Banken weer eens schuldig aan ondergang wereld

Consument=braaf
Consument=braaf

Een beter milieu begint bij jezelf banken, dus nagelt Milieudefensie vandaag 's lands grootbanken weer eens aan het kruis. De boefjes van ABN, Rabo en ING bezitten namelijk aandelen in en/of verstrekken financieringen aan 14 dubieuze palmoliebedrijven. Om onze supermarkten vol te kunnen stouwen met palmolieproducten maken deze bedrijven zich schuldig aan het platbranden van bossen en orang oetangs, landroof en mensenrechtenschendingen. Daarom moeten de drie grootbanken zichzelf omtoveren in een soort Triodos en op geen enkele wijze meer zakendoen met industriële palmoliebedrijven. Sympathiek idee, maar wie springt er dan in het gat? Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen liggen eveneens onder vuur om hun palmolieinvesteringen (met enig succes). Je kunt het natuurlijk volledig overlaten aan obscure banken uit vuige landen, private equity en hedgefondsen. Partijen die zich wat minder aan de publieke opinie gelegen hoeven te laten. Het FD heeft becijferd dat momenteel slechts 15% van de palmolieinvesteringen uit Europa komt, ruim driekwart komt uit Azië. De duurzaamheidsdirecteur van Rabo zegt dan ook ook dat het juist met palmoliebedrijven in gesprek wil blijven over duurzaamheid en daarom heeft de bank de vooraanstaande oerwoudsloper Anthony Salim in een adviesraad benoemd. Kortom, de banken gaan niet luisteren naar Milieudefensie. De ngo wil namens u een boos ansichtkaartje van 100% gerecycled papier (waarom niet digitaal?) sturen naar uw bank. Gek genoeg kunt u ook als ASN-klant een kwaad kaartje sturen naar de ASN, ondanks dat Milieudefensie schrijft (rapport-pdf) dat deze bank geen palmolieproducenten financiert. Afijn, onder het motto #nietvanmijngeld kunt u uw bank hier de groetjes doen. Vergeet niet in de linkerbovenhoek een zonnetje te tekenen plus de temperatuur op Sumatra te vermelden. En dan niet stiekem producten met palmolie in uw boodschappenkarretje gooien.

Reaguursels

Inloggen

Investeringen ze nou wel of niet in palmolie plantages of in de wapenindustrie. Bommen, kogels, landmijnen, granaten, howitzers, nukes, JSF-vliegtuigjes, etc. Het ene kost wat land en milieu, het andere talloze onschuldige slechtoffer, in talloze landen, vooral het MO. Boter, kilo’s boter op de hoofden.

SloppyJoe | 02-07-18 | 17:10 | + -1 -

Voor iedere liter palmolie hoeven ze geen olie uit de grond te halen. Iedere liter olie die uit de grond komt is toegevoegde CO2.
Het probleem van palmolie is dat het een monocultuur is die weer veel vierkante kilometers oerwoud kost. Als er met beleid verbouwd wordt hoeft dat geen probleem te zijn.

Mr.Crowley | 02-07-18 | 16:53 | 1 | + 0 -

"Als er met beleid verbouwd wordt"
Alleen dat gebeurd niet. Komt bij dat geraffineerd geharde palm de voornaamste oorzaak van hart- en vaatziekten is. Het onderwerp spreekt me enigszins aan omdat ik bij een van de grootste leveranciers van de wereld gewerkt heb. Rond de tijd dat ik achter de feiten kwam werd ik ook gevraagd om terminalmanager van een nieuwe terminal in Nederland te worden. Ik heb voor de eer bedankt en ben ander werk gaan zoeken. Palmolie is geen goed idee.

Vogelbeest | 03-07-18 | 12:12 | + 0 -

Precies waar de schoen wringt bij de milieugekkies en waarom er zoveel twijfel is over het CO2 opwarm verhaal van ze. 10 jaar geleden was Palmolie de oplossing voor het hele CO2 probleem. DK zou nog eens terug moeten zoeken hoeveel subsidie er wel niet uigedeeld is om palmolie als brandstof te promoten en nu is het in eens een groot probleem.
Net zo als over een paar jaar zal blijken dat de wat is het 10 miljard euro subsidie die Nederland inmiddels aan Tesla's en Outlanders heeft uitgedeeld gezien het enorme gewicht van beide wagens uiteindelijk voor meer ipv voor minder CO2 uitstoot zorgt.

ZomaarEen | 02-07-18 | 16:16 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken