Geen stad is meer veilig voor hipstervreetparadijzen

Een stad houdt onverschillig stand
Een stad houdt onverschillig stand

Een beetje avant-gardistische twintiger of dertiger verorbert zijn maaltijd niet in een restaurant of eetcafé. Een tournedostje weghakken in een zitmeubel met rugleuning - en als het echt tegenzit ook met armleuning - is voor het gewone volk. Nee, eten moet voor de jonge stadsmens een beleving zijn. Zittend op een betonblok of boomstam in een industriële omgeving met veel staal, hoge plafonds en verweerde bakstenen luisteren naar het oestergeslurp van je buurman. Dat is de leven. In voormalige remises, markthallen, fabrieken of andere plekken waar vroeger mensen werkten die het leven in de stad niet meer kunnen betalen. Menukaarten zijn vervangen door 'foodconcepten', wat zoveel betekent als Aziatisch straatvoedsel voorschotelen dat het publiek kent van hun zelfontdekkingsreizen. Maar dan tegen het dertigvoudige bedrag als in Hanoi. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Alleen maar voedsel verkopen dat lokaal geproduceerd is. Gewoon een hamburger dus, maar dan van een beurs gemasseerd Baambrugs rund op een bedje van onbespoten sla van de akker van Truus. Dat alles wordt weggespoeld met speciaalbier of gin-tonic met rozemarijn. Niet dat het hippe volk het verschil proeft tussen een curry van een Indiase oma en de e-nummers van Conimex, maar het gaat om de beleving. En daar is goed geld aan te verdienen. Het FD legt mooi uit hoe handige ondernemers aan deze eet- en drinktrend verdienen en het aantal foodhallen in vier jaar tijd van 0 naar 13 groeide. 

Op 's lands eerste hippe vreetschuur in Amsterdam-West komen jaarlijks 650.000 verveelden af die gemiddeld zo'n €15 à €20 stukslaan, wat toch een slordige €10 miljoen omzet oplevert. De krant licht ook toe hoe dat geld ongeveer verdeeld wordt. 'De ondernemers achter de foodhal runnen een centrale bar, de eettentjes worden verhuurd. De huurders betalen vaste servicekosten per maand en dragen een percentage van hun omzet af'. Slim, want raken pokébowls of oesterzwambitterballen uit de gratie kun je als foodhal-uitbater een kraam jorissen en vervangen voor een met nieuw modieus voedsel. Een enkele hipsterhal ging stuk, maar de olievlek van onnodig duur eten in oncomfortabele houding op locaties waar je de disgenoot niet kunt verstaan zet onverminderd door. Middelgrote steden als Breda, Groningen en Arnhem hebben plannen liggen. Nuchtere Tukkers gingen al voor de bijl met hun Twentsche Foodhal. Grote steden hebben zelfs ruimte voor meerdere complexen. Bent u dan in geen enkele stad veilig voor hordes hipsters op jacht naar Thaise visballetjes en Peruaanse pannekoekjes? Jawel, u kunt altijd nog naar Almere. Daar werd twee jaar geleden met veel bombarie Foodvillage aangekondigd, maar het bijbehorende Twitteraccount en website vertonen evenveel teken van leven als een vrije-uitloopkip in de vorm van een kipnugget . En zo blijft het nog altijd moeilijk geld uitgeven in de Flevolandse stad aaneenschakeling van vinexwijken. 

Reaguursels

Inloggen

Ik ben zelf een keer naar de Twentse Foodhal geweest. Het was op zich prima te eten en voordeliger dan een echt restaurant, maar de inrichting is er dan ook naar. Door het hoge plafond en de uitstekende afzuiging boven allen kookeilanden zit je niet in de rookwalm, maar je zit wel op een karig houten bankje aan dito tafels, als in een Biergarten. De paar gewone tafeltjes die er zijn, zijn zo bezet.

Huisregelneef_III | 14-07-18 | 18:20 | + 0 -

De Hollander eet toch het liefst zijn broodje kaas, uit zijn zelf meegebrachte trommeltje. Want waarom zou je 15 euro voor een burger uitgeven, als je die thuis voor 5 euro in elkaar kan draaien...

Dr_Prepper | 14-07-18 | 10:00 | + 7 -

Ik ben vorig jaar in die Rotterdamse vreethal geweest. Wat ik zag: vistenten, een supermarkt, zoete wafel/ijs/hipsterkoffie tentjes. En nog wat andere standaard vreetmeuk. Frituur hier en daar. Ik was er nou niet zo van onder de indruk. En dan met name de beleving was er niet echt. Gewoon een overdekte gehypte markt met veel toeristen en allochtonen.

Vrouwtje_haram | 13-07-18 | 20:28 | 3 | + 9 -

ik ben daar omgedraaid toen ik de marokkanen met hun el-andalus zag. de reconquista heroverd, zo te zeggen.

Glasgow Argus | 13-07-18 | 21:16 | + 3 -

Ik vindt de Vietnamese soep ("Pho" o.i.d.) bij het kleine Vietnamese tentje wel erg lekker - da's nog wel een aanrader imo. Wel prijzig, ik meen iets van 12 EUR.

DolfWeerwolf | 14-07-18 | 06:14 | + 2 -

Markthal heeft veel plekken waar je lekker kunt eten. De Marokkaanse vistent daar heeft heerlijke vis.

U moet natuurlijk wel de racistische oogkleppen afdoen wilt u daar van genieten.

Janisstoppen | 14-07-18 | 08:45 | + 0 -

Vroeger in de Palace Promenade in Scheveningen had je er een. In Rijswijk ook een jaar of 20 geleden. Veel en lekker voor weinig bij beide. Nu hip voor veel en vaak niet te vreten.

Yeohan | 13-07-18 | 20:23 | + 9 -

En waar geen kale hal is, komen ze hun eco-food brengen met vrachtwagentjes... Zelfs in mijn (voormalig) dorp.

Guido | 13-07-18 | 20:10 | + 4 -

In Amsterdam Nieuw West is er de eerste echte food hal, enbetaalbaar ook. Zwarte Markt Beverwijk misschien wel eerder.
De Hallen in West kwam later: duur, lawaaiig en geen zitplaatsen met een constante penetrante walm van gesmolten kaas. Zum Kotzen.

Analia von Solmsch | 13-07-18 | 19:52 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken