Rechter hakt zzp’ers in de wijkzorg alsnog de kop af

Macht zorgverzekeraars
Macht zorgverzekeraars

In de zorgsector woedt de loopgravenoorlog tussen kleine zelfstandigen enerzijds en zorgverzekeraars anderzijds doorrrrr. Deze week boekten zorgverzekeraars, die het niet zo op het groeiende leger van zzp’ers hebben, een belangrijke overwinning in de rechtszaal. De facto maakt de rechter het zzp’ers nagenoeg onmogelijk om hun werk in de wijkverpleging te doen. Wat is er aan de hand? In het kader van de vrije artsenkeuze kun je als klant kiezen voor de wijkverpleegkundige die je wil. Ook als die geen contract heeft met jouw verzekeraar. Maar daar wil Zilveren Kruis in nieuwe betalingsvoorwaarden (pdf) een eind aan maken. De zorgverzekeraar wil dat cliënten eerst toestemming vragen voor ze naar een niet-gecontracteerde aanbieder stappen. Bovendien kunnen zzp-verpleegkundigen niet meer hun factuur rechtstreeks naar de verzekeraar sturen. Zilveren Kruis betaalt alleen aan de verzekerde. De verpleegkundige moet zijn factuur vervolgens zelf naar de patiënt sturen, in de hoop dat die dan netjes betaalt. Zilveren Kruis vindt die maatregelen nodig omdat er te veel gefraudeerd zou worden door wijkverpleegkundigen zonder contract. Het frappante is dat de kort-gedingrechter nog een streep haalde  door deze nieuwe voorwaarden van Zilveren Kruis. Maar na extra onderzoek en een stevige conclusie van minister De Jonge dat niet-gecontracteerde wijkverpleging niet doelmatig is, pakt het arrest van het Hof in hoger beroep diametraal anders uit. De zzp’ers overwegen nu naar de Hoge Raad te stappen. 

En zo woedt de strijd tegen de zorg-zzp’er voort. Zorgverzekeraars vinden ze maar lastig. Want waar grote zorgmolochen via een contract goed te houden zijn aan prestatieafspraken, budgetplafonds en meer van die maatregelen die de zorg een beetje betaalbaar houden, zijn zzp’ers daar niet op aan te spreken, met als gevolg dat ze te veel dure pretzorg verrichten. Zorg die patiënten graag ontvangen en verpleegkundigen graag verlenen, maar waar niemand graag de rekening voor betaalt. Denk aan een kop thee zetten voor een aan bed gekluisterde bejaarde. 

Enorme groei

Het slechte nieuws voor de verzekeraars is dan weer dat het aantal zzp’ers in de zorg groeit als kool. Er zijn er al 50% meer dan vijf jaar geleden. Zulks ontdekte Trouw na wat grasduinen bij de KvK. En ook in deze publicatie moeten de zelfstandigen het ontgelden. Want volgens de beroepsvereniging van verpleegkundigen zijn die zzp’ers te lui om nachtdiensten te draaien, en zorgen ze ervoor dat mensen in vaste dienst overwerkt raken.  

Te duur

Eerder mocht in Trouw al eens een ziekenhuisdirecteur losgaan op zzp’ers. Die zouden, nu er tekorten zijn aan personeel, lekker profiteren door hun uurtarieven op te krikken. Sja, dat is nu marktwerking in de zorg natuurlijk. Kwestie van vraag en aanbod. Beetje hypocriet is het ook wel, want in andere gebieden in de zorg waar de marges minder ruim zijn wordt personeel juist gedwongen om te gaan zzp’en omdat dat goedkoper is. En vergeet niet dat medisch specialisten vaak ook als zelfstandige werken, en dat die nog wel een tandje duurder zijn.

Mok met naam

Kortom, zzp’ers in de zorg worden weggezet als luie, frauderende en harkende profiteurs. Maar wat is nou de werkelijke reden dat verpleegkundigen liever als zzp’er aan de slag gaan? Niet vanwege het geld, maar vooral omdat ze als zzp’er hun werk beter kunnen doen dan wanneer ze ergens in loondienst bij een bureaucratische zorgmoloch zouden werken. Illustreren we met een paar quote’jes uit Trouw. 'Er zijn overal te veel zieken en te weinig personeel. Een groep die dicht bij elkaar staat, heeft de neiging daarover negatief te gaan navelstaren.’ En: 'Nadenken over vragen of iedereen een eigen mok met zijn naam erop moet krijgen, nee, dat hoef ik niet meer.' Kortom: zzp’ers willen juist meer met hun werk bezig zijn in plaats van zich druk te maken over allerlei randzaken. Vreemd dat bij zorgverzekeraars het idee leeft dat zzp’ers juist geen doelmatige zorg leveren, en zich beter zouden kunnen bezighouden met of iedereen wel of niet een mok met zijn naam erop moet hebben. Het risico is dan vervolgens natuurlijk dat zzp’ers vertrekken uit de zorg en de personeelstekorten verder oplopen.

Reaguursels

Inloggen

Terug naar ziekenfonds?

ger1306 | 16-07-18 | 09:49 | + 3 -

Het ging mis toen de marktwerking in de zorg kwam. Alle andere ellende is hier het gevolg van. De zorg zit vol van perverse financiële prikkels waar de patiënt/cliënt geen baat bij heeft. Het administratieve controlesysteem om de zorguitgaven in de hand te houden is bijkans duurder dan de zorg zelf. Hoogervorst heeft volledig gefaald. Maar ik ben bang dat we niet meer terug kunnen.
De enige manier om de zorgkosten nog in de hand te houden is minder zorg verlenen, terwijl de zorgvraag juist zal toenemen.

André4711 | 16-07-18 | 08:17 | 1 | + 3 -

Marktwerking in de zorg, ha ha. Gefopt! Met dat soort clichés is het huidige systeem erdoor gedrukt. 4 megazorgvekeraars verdelen de koek. Hoeven geen winst te maken. Alles wordt verevend. Soms een licht financieel strafje als de regeltjes niet volledig gevolgd zijn. Hoezo marktwerking? Een hoop bombarie ieder jaar over de keuze van zorgverzekeraar terwijl er nauwelijks voordeel te behalen valt. Dat was in vorige systemen wel anders, met (particuliere) winstgevende verzekeraars. Dat er zoveel mensen de zzp ingejaagd worden ligt vooral aan het risico van iemand in vaste dienst en nu gaan de zorgverzekeraars de vogelvrije zzp-er waar ze moeilijk vat op kunnen krijgen ook nog eens met drogargumenten aan banden proberen te leggen zogenaamd om fraude tegen te gaan. Het is gewoon te veel werk om af en toe een controle uit te voeren. Ze kunnen beter de specialisten op fraude controleren, daar valt veel meer te behalen. Of de zorg aan illegalen aan banden leggen. Kijk eens wat dat de samenleving kost. Wordt allemaal verzwegen. En die vereniging van verpleegkundigen, wat een farce. Een zelfstandige werkt over het algemeen 24 uur continue. Maar volgens die ambtenaren te lui om nachtdienst te draaien. Doorprocederen als het even kan, al zal dat niet meevallen tegen de gesubsidieerde zorgverzekeraars die tot het gaatje kunnen en zullen gaan. En die rechters volgen klakkeloos de politiek. Hoezo onafhankelijk?

SlimmeBelg | 16-07-18 | 09:15 | + 2 -

Als zzp-er in de wijkzorg moet je zorgen dat je iedere week contant geld beurt zodra je afgewerkt bent.... dan weet je zeker dat je je geld beurt.
Een heitje voor een karweitje - noemden wij dit vroeger.

sociaal_econoom | 16-07-18 | 04:41 | + 1 -

Als je als werknemer onder de duim gehouden wordt met een matig loon, weinig loonsverhoging, hoge werkdruk, eeuwig gezeik over vakantieroosters en wie er dit jaar de lul is met kerst.... Dan is het niet vreemd dat je bij toenemende schaarste kiest voor een weg met een goed uurtarief, eigen indeling van tijd, gewoon een dikkere rekening stuurt met kerst of thuis bij de kids blijft en lekker op vakantie gaat als jouw dat uitkomt. De kapitalistcommunistische houding (hoog loon naar managers, winst naar aandeelhouders en loonslaven moeten even een tijdje sociaal hun rug verneuken voor weinig geld) tegenover contractwerknemers leidt niet meer tot revolutie maar tot meer kapitalisme in de vorm van zelfstandig ondernemerschap. Wen er maar aan, van werknemers uitknijpen krijgen we dit decennium geen socialistische revolutie maar een kapitalistische revolutie waar al die sociaal ridders een dikke hartaanval van gaan krijgen.

Dima Beeline | 15-07-18 | 23:05 | 1 | + 12 -

Je beseft denk ik wel (want je typt nogal een logisch verhaal) dat dit al jaren speelt en niet alleen maar in de zorg?
Het geldt ondertussen voor het merendeel van de werkende Nederlander, je wordt haast gedwongen oom ZZP'er te worden maar dan wel onder vreselijke voorwaarden.
Het alternatief is trouwens ook niet aanlokkelijk.
Huidige wetgeving maakt het ondertussen enorm onaantrekkelijk om eigen initiatief te tonen, aan het werk te gaan.
Aan de ene kant ben ik er niet blij mee dat ik volledig in de WAO zit want ik zou graag werken voor mijn centen maar als ik alles zo eens lees omtrent de regelgeving ben ik gewoon blij dat ik niet meer kan werken.
Werken buiten loondienst wordt gewoon kapot gemaakt en het interesseert de regelgevers geen enkele moer.
Ze hebben niks met het plebs te maken.
Ik gun ze mijn situatie, weten ze tenminste ook hoe het is als het niet helemaal ideaal is.
Bureauwijsheid heb je niks aan. Je hebt mensen nodig die weten hoe het in het eggie is.

warmeballen | 16-07-18 | 03:36 | + 1 -

Slechts weinigen beseffen dat ZZP-ers ook alle premies volksverzekeringen betalen via de inkomstenbelasting, maar geen WW of ziektewet uitkering ontvangen. Die aftrekposten zijn dus hard nodig.

Baron Clappique | 15-07-18 | 22:08 | 1 | + 9 -

En geen pensioen, geen vakantietoeslag, geen 13e maand, geen snipperdagen, geen enkele bescherming bij arbeidsongeschiktheid. Daarom wil iedere werkgever graag wat meer betalen om van dat risico af te zijn. Logisch, vooral in het midden en kleinbedrijf. Bedankt vakbonden en overheid.

SlimmeBelg | 16-07-18 | 09:21 | + 7 -

NuKuBu’s krijgen alleen de hoogstnodige zorg, slachtvee uhhhh stemvee moet bek dicht houden. Uitmelken totdat de melk opdroogt en daarna hup naar het slachthuis!
Verplicht drion pilletje erin en probleem is voor de elite opgelost.

ZwarteDag | 15-07-18 | 21:06 | + 2 -

Ben je ZZP 'er. Profiteer je maximaal van al die te gekke aftrekposten. Verzamel je de bonnetjes van de etentjes met je man of vrouw en je tankbeurt. Is er een heerlijke schaarste aan mensen zoals jij, dus pak je het maximale tarief van de noodlijdenden. En geen pakkans want de fiscus ligt op zijn rug. Ga je nog een stapje verder en rek je de facturen wat op, komt in een keer de verzekeraar moeilijke vragen stellen over je fraudegedrag. Tja, vervelend. Maar er komt een grens aan de bereidheid van je mensen uit je straat om je gratis geld te geven. Kortom, niet zeuren en doe een beetje eerlijk.

Graaier | 15-07-18 | 13:08 | 6 | + -24 -

U omschrijft geen ZZP'er maar een "top"manager die vindt dat hij een commercieel aantrekkelijk salaris verdient terwijl hijgeen enkel risico loopt, geen enkele verantwoordelijkheid draagt, zeer riante arbeidsvoorwaarden heeft en elke dag stipt om 17:30 de deur van zijn kantoor achter zich dicht trekt. Behalve op vrijdag, dan gaat hij wat eerder naar huis.

De graaiers die verontwaardigd reageren als je ze aanspreekt op hun exorbitante beloning. "Zo is het afgesproken!" bitst men dan. Afgesproken door de graaiers onderling, maar dat zeggen ze er niet bij.

Huisregelneef_III | 15-07-18 | 17:20 | + 15 -

Gratis geld? Bonnetjes voor etentjes? Waar HEB je het over?

magikeenklinkerhans | 15-07-18 | 18:29 | + 9 -

Verdiep je in de regels. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. De BTW over horeca-uitgaven, ook al is het zakelijk, evenmin.

De Ingeniale | 15-07-18 | 19:59 | + 4 -
▼ 3 antwoorden verborgen

Ben ook bezig om Zelfstandige Zonder Prikklok te worden. Deze pesterijtjes zijn dan wel vervelend, maar (nog) niet onoverkomelijk. Het betekent meer administratie en extra risico (waarvoor je je dan weer kunt verzekeren zucht). Oh Nederland, regeltjesland.
Als ZZP'er hoef ik niet zo op de klok te letten (het is mijn portemonnee, ja!). Kan dus meer de tijd nemen. Ook een voordeel is dat ik opdrachten kan weigeren. Opdrachten van verpleeghuizen waar het altijd een puinhoop is bijvoorbeeld.

Rest In Privacy | 15-07-18 | 12:23 | 2 | + 16 -

De thuiszorg is ook meer administratie dan daadwerkelijk wat doen geworden. Ook als medewerkester kan je nog wat flexibel met de tijd omgaan maar dan is het wel je eigen onbetaalde tijd geworden. Aantal minuten per cliënt is vaak niet toereikend om er ook nog heen te rijden een praatje te maken en de administratie te doen.

voldemort | 15-07-18 | 14:24 | + 3 -

@Voldemort: u heeft volkomen gelijk wat de verhouding administratie en daadwerkelijke zorg betreft. Mijn moeder krijgt twee keer per dag insuline toegdiend door de thuiszorg. De verpleegkundige prik voor de waarde, stuurt een foto van de waarde naar ‘de zaak’, krijgt een go/no-go en spuit de insuline. Daarna moet alles administratief worden verwerkt. Al met al is men tien minuten bezig waarvan het daadwerkelijke spuiten nog geen minuut kost. En vervolgens bij de volgende paient hetzelfde kunstje.

Haringkoning | 15-07-18 | 17:28 | + 2 -

Feit is dat het vooral de zorgverzekeraars te doen is om hun administratieve last te verminderen. Ze vinden het niet fijn dat ze een factuur krijgen voor 1500 cliënten maar 3750 facturen voor dezelfde 1500 cliënten.
Dat de zorg beter, meer passend bij de zorgvraag, echt luisterend wat nodig is op micro niveau (dus bij degene die zorg nodig heeft) en van hoogstaande kwaliteit is wil er echt niet in.
Cijferfetisjisten zijn het op het macro niveau. De menselijke maat is allang uit het oog verloren.
De balans is zoals vaak in het midden te vinden. Deels zorg in bulkvorm voor de arme, niet mondige zorgconsument. Een flink deel zal nog steeds geleverd moeten worden in maatwerk door specialisten met hart op de juiste plek.
Feit is dat de zorgmolochen geen goed antwoord hebben op flexibele specialisten. Een tanker moet je ook niet willen laten concurreren met een vlieg. Beide hebben prima bestaansrecht. De vlieg proberen ze echter nu te vermorzelen.

TypischReagluursel | 15-07-18 | 12:17 | 5 | + 8 -

Frappant. De grote organisaties willen niet met kleintjes 'zaken' doen (louter administratief, dus volledig te automatiseren) omdat ze niet met kleine leveranciertjes willen werken. Hoeveel kost het nou om een crediteurtje aan te maken in je CRM? Nee, de grote organisaties willen hun zgn. risico's kunnen afwentelen op de laatste in de rij. En voor dat risico krijgen ze budgetten en bepalen ze hun tarieven. Dát is het hele eieren eten. Nederland drijft op subsidie,

JoyCee | 15-07-18 | 16:11 | + 9 -

Ik weet niet hoe het in de zorg is, maar in de industrie doet een groot bedrijf ook liever zaken met een groot bedrijf dan met vele kleintjes. Geeft minder administratieve rompslomp, minder kans dat er eentje te laat is, minder kans op inconsistentie, enz.

nieuwe_Deen | 16-07-18 | 13:26 | + 1 -

Klopt nieuwe_deen. En als het grootbedrijf zich eens verlaagt tot het handelen met kleintjes, beginnen ze vroeg of laat aan afpersingspraktijken. Zo'n grote klant kan ieder moment de voorwaarden aanpassen.

frank87 | 16-07-18 | 20:33 | + 0 -
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Josefwilmer | 15-07-18 | 11:44 | 1 | + 0 -

Bijzonder. Ben je hartstikke ziek moet je ook nog een financieel administratieve mdw als zzp'er inhuren om je verpleegkundige te betalen....... ondernemerschap wordt gecreëerd dankzij regeltjes

ozzam | 15-07-18 | 11:10 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken