EU gaat miljardairsmaatjes Poetin pakken. Misschien.

Het vergiftigen van de Russische dubbelspion Sergej Skripal is officieel mislukt. Niet alleen zijn de beste man en zijn dochter inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen, Europese politici hebben na de affaire Skripal werk gemaakt van het aanscherpen van Westerse sancties. Een stuk of vijftig Europarlementariërs schreven vorige week een brief aan Federica Mogherini (de EU-minister van Buitenlandse Zaken die niet zo mag heten) waarin ze de Europese Commissie, de Europese Raad én de afzonderlijke lidstaten oproepen een Europese ‘Magnitski-wet’ in het leven te roepen. Het Britse parlement stemde eerder deze week unaniem voor hun eigen Magnitski-wet, waardoor het VK sancties op kan leggen aan mensenrechtenschenders. Niet alleen Russische, overigens. 

Ook in Nederland begint men op te letten. Begin april nam de Tweede Kamer met 81 tegen 69 een motie aan van ons aller Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) het kabinet te laten kijken naar de mogelijkheden zowel in Nederland als wel in Europees verband een Magnitski-wet in te voeren. 

Wat is een Magnitski-wet?

Het verhaal van Magnitski is in het westen aan het licht gebracht door zijn cliënt en vriend Bill Browder. Browder is een van oorsprong Amerikaanse private equity-investeerder (toen hij belasting moest gaan betalen aan Uncle Sam zegde hij subiet zijn Amerikaans staatsburgerschap op om Brit te worden) en oprichter van Hermitage Capital Management, dat eind jaren 90 één van de grootste buitenlandse investeerders in Rusland was, voor het het aan de stok kreeg met de Russische overheid. 

Browder is doorgegaan met lobbyen voor zijn Magnitski-wet. Het VK, Canada en de drie Baltische staten hebben inmiddels hun eigen Magnitski-wetten aangenomen. In 2016 heeft het Amerikaanse Congres de Global Magnitsky Act aangenomen, waardoor de VS vergelijkbare sancties op kan leggen aan mensenrechtenschenders wereldwijd. 

VVD: liever niet

De VVD stemde overigens als enige coalitiepartij tegen de motie van Omtzigt. Tweede Kamerlid Bente Becker (VVD) zei tegen Trouw ‘op zich wel wat te zien in een vergelijkbare wet maar alleen in EU-verband,’ terwijl haar partijgenoot en minister van BZ Stef Blok zei dat er op Europees niveau te weinig draagvlak voor bestaat maar er ‘desgevraagd best nog eens naar wil kijken.’ Er waren geen Nederlandse ondertekenaars van de eerder genoemde brief, dus het valt te bezien in hoeverre de VVD en Blok werk van hebben gemaakt. 

En dat zouden ze best mogen doen. De eerder opgelegde sancties troffen immers vooral vooral Dimitri-met-de-pet en daar heeft Poetin met zijn verborgen miljarden natuurlijk geen boodschap aan. Deze sancties werden voor een groot deel opgelegd aan specifieke bedrijven, zoals Poetin’s privébank, en sectoren, als gevolg waarvan de roebel instortte en koopkracht en levensstandaard van de gewone Rus achteruit holde. 

Miljardairsmaffia heeft last van sancties

Deze beoogde Magnitski-wet, daarentegen, legt sancties op aan Russische oligarchen die dicht bij Poetin staan en ontregelt daarmee de essentie van het business model van het kleptocratische Poetin-regime. Poetin en zijn trawanten schijnen dan ook een ongelofelijke pesthekel te hebben aan de Amerikaanse Magnitski-wet, waardoor die boeven de miljarden die ze gestolen hebben niet meer uit kunnen geven aan Londense penthouses, hun tegoeden bij westerse banken bevroren zijn en geen westerse visa meer kunnen krijgen. Gennady Timchenko, een miljardairsmaatje van Poetin, klaagde dat hij door de sancties niet meer met zijn gezin op vakantie kon in Zuid-Frankrijk. Wat heb je aan miljarden als ze niet kunt uitgeven. 

Bill Browder is in 2005 Rusland uitgeschopt en bij verstek veroordeeld tot negen jaar harde arbeid in een strafkolonie. Russia Today, het Russische propagandakanaal, noemt hem een financiële bandiet en ‘fraudster’ die profiteerde van de chaos in het land na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. 

Het is jammer dat juist de VVD, de zelfbenoemde law & order partij, tegenstribbelt. Temeer daar deze partij een ‘vuist’ in de vorm van economische sancties jegens Rusland zegt te willen. Het lijkt erop dat de VVD een ‘uitgestoken hand’ in de vorm van diplomatie in dezen belangrijker vindt. Eerder schreven we al dat meerdere Europese concerns bij de Amerikanen erop hebben aangedrongen de sancties op het Russische aluminiumbedrijf Rusal te matigen omdat ze er te veel last van hadden. En dat is jammer. Sinds Memo-gate weten we dat de VVD graag fiscale handreikingen doet aan multinationals wier bedrijfswinsten de verwachtingen overstijgen terwijl belastingbetalers met stagnerende lonen te maken hebben. Laat ze dan ten minste de rug recht houden en een paar maffiamiljardairs pakken. 

Reaguursels

Inloggen

Hahaha, wat een bevooroordeeld artikel vanuit een oogpunt.. Wat zou de wereld toch fijn zijn als het zo zou werken.. Hermitage Capital heeft met US miljarden geprobeerd de Russische presidents verkiezingen van 1999 te kopen door Jeltsin te laten afzien van zijn kandidatuur en een US gezinde kandidaat op de troon proberen te zetten. Dat complot kwam aan het licht en zowel Bowder als Maginsky werden gepakt. Maginsky stierf in de cel, terwijl hij op zijn veroordeling wachtte. De grote geldschieters/ banken uit NY, onder leiding van Hermitage Capital kwamen weg met een "boete" van 38 miljoen. Ik vind het niet zo gek dat de Russen dol zijn op Putin. Hij heeft de Oligarchen onder controle.. In NL is het andersom( dividendbelasting)

ruiZ | 08-05-18 | 13:23 | + 1 -

Nlz | 07-05-18 | 13:32
'Deze documentaire geeft een goed beeld waarom Buitenlands kapitaal uit Rusland vlucht: www.youtube.com/watch?v=x6PQNFcog3s'

In de toelichting staat:
'It was awarded First Prize in the Human Rights Competition at the 'Docudays' Film Festival in Kiev, Ukraine.'

Kortom, een documentaire waar geheid de onderste steen boven komt..

De facts & figures, onder deze textalinea interesseert de Russische bevolking meer: :

"In fact, Russia also became extremely poor soon after Perestroika. My personal salary (I worked as a computer programmer) was something like 15–20 per month, we had severe shortages of electricity, no hot water, no adequate heating during winter. Then Putin came and situation was dramatically improved":

www.quora.com/What-happened-to-the-gl...

Kijkt u zelf maar.

in interesseert de Russische bevolking meer:

SansUnique | 07-05-18 | 15:27 | 1 | + 1 -

Ik begrijp uw punt niet zo. Probeert u te insinueren dat de docu niet klopt omdat het ondermeer een oscar beeldje uit Oekraïne? De docu is slechts één voorbeeld van velen die er zijn. Overigens, zowel buitenlandse als Russische investeerders, zijn hun investering als leven niet zeker, sommigen leven in ballingschap, velen in gevangenschap, de onfortuinlijken hebben een tuin op hun buik. Allen hebben één gemeenschappelijke deler... u mag zelf invullen welke dat is):
Khodorkovsky - Yukos,
Berezovsky - ORT,
Lesin - Russia Today,
Klebnikov - Forbes Russia
Glushkov - Aeroflot
...

Over het leven van de Russen. Ja, deze is verbeterd - en dat heeft alles met de prijs van olie en gas te maken. Welvaart stijgt, maar in Rusland beland dat voornamelijk bij de top laag. Ik heb enkele Russische vrienden (welvarende middenklasse) die het land al zijn ontvlucht, vanwege het slechte vooruitzicht, en het bijzonder broze investeringsklimaat. Putin heeft niets met de verbeterde vooruitzichten van de Russen te maken (hoewel vele Russen dat wellicht wel denken, gevoed door de altijd objectieve media in het land)...

U klinkt als een trol.

Nlz | 07-05-18 | 16:31 | + 0 -

Het bewijst maar weer hoeverre onze democratische rechtsstaten zijn gereduceerd tot speetjes van elkaar beconcurrerende miljardairs. En denk maar niet dat er ook maar één zuiver op de graad is.

Abject | 07-05-18 | 13:32 | + 0 -

Je gaat alleen indruk maken op Poutin als je zijn taal spreekt. Zoek dus random een van zijn vriendjes uit en geef die een portie plutonium als ontbijt.

Lt-Kol Kilgore | 07-05-18 | 13:29 | + -2 -

Wat een slecht artikel, DK onwaardig. Die Magnitsky-wet is meer een soort wraakoefening van Westerse roofkapitalisten die in het 'Wild Oost' Rusland van Jeltsin een Eldorado aantroffen.

Tot Poetin dit soort lui eruit bonjourde en veel ongecontroleeerde Big Money bedrijven onder toezicht van de staat bracht. Sindsdien is het de Russische Igor Modaal een stuk beter gegaan en dat zie je terug in de populariteit van de Russische president.

SansUnique | 07-05-18 | 12:17 | 2 | + 5 -

U zou zich eens mogen verdiepen in de zaak Magnitsky.
Big money onder toezicht van de staat? Het was gewoon een ordinaire roof georchestreerd door de staat. Deze documentaire geeft een goed beeld waarom Buitenlands kapitaal uit Rusland vlucht: www.youtube.com/watch?v=x6PQNFcog3s

Nlz | 07-05-18 | 13:18 | + 1 -

Inderdaad, Putin heeft Westerse grootgraaiers het land uit gegooid. Hij heeft echter ook Russiche grootgraaiers in de cel gegooid op basis van dubieuze aanklachten, en beide groepen vervangen met graaiers uit zijn eigen vriendenkring. De populariteit van Putin is vooral gebaseerd op het elimineren van elk kritisch geluid. Er zijn amper nog media in Rusland die kritiek durven hebben op het Kremlin en politieke opponenten die ook maar enige bekendheid weten te vergaren krijgen plots een "ongeluk" of blijken jaren terug hun belastingaangifte verkeerd ingevuld te hebben en verdwijnen voor jaren in het gevang.

Huisregelneef_III | 07-05-18 | 17:23 | + 2 -

Waar is de tijd dat journalisten eerst iets moesten weten over hun onderwerp voor ze er mochten over schrijven. Dit artikel is nog belachelijker dan de propaganda uit de MSM. Poetin en zijn verborgen miljarden: hahaha.

paul96 | 07-05-18 | 09:21 | 2 | + 4 -

Wil jij zeggen dat Putin geen verborgen miljarden heeft? Hoe is het weer Sint-Petersburg?

i-Wonder | 07-05-18 | 10:02 | + -3 -

iWonder: dat weten we niet. Evenals we ook niets zeker weten over Skripal, Douma, MH17, ...

We kunnen alleen vermoeden, met de Onderbuik, zonodig aangevuld met het Gezonde Volksgevoel.

Poekieman | 07-05-18 | 11:38 | + 3 -

Poetin is een schaker en strateeg. Het westen krijgt ze straks om hun oren met dat ADHD ongecontroleerde gedrag.

Pedronegro | 06-05-18 | 23:25 | + 5 -

De miljardairvriendjes waar het om gaat stammen uit de clan van Boris Jeltsin. De Tsaar-Poetinvriendjes gaan straks investeren en heel luxe bouwen in de Krim. Dat wordt weer als vanouds het uitgaansoord voor rijke Petersburgers en Moscovieten. Londen zit dan met een overschot aan overhypete dure appartementen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 06-05-18 | 22:55 | 5 | + 3 -

Klopt, en Poetin is in het binnenland populair geworden omdat hij dit aangepakt heeft. Jeltsin was een trekpop van de transatlantische machten. Voor een flesje wodka of 2 tekende hij de rijkdommen weg naar deze oligarchen. De bevolking had dat wel goed door.

Pimp my Voortuin | 07-05-18 | 12:10 | + 5 -

Wat er op dit moment gebeurt is dat de (rijkere) middenklasse uit Rusland vlucht. Het echte grootkapitaal uit Rusland (dat vertrokken is uit Rusland) wordt gepaaid om hun miljarden weer te repatriëren naar moedertje Rusland. Die miljarden zitten nu ongetwijfeld nog vast in Londens vastgoed - en ondanks de Brexit die aanstaande is, met een drop in de vastgoed prijs als gevolg, zal deze investering meer waardevast blijken dan welk vastgoed op de Krim.

Nlz | 07-05-18 | 13:32 | + 1 -

Wie superrijk is geworden onder Tsaar Poetin, mag daarvan genieten, maar voor wat hoort wat: de bouw van kerken ondersteunen of de opbouw van het land. De Krim lonkt, want zo kunnen de vermogenden zichzelf ook bedienen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 07-05-18 | 13:54 | + 0 -
▼ 2 antwoorden verborgen

Is het echt nodig zo negatief over Putin te zijn? Er zijn weinig betere presidenten die een land zich kan wensen mijns inziens..

Poetskist | 06-05-18 | 22:14 | 7 | + 15 -

Putin is inderdaad een Leider. Zelf dus.

En geen zetbaasje als Rutte.

Poekieman | 07-05-18 | 11:34 | + 5 -

@ Graaier | 07-05-18 | 08:07
De staatsschuld is klein omdat er veel gas en olie uit de grond komt. Dat heeft niets met leiderschap te maken. Of zijn de leiders van Noorwegen en Saoedi Arabië ook geweldig? De verkiezingsuitslagen worden zwaar beïnvloed door het vermoorden en vervolgen van oppositie en fraude, zegt me dus niets... Jou wel? Die opmerking over auto's en koelkasten is simpelweg onwaar. Een onevenredig groot deel van de rijkdom zit bij oligarchen. Een groot deel van de Russen, met name op het platteland, is erg arm. www.theguardian.com/inequality/2017/a...
Kortom, prima als jullie een homo-erotische fixatie met Poetin hebben, maar ga niet doen alsof Poetin zo'n geweldige democratisch gekozen leider is.

* Il Principe * | 07-05-18 | 11:46 | + 5 -

Ha Ha Russen rijk. Nou in de familie werken de lui voor omgerekend 200 USD per maans. Daarvan kun je echt niet leven en wat al eerder gezegd is. Rijdt elke willekeurige Russische stad uit en de armoede begint. Als er een oorlogsfilm gemaakt moet worden, is het decor al perfect. Ziet er hetzelfde uit als 70 jaar geleden. Zelf ben ik dmv moeder ook nog onderdaan van Loekaschenko en al mijn in Rusland woonachtige vrienden (gewone arbeiders) zeggen dat Belarus qua infrastructuur het paradijs is vergeleken met Rusland. Nou dan wil ik niet eens wetten hoe het in het Oosten van Rusland is, ponjol?

Zatkniss | 07-05-18 | 12:09 | + 4 -
▼ 4 antwoorden verborgen

Het wonderbaarlijke herstel na de vermeende gifgas aanval heeft menig met de materie bekende artsen doen stellen dat het waarschijnlijk geen gifgas was. Daarbij staat er nog iets open met bewijs van Weapons of Mass Destruction voor Irak, MH17, de rechtvaardiging van de aanvallen op Lybie en de daarop volgende chaos, de bewijzen voor de gifgas bommen van Assad, het financieren van ISIS, het gefuck in Jemen, de 'lentes' in de zandbakken en ga nog maar even door.
De sancties tegen Rusland benadelen vooral Europa, terwijl de VS het probleem heeft. Komt eerst maar eens met de bewijzen en wat nu het werkelijke doel van de sancties zou moeten zijn. Wat zou er bereikt moeten worden? Totdat dit op tafel ligt kunnen ze doen wat ze willen, maar val mij er niet mee lastig. Ik wacht wel tot het uit de klauwen is gelopen en er weer nagedacht kan worden. Meestal duurt het een oorlogje of zo. Waarschijnlijk is een degelijke oorlog de enige manier om de EU door te kunnen drukken, dus ga er maar van uit dat die komt.

Frau Merkel | 06-05-18 | 22:14 | 2 | + 17 -

Boeing verkoopt nog gewoon toestellen aan Rusland en Rusland levert gewoon nog draagraketten aan de USA. En de EU laat zich gek maken.

Pimp my Voortuin | 07-05-18 | 12:12 | + 1 -

Rusland heeft net een spliksplinternieuwe 100 (en 200) zitter passagiersvliegtuig ontworpen en in productie genomen. Dat is eindig dus.

Raider Twix | 07-05-18 | 18:49 | + 0 -

Putin bashen. Die nationale volkssport is ook hier doorgedrongen!

joepiedepeopie | 06-05-18 | 21:57 | + 7 -

Of die aanslag is gelukt: veel ophef, niemand veroordeeld.
Weet niet wat het doel was, misschien was dit het hele plan om die oligarchen niet uit Rusland te laten vluchten.

frank87 | 06-05-18 | 21:49 | + 3 -

Geen enkel feit is gepresenteerd over de Skripal zaak, geen enkel bewijs, louter wat lulpraat dat we dan maar moeten geloven.
Laat die Amerikanen maar wat sancties opleggen aan hun nieuwe CIA baas, die talloze onschuldige mensen heeft gemarteld.
Die Magnitsky wet is de meest hypocriete stuk shit wereldwijd.

Atlas Shruggs 10 | 06-05-18 | 21:46 | + 16 -

Een mislukte vergiftiging. Ja echt. Met een geheim gif waarvan ze geen sample voor onafhankelijk onderzoek kunnen geven. Dezelfde bulshit als MH17.

alufoliegroothandel | 06-05-18 | 21:25 | 1 | + 10 -

De vader van die andere in het VK vergiftigde Rus zou in een interview hebben gezegd dat zijn zoon Livitenko door MI6 is vermoord.
Gezien het MH17 en Skripal EU smeerlappen feestje zou dat best eens kunnen.

Raider Twix | 07-05-18 | 18:46 | + 1 -

Russen die niets meer mogen. Heten ze daarom Magnitsky?

Nonkel Frituur | 06-05-18 | 20:33 | + 15 -

De VVD is een omgekeerde Robin Hood, ze stelen van het volk om het aan de rijken te kunnen geven. Vanuit die ideologie is het niet zo vreemd dat de VVD deze "hardwerkende Nederlanders" niet aan wil pakken. Wel vreemd is het dat 30% van Nederland op deze parasieten stemt.

* Il Principe * | 06-05-18 | 20:06 | 1 | + 12 -

HRA, meeparasiteren...

Poekieman | 07-05-18 | 11:31 | + 0 -

Volgens mij mist hier het interessantste deel van het verhaal: die man strijd tegen corrupte Russische oligarchen, mede ter nagedachtenis aan zijn vriend Magnitsky die stierf in de gevangenis. Bron: www.npr.org/sections/money/2017/07/14...

Fantabulosa | 06-05-18 | 19:55 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken