Regering-Trump wil geen sterke dollar maar krijgt hem toch

De Amerikaanse dollar is aan een comeback bezig en de euro staat op het laagste punt van dit jaar. In februari stond de euro op een schappelijke $1,25. Sinds een paar weken is de klad er echter ingekomen en krijg je nog maar $1,19 per zuurverdiende euro. 

Dat valutakoersen notoir lastig te voorspellen zijn blijkt maar weer. Uit dit asset allocatie rapport blijkt dat grote beleggers tot een maand geleden juist nog positief waren over opkomende markten, die nu zo te lijden hebben onder de sterke dollar. 

Voor achteraf bedachte oorzaken wordt vaak verwezen naar uitspraken van FED-voorzitter Powell, die deze week zei gestaag door te zullen gaan met het normaliseren van het Amerikaanse monetair beleid. Daarmee bedoelt hij dit jaar nog twee keer de rente verwacht te verhogen en nog eens drie keer in 2019. Maar die plannen zijn niet veranderd ten opzichte van eerder dit jaar dus de markt had dit kunnen inprijzen. Dus waarom dan toch deze onverwachte stijging?

De dollar is sinds een maand weer stijgende

Mnuchin

Aan de Amerikaanse minister van financiën, Steve Mnuchin, zal het niet gelegen hebben. Die zei in januari nog dat hij een zwakke dollar helemaal top vond om de export van Amerikaanse goederen (vaak geproduceerd in staten waar kiezers Mnuchin’s baas Trump weer top vinden) te bevorderen. Toen hielden we het op onhandige communicatie van de MinFin en het ‘uit de context halen’ van de door hem benoemde voordelen van een zwakke dollar. De dollar daalde weliswaar maar niet naar het niveau dat Amerikaanse exporteurs wellicht graag hadden gezien. 

Sinds pakweg een maand gaat de markt uit van een duurdere dollar. De Amerikaanse werkloosheid is rond een krappe vier procent. De prijs van olie, die sinds lange tijd weer boven de $70 per vat staat, voert de inflatoire druk, en daarmee de kans op renteverhogingen, verder op. Zoals we eerder schreven zijn vooral Venezuela (ingestort want socialistisch) en Iran (want nieuwe exportrestricties VS) hier schuldig aan. Het lijkt er volgens FT commentator John Authers ook niet op dat de opmars van de dollar binnenkort gestuit wordt.  

Argentinië: party like it's 2001

De echte gevolgen van de opmars van de dollar zie je in in opkomende markten zoals Turkije en Argentinië, waar de centrale bank de rente heeft verhoogd tot 40% in een poging de vrije val van de peso te stutten. Nu is dat een percentage waar wij hier in de westerse wereld alleen maar van kunnen dromen; voor de Argentijnen is de hele situatie een stuk minder leuk. President Macri moest het IMF om $30 miljard hulpgeld vragen. Daar maakt hij zich niet bepaald populair mee daar de meeste Argentijnen nog steeds een grafhekel hebben aan ‘il Fondo’ sinds het in 2000-2001 het land wat neoliberale schokken toebracht. Het probleem is alleen dat veel leningen in dollars zijn en dus moeilijker terug te betalen naarmate die duurder wordt. Tijdens de hoogtijdagen van het goedkope geld konden dollars goedkoop worden geleend om weer uitgeleend te worden in opkomende markten tegen een hogere rente. Dat feest houdt nu langzaam op. 

De sterke dollar is niet alleen een probleem voor landen die veel schulden in dollars uit hebben staan, zoals Argentinië en Turkije. De grafiek hieronder geeft de waarde van een mandje valuta en van aandelen uit opkomende landen tegen de dollar weer. Beide hebben hun koersstijging van het hele jaar teniet gedaan:

Slecht nieuws voor beleggers in opkomende markten

En dat terwijl veel beleggers begin dit jaar juist positief waren over zulke investeringen als één van de weinige asset classes waar nog rendement te behalen viel. In april verwachten nog ruim zeven op de tien institutionele beleggers meer te gaan beleggen in emerging market debt.  

Dure dollar onhandig voor Trump, fijn voor gemiddelde Amerikaan

Even terug naar de VS. De duurdere dollar is natuurlijk fijn voor iedere Amerikaan die spullen uit het buitenland haalt maar hij zal anderen een doorn in het oog zijn, zoals Amerikaanse exporteurs of bedrijven die een groot deel van hun omzet in buitenlandse valuta halen. Europese exporteurs kunnen ook beter concurreren met de Amerikanen.  

De sterkere dollar komt het mercantilistische handelsbeleid van de regering-Trump slecht uit. Het importeren van buitenlandse goederen (*kuch* uit China *kuch*) wordt immers goedkoper waardoor het tekort op de Amerikaanse lopende rekening alsmaar verder oploopt. Voor Amerikanen in het ‘heartland’ is die duurdere dollar juist een opsteker. Vorige week schreven we al dat die $50 miljoen importtarieven op Chinese producten toch vooral tot een lagere koopkracht voor de gemiddelde Amerikaan zal leiden. Een sterkere dollar dempt dat effect een beetje. De sterkere dollar was misschien niet de bedoeling van de regering-Trump maar het zou best eens positieve gevolgen voor Trump kunnen hebben tijdens de midterms die toch vooral als referendum over de president worden gezien

Reaguursels

Inloggen

Met olie bovne $70,- wordt fracken in de USA weer leuk. Zal niet lang duren vermoed ik.

Vogelbeest | 14-05-18 | 07:51 | 1 | + 1 -

Ook vorig jaar steeg de productie al aanzienlijk. Het is een mythe dat fracking slechts rendabel zou zijn vanaf 70 USD en dat de productie de vorige jaren zou stilgevallen zijn. Dat is absoluut niet het geval. Er zijn inderdaad heel wat bronnen tijdelijk gesloten, maar dat zijn de kleintjes die naar verhouding duurder zijn. De grote bronnen zijn gewoon blijven verder draaien.

Nonkel Frituur | 14-05-18 | 08:43 | + 2 -

Eenzelfde soort stijging zie je eind 2017 om vervolgens weer knetterhard verder te dalen. Deze piek zegt nog even niets.

MonsantoSucks | 13-05-18 | 20:45 | + 1 -

De markt had de rentestijgingen in de VS ingecalculeerd, maar had ook gerekend op lichte rentestijgingen in Europa. En vermits Europa niet volgt wordt de USD alsnog duurder.

Nonkel Frituur | 13-05-18 | 19:00 | + 6 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken