Luister niet naar de OESO, u redt als zzp’er juist de economie!

Wel eerst die badjas ff uittrekken
Wel eerst die badjas ff uittrekken

Wij wisten het allang, maar de OESO heeft het nu ook ontdekt: de Nederlandse economie draait weer als een tierelier! Maar, en dat wisten we ook allang, niet iedereen profiteert evenveel van die groeiende economie. En dat is de schuld van de zzp’er, concludeert de denktank van industriële landen. Dit voortwoekerend freelancekwaad knaagt aan de wortels van ons poldermodel en slaat de bodem onder onze welvaart uit. Zzp’ers zorgen ervoor dat werknemers arm blijven en halen en passant de arbeidsproductiviteit omlaag. De remedie tegen dit tuig is gelukkig simpel: zelfstandigen moeten meer belasting betalen. 

In deze nieuwe ronde zzp’ertje bashen worden zelfstandigen allereerst weggezet als óf een maaltijdenbezorger, óf een koffieleutende lamlul in badjas met het arbeidsethos van een thuiswerkende ambtenaar. Althans, dat is de vrije vertaling die de NOS aan het rapport geeft. De OESO heeft namelijk uitgevogeld dat de gemiddelde arbeidsproductiviteit van een zzp’er lager is dan die van een loonslaaf. Nou ja... uitgevogeld, de denktank zegt eigenlijk alleen dat het zo zou kunnen zijn, ondersteunende cijfers hebben wij niet kunnen vinden in het rapport. Maar toegegeven, het ligt gezien de definitie van arbeidsproductiviteit nogal voor de hand dat zzp'er minder arbeidsproductief is. In een koekjesfabriek waar dankzij een betere machine de helft van het personeel ontslagen kan worden om dezelfde productie te draaien, verdubbelt de arbeidsproductiviteit. Maar het werk van zzp’ers is over het algemeen weinig kapitaalintensief. Op de balans van de eenpitter staan geen dure arbeidsproductiviteit verhogende machines. En dus is het logisch dat de arbeidsproductiviteit van een zzp'er lager is. Wat voor de zzp’er geldt, geldt in mindere mate ook voor het MKB. Ook daar ligt de arbeidsproductiviteit lager dan bij het grootbedrijf, omdat ook het mkb minder kapitaalintensief is dan het grootbedrijf, zo blijkt uit onderzoek

Arbeidsintensief

Volgens dit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is dat ook helemaal niet erg. Wanneer arbeid deels wordt vervangen door kapitaal, neemt de arbeidsproductiviteit toe, bijvoorbeeld door het automatiseren van processen. Wat als prettige bijkomstigheid heeft dat daardoor de lonen omhoog kunnen. Maar, zo stellen de onderzoekers uit Groningen, niet in alle sectoren kan arbeid even gemakkelijk door kapitaal worden vervangen. Wil je dat de lonen in die arbeidsintensieve sectoren toch stijgen, dan moeten er andere methoden van kostenbesparing op arbeid worden aangewend, zoals flexibele arbeid, lage overhead en verhoging van de werkdruk. Precies dus waar de zzp’er goed in is. 

Loondienst = duur

Na de zzp’er te hebben weggezet als minder arbeidsproductief dan werknemers, wijst de OESO de zzp’er aan als de reden dat de lonen laag blijven. De zzp’er zit niet aan de poldertafel waar cao’s worden geboren en heeft dus geen minimumloon, doorbetaalde vakantiedagen en ziekteverlof. En u raadt het al, dat is volgens de OESO een vorm van valse concurrentie die ervoor zorgt dat de lonen laag blijven. Zzp’ers verzwakken de positie van de werknemers aan de onderhandelingstafel. En om die neerwaartse spiraal te doorbreken stelt de OESO voor om zzp’ers maar meer belasting en sociale premies te laten betalen. Dan ontstaat er een level playing field en kunnen de vakbonden hogere lonen afdwingen. Tja, dat zou kunnen werken: alle arbeid duurder maken. Maar of dat heel erg goed is voor de concurrentiepositie van Nederland op het wereldtoneel is dan wel de vraag. We schreven het al eerder: je kunt deze discussie ook omdraaien. Betalen zzp’ers te weinig belasting? Of zijn werknemers met al hun ingebouwde zekerheden gewoon veel te duur? 

Belast niet arbeid, maar kapitaal

Om arbeiders mee te laten profiteren van de economische groei, zoals OESO dat wil, ligt het meer voor de hand om niet zzp’ers extra, maar arbeid in z’n algemeenheid minder te belasten. En in plaats daarvan kapitaal juist meer te belasten. Daar valt nog een wereld te winnen. Nederland is immers vice- wereldkampioen vermogensongelijkheid.

Reaguursels

Inloggen

Een ZZP-er kan een stuk goedkoper werken dan bedrijven die mensen in loondienst hebben.... een tarief van 25 per uur is feitelijk genoeg.
De ZZP-er betaalt minder inkomstenbelasting omdat hij door de zelfstandigenaftrek ongeveer 8000 euro per jaar bruto meer mag verdienen.
Ook betaalt een ZZP-er minder sociale lasten, dikwijls hebben ze geen dure aov (arbeidsongeschiktheidsverzekering) en doen ze ook geen pensioenpremie. Hierdoor zijn hun lasten en uitgaven 6000 euro per jaar minder als van iemand in loondienst.
Voor iemand in loondienst moet de baas 35 euro per uur vragen terwijl een ZZP-er met 25 euro voldoende heeft.

sociaal_econoom | 09-07-18 | 08:59 | 1 | + 0 -

Er is echter een tweede groep... waardoor de lonen in Nederland ondermijnt worden.
Dat zijn de arbeidsmigranten uit Oost-Europa - zij werken voor uurtarieven waar zelfs de ZZP-er niet tegen kan concurreren.
Als je de ZZP-er aanpakt dan moet je ook de arbeidsmigranten aanpakken....
anders wordt Oost-Europa hier volledig de baas.

sociaal_econoom | 09-07-18 | 09:09 | + 1 -

Het idee om vooral belasting op kapitaal te heffen is trouwens niet heel nieuw. Het probleem zit hem in de waardering van dat kapitaal. Zo lang iets niet verkocht wordt is de prijs een slag in de lucht.
Het lijkt me best mogelijk om een belasting-systeem te verzinnen met alleen belasting op kapitaal, maar dan zou je verplichte verkoop in moeten voeren als iemand de fiscale waarde biedt.

frank87 | 09-07-18 | 00:19 | 1 | + 1 -

Ieder zelfstandige (ook de ZZP-er) krijgt indien hij meer dan 25 uur per week met zijn zaak bezig is... een zelfstandigenaftrek van ongeveer 8000 euro op jaarbasis - hierdoor betaalt een zelfstandige ondernemer een stuk minder (inkomsten)belasting dan iemand in loondienst.
Er gaan nu (linkse) stemmen op in Nederland en bij de Oeso om de zelfstandigenaftrek af te schaffen of drastisch te verminderen.

sociaal_econoom | 09-07-18 | 08:50 | + 0 -

De ZZP-er meer belasting laten betalen, daar zal in de praktijk niet veel van terecht komen.
Een ZZP-er staat voor... Zelfstandige Zonder Poen.

sociaal_econoom | 08-07-18 | 22:19 | 1 | + 2 -

In de praktijk leidt het einde aan de onterechte vrijstellingen tot een einde aan uitbuiting van schijnzelfstandigen. Dan blijven dus alleen echte zelfstandigen en werknemers in loondienst over.

Huisregelneef_III | 09-07-18 | 16:33 | + 0 -

ZZP-ers minder produktief (dan loonslaven)? Mijn ervaring is toch anders(om), maar dat ligt wellicht aan de bedrijfstak en/of aan hoe 'produktiviteit' gemeten wordt.

De meeste loonslaven - laat staan ambtenaeren - zouden in een echte vrije markt al snel verhongeren. Maar helaas hebben we in de verste verte geen echte vrije markt, dus...

Poekieman | 08-07-18 | 16:05 | + 1 -

En alweer die linkse subsidievretende OESO met hun oproep tot een belastingverhoging.
Ja, een miljoen ZZP'ers meer afpersen is onweerstaanbaar voor de overheid ja.
Alleen jammer dat de OESO zo stuntelig een probleem bij hun oplossing probeert te verzinnen.
Want ZZP'ers willen misschien niet die peperdure nepzekerheid, of die gedwongen eenzijdige solidariteit met gelukszoekers.
En misschien vinden ZZP'ers 93% belastingdruk terecht abnormaal en moet de OESO juist het plunderen van werknemers eens aanstippen.

Atlas Shruggs 10 | 08-07-18 | 12:24 | 2 | + 10 -

Gelukkig zijn de sukkels in 070 ff op reces, dit is n.l. de stok om de ZZp-er mee te slaan.
Hoe denkt de ;politiek die altijd geld nodig heeft om over te balk te gooien, in grote aantallen, 1.3 mio ZZP-ers, als we daar per stuk een rug of 3 uit kunnen persen aan extra belasting kunnen we weer 4.000 vluchtelingen levenslang in de bIjstand etc. onderhouden, simpel als dat.

Uw Verzekeringsadvis | 08-07-18 | 15:01 | + 5 -

@Uw verzekering
Vluchtelingen, ook weer zoiets, wie heeft verzonnen dat wij die verplicht levenslang moeten betalen? Nergens anders ter wereld doen ze dat, elders mag je komen en het daarna zelf uitzoeken.
Dus schaf simpelweg dat gratis geld af en al die gelukszoekers verdwijnen samen met de mensensmokkel industrie, meteen.
Een beslissing in eigen hand, dit probleem is het makkelijkst op te lossen van allemaal. Maar de 070 sukkels en de OESO willen dat wij dat allemaal blijven betalen, fuck hun.

Atlas Shruggs 10 | 08-07-18 | 15:20 | + 6 -

""Maar het werk van zzp’ers is over het algemeen weinig kapitaalintensief. Op de balans van de eenpitter staan geen dure arbeidsproductiviteit verhogende machines. En dus is het logisch dat de arbeidsproductiviteit van een zzp'er lager is. Wat voor de zzp’er geldt, geldt in mindere mate ook voor het MKB. Ook daar ligt de arbeidsproductiviteit lager dan bij het grootbedrijf, omdat ook het mkb minder kapitaalintensief is dan het grootbedrijf, zo blijkt uit onderzoek. ""

Dit is lulkoek. Zodra bedrijven steeds groter worden produceren ze steeds minder maar maken wel meer winsten en betalen steeds minder belastingen want belastingverdragen en belastingparadijzen. En dan heb je nog globalisatie. Als een land te duur is vertrekken ze gewoon of ze vragen belastingverlagingen aan. Niet zo verwonderlijk dat het grootkapitaal steeds luier wordt, niet investeert maar wel steeds minder belasting wil betalen, wel haar aandeelhouders wil fêteren met inkoop eigen aandelen en de afschaffing bepleit van dividendbelasting.

Ik hoop nu ook dat mensen inzien dat de werkgelegenheid die Trump biedt door bedrijven belastingverlaging te bieden als ze hun producten weer produceren in de VS betaalt wordt door de gewone man en de kleine bedrijven. En de staatsschuld blijft daardoor wel groeien maar daarover wordt dan vreemd genoeg gezwegen.

js58 | 08-07-18 | 12:19 | 6 | + 0 -

ZwarteDag | 08-07-18 | 13:17
Obligaties kun je verkopen. Als de Chinezen dat massaal gaan doen wordt het moeilijker voor de VS om nieuwe uit te schrijven. En wat denk je dat de dollar-koers gaat doen als alle daarbij vrijgekomen dollars in omloop komen? (Naast alle dollars die de Chinezen verzamelen door dat handelsoverschot dat ze al jaren hebben).

frank87 | 08-07-18 | 13:30 | + -1 -

Dat klopt Frank. Zwarte Dag hoeft ons geen lesje economie te geven, want ze snapt het niet. Als de Chinezen het Amerikaans staatspapier massaal dumpen gaat de koers omlaag. Dan zal het voor Amerika moeilijker worden om geld binnen te krijgen via staatsleningen, waardoor Amerika meer rente zal moeten betalen. Gevolg: een nog hogere schuldenberg.

mona | 08-07-18 | 13:40 | + -1 -

Btw Zwarte Dag, wist je overigens dat Amerikaanse staatsobligaties gewoon dagelijks via de beurs verhandeld worden?

mona | 08-07-18 | 13:54 | + -1 -
▼ 3 antwoorden verborgen

Dus zo zie je maar alle zzp'ers zijn gewoon asociale mensen die alleen aan zichzelf denken. Ze geven geen fuck om een ander maar eisen wel zogenaamde betere arbeidsvoorwaarden. Maken ook producten onnodig duur.... en als ze voor hun 50 ste niet alle schaapjes op het drogen hebben staan dan lopen ze te zuren om mee te vreten van de sociale ruif..... en zielig enz enz...
Zelfde geld ook voor die K#t moelanders ... komen een paar jaren werken en zijn dan weer snel terug naar eigen land.... en ons maar laten zitten als wij vragen om betere arbeidsomstandigheden... en dan klagen de werkgevers weer dat er niemand is om te komen werken... jha gek he als je je personeel betaald als een paar bavianen.... maar zelf net de nieuwste tesla heb aangeschaft omdat je dat verdiend. :))))))

Bello de Hond | 08-07-18 | 11:52 | 5 | + -12 -

Bello is een valse hond, heeft zeker van zijn baas geen bot gekregen om op te kauwen.... Dat ligt uiteraard aan zijn baas en niet aan het feit dat hij tegen iedereen gromt en blaft! Bello is prototype links stemmer.

ZwarteDag | 08-07-18 | 12:24 | + 7 -

Ik en links :)))))))))

Bello de Hond | 08-07-18 | 13:31 | + -5 -

Haha, ja, ik heb - in Polderland dan - een linkse babyboomende buurman. Die denkt ook dat hij niet links is.

Poekieman | 08-07-18 | 15:59 | + 3 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Die onderzoekers van de OESO hebben hier een nep-rapport met fake conclusies geproduceerd. Alleen al dit stuk, ik heb wat stukjes uit de tekst gehaald die de essentie weergeven: "De zzp’er zit niet aan de poldertafel waar cao’s worden geboren en heeft dus geen minimumloon, doorbetaalde vakantiedagen en ziekteverlof.... stelt de OESO voor om zzp’ers maar meer belasting en sociale premies te laten betalen." Ofwel als je geen recht hebt op vakantie of uitkeringen moet je juist meer belasting gaan betalen? Een dergelijk kromme redenatie kan alleen uit een fake rapport komen.

Patatter | 08-07-18 | 11:47 | 1 | + 16 -

Onzin. De kritiek op de ZZP'er is terecht, alhoewel het niet de ZZP'er is die blaam treft, maar de werkgever die schijnzelfstandigen inhuurt.

Huisregelneef_III | 09-07-18 | 14:58 | + 0 -

Sloop de verzorgingsstaat! Verplichte solidariteit is diefstal. Minder pensioen en arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen voor iedereen, en als je wel extra zekerheid wil moet je het maar zelf betalen zonder het collectief ermee te belasten. Daardoor krijg je lagere collectieve kosten voor iedereen, en je hebt een keus welk risico je zelf acceptabel vindt. Eigen verantwoordelijkheid lijkt me een prima principe, we leven tenslotte in de 21e eeuw waarin den arbeider hopelijk inmiddels eindelijk wel geemancipeerd is en geen socialistische betutteling meer nodig heeft.

Defman | 08-07-18 | 11:30 | 6 | + 3 -

@Buerman: opt-out betekent ZELF regelen, niet niks doen en alleen maar meer vangen. Dus opt-out pensioen betekent dat je geen verplichte regeling meer hebt, maar mee doet met een andere pensioenregeling. Uitschrijving oude regeling vindt pas plaats na aantonenen van inschrijving nieuwe regeling...
Dat zorgt ervoor dat idioten niet kiezen voor een opt-out omdat dat nu voor meer geld zorgt. Er zijn er namelijk zat die dat denken en dan met pensioenering (AOV, WW, etc) gaan klagen dat ze zo arm zijn.

ZwarteDag | 08-07-18 | 13:02 | + 0 -

@Buerman: ps. Uit de context halen van enkele woordjes is een gebruikelijke smerige linkse tactiek, toevallig links?

ZwarteDag | 08-07-18 | 13:04 | + 2 -

ZwarteDag | 08-07-18 | 13:02 O, nu snap ik het. Een opt-out is in jouw vocabulaire dus niets anders dan een verplichte opt-in voor een andere collectiviteit. Das nou juist het paternalisme waar we een onsje minder van willen. En nee, ik heb niets met jankende mensen die omstandig uitleggen dat ze zo arm zijn. Die hebben hun hele leven de kans gehad om advies ter harte te nemen en keuzes te maken. Als je dat niet wilt dan is dat maar zo.

Buerman | 08-07-18 | 23:35 | + 0 -
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken