De 'soapopera' bij Air France-KLM is nog lang niet ten einde

Hoe staat het er eigenlijk voor, bij het door een bestuurscrisis geteisterde Air France-KLM? PVV-Kamerlid Dion Graus zou de stand van zaken wellicht afdoen als 'simbsalabim', maar wij zullen proberen de laatste ontwikkelingen op uw bordje te leggen zonder het gebruik van dergelijke bezweringen. Om te beginnen met de constatering dat de Frans-Nederlandse luchtvaartcombi nog altijd geen nieuwe topman heeft. De mevrouw van de Parijse metro wordt het niet. En eerder deze week konden we u melden dat KLM-baas Pieter Elbers (foto) een goede kandidaat zou zijn. Helaas kwam de Franse zender BFM gisteren met het nieuws dat Elbers bedankt zou hebben voor de post. Mits hij zich niet snel bedenkt kan de bestuurscrisis nog weleens heel lang gaan duren, glazenbolden de Fransen verder. Het is dat vooruitzicht dat maakte dat een stel oude en huidige personeelsleden, bestuurders en vakbondsbonzen een open brief naar de Franse president Emmanuel Macron schreven. Hun verzoek aan de Franse staat: bemoei je alstublieft niet meer met AF-KLM, anders verliezen we het van concurrenten die minder aan nationale economische belangen denken. De toekomstige CEO wordt alweer de vierde baas in vijf jaar die op een 'geheime manier' gepusht wordt door Parijs en dat is 'zonder twijfel' de oorzaak voor de slechte resultaten van het concern. En inderdaad, geen enkel bedrijf kan zich zo'n 'soapopera' veroorloven - behalve AF-KLM, dan. Kortom: het is te hopen dat Elbers zich toch nog bedenkt, de bestuursstructuur verandert en het Élysée leert loslaten, want anders blijven die wanstaltige woordspelingen als 'Air Farce' maar komen.

Update: de queeste naar een nieuwe CEO duurt nog een paar weken, aldus interim-bestuurder Anne-Marie Couderc in een interne memo. Alle media-speculatie vertraagt de boel.

Reaguursels

Inloggen

Er is maar één persoon die KLM-Air France kan redden - dat is die jongen uit Limburg ... hoe heet hij ook al weer?
Wacht even - zijn naam schiet mij te binnen... Camiel Eurlings.
De KLM had hem nooit mogen laten gaan.

sociaal_econoom | 13-07-18 | 17:31 | + 0 -

James Hogan formerly Etihad heeft nog wel een gaatje in zijn agenda.

Beroep = Boerenlul | 13-07-18 | 15:50 | + 0 -

Elbers solliciteert al enige tijd via een actieve rol in het publieke debat. maar Elbers is niet dom. Als hij zich iets te snel, en iets te gelikt, en iets teveel via de klm-weg naar boven werkt verliest hij altijd van de Franse bonden. (en de Franse politiek). Pas als iedereen, en niet slechts een meerderheid, hem vraagt, en niet slechts tolereert, accepteert hij.
En daar krijgt hij snel spijt van want Frankrijk is leuk voor vakantie. Niet om te werken.

two ball cane | 13-07-18 | 15:48 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken