CPB: handelsconflict VS-China is kassa voor Europa

Bij het Centraal Planbureau (CPB) zijn ze gegaan voor de clickbaitkop 'Juniraming 2018: economische vooruitzichten 2018 en 2019', maar men had het rapport ook de titel 'Kracht van Herhaling' of 'Wat DNB zegt' kunnen meegeven. Het Planbureau komt grotendeels tot dezelfde conclusies als De Nederlandsche Bank. Economisch gezien gaat het soepeltjes de komende tijd: dalende werkloosheid, hogere lonen, florerende wereldhandel, begrotingsoverschotten en een gematigde inflatie ondanks btw-verhoging+energiebelasting. Zoals een goed glazenbolrapport betaamt is er een dikke vette disclaimer in de vorm van macro-economische risico's die de economische voorspoed kunnen versjteren. Een waardeloze uitvoering van de brexit of totaaldwaze besluiten van een nieuwe Italiaanse regering zouden roet in het eten kunnen gooien. Het CPB heeft dit keer echter speciale aandacht voor het handelconflictje tussen de VS en de EU/China/het poepie. De cijferaars hebben een zwik cijfers over de onderlinge handel in de pc gestopt en zijn vervolgens gaan rekenen met zes scenario's die verschillen in reikwijdte qua geografie, betrokken sectoren en importtarieven. De uitkomsten zijn gevangen in een Engelstalig rapport (pdf) zodat Trumpie ook kan lezen wat de effecten van een handelshanengevecht zijn.

Huidig handelsconflict=ongevaarlijk

In de ogen van het Planbureau doen de huidige maatregelen niet zoveel kwaad. Een paar sectoren in China (elektrische apparatuur, staal) en de VS (landbouw, transport) zullen lijden. De VS ziet zijn bbp-verlies oplopen tot 0,3% (in 2030), maar China moet als zwakkere broeder op het wereldtoneel 1,2% bbp-verlies incasseren. De EU is lachende derde, want profiteert van de verminderde handel tussen de VS en China. Dit verandert echter als Trump besluit ook importtarieven op auto's te heffen. Dan zijn ook de EU en in het bijzonder de Duitse autobouwers plus toeleveranciers de sjaak. CPB keek ook naar scenario's waarin het handelsconflict uit de klauwen escaleert tot een volledige handelsoorlog. Hierbij keek het effect van uniforme importtarieven tot 15% (daarboven is het economisch effect te verwaarlozen). De VS wordt vooral geraakt wanneer het uniforme importarieven gaat hanteren die ook gelden voor 'overige' OESO-landen als Canada en Mexico. China is, ongeacht het scenario, de grote verliezer. Arme jongens

Fotobijschrift: Beurshandelaar slaat zich voor de kop nadat Messi zijn penalty gekeerd ziet door de IJslandse keeper Hannes Þór Halldórsson. Daar gaat zijn WK-pool. 

Reaguursels

Inloggen

Als China echt boos wordt, is de VS de lul. www.zerohedge.com/news/2018-06-19/her...
Als Trump verstandig was geweest, had hij eerst samenwerking met de rest van de wereld gezocht om China te corrigeren. Maar ja, die oranje idioot kan nauwelijks lezen.

* Il Principe * | 19-06-18 | 20:13 | 1 | + 2 -

VS is self supporting. Kwa tech zullen ze best wat naweeen hebben, maar de sjippies komen toch echt uit silicon valley en de machientjes uit Veldhoven.
China is een werkplaats. Zonder know how en gereedschap kom je niet ver....

gepast_betalen | 19-06-18 | 23:12 | + 0 -

Grappig, ik lees net in de WSJ dat de dollar naar het hoogste punt in jaren is gestegen en dat de Euro juist in waarde is gezakt. Redenen zijn het feit dat de VS geen brandstof meer importeerd, maar tegenwoordig zelfs exporteur ervan is en het voedsel welke de VS normaal naar Azie exporteert, kunnen ze nu naar midden- en zuid Amerika exporteren.

Daarnaast is men meer bezorgd over het klappen van Duitsland (grenzen dicht), dan de 10% (200 miljard) extra heffingen welke de VS aan China wil opleggen. Daarnaast heeft Draghi vandaag bekent gemaakt dat het opkoopprogramma welke eind dit jaar zou stoppen op elk moment weer opgestart kan worden..

Daarnaast verwacht men dat de VS in het tweede kwartaal de economie met 4% gegroeid zal zijn. Naar verwachting zal de Fed de rente in juli EN september met 0.25% omhoog doen..

TuurlijkNiet | 19-06-18 | 15:38 | + 1 -

Een voorbeeld van de handelspraktijken van de sluwe spleten. Ik ben de houdster van een aanmerkelijk belang in een NL onderneming in supplementen voor *****middelen. Driekwart van de inkopen ad drie miljoen euro's komt uit China. Van nagenoeg elke Chinese leverancier krijg je het volgende aanbod : ik gooi een percentage op de volgende factuur en dat percentage krijg je retour op een rekening in Singapore of - in mijn geval - de K.K.T.C. Wie zo dom is om op zo'n aanbod in te gaan kan nooit overstappen naar een concurrerende Chinees want dan komt de NL Belastingdienst belletje trekken.

hmariavanempel | 19-06-18 | 15:11 | + 1 -

Als westerse producent haat ik China. Het is een ijverig volk, dat is waar, maar ze kopieren alles wat los en vast zit. Eigen ontwikkeling lijkt maar niet op gang te willen komen. Als westers bedrijf moet je belasting aftikken en is krediet kriujgen voor nieuwe producten haast onmogelijk. Personeel is duur en handjes zijn hier niet te vinden.

Milieu, arbo, arbeidskosten, werkomstandigheden, allemaal zaken die het produceren hier duur maken. China heeft er schijt aan. Milieu gaat kapot, mensen werken zich dood en ons mooie systeem wordt kapot gesloopt. Als je in China wil beginnen is dat onmogelijk. Je product moet je definieren en alle ins en outs openbaar maken. De China blijft 51% eigenaar van jouw bedrijf.

Als idiote eu inwoners blijven we lekker Chinese producten kopen en alles tolereren, terwijl we daarmee het westerse EU systeem slopen.

Dus "You Go Trump" en laat de EU volgen. 100% import op Chinese rommel of anders gelijke kansen. Wordt het voor die amre Chineesjes ook wat prettiger werken.

gepast_betalen | 19-06-18 | 13:29 | 3 | + 21 -

Het waren anders Westerse concerns die op dat gunstige handelsverdrag (voor China en Westerse aandeelhouders) hebben aangedrongen.
Vroeger maakten we het vorige model in het buitenland. Nu het laatste model. Eigen schuld dikke bult.

Raider Twix | 19-06-18 | 17:30 | + 0 -

Die arme Chineesjes hebben dan geen werk meer.

jemagookniksmeer | 19-06-18 | 17:32 | + 1 -

@ Raider-Twix
Kan me niet herinneren als MKB-er ook maar enige inspraak te hebben gehad, dus eigen schuld slaat echt nergens op. Ongezien de tiefus aan de Chinezen (en alle Nederlandse hypocrieten trouwens die die rommel kopen). Ik produceer zelf in de NL en ben dat van plan ook vol te houden. Maar liever subsidieren we het buitenland wat miz. dus nogal kortzichtig is. Weg-met-ons-kultuur heet dat hier in de panelen geloof ik. Het vervelende is dat wederom de rekening wel bij "ons" ondernemers op de mat valt. Voor de zoveelste keer.

gepast_betalen | 19-06-18 | 20:35 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken