Cryptomafklappers azen op uw pensioen

Tip van een trouwe lezer wiens oog tijdens het filerijden op de A4 op het bovenstaande WILT U WEL EEN PENSIOEN?-billboard viel. Enigszins onleesbaar op de foto, maar rechtsonder staat #HODL. Een hashtag die doet vermoeden dat hier geen gewone pensioenaanbieder achterzit. Wie naar EFL.nl gaat wordt doorgelinkt naar e-gulden.org, de thuishaven van cryptomunt e-Gulden (niet te verwarren met de cryptomunt Gulden, zonder e). De brakke website van de e-Gulden is nogal summier. Een whitepaper ontbreekt, maar gelukkig is er een uiterst informatief filmpje. Die vertelt dat er in deze grote wereld dagelijks keiveel transacties zijn, dat deze niet allemaal binnen het bitcoinnetwerk afgehandeld kunnen worden en dat daarom lokale cryptomunten de oplossing zijn. E-Gulden doet geen moeite om uit te leggen waarom dit een probleem is en hoe zij dat gaan oplossen. Ook wordt er met geen woord gerept over de manier waarop ze uw pensioen veilig gaan stellen. Wel is er een nieuwsbrief waarin gebruikers worden aangemoedigd om als 'ambassadeur' andere mensen te overtuigen om ook onderdeel het e-Gulden netwerk. Als u dat vindt rieken naar multi level marketing of piramidespelen, heeft u het mis volgens de figuren achter de e-Gulden. Nieuwkomers hoeven namelijk niet te investeren, maar iedereen krijgt sowieso €100 en er worden ook nog eens gratis e-guldens verloot onder de deelnemers. Gratis-bier-verhalen: wij geloven ze zelfs niet als deze getapt worden onder een heus oerusschild (lol!). Daarom even terug naar het billboard. Op Facebook (spiegel) laat ene Gerrit Oerlemans weten dat dit 'buitenkansje' €7.000 kost voor twee weken en dat er op 10 mei een documentaire op NPO 2 volgt. Best een hoop geld voor de in omvang 735e cryptomunt ter wereld en waarvan het dagelijkse handelsvolume meestal onder de $10.000 ligt.

Vrijstaten

Het getekende kereltje dat u op de advertentie ziet is een karikatuur van Yoshi Livo, één van de mannen achter de e-Gulden en beter bekend als Koning e-Gulden. Yoshi heet eigenlijk Niels Harmsen, groeide op in Breda en speelde de grote trom in carnavalsband. Hij studeerde accountancy en in dienst van McDonald's moest hij de fastfoodketen helpen bij hun belastingoptimalisatie. Meewerken aan fiscale goochelarij vond hij zo verschrikkelijk dat hij bij zijn ouders moest uithuilen en zijn baan opzegde. Daarna werd hij full-time libertariër en geldgekkie. Hij stopte al zijn spaargeld in bitcoins en werd daarmee naar eigen zeggen rijk (ondanks dat hij bitcoins verloor door oplichters en omvallende beurzen). In epistels trekt hij van leer tegen 'monetaire apartheid', 'pensioenfondsterroristen' en pleit voor schuldvrij geld.  Ook bracht Yoshi 10 dagen door in een Kroatische cel 'karig en vies eten', nadat hij het verzonnen staatje Liberland probeerde te bezoeken. Eenmaal op vrije voeten probeerde hij op de Drents-Duitse grens een vrijstaat uit te roepen. 

E-Gulden stichting

Afijn, deze Harmsen vormde samen met de eerder genoemde Oerlemans en Henk Compier het oprichtingsbestuur van de Electronic Gulden Foundation. De stichting die de e-Gulden beheert en promoot. Inmiddels zijn Harmsen en Compier uit het bestuur. Desalniettemin verkondigt Yoshi Harmsen onophoudelijk het e-Gulden-evangelie. Bijvoorbeeld door in een opvallend overhemd tegen stoffen poppen met de naam Sip en Sanneke de praten. Blijft het enigszins gissen naar de motieven de voor de reclamecampagne. Trekt men echt 7 ruggen uit voor een beetje idealisme? Of aast men bij e-Gulden op het spaargeld van argeloze automobilisten in de hoop de koers van de cryptomunt omhoog te jagen en de eigen portemonnee te spekken. Wij gokken op het tweede scenario en niet alleen omdat we een gezond wantrouwen hebben tegen mannen die in gekke overhemden tegen stoffen poppen praten. Op de website van de cryptomunt viel eerder te lezen: 'Het is duidelijk dat verkoop van EFL een prijsstijging niet zal stimuleren. Aankoop wel'. Ofwel koop die crypto's en misschien behoort u samen met Yoshi tot de mazzelaars die rammend rijk met vroegpensioen mogen. Gelukkig is investeren in e-Guldens - in tegenstelling tot deelname aan menig pensioenregeling - geheel vrijwillig. Wij adviseren negatief, maar gaan 10 mei wel kijken of Yoshi hetzelfde overhemd uit de kast heeft getrokken. 

Reaguursels

Inloggen

Journalistiek laagtij? Een paar tips:
Het gaat T.Jansen duidelijk niet om de inhoud, maar om de beleving. Brak duidt op een misselijk gevoel en dat ontstaat over het algemeen bij stuurloosheid.
De homepage, die volgt na de knop start, IS de whitepaper. Als je daar dan hardnekkig naar blijft zoeken dan mis je de boot.
Het fenomeen "nieuwsbrief" is niet iets dat bestaan uit één exemplaar. Het is een periodiek en de 23 exemplaren getuigen dat de Stichting minstens moeite gedaan heeft om een en ander uit te leggen. Door simpelweg te stellen dat er "geen moeite is gedaan" is T.Jansen bezig met het scheppen van een onjuiste en argumentloze lezersbeleving.
Het weerleggen van dit soort media-uitingen is moeizaam werk. e-Gulden is een grass-roots beweging versus in dit geval de telegraaf als mediamolog. Juist daarom is cryptogeld geen gratis bier. Als niemand opkomt tegen de macht van de status-quo dan ligt het ministerie van waarheid in het verschiet en zijn burgers beroofd van alles dat valt onder de noemer "waarde".

reinout_ja | 04-05-18 | 13:14 | + 0 -

Misschien wil Pino ui Sesamstraat wel investeren in e-gulden-pleite.
Pino heeft vast wel een zak zangzaad ter investering.

Raider Twix | 03-05-18 | 14:34 | + 0 -

Helemaal eens met Muxje. Ken de (nogal extended) family uit mijn tijd in 't Gooi. Deze lijkt mij overigens redelijk onschuldig, want behoorlijk dom.

hatari | 02-05-18 | 19:35 | + 1 -

Oerlemans, is dat familie-van? Dat alleen is al een reden om dit te wantrouwen, al ging het om keiharde door baar goud gedekte staatsobligaties in plaats van wazige cryptovaluta. Zelden zulk tuig in zaken gezien.

Muxje | 02-05-18 | 19:27 | + 6 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken