Google krijgt miljardenboete wegens slimmigheid en luie consumenten

€4.342.865.000
€4.342.865.000

Een welgemeende felicitatie aan onze zoekmachinevrienden uit Mountain View. Google heeft officieel zijn eigen record wereldrecord 'taffeshoge mededingsboetes uit Brussel' aangescherpt. Stond op €2,42 miljard (iets met voortrekken van Google Shopping op de eigen zoekmachine) en vandaag meldt de Europese Commissie dat het een bonnetje van €4,34 miljard onder de Amerikaanse voorruit schuift. Zoals bekend was de EC niet erg gelukkig met de gedwongen winkelnering die Google oplegde aan telefoonbouwers. Eurocommissaris Vestager (Dikke Vette Boetes) complimenteert Google met het feit dat zij een van de eersten waren die door hadden dat de mens zich ontwikkelde van Homo Desktopicus naar Homo Smartphonicus en daarom de oorspronkelijke ontwikkelaar van Android kochten. Alleen is het niet de bedoeling dat Google die schermverslaafden uitbuit door misbruik te maken van zijn later verkregen dominante machtspositie. Als u nu denkt: wat nou dominant, en Apple met zijn iPhone dan? Leggen we zo uit. Volgens de EC maakt Google langs drie wegen misbruik van zijn marktmacht. 1) Fabrikanten van Android-toestellen verplichten Google Search en Google Chrome te installeren op telefoons als voorwaarde om een licentie voor de Play Store te krijgen. Handig, want zonder toegang tot een appstore is een smartphone niet echt smart. 2) Google schoof fabrikanten en de KPN's/Vodafone's van deze wereld geld toe op voorwaarde dat men alleen Google Search voorinstalleert 3) Fabrikanten die Google apps willen voorinstalleren, verbieden om mobiele toestellen te verkopen die op een alternatieve Android-versie draaien. Met puntje 2 is Google gekapt, maar als het niet binnen 90 dagen met die andere twee zaken nokt dan kan de EC de boete verhogen met 5% van de dagomzet van moederbedrijf Alphabet (= ongeveer $5 mln per dag)

Waarom een monopolie?

Vestager weet ook dat er iPhones en een paar verdwaalde Blackberries bestaan. Maar die produceren, in tegenstelling tot Google, geen 'licentieerbaar besturingssysteem'. Als telefoonbouwer kunt u wel een abo nemen op Android, maar iOS is alleen het besturingssysteem van iPhones. Bovendien, zo zegt de EC, iPhones zijn takkeduur en dus niet voor afbetaaltokkies bereikbaar. En wie wel een iPhone kan betalen zal zien dat daar Google Search opstaat. Daarnaast heeft de commissie ontdekt dat consumenten te lui zijn om eigen zoekapps te downloaden. Op Android-toestellen met voorgeïnstalleerde apps liep meer dan 95% van de zoekopdrachten via Google, terwijl op Windows Mobile-toestellen met Bing als voorgeïnstalleerde zoekapp minder dan 25% via Google Search liep.

Google ziet het anders

Google CEO Sundar Pichai laat in een blog weten iets anders tegen de boel aan te kijken dan de EC. In zijn optiek concurreert Android met iOS-telefoons. Dankzij Android zou er juist meer concurrentie zijn, bijvoorbeeld tussen Europese telefoonbouwers waarbij Pichai onder meer het Nederlandse Fairphone (wie heeft hem niet?) uitlicht. Kortom, Google stapt naar de rechter om het besluit aan te vechten, dus voorlopig merkt u niets. En beleggers? Die geven ook geen fuck, want Alphabet is rijk zat. De persco van Vestager terugkijken kan hier, wie zicht stoort aan de fleurige zomerkledij/ het Engels van de Eurocommissaris kan het Nederlandstalige persbericht lezen-pdf

Reaguursels

Inloggen

Niet alleen lui consumenten, vooral luie concurrenten. Dat iedereen met Google zoekt, is omdat het veruit de beste zoekmachine is, met alleen DuckDuckGo als onderscheidende concurrent. Wie zou Bing gebruiken als het niet opgedrongen werd?

Guido | 19-07-18 | 10:37 | + 1 -

Mevrouw Vestager mag wat mij betreft gewoon d'r scheve muil houden, inclusief alle andere EU ambtenaren die denken dat dit soort beleid ook maar iets positiefs doet, pure werkverschaffing voor ambtenaren en advocaten.

Als jij als telefoonbouwer een goedkoop aftreksel wilt maken van een Samsung of Apple en je wilt Google's software niet, inclusief die paar apps (die overigens best handig en goed ontwikkeld zijn). Ontwikkel je toch lekker je eigen operating system en ga je dat vervolgens onderhouden met updates, en zorg je dat je altijd alle security op orde hebt. Tevens moet het dingetje wel werken met alle communicatie protocollen en een klein bergje aan andere technische aspecten. Die hele implementatie willen we graag ook zien op een manier dat het makkelijk op de opslag van een telefoon past zodat de idiote consument nog genoeg selfies en andere apps kan installeren om hun leven beter te doen lijken dan dat het eigenlijk is.

Er is niemand die die telefoonbouwers verplicht tot Android. Ze kiezen er zelf voor om hun telefoon daar op te laten draaien omdat het een verstandige keus is (goedkoop en betrouwbaar). En ditzelfde geldt gewoon voor de kopers van een Android device, je staat toch echt altijd voor de keuze van "wil ik deze telefoon of dat andere toestel met alleen een stel toetsen waarmee ik kan bellen en SMSen?". Ga lekker allemaal in een actieve vulkaan baden of zo, ik ben er klaar mee.

koning_betweter | 18-07-18 | 21:51 | 2 | + 3 -

De nieuwe Nokia 8110 Banaan, ook in geel verkrijgbaar, draait op KaiOs. Nieuw OS, gebaseerd op een fork van firefox, heeft een soort van app store die nu nog leeg is maar gezien het feit dat er in India as we speak een soort digitale revolutie plaatsvindt met de Reliance Jio die op datzelfde KaiOs draait zou het wel eens kunnen dat we binnenkort een nieuwe realiteit hebben waarin er naast de échte smartfoons ook deze semi-smartfones bestaan. Wél kunnen whatsappen, twitteren en facebooken, geen gezeur met eeuwig updatende apps, verouderde toestellen die niet meer geupdate worden, honderdduizend verschillende forks van android of potdicht gesloten ios.
Dus het wordt óf bakken in de kilaulea voor jou, óf naar de foonshop voor zo'n kekke nokia matrix slider banaan. Of via een source in India zo'n Jio regelen, dingen zijn daar praktisch gratis maar via amazon lukt het (nog) niet om er eentje naar het westen te laten verschepen.
Ik denk dat dit wel eens een doorbraak zou kunnen zijn in het monopolie van android en apple, een derde categorie telefoontjes voor lui die tot nu toe met oude nokia's en sonyericssons rondliepen maar die nou toch ook wel eens willen appen.
Er is hoop, beste betweter.

elfenstein | 19-07-18 | 09:07 | + 1 -

Ik koop wel gewoon een Samsung of iPhone, want die "Indiase digitale revolutie" waar jij het nu over hebt vrees ik geen seconde voor, tot nu toe is er geen enkel bedrijf vanuit het westen die denkt: "Wat zijn we blij dat we nu onze programmeurs in India hebben zitten." Ik wacht wel lekker tot wij het 5G netwerk krijgen binnen de EU.
Jio is een Indiaas protocol bedacht naast 3G & 4G, dit kunnen ze in een land als India doen. Omdat ze daar van zichzelf al 1.4 miljard inwoners hebben en dus veel potentiële klanten zien, zeker voor iets dat "goedkoper" is dan de competitie. In India zijn de meeste mensen niet rijk genoeg voor een Apple of Samsung telefoon dus de markt is er daar voor.
Maar ook al zou je zo'n ding naar het westen kunnen verschepen dan is waarschijnlijk de trilfunctie het gene waar je het meeste plezier aan kan beleven, Want veel anders gaat het niet voor je doen anders dan bellen en SMS-en.

Zou ik voorstander zijn van een goed alternatief naast iOS en Android? Sure! Maar het gaat hier om een gigantische boete van 4.3 miljard voor een bedrijf dat zijn eigen browser en eventuele andere software mee levert omdat ze daarvan weten dat het goede software is en goed met hun operating system werkt. En wil dat hun gebruikers altijd daarop kan terugvallen als de garbage van andere partijen niet werkt.

Maar goed, als jouw hoop gericht is op de software die uit India over komt waaien, good luck with that!

koning_betweter | 19-07-18 | 15:49 | + 1 -

Ach ja, en Windows komt ook nog steeds met IE.....

Sinclair | 18-07-18 | 21:45 | 1 | + 1 -

Tegenwoordig een zeer fatsoenlijke browser, die af en toe goed van pas komt als Edge kuren heeft. Verder staat het je vrij om een ware stortvloed van andere browsers te installeren, en is dat door Microsoft ook nooit tegengehouden, zoals ditzelfde geldt voor Android, waar in mijn geval de browser van Samsung er automagisch is opgekomen, naast chrome die er al op zat, en gebruik ik zelf Opera, vanwege de zeer aantrekkelijke opties op gebied van privacy. En als je af wilt van de "verplichte" google-meuk, dan installeer je gewoon een Custom Rom, zodat je letterlijk zelf kunt bepalen welke systeemsoftware van google er op komt.
Ook handig als de support op een device stopt...

brekebeen | 18-07-18 | 22:32 | + 4 -

Het gaat gewoon om werk en rechtvaardiging voor je werk dat er niets toe doet. Advocaten , kantoren etc. etc. krijgen miljoenen van beide kanten. Iedereen blij voor Jaren. Ga nou maar eens om de tafel met apple en Microsoft en een paar anderen en stop het gezeik. Ja al dat geld kan naar iets constructiefs.

lekkeraustralie | 18-07-18 | 18:28 | + 1 -

Mevrouw Vestager, die eruit ziet als Mijnheer Vestager, krijgt een vochtige gleuf van het uitdelen van monsterboetes. Maar voor haar genot mogen u en ik de portemonnee trekken. Want wie betaalt die boete uiteindelijk? Via duurdere telefoons of duurdere advertenties zal Google het bedrag toch recupereren.

Nonkel Frituur | 18-07-18 | 17:53 | 3 | + -5 -

Korte termijn winst, op lange termijn zal een partij als Baidu/Ali/Amazon inspringen als de marges te hoog blijven.

omgponies | 18-07-18 | 18:46 | + 0 -

Als de boete betaald wordt. Microsoft heeft de boete ook niet betaald, en zal die ook nooit betalen. Wat wil de EU daar tegen doen? Microsoft verbieden? Google verbieden?

brekebeen | 18-07-18 | 19:40 | + 1 -

Hahaha, ik zie de hele Brusselse meute al overstappen naar ask.com mét zo'n handige toolbar in de browser!!

K. Letskoek | 18-07-18 | 20:31 | + 0 -

Huh juist afbetaaltokkies hebben toch een iPhone.
Die was namelijk gratis bij hun takkedure abo, ideaal als je zowel logo-geil en platzak bent.

Harry Turtle | 18-07-18 | 17:49 | + 10 -

Voor 4 miljard kun je de komende 20 jaar procederen en dat is ook precies wat Google doet. De EU gebruikt ook drogredenen om wel Google aan te pakken, maar niet Apple. Het onderscheid is kunstmatig en alleen bedoeld om Google via een andere weg alsnog belasting te laten betalen. En nu wachten tot de FCA spotify een megaboete oplegt omdat [zelf reden invoeren] maar natuurlijk in werkelijkheid de enige reden is dat het uit Europa komt (net zoals Google’s enige reden is dat het uit de VS komt).

ZwarteDag | 18-07-18 | 17:29 | 2 | + 4 -

Hoeveel heeft Microsoft na 20 jaar procederen uiteindelijk betaald? Volgens mij een fooi en extra windows-N versie waar de Microsoft media player een aparte download was. In ruil daarvoor mocht Microsoft miljarden aan belasting ontwijken via Ierland. De EU heeft nooit een Windows CD-Rom tegen gehouden aan de grens. (op cd-rom ja, zo oud zijn die boetes)

W_F | 18-07-18 | 20:24 | + 2 -

Er is wel degelijk verschil met de situatie van Apple. Apple stelt geen besturingssysteem aan telefoonbouwers ter beschikking en kan daar bijgevolg ook geen concurrentieslopende eisen aan stellen. Dat doet Apple natuurlijk wel op andere vlakken maar daar gaat het in dit geval niet om.

Bytemaster | 18-07-18 | 21:56 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken