Haha! SP wil verbod op Airbnb-hypotheek die niet bestaatKleine kans dat we in Nederland last gaan krijgen van een Airbnb-hypotheek maar dat deert onze favoriete SP'er en gepromoveerd archeoloog Sandra Beckerman (*) weinig. Die eist namelijk op grond van bovenstaande tweet een verbod op Airbnb-hypotheken. 'Deelt u de mening dat deze hypotheekvorm waarbij woningeigendom mede afhankelijk wordt gemaakt van toeristische verhuur, moet worden verboden?' schrijft Beckerman in een brief aan minbiza Kajsa Ollongren met daarin een voetnoot naar de tweet (echt waar). Het moet niet gekker worden denken we dan en dat zullen de ambtenaren van Ollongren ook gedacht hebben. Die nemen alle ruimte om Beckerman de bovenstaande tweet en de werking van de Nederlandse hypotheekmarkt uit te leggen. Verwarde mensen moet je immers kalm benaderen. In de eerste plaats verstrekt Loftium, het bedrijf waar in de tweet naar verwezen wordt, helemaal geen hypotheken (het is alleen een maniertje om via voorfinanciering wat geld binnen te harken, toelichting). In de tweede plaats worden er in Nederland geen 'Airbnb-hypotheken' of Loftium-constructies aangeboden. In de derde plaats mag inkomen uit Airbnb-verhuur volgens de verstrekkingsnormen ook helemaal niet worden meegeteld (niet bestendig, en die worden ook niet bestendig met de Loftium-constructie). Derhalve vindt Ollongren het verzoek om een verbod volkomen wappie, maar begrijpt de minister ook dat het best lastig is voor een archeoloog om de hypotheekmarkt te doorgronden. Sluiten zij en haar ambtenaren daarom af met andere hypotheekweetjes: 'Uit onderzoek (...) blijkt dat bij ongeveer 80% van de hypotheekproducten verhuur aan toeristen expliciet verboden is. Bij slechts 5% van onderzochte hypotheken is verhuur van de woning aan toeristen toegestaan. Bij de overige 15% dient er vooraf toestemming gevraagd te worden'. Benieuwd of elke verhurende woningeigenaar weet hoe zijn/haar bank over Airbnb denkt.

Reaguursels

Inloggen

Regels zijn ook niet echt duidelijk. Bij de Rabo bijvoorbeeld mag je een tweede woning niet verhuren als er een hypo op rust, behalve als je eerste woning daar borg voor staat (met voldoende overwaarde uiteraard). Airbnb maakt geen verschil nmw. Zal bij andere banken ook wel vaag zijn.
Wordt nog complexer als je een deel van je woning gaat verhuren (via bijv airbnb). De bank kijkt naar afschrijving en bij verhuur is dat sneller dan bij prive gebruik

Blijft het natuurlijk gezwets van een SP'er

Tsaaah | 01-05-18 | 09:36 | + 0 -

Tja. Leuk zo'n jeremiërende SP-ert. Ik maak me er zorgen om. Het laat namelijk treffend zien waartoe het landsbestuur inmiddels is gedegradeerd.

In de ene hoek ziet u stelselmatig liegende politici die daar mee wegkomen. In de andere een stelletje non-valeurs die hun dagen voorafgaand aan het wachtgeld slijten door op basis van vage tweetjes, of wat er zoal aan fophef in Radar / Zembla c.s. langs is gekomen, een beetje interessant lopen te doen. "kijk mij eens begaan zijn mensen, kijk mij, mij, mij, mij!" En weer een dag hard gewerkt......

Seraphin | 01-05-18 | 00:38 | + 10 -

#neeneenee, geen oerdomme SP tweets meer! Minder, minder, minder!

ZwarteDag | 01-05-18 | 00:04 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken