Een inkijkje in Nederland subsidieland

Mooi hoor
Mooi hoor

In Nederland kun je voor van alles en nog wat subsidie aanvragen (en ontvangen). Al noemen we het beestje soms bij een andere naam en zijn de gegireerde bedragen alleen officieus subsidie. Over de zaken die het officiële predikaat 'subsidie' mogen dragen beantwoordt MinFin Wopke Hoekstra vandaag 88 'feitelijke' Kamervragen. Hiervoor heeft hij de tijd genomen, want ze horen bij een onderzoek naar dit beleidsinstrument en dat dateert alweer uit het voorjaar 2017-pdf. Vandaro dat Hoekie nog refereert aan 2016 als het jaar waarin de Rijksoverheid voor €4,8 miljard aan subsidies uitkeerde, verdeeld over 23.552 betalingen. Het aantal subsidieontvangers lag sowieso lager, omdat ontvangers de bijdrage verspreid over meerdere momenten kunnen ontvangen. Aangezien de minister de luie vragenstellers verwijst naar de Rijkssubsidie-site waar ook informatie over 2017 te vinden is, volgen wij gedwee en trekken we daar de actueelste cijfers vandaan. Maar niet voordat wij vertellen dat het hier gaat om subsidies van de landelijke overheid. Subsidies vanuit gemeenten (€937 mln in 2016) en provincies+waterschappen (€1,4 mrd in 2016) zijn buiten beschouwing gelaten en kunt u opzoeken in de 400+ jaarverslagen. 

Naar welk ministerie gaat het meeste geld?

Een ding nog over 2016. De Rijkssubsidiesite meldt dat het aantal voorwaardelijke giften uitkwam op €4,4 miljard, da's €400 miljoen minder dan Hoekstra ons voorspiegelt. Het is ons volstrekt onduidelijk waar dit verschil vandaan komt, dus schakelen we voor nu even door naar 2017. Toen werd er op de kop af €5.127.369.276 aan subsidies verstrekt, zoals u in de donut hierboven kunt zien. De vlakken in deze donut geven aan welk ministerie het kwistigst belastinggeld mag uitdelen. De volledige donutlegenda vindt u dan weer hieronder. Niet geheel verrassend staat het ministerie van Financiën, dat vooral geld moet innen om de hobby's van andere ministerie te financieren, onderaan met een schamele €437.000. Dit bedrag gaat volledig naar het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening dat de minister adviseert 'inzake de vakbekwaamheid in de Wet op financieel toezicht'. Het ministerie van Overzeese Wingewesten Koninkrijksrelaties deelde iets meer dan 7 ton uit, waarvan iets meer dan de helft naar Stichting Woonlinie ging. Een woningbouwvereniging die niet alleen in het Land van Altena, maar ook op de BES-eilanden huizen verhuurt. Maar liefst €400 (zegge vierhonderd) ging naar Stichting BOA Video Produkties, waarschijnlijk een bijdrage voor de Caribische sequel van Alles voor de Grutto. Bij Economische Zaken verstrekt men afgelopen jaar €1,7 miljard aan subsidie. Het leeuwendeel hiervan (€1,2 mrd) ging naar zaken die te maken hebben met 'een doelmatige en duurzame energievoorziening'

Welk beleid?

Want op het stimuleren van een duurzame energieproductie zijn ze dol in Den Haag. Daarom is er bijvoorbeeld een subsidiepotje van €60 miljoen waardoor u het beter isoleren van uw woning niet volledig voor eigen rekening hoeft te nemen. Een schijntje in vergelijking met de geldpot van Economische Zaken met het label SDE+ en een omvang van €868 miljoen. Hoe dit dan weer precies verdeeld wordt is lastig in te zien doordat er vaagheden als 'Organisatie in provincie X' worden gehanteerd, soms met de toevoeging 'wind op zee'. Maar dat er heul veel soepsidie naar windenergieprojecten ging wist u al. Van de €456 miljoen die naar 'zorgbreed beleid' stroomde, kwam zo'n €200 miljoen terecht bij de 'subsidieregeling Kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg'. Deze subsidieregeling kan gebruikt worden door ziekenhuizen en bepaalde zorginstellingen om hun personeel naar opleidingen te sturen, zodat ze niet radeloos naast uw ziekenhuisbed staan als er nieuwe medische apparatuur is besteld. Daarnaast gaat €3,8 miljoen richting vaccinaties voor stagiaires in de zorg, waarbij de subsidies naar de Christelijke Hogeschool Ede (€24.750), Stichting Gereformeerde Scholengroep (€19.750) en Stichting Christelijke Onderwijs (€19.375) in dit kader natuurlijk een eervolle vermelding verdienen. 

Grootontvangers

Met zulke bedragen komen de christenen-die-zich-wel-laten-vaccineren natuurlijk niet in de buurt van de grootste subsidieontvangers. Op nummertje één vinden we een organisatie in de provincie Groningen/Wind op Zee met €377 miljoen. Andere grootontvangers van subsidie zijn vaak instanties die overheidstaken uitvoeren zoals Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (€240 mln), ontwikkelingsbank FMO (€72 mln) en UWV (€39 mln). Oxfam Novib kreeg afgelopen jaar €30 miljoen om slecht onderbouwd te roepen hoe ongelijk de wereld is, maar dat was wel iets minder dan de €31 mln die naar Cordaid werd overgemaakt.

En de kleinere ontvangers

Onze overheid zette niet alleen de geldkraan open voor grote partijen. Zo vloeide er in het kader van - heb je hem weer - duurzaamheid €12 miljoen naar de regeling sportaccommodaties. Hiervan kwam €20.100 terecht bij het sympathieke VV Zeester uit het Groningse Zoutkamp. Was er in 2016 nog €5.000 gereserveerd voor Schelpdierconferenties, in 2017 was eenzelfde bedrag beschikbaar voor Inep Bissau. En da's vermoedelijk de nationale bibliotheek van Guinee-Bissau. Een land dat u allicht niet kunt aanwijzen op de kaart, maar waar wel een piepklein beetje van uw belastinggeld naartoe stroomt. Uzelf informeren waar de voormalige Portugese kolonie Guinee-Bissau exact ligt kan hier, verder ronddolen in Nederland subsidieland kan daar

Reaguursels

Inloggen

En straks weer schaamteloos met de collectebus rondgaan... en nog genoeg sukkels die verdorie nog doneren ook!

EefjeWentelteefje | 05-07-18 | 11:48 | + 0 -

Allemaal vieze clubjes die sterk vertegenwoordigd zijn in de Haagse polletiek. Oxam is gewoon Groenlinks en Cordaid CDA. Eigenlijk zouden we moeten ophouden met betalen van belasting. Dit is een klap in het gezicht van iedere echte ,ongesubsidieerde, ondernemer.

Luna71 | 04-07-18 | 13:16 | + 9 -

De Groene Khmer is de machtigste. In de komende jaren miljarden te verdelen. Naast de ruimte voor gutmenschen is er voldoende ruimt voor keiharde zakenlui om iets te verdienen aan de klimatofoben met diepe zakken. Wat zullen die lachen om het gemak waarmee Den Haag het geld rondstrooit om hun doelstelling zogenaamd te halen. Wat een poppenkast !

Graaier | 04-07-18 | 10:50 | + 14 -

In Amsterdam Oost heeft de VVD destijds een onderzoek laten doen naar de enorme omvang van de subsidie die daar rond ging.
Subsidie ging naar: brei verenigingen (meerdere), kook clubs (meerdere) allemaal in aparte lokaties. Een internet site (jaren niet bijgehouden) waar men moeilijke vragen kon stellen. Fiets les in een sporthal voor gesluierde vrouwen. Speel o theek, die gewoon speelgoed weggaf en niet uitleende (de lokale Bart Smit vaarde er wel bij). Op ouder avonden werd geen koffie of thee geserveerd, maar een koud buffet. Het was er nog nooit zo druk, opa's, oma's iedereen was opeens geinteresseerd en aanwezig.
Dan was er zwemles subsidie. dat klinkt heel aardig. Oost heeft 2 zwembaden.
Maar daar ging het geld niet naartoe, men ging met de touring car, ouders mee, naar allerlei pretparken met zwembaden (ook in België). Motivatie: kinderen alvast te leren wennen aan andere zwembaden.
En maar betalen.

Memek | 04-07-18 | 10:30 | 1 | + 16 -

Is er iets mis met uw spatiebalk? breiverenigingen, kookclubs, internetsite, fietsles, speel-o-theek, ouderavonden, touringcar... Was u consequent, dan schreef u als laatste natuurlijk zwem baden en pret parken, maar dat gebeurt dan weer niet... Wonderlijk!

Rhenium | 04-07-18 | 12:01 | + -13 -

Subsidie moet een renteloze lening worden, die je binnen zoveel jaar moet terugbetalen. Dan denkt men wel 10x na voor men een subsidie aanvraagt.

Stonecity | 04-07-18 | 10:24 | + 5 -

En met dat geld kunnen de NGO's nog meer immigranten als smokkelwaar door onze strot duwen.
Voor mij staat/stond altijd vast. Schaf alle subsidies af en het linkse bolwerk stort als een zandkasteel in elkaar.

Memek | 04-07-18 | 10:22 | + 11 -

Waarom staat Groen links er twee keer bij?

Groen Links €2.064.200
Groenlinks €858.000

JanFTE | 04-07-18 | 10:18 | + 4 -

Uit ervaring kan ik je vertellen dat subsidies naar de meest zinloze verhalen gaan en niet naar mensen die het echt nodig hebben of welkjelijk alle vakjes aftikken voor de subsidie Want De mensen die er over gaan zijn volstrekt incompetent om over iets anders dan hun haarkleur iets zinnigs te zeggen. (bijvoorbeeld ambtenaren over innovatiesubsidies, alle bedrijven die ik er ooit een heb zien winnen zijn failliet, want kansloos product).

Con | 04-07-18 | 10:11 | + 5 -

En dan allerlei vage islam stichtinkjes, die subsidie opstrijken omdat ze van "maatschappelijk nut" zijn.
Die zijn hier niet eens genoemd.

watergeus | 04-07-18 | 09:43 | + 7 -

Zeg, SAVE THE CHILDREN NEDERLAND, zijn dat niet die mensensmokkelaars die illegale migranten voor de neus van de Libische kustwacht weggrissen en dan op TV komen jengelen dat de opvangkampen in Italië te vol zijn?

Huisregelneef_III | 04-07-18 | 08:40 | + 18 -

Mooi deze info. Als ik nu weer zo collectebus bedelaar voor de deur heb, weet ik dat de kans groot is dat er (al) miljoenen die kant op gaan aan belastinggeld. Als we al die subsidie van dergelijke stichtingen als Oxfam, Plan enz stopzetten, en dat geld naar bv zorg zouden sluizen, dan heeft de Nederlandse bevolking er (op den duur) ook wat aan.

Super Grover | 04-07-18 | 08:31 | + 17 -

Gelukkig krijgt Oxfam een flink bedrag. Als we daar mee zouden stoppen hebben heel wat minderjarige meisjes in ontwikkelingslanden geen werk in een bepaald deel van de entertainmentindustrie.

2voor12 | 04-07-18 | 08:08 | + 23 -


Ontvanger Bedrag CYPRUS AUTOMOBILE ASSOCIATION €45.000

Hahaha breek me de bek niet open over de Nederlandse consul voor het district Famagusta die resideert in Limasol. Ik zoek morgen een foto van mijn huurauto op Noord-Cyprus met de platen EMP 1 geel achter en wit voor.

hmariavanempel | 04-07-18 | 00:27 | 3 | + -3 -

Duitse Herder? Bent u verhuisd naar Cyprus en hier gaan shitposten onder een ander alias?

JanRooks | 04-07-18 | 00:37 | + 9 -

@Jan
Denk eerder dat dit een gedumpte vriendin van de herder is.

Eigenaar_IJsland | 04-07-18 | 09:55 | + 0 -

Ik kon het Herdertje wel waarderen. Tegen de stroom in roeien was die goed in.

RubberenHarrie | 04-07-18 | 10:18 | + 9 -

Je kan subsidie zoveel verantwoorden als je wilt. Het blijft geld van belastingbetalers. Subsidies weg, dan kunnen belastingen omlaag.

Vrouwtje_haram | 03-07-18 | 23:59 | 1 | + 25 -

En als de mensen dan willen geven aan Oxfam Novib kunnen ze dat altijd nog vrijwillig!

lulhannel1930 | 04-07-18 | 08:59 | + 12 -

Dit is toch om te huilen. Organisaties als Oxfam Novib ontvangen bijna een derde van wat defensie ontvangt.

Noise0 | 03-07-18 | 23:56 | 1 | + -3 -

een derde? In 2017 geeft Den Haag 8,7 miljard uit aan de krijgsmacht. Haalt Novib 3 miljard op? Dan komt het snel goed met Afrika zou je denken

kokkie klaphaak | 04-07-18 | 00:10 | + 7 -

Tientallen miljoenen subsidie voor die criminele kindermisbruikers van Oxfam en soortgelijke clubs, die met hun hypocriete vingertje de gewone man vertellen dat hij meer belasting moet betalen?
Kan per heden worden beeindigd lijkt me.
Of met terugwerkende kracht, als ze toch zo graag in fiscale termen praten.

Atlas Shruggs 10 | 03-07-18 | 23:05 | + 35 -

Alles boven “anoniem” kan overigens uitstekend zonder subsidie.

Mauguio | 03-07-18 | 22:47 | + 15 -

Anoniem voor 10,8 miljoen, dat is het Koninklijk Huis?

Mauguio | 03-07-18 | 22:47 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken