Welk land kan het beste penalty's nemen op het WK? Kijk naar de inflatie!

Nu het WK Voetbal op het punt staat te beginnen (aanstaande donderdag begint het, met de kraker Rusland-Saoedie Arabië), luidt de vraag: welk land gaat er winnen? Als u op de bookmakers af gaat, dan is Brazilië de gedoodverfde favoriet, met Duitsland en Spanje daar vlak achter. Daar kunt u zich vast prima in vinden, want die landen hebben zowel qua ervaring als kwaliteit een groep spelers tot hun beschikking waar je de hik van krijgt. Maar waarom uitgaan van een voorspelling uit de losse pols als je ook alle beschikbare data in een statistisch model kunt gooien? Dat doen ze bij Goldman Sachs wel vaker en nu dus weer (pdf). Hoe dat eerder ging? De winnaars van de afgelopen twee toernooien (WK 2014 en EK 2016) volgens GS: respectievelijk Brazilië en Frankrijk. Allebei hartstikke fout inderdaad. Maar goed, GS is ook dit keer niet over één nacht ijs gegaan hoor. '(...) while selecting the best starting eleven requires human judgment and experience, choosing the best variables to predict the outcome of a game is better left to a statistical model. Or more precisely, 200,000 models: harnessing recent developments in “machine learning,” we mine data on team characteristics and individual players to work out which factors help to predict match scores. This gives us a large number of forecasts, which are combined to produce an overall projection. We then simulate 1,000,000 possible evolutions of the tournament to gauge the probability of each team progressing through the rounds.' En wat komt hier uit?

Weer Brazilië! De Brazilianen gaan ultiem wraak nemen op Duitsland dat het gastland van dat WK vier jaar geleden met liefst 7-1 vernederde in de halve finale. Weten we met dank aan 200 duizend statistische modellen. Nu is de winnaar een niet een heel verrassende bevinding (al zal het waarschijnlijk wel weer niet kloppen), de kolderieke correlaties van Goldman Sachs zijn dat wel. Wat dacht u van het verband tussen de Japanse Nikkei-index en de Fifa-ranking van het Japanse team? Dat wil zeggen: hoe hoger het Japanse team staat, des te slechter het gaat op de beurs. Omdat Nikkei boven de 22.000 punten noteert, staat het Japanse elftal eigenlijk te laag, 'so we see scope for a positive surprise in the team’s performance in Russia', luidt de conclusie. En wat dacht u van het verband tussen het Zwitserse nationale elftal en de Zwiterse frank?

Meer avontuurlijk monetair beleid leidt tot avontuurlijker voetbal, of dan in ieder geval een gunstiger doelgemiddelde. '(...) in recent years, we have seen a remarkably rapid coupling of flight to safety regimes with the ratio of goals scored vs goals conceded by Switzerland.' De frank is weer een veilige haven, meest recent door het gesteggel in Italië over de vorming van een regering zonder financiële discipline, en de mogelijke nieuwe verkiezingen waarmee gedreigd werd. Dat was 'well-timed for the World Cup', merken de onderzoekers op. Overigens zou er ook een direct verband liggen tussen de verkoop van Zwitserse horloges en een winnend Zwiters voetbalelftal, maar dat terzijde. Gaan we nu door naar een nieuwe bevinding van GS, namelijk de correlatie tussen het succesvol afronden van een penaltyreeks en het behalen van de nationale inflatiedoelen. Laat België nou een 100% succes rate hebben op het binnenschieten van een penantie en de kleinste absolute afwijking ten opzichte van zijn inflatiedoel behalen. TOEVAL? 

Overigens is Goldman lang niet de enige bank die zich gewaagd heeft aan WK-voorspellingen. Zo kwam het Duitse Commerzbank uit op Duitsland als winnaar (joh) en verrassend genoeg komt de Japanse financieel dienstverlener Nomura met Frankrijk als winnaar. Maar nog veel verrassender noemt men daar Polen als halve finalist. Ook hier is er mogelijk sprake van een flinke portie home bias, merken ze bij Alphaville van de FT fijntjes op. Een Pool in dienst van Nomura zou zich met deze voorspelling hebben beziggehouden. Geen woord over de Nikkei versus Fifa-ranking trouwens. Maar welk land gaat er nou winnen straks hè? Eindigen we met een laatste belangrijke correlatie. Die van stukjes op Das Kapital die geen eenduidige conclusie kennen en de kans op een bekende uitsmijter. Deze dus

Bijschrift foto:

Netherlands' players react after they lost their semi-final football match between Netherlands and Argentina during the 2014 FIFA World Cup at The Corinthians Arena in Sao Paulo on July 9, 2014. Argentina won 4-2 on penalties. 

Reaguursels

Inloggen

Beter vertrouw je die schildpad. Of die inktvis. Mits zij nog leven.

Montgomery Burns | 13-06-18 | 12:14 | + 0 -

@DvdE
Helaas moet ik me aansluiten bij Magnum Force. Wat een enorme verspilling van energie en talent.

boterhamtevredenheid | 13-06-18 | 11:00 | + 2 -

Tjonge. Met zo'n artikel vol stoere tekst en indrukwekkende grafiekjes zou je haast gaan denken dat voetbal iets is wat je serieus moet nemen. In plaats van een dom spelletje waar bankhangende tokkies hun tijd aan verspillen.

Gimme a break.

Magnum Force | 13-06-18 | 08:36 | 2 | + -1 -

Stoere tekst? Die steken we in ons zakje.

D.VandenEnden | 13-06-18 | 09:00 | + 2 -

@D.VandenEnden | 13-06-18
Dat mag. Uw schrijftalent is een betere zaak waardig dan een absurdistisch verband tussen voetbal en inflatie :-)

Magnum Force | 13-06-18 | 09:11 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken