Topbankier: als u geld verliest, drink ik een fles tabasco op. En, doet hij het?

Het is mei 2008 als de Royal Bank of Scotland (RBS) een wanhopige poging doet om kapitaal op te halen middels een extra emissie van aandelen. Dat doen banken niet als het niet strikt noodzakelijk is, en dat was het dan ook: de balans van de Schotten was ten eerste hard verzwakt na de overname van een giftig stukje ABN Amro. Daar kwam nog eens bij dat RBS fors geraakt werd door de kredietcrisis. Zoals dat dan gaat organiseerde de bank een road show om beleggers te paaien, en tijdens een lunch moest toenmalig CEO Fred Goodwin alles uit de kast halen om een stel individuele investeerders te overtuigen meer geld in RBS te steken. Uiteindelijk greep hij naar zijn paardenmiddel, in de vorm van een flesje tabasco: 'I'll drink the entire contents of this if anyone loses out by investing in this rights issue'. En jawel, een grote investeerder ging voor de bijl en kocht voor £400 miljoen aan nieuwe aandelen RBS. Uiteindelijk bracht de emissie £12 miljard op. Goed, fast-forward naar de dag van vandaag, waarop bekend wordt dat de Britse regering 7,7% van haar belang van 71% in de bank succesvol verkocht heeft. Daar kreeg het £2,5 miljard voor, wat een verlies van £2,1 miljard betekent ten opzichte van de bail-out van RBS waartoe de staat zich in oktober 2008 gedwongen voelde. Maar de weg naar een volledige privatisering is, een dikke tien jaar na de crisis, nog lang. Die in 2008 gewillige beleggers maakten hun verlies (van 85%) trouwens al veel eerder, waarna RBS claims om de oren kreeg wegens misleiding en de bank voor meer dan €800 miljoen met hen schikte. Inmiddels was ook die investeerder van £400 mio piswoest. Wel het minste wat Goodwin had kunnen doen was het achteroverslaan van de tabasco, zou je zeggen. Maar helaas, ook dat zat er niet in.

Fotobijschrift: Goodwin (rechtsmidden) wijst, van links naar rechts, leden van het ABN Amro-consortium Maurice Lippens, Jean-Paul Votron (beiden Fortis) en Emilio Botin (Santander) op een andere goede investering.

Reaguursels

Inloggen

Typisch van die stoere praatjes van hoog uit de boom.
Als de klant geld verliest?
Jullie spelen met andermans geld dat je mag gebruiken.
Als het fout gaat zeg je jammer. Als goed gaat pak je de winst.
Merkwaardig spel.
Je gaat het gewoon terugbetalen. Alles.

kloopindeslootjijook | 06-06-18 | 08:36 | + 1 -

Die meneer Goodwin van RBos verloor door zijn ultieme deskundigheid, in 2012 bij Kon. besluit de titel 'sir'. Dan heb je toch echt zitten kloten.

Memek | 05-06-18 | 23:35 | + 2 -

Ik kan jullie uit persoonlijke ervaring mededelen dat het drinken van een slok tabasco geen prettige ervaring is. Reken op een middagje aan de kraan liggen... Laat staan een hele fles. Ik had het deze bankier echter van harte gegund!

STS-121 | 05-06-18 | 20:50 | + 2 -

Die banken moeten zorgen dat de economie lekker kan draaien. Dus eigenlijk zouden hun winsten moeten afhangen van het resultaat voor de samenleving. Niet de risico's bij de belastingbetaler parkeren en zelf de winstern opstrijken.
Nu dient de samenleving de financiele sector. Dus wordt het alleen maar erger.

kloopindeslootjijook | 05-06-18 | 19:06 | + 9 -

Waarom zou je je geld steken in banken als overduidelijk is dat de schuldenberg na 2008 alleen maar groter is geworden, mede omdat men niet ingrepen heeft in de non-productieve leningen? Dit is overigens niet alleen het geval in Nederland, maar wereldwijd.

esb.nu/esb/20026298/de-macro-economis...

Heb ik nog niet over contingent convertible capital (COCO). Wat als banken die nou op elkaar hebben? En nee, achterstelde eeuwigdurende obligatieleningen zelfs van de RABO (6,5% rente) zijn riskant.

js58 | 05-06-18 | 18:40 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken