Dit zijn de 'incassobureaus' waar u voor moet oppassen

Als u zou willen, zou u deze week nog een incassobureau kunnen beginnen. Het zijn geen gerechtsdeurwaarders tenslotte. Er zijn geen regels, met als gevolg: veel charlatans en mensen die zich door hen voor karretjes laten spannen. Je zet mensen onder druk, dreigt desnoods met een gang naar de rechter en biedt ze heel slim nog een 'deal' aan waarin alles afgehandeld kan worden als er NU een lager bedrag wordt overgemaakt dan in een 'vordering' staat. Hopsekee kassa. Voorkomen dat er (te hoge of onrechtmatige) rekeningen worden verstuurd is eigenlijk niet te doen. Wel loont het soms om als gedupeerde zelf naar de rechter te stappen. Die kan namelijk bepalen dat een incassobureau onder valse voorwendselen met hem gedreigd is, zoals hier met Direct Pay. Daarnaast proberen de ChristenUnie en de PvdA een initiatiefwet (link) door de Kamer te krijgen. Er moet volgens deze partijen een incassoregister komen waarin deze bureau's geregistreerd moeten staan. Daarvoor moeten die bureau's aan bepaalde opleidingseisen voldoen en als ze zich misdragen volgen er boetes en worden ze na drie overtredingen voor vijf jaar uit een incassoregister geschrapt. Intussen probeert de ACM wat aan voorlichting te doen, maar hebben malafide bureau's al weer een ander verdienmodel gevonden in de handel in data. Mensen met een schuldenverleden zijn geld waard. Of zoals Investico/de Groene het verwoordde in 2017: 'Met schulden kun je méér doen dan woekerrentes incasseren: ze bevatten ook verhandelbare informatie. Oude schuldpapieren bevatten gegevens over naam, adres, leeftijd, type schuld of hoe lang iemand erover gedaan heeft om een schuld af te betalen. Gecombineerd met andere data over diezelfde mensen kun je commercieel interessante en privacygevoelige profielen maken.' Gedoetjes. 

Toch komt de Consumentenbond vandaag met een aanklacht tegen de groep waar al zo lang tegen gestreden wordt. De old school incassobureau's, die mensen diensten en producten aanbieden waar ze niet om gevraagd hebben en vaak ook niet voor betaald hebben blijven lastigvallen met aanmaningen en andere ellende. 'Het regent klachten bij de Consumentenbond over malafide incassobureaus die op agressieve wijze en ten onrechte betaling eisen voor vage diensten', aldus de bond. Het komt met het consumenten-equivalent van de 'Houdt ramen en deuren gesloten en wacht op hulp'-adviezen: aangifte doen en niks betalen. Lijkt ons een prima advies. Mooi citaat ook van de directeur van de bond: 'Die bedrijfjes komen en gaan in hoog tempo en dat maakt het lastig ze aan te pakken. Ook zijn ze vaak niet voor rede vatbaar. Wat ons betreft is het dan ook tijd om uit een ander vaatje te tappen; misschien dat de strafrechtelijke weg deze boeven een halt toeroept.' En er is ook nog een mooi plaatje (zie ook hierboven) van een stappenplan met tips voor wat u moet doen als u zo'n boef aan de lijn krijgt en er vervolgens moeilijk van afkomt. Maar het allerbeste is natuurlijk naming and shaming. Hieronder een opsomming van de incassohuftertjes waar u niet mee in zee moet gaan. Maar toch, een nieuw bureautje opzetten onder een andere naam is zo gebeurd. Gewoon nooit niks betalen dus, behalve uw belastingen natuurlijk. 

Wel mooie namen

'De incassobureaus waar op dit moment veel klachten over binnenkomen zijn Business Collect en Direct Solutions. Beide incasseren voor diensten van bedrijven waar in het verleden al veel over is geklaagd bij de Consumentenbond, zoals: Shoppendoejezo, Happy Numbers, Fly Away en Hotel and Travel. Deze bedrijven houden zich niet aan wettelijke regels als het gaat om schriftelijke instemming van de klant. Of men verstrekt onvoldoende informatie over de inhoud van het aanbod, waardoor er geen betalingsverplichting is. Andere beruchte incassobureaus zijn: Prevent Interland (voor Bonusfly en Tripenjoy), Versure Credit Management (Winteam, Happy Numbers en Always Happy), Pay Care (Flyaway) en Mediation Agency (veel van de eerder genoemde diensten).' 

Reaguursels

Inloggen

De grootste incasso crimineel is nog steeds de overheid.

voorbeeld:
Verkeersboete € 50
Eerste aanmaning € 50 x 1,5 = € 75,00
Tweede aanmaning € 50 x 3 = € 150,00

Janisstoppen | 05-06-18 | 10:48 | + 1 -

Er zijn ook gewoon veel mensen die wel producten kopen, maar ze niet betalen. Die tokkies mogen wat mij betreft met alle beschikbare middelen worden aangepakt om betaling na te komen.

Cowboy Henkie | 05-06-18 | 02:23 | 1 | + -4 -

Betalen voor spullen die je gejocht hebt? Das zo 1990. Dat ligt samen met eigen verantwoordelijkheid al sinds 1950 op het kerkhof

Zatkniss | 05-06-18 | 09:55 | + 1 -

Eens dat die bureautjes een eigen stukje in de achtste kring van Dantes hel verdienen, maar de gasten waar deze bullebakken voor werken zijn vele malen erger. Die komen iedere keer door met die gare opname van ze waarin ze je eerst drie keer 'ja' laten zeggen en vervolgens een mondelinge overeenkomst proberen aan te leunen.

Daar zouden we wat van moeten vinden. Mijn ervaring is dat dit soort bedrijven steeds schimmiger incassobureaus inhuurt naarmate het 'dossier' dat je opstuurt zodra ze bellen steeds dikker wordt.

Niet dat er wat inhoudelijks in dat 'dossier' staat, het is gewoon de steeds herhaalde vraag om het verplichte, getekende contract, gevolgd door de melding van het 'incassobureau' dat ze hun zaak sluiten.

En drie maanden later is de 'vordering' verhandeld en komt de volgende gelukszoeker. Dodelijk vermoeiend.

pietvanvliet | 04-06-18 | 23:06 | + -1 -

Misschien wordt het tijd voor een organisatie die incasso-bureau's aanpakt. Het gaat teveel een kant op met de intimidatie.

kloopindeslootjijook | 04-06-18 | 20:41 | + 6 -

Ik snap niet hoe mensen in de schulden komen. Ik zit in de bijstand en hou nog geld over. Vandaag een behoorlijk bedrag van mijn rekening moeten pinnen, zat ver boven het maximale bedrag wat je wettelijk mag hebben volgens de PW.

RdeFriesch | 04-06-18 | 20:20 | 1 | + -11 -

Zal wel door je hennepkwekerij komen.

Montgomery Burns | 04-06-18 | 21:41 | + 15 -

Ik maakt laatst mee dat ik privé een krediet aanvroeg. Werd geweigerd. Terwijl ik al 10 jaar totaal schoon in het BKR sta. Ik heb de acceptant uitdrukkelijk gevraagd waarom deze weigering. Dat wilde hij eerst niet vertellen. Ging om iets uit 2004. (!) Uiteindelijk bleek dat zij ook informatie van incassobureaus en deurwaarders gebruiken om je betalingsmoraal te toetsen. Het feit dat ik in 2004 een deurwaarder en incassobureau aan de deur heb gehad maakt mij blijkbaar een wanbetaler. Terwijl het een civiele procedure is geworden en de rechtbank mij volledig in het gelijk stelde. Dat is natuurlijk erg gevaarlijk dit soort data. Het kost ook omzet voor de kredietverstrekkers. Als nu allerlei schimmige incassobureaus zich ook al als BKR gaan opstellen, gaat het natuurlijk helemaal fout.

Vespucci | 04-06-18 | 20:11 | 2 | + 14 -

Bizar. Ben ooit ook wel eens ruim vijf jaar lang lastig gevallen door een incassobureau. Was wel een heel vaag bureau, want ze kwamen steeds langs als ik niet thuis was en dan stopten ze een briefje in mijn bus dat ze contact met me zochten zonder te vertellen waar het om ging. Ze noemden zichzelf ook geen incassobureau, maar informatiebureau. Juist omdat het allemaal zo vaag was liet ik het allemaal maar gaan maar op een gegeven moment begon het toch een beetje te knagen dat ik misschien toch maar eens contact moest opnemen om te vragen wat ze nu wilden. En toen stopte een van die knakkers een kaartje in de bus waar hij met pen bij had geschreven dat het over de OV studentenkaart ging. Daar had ik in de wandelgangen al iets over opgevangen, dus dat contact is er nooit gekomen.

-->

Pierre Tombal | 04-06-18 | 20:56 | + 1 -

Enkele maanden later lag er een in de lengte gevouwen A4 in een bruine envelop in de bus. Ik netjes een brief geschreven naar het kantongerecht, waarop de deurwaarder een boekwerk terugstuurde waar je u tegen zegt. Privacywetgeving telde toen geloof ik nog niet echt, want er stonden gewoon namen en adressen van veroordeelden in. Omdat ik ook andere dingen te doen had miste ik deze keer de inzendtermijn voor de zitting, dus mijn reactie op schrift heb ik tijdens de zitting ingediend met mondelinge toelichting. De rechter viel ongeveer van z'n stoel af en liet blijken niet geamuseerd te zijn geweest door het eerdere boekwerk. OV Studentenkaart BV mocht nog een keer reageren, maar Pierre kreeg een paar centen toegewezen omdat hij postzegels had moeten kopen. Als ik mr. voor mijn naam had mogen schrijven en dit namens iemand anders had gedaan hadden daar wel een paar honderd gulden meer gestaan. Mijn idee over rechters was eerder al niet echt positief te noemen, maar daar heb ik echt geleerd hoe die lui naar de rest van Nederland kijken. Het zijn werkelijk waar allemaal compleet over het paard getilde elitaire trutten (m/v).

Pierre Tombal | 04-06-18 | 21:04 | + 7 -

Namen & foto,s aub van de eigenaren. Privacy bestaat toch niet meer.

Rest In Privacy | 04-06-18 | 18:37 | + 14 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken