Supermarkten pakken ons onze winkelstraten af

Ook dat nog
Ook dat nog

'Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind'ren in de klas, een kar die ratelt op de keien.' Ja, dat dorp bestaat dus niet meer. Daar zijn allerhande redenen voor, maar nu pakken ze zelfs onze groentemannen (m/v/x) af. De traditionele winkelstraat verdwijnt. Volgens onderzoek van het CBS: 'De rol van groenteboeren en slagers is langzaam maar zeker overgenomen door supermarkten met een groeiend assortiment.' Supermarkten profileren zich met groente, fruit en kiloknallers. Zeker tegen vlees dat goedkoper is dan kattenvoer kan natuurlijk geen slager op. Het resultaat is dat ouderwetse groenteboeren en slagers verdwijnen - en die laatste zaken ook nog eens doordat vlees eten meer en meer wordt afgeschilderd als satanische bezigheid. Het is echter niet allemaal komkommer en kwel, want: 'kaasboeren en natuurvoedingswinkels nemen in aantallen toe, met een stijging van respectievelijk 20 procent en 18 procent, terwijl er de afgelopen tien jaar juist veel groentewinkels (-29 procent) verdwenen'. Een mens kan geen echt fatsoenlijke kaas krijgen in de supermarkt, evenmin kan een supermarkt voldoen aan de eisen van mensen die een allergie voor alles hebben. Wat dat betreft zien wij ook markt voor fatsoenlijke wijn. Eigenlijk zijn die in supermarkten nauwelijks te krijgen, een paar uitzonderingen daargelaten. Een gat in de markt, daar Nederland zich al jaren ontwikkelt tot wijndrinkende natie. Meer wijnzaken, wij zijn voor, want de winkelstraat knapt er meer van op dan van een belwinkel of supermarkt.

Reaguursels

Inloggen

En daar komt het CBS nu al achter? Wauw, dat wist ik 10 jaar geleden al, toen de lokale winkelstraatvereniging aankondigde dat alles op de schop ging, want er moest een supermarkt komen, anders kwam er te weinig volk.

nieuwe_Deen | 01-07-18 | 20:24 | + 0 -

Het is eerder de schuld van de consument. Die wil goedkoop, zeker met vlees.
Een vetrandje aan een stuk vlees (wat juist smaak geeft), nee dat mag niet. Alles moet zo mager mogelijk! Na het avondeten je wel volproppen met chemische toetjes met kilo’s suiker en bakken chips.

Nah, speciaalzaken zijn prima. Dan kan het plebs nóg goedkoper zijn kiloknallers kopen bij de supermarkt. Mensen die anders willen gaan naar de slager of kopen online bij de specialist. Het is ook te merken rond de feestdagen, dan komt er ander volk bij de slager. Die schrikken altijd van de prijzen.

B&W | 01-07-18 | 11:35 | + 1 -

Wijn, vlees zijn in supermarkten om te huilen. Wijn niet te drinken, ook de duurdere niet. Vlees: keuze uit: karbonade, gehakt, nog eens gehakt, taaie biefstuk, gemarineerd vlees is niet te eten (die marinades zitten zo boordevol rotzooi en suiker). Dan de zuivel, toetjes bijvoorbeeld: Mona, nog eens Mona. En dan heb je de keuze wel gehad. Ga eens kijken in Frankrijk, Auchan bijvoorbeeld. Wat een keuze en kwaliteit! Waarom kan dat hier niet?

pjisonline | 01-07-18 | 09:03 | 5 | + 3 -

Mijn winkel is in Den Haag en is Albert Heijn (hoe kan het ook anders, veel anders is hier niet, behalve Jumbo, maar dat is precies hetzelfde). U bent kennelijk niet over de grens geweest en bijvoorbeeld eens een Auchan bezocht. Kijk bijvoorbeeld eens hier: goo.gl/images/myfYKp . En hier: goo.gl/images/eZ8UDT . Nou ja dat zijn maar twee voorbeelden van de uitgebreide keuze aan desserts.

pjisonline | 01-07-18 | 11:02 | + 1 -

Is het juist dat ik uit uw tegel kan opmaken dat u leeft van wijn, vlees en (zuivel)toetjes?

Rhenium | 01-07-18 | 11:50 | + 1 -

@Rhenium: niet helemaal maar het zijn wel erg belangrijke voedingsmiddelen. Zonder zou het leven toch wel haast ondraaglijk worden, wat het al haast is.

pjisonline | 01-07-18 | 12:05 | + 1 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is nog maar de vraag of men hier niet zijn eigen graf mee graaft, daar zelfs bij
boodschappen de vraag ook naar online begeeft.

Scarfie | 01-07-18 | 08:31 | + 1 -

En niemand die over de kaas zeurt? Voor kaas sterven ook dieren namelijk: kalveren. Stremsel wordt gemaakt met een enzym uit een maag van die kalveren. Het kan ook plantaardig, maar nog maar weinig kaasboeren die dat doen. Zal wel weer om geld gaan.
Kaas is dus zeker NIET vegetarisch. Er moeten dieren voor dood.

prakkie | 01-07-18 | 00:21 | 3 | + -8 -

Al wat beweegt mag u eten en ik heb het al voor u gemarineerd (Genesis 9 : 3)

hmariavanempel | 01-07-18 | 02:10 | + 8 -

Er wordt al genoeg gezeurd.

Joffri | 01-07-18 | 13:38 | + 1 -

>Stremsel wordt gemaakt met een enzym uit een maag van die kalveren
In NL kaasland. Daarbuiten heel veel via gist. Zal inderdaad om geld gaan aangezien die kalveren voor het vlees verkocht worden.
Netto lijkt het me dan milieuvriendelijker om kalfsstremsel te gebruiken (1ml op 10 liter melk!) dan dit weg te gooien en gist te kweken.
Pick your battles.

omgponies | 01-07-18 | 20:56 | + 3 -

Goede slagers, poeliers, viswinkels, bakkers en kaasboeren hebben het erg druk en goed. In ieder geval hier (Den Haag/Wassenaar) wel. Als je echter alleen speklappen, gehakt en karbonades aanbiedt, gaan klanten net zo lief naar de supermarkt.

Guido | 30-06-18 | 23:00 | + 9 -

Afgezien van de Trio bij Appie is het wijnaanbod inderdaad voornamelijk Chateau Migraine 2018.

Mauguio | 30-06-18 | 22:00 | + 4 -

Soort van ....

goldsammy | 30-06-18 | 18:45 | + -2 -

"Zou overigens geen enkel bezwaar hebben tegen een supermarkt waar de slager, groenteboer, visboer, etcetera gewoon samen in zitten. Waar je zowel kunt shoppen uit het schap als bij een gewone super of met een beetje extra service af kunt rekenen zowel bij de balie van de slager als de hoofduitgang."

Hebben ze in Rotterdam, heet de Markthal, werkt idd niet.

goldsammy | 30-06-18 | 18:45 | 2 | + 7 -

Hm, jammer. Bedoel idd soort van markt, maar dan binnen, met een vaste formule, vast assortiment als een superketen, maar met daarnaast dan de eigen inbreng en specialistische aanvullende producten van de vakmannen\vrouwen in kwestie.

Wol | 30-06-18 | 21:35 | + 2 -

Dat was er al in de jaren '70 toen had je Dagmarkt en Galerie Mignon in Amsterdam. Dar was een mix van allerlei zelfstandige ondernemers door elkaar.

Vespucci | 30-06-18 | 22:08 | + 4 -

They took our shops...

Tja, ik ga ook nauwelijks nog naar een speciaalzaak. Hooguit de visboer, want daar heeft de super een vrij matig aanbod meestal, uitgezonderd sushi. Je zult als bakker, slager of groenteboer toch iets van meerwaarde moeten bieden: lagere prijzen, betere kwaliteit of service, unieke producten, beter soort kant-en-klaar maaltijden dan de superversie waar meestal vooral lekker veel goedkope aardappel of rijst in zit en weinig (kwaliteits)vlees en dan nog vrij prijzig zijn voor massaproductie.

Zou overigens geen enkel bezwaar hebben tegen een supermarkt waar de slager, groenteboer, visboer, etcetera gewoon samen in zitten. Waar je zowel kunt shoppen uit het schap als bij een gewone super of met een beetje extra service af kunt rekenen zowel bij de balie van de slager als de hoofduitgang. Maar dat zal wel niet rendabel zijn. Of de slager of groenteboer willen zich niet verlagen tot semi-vakkenvuller.

Maar grootste factor voor mij (zolang ik een redelijk modaal inkomen heb althans) is niet direct de prijs, maar het gemak van één plek waar je gedachteloos door het labyrint van paden kunt grazen. Al moet je de prijzen ook weer niet buitensporig veel hoger maken natuurlijk.

Wol | 30-06-18 | 18:19 | 2 | + 3 -

Als jij er niet om geeft om te veel voor dingen te betalen, dan is jouw begrip van modaal zeer geÏnflationeerd. Net zo als het begrip "armoe" in Nederland.

issieookweer | 01-07-18 | 00:29 | + 2 -

issieookweer | 01-07-18 | 00:29 | + 2 -
Daarom zeg ik ook "niet buitensporig". Ik ga ook weer niet dagelijks in een Harrods shoppen. En moet ook eerlijk toegeven dat ik een aardig gat in de hand heb als het om eten en drinken gaat. Als alleenstaande met relatief lage woonlasten is mijn bestedingsruimte ook wel ietsje groter dan de gemiddelde Modaal.

Wol | 01-07-18 | 15:08 | + 2 -

Dit is waar... waar vroeger de Blokker en Scapino zat - is nu een Jumbo en nog een Jumbo.

sociaal_econoom | 30-06-18 | 17:21 | 1 | + 2 -

Wat dacht je van de Action?

Haberdoebas | 30-06-18 | 18:14 | + 1 -

Wijn koop je op smaak, niet op prijs of naam. En als je een beetje zoekt zijn er zat fatsoenlijke wijnen tegen een leuke prijs in de schappen van de supermarkt te vinden. Het enige probleem is dat supermarkten groot inkopen en klanten niet teleur willen stellen. Dat leuke wijntje wordt dan opeens ontdekt, maar is volgend seizoen uit de schappen gehaald omdat de wijnbouwer niet aan de vraag kan voldoen, of de prijs is 3x over de kop gegaan.

Muxje | 30-06-18 | 16:43 | 1 | + -2 -

Meeste mensen kopen wijn op basis van etiket. De gemiddelde leek/ drinker proeft zelfs kurk niet.

arlen | 30-06-18 | 16:58 | + 11 -

Het gaat dus eigelijk om variatie in aanbod.
Kan het mensen dan schelen dat er 250 soorten appels en 500 soorten knoflook zijn?

kloopindeslootjijook | 30-06-18 | 16:41 | 1 | + 2 -

Ook zo iets: er zijn tegenwoordig allerlei acceptabele alcoholarme bieren te krijgen (tip: Nanny State van Brewdog), maar bij de super hebben ze doorgaans slechts twee schappen met 50 soorten fucking Radler, en een paar standaard 0% pilsjes van de grote merken die niet te nassen zijn.

Muxje | 30-06-18 | 16:48 | + 6 -

Bij mij in het dorp zit naast de Jumbo een Levantijn. Ik mag dan wel geld als water hebben maar ik ga eerst naar de Levantijn waar ik staande mijn boodschappen van hogere kwaliteit/mindere prijs kan pakken voordat ik voor de rest van het lijstje mij bij de Jumbo moet verlagen tot een keuze uit de onderste schappen. Bukken doe ik alleen voor Hem. Uit principe dan want niet als het geld betreft.

hmariavanempel | 30-06-18 | 15:38 | 3 | + -3 -

Same here. Ik ga altijd naar de Turk. Prima producten, normale prijzen. Daarnaast kun je wat leuker koken met dat exotische spul.

El_Embajador | 30-06-18 | 16:20 | + 2 -

Ik schrijf Levantijn om reden dat het in NL inmiddels naast een Turk ook een Syrier kan zijn. Qua exotisch spul heb ik een Poolse tuinman die 1 keer per maand een heel weekend langs komt en in het schuurtje overnacht www.youtube.com/watch?v=PRAQQGekMtU

hmariavanempel | 30-06-18 | 16:35 | + -1 -

Veel consumenten hebben haast. Dan is het gemakkelijk als je alles in één supermarkt kan kopen. Dat is een van de redenen dat de ambachtelijke slagerij en groenteboer steeds minder bezocht worden. Uiteraard gaat er ook een groep consumenten voor de laagste prijs naar de supermarkt. Maar de consumenten die graag wat meer betalen voor kwaliteit kunnen tegenwoordig ook in de betere supermarkt terecht waar ze goed gesorteerd zijn in biologische producten, zoals kaas, vlees, vis en groenten.
Wat betreft de speciaalzaken in kaas en/of wijnen vrees ik dat ze in een dorp weinig overlevingskansen hebben. Dat zal in de stad anders zijn, mits ze op een goede locatie in de betere wijken gevestigd zijn.

mona | 30-06-18 | 16:59 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken