Met hoeveel gaat de EU-begroting nou echt omhoog?

Scheelt nogal
Scheelt nogal

Tout, ganz en heel Europa over de zeik toen de Europese Commissie vorige week met haar begrotingsvoorstel voor de periode 2021-2027 op de proppen kwam. Deze begroting zou namelijk met zo'n €200 of €300 mrd omhooggaan. De tussenliggende €100 mrd is volgens FD-columnist Mathijs Bouman het verschil tussen een stapel euromunten naar de maan en bijna terug of een stapeltje euro's ter grootte van een enkeltje maan en een beetje verder. Iets minder visueel ingestelde hoeven hun hoofd niet te breken over dit verschil, omdat het niet relevant is. Bouman wijst erop dat men, net als de EC, de begroting moet corrigeren voor inflatie. Doen we dat dan groeit de begroting met 'slechts' €21 mrd. Alleen welke inflatie? Zoals hanteert de ECB voor het heilige inflatiedoel van 2%, maar wordt het gewenste niveau - ondanks alle obligatie-opkoopprogramma's -  al tijden niet bereikt. Iets wat volgens The Wall Street Journal te wijten is aan de gebrekkige loongroei in de EU vergeleken met de VK en VS. Dat de loonzakjes niet voller worden zou dan weer komen door het toenemende aandeel part-timers, (herintredende) ouderen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Groepen die een zwakkere onderhandelingspositie hebben. Vul dit aan met steeds zwakkere vakbonden (zoals hier en hier), goedkope arbeidsmigranten, onderbenut arbeidspotentieel en je hebt misschien wel een recept voor een langdurige lage inflatie. Dus waarom in godsnaam die 2% blijven hanteren zoals wordt gedaan voor het Multiannual Financial Framework? Wel zegt Bouman: a) je moet wat als opsteller van de begroting b) een stukje coherentie tussen Europese instellingen c) 2% is over de lange termijn gezien helemaal niet zo gek en d) er wordt jaarlijks een feitelijke begroting vastgesteld waar men voor (lagere) inflatie kan corrigeren. Laat allemaal onverlet dat de gemiddelde EU-burger post-Brexit meer aftikt voor het samenwerkingsverband en dat er in 'subsidiemachine' Europa meer geld om zal gaan.

15% minder naar landbouwsubsidies

De (licht) uitdijende begrotingskoek moet ook anders verdeeld worden. Aan de bovenstaande thema's wil de EC meer geld gaan uitgeven. Onder het kopje Migration&Borders valt onder meer het plan om uiterlijk 2027 een corps van 10.000 grenswachten te hebben gevormd. Bij Youth kunt u denken aan het voornemen om een extra €700 miljoen uit te trekken voor Interrailpassen, zodat 18-jarigen voordelig een nomadische biervakantie kunnen ondernemen. Aan de andere kant moet er een minder groot deel van het budget naar landbouwsubsidies (=onderdeel blauwe lijn hieronder) en regiosubsidies (=onderdeel oranje lijn). Hoewel deze twee kostenposten meer dan 60% van het EU-budget uitmaken leverde de EC in het begrotingsvoorstel-pdf geen duidelijke vergelijking met de vorige periode. Dus vulde denktank Bruegel in het kader van transparantie de witte vlekken. Aan 'cohesion spending', de regiosubsidies waarmee de EC economische convergentie/nivellering tussen regio's beoogt, wordt 6% meer uitgegeven. Uitgaven aan landbouwbeleid moeten met zo'n 4% omlaag. Gecorrigeerd voor inflatie nemen deze kostenposten volgens Bruegel allebei af, met respectievelijk 4% en 15%. De denktank rekende hiertoe niet met het inflatiedoel van 2%, maar met de daadwerkelijke inflatie voor het heden en verleden en recente ramingen van het IMF en de Europese Commissie voor de toekomst.  

Al het cijferwerk moet bijdragen aan een beter begrip van (niet per se voor) het EC-voorstel. Maar het blijft een voorstel. Weliswaar gaat er in de huidige plannen nog altijd €365 miljard (ipv €408 mrd) naar landbouwsubsidies, maar da's volgens de Fransen een te drastische verlaging. Daarom vormt zij samen met andere subsidieverslaafde mediterrane landbouwnaties (Spanje, Portugal) een blok om deze plannen van tafel te krijgen. En zij zullen niet de enige zijn die op het voorstel schieten. Politico maakte een lijstje met de 14 figuren die de stevigste vinger in de pap hebben in het begrotingsspel. U zult het niet geloven, maar ons aller eigenste Mark Rutte staat op plek 2. Na Brexit is hij volgens Politico een logische opvolger van Cameron als leider van het pact der spaarzame naties. Bovendien zou Rutte ambities hebben om EU-president Donald Tusk op te volgen (iets wat de premier overigens heeft ontkend) en moet hij zichzelf in Europa stevig positioneren, omdat de VVD-achterban anders richting Thierry wandelt. Afijn, al dat geschiet op het begrotingsvoorstel is precies wat EU-commissaris Günther Oettinger wil. Want als iedereen zeurt en klaagt, kom je vanzelf ergens in het midden uit.  

Reaguursels

Inloggen

En dan ook de Brexit misbruiken door in het nieuws te brengen dat de EU tig miljard contributie van de Britten misloopt maar ik hoor niets over het werkelijke netto bedrag want van die contributie komt uit de grote pot ook weer subsidies terug welke de EU nu niet hoeft uit te geven.

Sinclair | 08-05-18 | 11:03 | + 0 -

Je was me net voor Mux.

Jassen | 07-05-18 | 23:10 | + 1 -

Dat gebrabbel over inflatie raakt kant noch wal.
De eerste eis voor de groei van de begroting is 30%.
Vervolgens komen Duitsland en Nederland met bezwaren.
De volgende eis zal lager zijn en uiteindelijk ruim 10% bedragen.
Zie je wel, zal Rutte zeggen, ik behartig de belangen van de Nederlandse kiezer.
Daarna G-P-W.
En het stemvee juicht.

Jassen | 07-05-18 | 23:09 | + 12 -

Oettinger, als je kritiek krijgt van iedereen zit je in het midden... of je zit er volkomen naast. Anyway, dit is gewoon een kwestie van hoog insteken. Fophef, lawaai, tegenvoorstellen, en uiteindelijk gaat de begroting met de (vooraf allang geplande) €150mld omhoog. Klagers blij met een kleinere verhoging, commissie blij met een hoger budget.

Muxje | 07-05-18 | 23:07 | + 6 -

Oftewel, we dragen meer af en zien een lager bedrag terug. Ookwel vertaald naar: de burger in NL gaat er niet op vooruit.

wifikabelverhuur | 07-05-18 | 22:58 | + 8 -

Begrip kweken voor afpersing maakt het niet beter.
De 1000 miljard waar we mee begonnen was al veel te hoog en er staat gewoon nog steeds een verhoging.
Als je de helft van het budget schrapt, dan wordt de zuivel iets duurder en de corruptie een stuk minder.
Als je alles schrapt, dan is de macht terug bij de instituten die verantwoording afleggen aan hun volkeren en is de corruptie minimaal.
Hoe meer je schrapt, hoe beter.

Atlas Shruggs 10 | 07-05-18 | 22:01 | + 20 -

Dat die 2% niet gehaald wordt, komt doordat de vraag niet hoog genoeg is. Met al haar ‘stimuleringsactiviteiten’ doet de ECB/EU meer kwaad dan goed. Dat die inflatie ieder jaar weer minimaal is, is het ultieme bewijs van een beroerd beleid.
Dat van die partimers, ouderen etc is een kwestie van vraag en aanbod. Statistieken moet je niet ondergeschikt maken aan de realiteit, daar is ons CBS ook zo dol op. Het geld komt niet bij de mensen terecht, nooit niet met dit beleid en dan moet je wel bijbeunen als oudere en moet dat onbenutte arbeidspotentieel wel parttimen

Tsaaah | 07-05-18 | 21:37 | + 8 -

"other programs" de grootste uitgavenpost. Weer heel transparant. Zijn dit de kosten die de EU zelf maakt om de rest over de balk te gooien?

W_F | 07-05-18 | 21:25 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken