgt van de werkgever. Verder werkt de  voorwaarde niet dat bedrijven die werknemers er met succes uitwerken hen binnen zes maanden moeten terugnemen als ze vergelijkbare vacatures hebben. Dat bevestigt volgens de inspectie dan weer 'het risico dat werknemers met een vast dienstverband vervangen worden door zgn. flexwerkers zich manifesteert'. 

En dus?

Voer daarom ook een mondelinge behandeling bij de ontslagtoets in, aldus twee door Trouw opgetrommelde arbeidsadvocaten. Het UWV zelf staat er dan weer heel anders in en speelt de kaart van de vraagtekens bij de onderzoeksmethoden. Het onderzoek bestaat immers onder andere uit een enquête onder werknemers voor wie een ontslagvergunning op bedrijfseconomische redenen was aangevraagd tussen de zomers van 2015 en 2016. De instantie krijgt ook nog eens backup van minister Wouter Koolmees (SZW). Naar zijn oordeel is 'een evenwichtige en zorgvuldige procedure van hoor- en wederhoor ingericht', heeft het nader controleren van de aan het UWV verstrekte gegevens 'geen toegevoegde waarde' en kost dat slechts een hele hoop tijd. Koolmees concludeert dat het 'zeer beperkte aantal klachten en gerechtelijke procedures' bewijst dat de UWV'iaanse ontslagtoets prima verloopt. Hij vindt zelfs dat die toets een afschrikwekkend effect heeft op ontslaggrage werkgevers. Of dat na vandaag ook nog zo is gaan we meemaken.

Reaguursels

Inloggen

Valt me geregeld op dat mensen die klagen over dit soort zaken altijd wel een aantal dingen gemeen hebben: Ze ontwikkelen zich niet of nauwelijks dieper of breder, gaan niet mee met ontwikkelingen in de markt of hun vakgebied, investeren zelf niet in hun eigen opleiding of kwaliteiten, verbreden zich niet binnen hun branche, geven anderen de schuld van hun eigen verminderde relevantie, en hebben geen ambitie om verder te komen. Ook zie ik vaak bij dergelijke mensen dat ze er hele aparte ideeen op na houden over de functie van werkgevers, ze zien hun werkgever primair als een entiteit die tot doel heeft zich naar hen te schikken en hen salaris uit te betalen (het liefst elk jaar meer ondanks de dalende productiviteit) alsof het voorzien in de behoefte aan arbeidsplaatsen de primaire drijfveer is van bedrijven in plaats van een slechts een middel.

Als je als werknemer met 30 jaar ervaring in je vakgebied zonder veel problemen vervangen kan worden door een jonge knaap die net van school komt, dan heb je het zelf verprutst. Je bent dan niet meer relevant en hebt er ook zelf niet voor gezorgd dat je relevant bent gebleven. In de meeste vacatures wordt expliciet gevraagd naar ervaring, en je ziet dan ook geen advocaten, chirurgen, overnamebankiers en eerste stuurmannen op olietankers vervangen worden door tieners die net van het MBO komen.

Jan Slot | 19-07-18 | 12:20 | 10 | + -14 -

Probleem vandaag de dag is dat men denkt dat je met een papiertje wat kunt en zonder een papiertje niet. Helaas blijkt in de praktijk vaak het tegenovergestelde. Mensen die 30 jaar bij een baas hebben gewerkt en interne trainingen hebben gehad welke voor de buitenwereld nietszeggend is maakt het moeilijk. Daarom heb ik op mijn CV ook mijn hobby's, publicaties en projecten staan om aan te tonen dat ik in mijn vrije tijd wel degelijk met de materie bezig ben.

Sinclair | 19-07-18 | 18:55 | + 0 -

> En als een werkgever genoegen neemt met minder kwaliteit voor minder
> geld, en jij biedt alleen kwaliteit, dan bied je dus een product aan waar geen
> behoefte aan is
Dat is een illusie. Veel MKB bedrijven zitten nog in de bespaarmodus waar kwaliteit ondergeschikt is, de prijzen zijn nauwelijks gestegen, de lasten wel.

omgponies | 19-07-18 | 18:56 | + 0 -

@omgponies:
Waarom is dat een illusie? Dit is wederom de medewerker die beter denkt te weten dan de werkgever waar de klanten van de werkgever behoefte aan hebben. Blijkbaar wil je werkgever dus goedkoop. Nou, dat is prima, als je denkt dat dat niet het juiste is, dan moet je voor jezelf gaan beginnen en superieure kwaliteit aanbieden. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij dat gelukt is, mensen die ambachtelijke, kwalitatief hoogwaardige, duurzame producten maken, prima! Maar doe dat dan, wordt die startup, wordt die disruptor, maar ga niet lopen zaniken dat je werkgever niet begrijpt wat 'ie zou moeten doen, dat jij het allemaal beter weet, dat je werkgever het allemaal niet snapt, dat ie onterecht in de "bespaarmodus" zit en weet ik wat allemaal, terwijl je baan blijkbaar uitgevoerd kan worden door een pukkelige puber zonder ervaring, of een Oost-Europeaan die de taal niet spreekt, want dan ben je gewoon een zeukend, inproductief product van een tijd die voorbij is.

Jan Slot | 19-07-18 | 20:47 | + -1 -
▼ 7 antwoorden verborgen

Dan word je toch ZZP-er?

kapotte_stofzuiger | 19-07-18 | 11:56 | + -5 -

Dankzij die wet "werk en zekerheid" zit ik nu in de WW. Die wet werkt echt goed met een gelimiteerde hoeveelheid tijdelijke contracten onder de uitzend CAO, het zou werkgevers dwingen om mensen sneller aan te nemen... right.... voor jou 20 nieuwe uitzendkrachten.....

Sinclair | 19-07-18 | 10:00 | 6 | + 18 -

ook hier, fijn zo'n wet van Asscher, je wordt er eerst vanwege reorganisaties?? in de crisisjaren uitgeflikkerd en kunt vervolgens tot je 70e van flex naar flex en flex. Zo werk ik al jaren in een rondje bij enkele werkgevers in een rouleersysteem, tijdelijk contracten en na 2 jaar toedelodokie en binnen een korte periode via payroll/uitzend mag je dan verder ( 5 jaar lang!!)wil je dit niet, dan is het na enkele maanden via de achterdeur weer naar binnen en met 3 tijdelijke contractconstructie ligt de onzekerheid en semi- proeftijd!! 2 jaar lang weer bij je als werknemer. en immer is het excuus dat vanwege bedrijfeconomische reden het flexcontract niet wordt omgezet in een vast dienstverband.. enig voordeel voor de werkgever is dat dit niet via de uwv route hoeft te lopen.. waar nu blijkt dat werkgevers dus met een gerust hart wel degelijk verder kunnen in een vast contract omdat de uwv route ook geen enkele zekerheid biedt als werknemer.. WWZ Ascher zal de boeken in gaan als de grote veroorzaker van het verhogen van de flexcontracten. Beter de wet omdopen in Wet Werk en Onzekerheid

fikkieblijf! | 19-07-18 | 11:44 | + 15 -

Beste Zeikhoven, Ik repareerde ICT apparatuur. Printers, laptops en desktops en alles wat er bij kwam aan werkplek management. Geen doosjes omwisselen maar open schroeven fout opsporen en het bewuste onderdeel vervangen. Van simpele fans t/m moderboden. Uiteraard ook de nodige softwarematige shit veroorzaakt door remot beheer oplossen. Maar ja, ICT hangt aan tijdelijke contracten vast en het werk wat ik deed wordt steeds meer uitgefaseerd. Eerst op straat gezet door bezuinigingen, dan weer via detachering vij dezelfde klant terug geroepen om vervolgens door de detacheerder na 6 contracten in fase-B weer alsnog op straat gezet te worden terwijl de klant wel meer wilde. Een volgend contract zou verplicht vaste aanstelling bij de detacheerder worden en via een andere detacheerder zou ik ook niet volgens die klote wet naar dezelfde klant terug mogen.
Er is voor werk geen slechtere keuze dan ICT, continu bezuinigingen, alleen maar tijdelijke contracten en steeds meer uitbesteding naar het goedkopere buitenland. Maar ja, met veel elektronica kennis onlangs op gesprek geweest bij een radar productiebedrijf en hoop op vervolg.

Sinclair | 19-07-18 | 15:28 | + 6 -

Sinclair | 19-07-18 | 15:28
Elk werkniveau behalve top is onderhevig aan bezuinigingen. In ICT is vast werk te vinden (ook in crisisjaren).
Jouw issue is dat sleutelen ingehaald is door lage verkoopprijzen, net als ict beheer voor het gros is geminimaliseerd naar cloud.

omgponies | 19-07-18 | 18:48 | + -1 -
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken