Zo herken je een succesvolle cryptobeursgang

Succes is een keuze een definitiekwestie. Zo kunt u een ICO (uitleg) als geslaagd beschouwen wanneer de uitgevers van tokens (uitleg ) genoeg geld hebben binnengeharkt om zonder tegenprestatie tot in de eeuwigheid lurkend aan een cocktail op een Caribisch strand te hangen. Dat gebeurt nogal eens, maar dat noemen we dan een scam. Drie wetenschappers hanteerden daarom een andere definitie: de mate van liquiditeit (=verhandelbaarheid) van tokens. Da's volgens het trio handig want: 1) liquiditeit is prettig voor investeerders van het eerste uur, want die kunnen hun tokens dan gemakkelijk verpatsen. 2) Liquiditeit zegt, bij gebrek aan keiharde cijfers over de afname van het (te ontwikkelen) product, iets over de marktinteresse. Vervolgens keken de onderzoekers naar tal van zaken die de liquiditeit beïnvloeden. Hiervoor bestudeerden ze de handel van 453 tokens die minstens 90 dagen na de ICO nog werden verhandeld. De onderzochte 'cryptobeursgangen' betreffen vooral utility tokens. Dat zijn kortweg digitale munten die investeerders ontvangen en waarmee zij als het meezit de (toekomstige) diensten van de start-up kunnen kopen, denk bijvoorbeeld aan anoniem naar webcammodellen gluren. Potentieel is iedere investeerder ook een klant, maar die kan ook besluiten zijn tokens door te verkopen aan een andere klant/investeerder. Maar daarvoor is dus wel liquiditeit nodig. 

Zo krijg je liquiditeit

Liquiditeit en handelsvolume worden geholpen door grofweg drie zaken, stellen de onderzoekers. '(i) offer voluntary disclosure; (ii) credibly commit to the project; and (iii) signal quality or potential to create substantial value.' Onder dat eerste verstaat men dat de tokenuitgever een whitepaper (=informatiefolder) uitpoept, de broncode op opensourceplatform Github ramt en een tabelletje opstelt met zaken waar het opgehaalde geld voor gebruikt gaat worden.Onder puntje 2 wordt bijvoorbeeld een stukje engagement via een drukbevolkte Telegramgroep geschaard. Of een oprichter die ondernemerservaring heeft (zoiets dus). Gaan we door met de zogeheten kwaliteitssignalen. Dat zijn bijvoorbeeld venture capitalists die vroegtijdig in het bedrijf hebben geïnvesteerd, een pre-sale (periode waarin investeerders tegen korting kunnen instappen) of het voornemen om een nieuw blockchainprotocol te ontwikkelen. Komen de onderzoekers ook nog met een paar zaken die niet positief met succes (ofwel liquiditeit) correleren. Tokens die gelinkt zijn aan 'real-world assets' zoals goud of de Amerikaanse dollar blijken vaker scams. En houdt het uitgevend bedrijf kantoor in Rusland dan is dat 'negatively associated with returns'. Meer tips om als investeerder de juiste ICO uit te zoeken of als malafide ICO-uitgever uw scam beter te verhullen vindt u in deze onderzoeks-pdf. De immer terugkerende roep om meer internationale samenwerking tussen toezichthouders inzake ICO-scams komt vandaag van Rabobank

Fotobijschrift: Supporters van het onlangs gepromoveerde Fortuna Sittard in Andere Tijden. De club kampte in 2005 met een gebrekkige liquiditeit en dat vonden de fans niet leuk. 

Reaguursels

Inloggen

Op de radio hoorde ik de een of ander reclame voor het kopen van cryptos.
Dan weet je dat het over is.

Na mijn calculatie (mbv een glazen bol) komen Flippos na de zomervakantie weer terug, gevolgd door Pokemon en Scoubidoo. Gelukkig heb ik nog de hele zolder vol met van dat spul.
Ik ben binnen.

hangtiet met knoop | 10-07-18 | 13:32 | + 0 -

'cryptobeursgang'?
lol.. DK maakt zichzelf weer eens belachelijk.

Dario.Maggi | 10-07-18 | 09:58 | + -2 -

Utility tokens: dit zijn cadeaubonnen die besteed kunnen worden in een winkel die (misschien) nog gebouwd gaat worden, waarbij het meestal nog niet helemaal duidelijk is wat je er straks precies mee kan gaan kopen. Bovendien wordt de waarde op de cadeaubon pas na opening van de winkel door de eigenaren ingevuld. Dan ga ik nog liever met die Nigeriaanse prins in zee...

Muxje | 09-07-18 | 23:45 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken