Sony's Playstation hakt lekker door

En Nintendo 'gamet' lekker mee
En Nintendo 'gamet' lekker mee

Sony's Playstation draait ondanks de concurrentie van Nintendo's Switch en de Xbox One (X) gewoon heel erg lekker. De nieuwste God of War-game die deze maand exclusief op de PS4 uit is gekomen, wordt door game-recensenten alom gelauwerd en wereldwijd flink verkocht. Met de console-exclusieve games proberen vooral Playstation en Microsofts Xbox van oudsher elkaar af te troeven op een HD-game-markt waar de meeste games op beide consoles gespeeld kunnen worden. De Nintendo Switch heeft niet de rekenkracht van de PS4 of Xbox One om compatible te zijn met de recente HD-titels. Hoewel de Switch daarom nog erg leunt op de verkoop van de eigen Nintendo-games (Zelda, Mario), heeft het zich voor wat betreft sommige games (Skyrim, Elders Scrolls V, Wolffenstein 2) mooi al wel tussen de twee oude game-kemphanen als het derde alternatief kunnen nestelen. De Switch is de rijzende zon van gameland en wie weet kan de volgende versie definitief als het derde platform aanhaken. Nintendo verwacht dit fiscale jaar (dat eind maart afliep) 20 miljoen consoles verkocht te hebben. Da's een miljoen meer verkochte game-apparaten dan Sony voor deze periode aan Playstation 4's verwacht te hebben gesleten. De Playstation 4-console lijkt de verkooppiek achter de rug te hebben (in 2016: 20 miljoen; 2017: 19 miljoen; verwachting 2019: 16 miljoen), maar presteert jaarlijks boven verwachting. Reden: de verkoop van games en de afname van de betaalde internetdienst gaan heul errug goed. 'The PlayStation business brought in 17.8 percent more revenue year on year, leading to an operating profit of 177.5 billion yen ($1.62 billion). This is because Sony is selling more PS4 software than ever and attracting more PlayStation Plus subscribers', aldus sprak The Verge. Dit jaar verwacht Sony weliswaar een omzetdaling vanwege teruglopende consoleverkoop, maar wel een winststijging van 7%. Hoewel de verkoop terugloopt, laten deze cijfers zien dat de rek er voor wat betreft de PS4 nog lang niet uit is. Geruchten rondom het verschijnen van de PS5 dit jaar kunnen, zelfs al had Sony het ontwerp gereed liggen, van de hand worden gedaan. Het zou vrij stompzinnig zijn gezien deze cijfers en bovendien is de geüpdate versie van de PS4, de Playstation 4 Pro, nog maar anderhalf jaar op de markt. Ook is het de vraag wanneer de TV-gebaseerde consoles de 'switch' maken naar de VR-maskers. Iets voor Sony om in de gaten te houden. Dat er van de Playstation VR vorig jaar meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht is wellicht een signaal naar aanstaande overgang. Kortom: de PS5 laat nog wel even op zich wachten.

Reaguursels

Inloggen

Wederom hype verder rondom de nieuwste games. Aan Skyrim kan niemand heen zo goed zit deze in elkaar.

AttoMelani | 29-04-18 | 17:24 | 1 | + 0 -

Heb het een paar keer geprobeerd, vond er weinig aan.

Deviant | 29-04-18 | 23:31 | + 0 -

Sony verkoopt wel goed, maar het rijtje van best verkochte games is toch vooral COD, FIFA en een enkele GTA. Niets mis mee, maar wel een beperktere (en toegeven: beter verkopende in software aantallen) doelgroep dan wat Nintendo produceert.

Overigens verkoopt een kartonnen doos (Labo) 2x zoveel in Japan als God of War

Kartelmaster2000 | 29-04-18 | 14:07 | + 3 -

Ik hou van gamen na het werk, heb daarom een Switch, Xbox One en PS4. Helaas ligt de Xbox eigenlijk altijd stof te happen, het is het gewoon allemaal net niet. Ze hebben gewoon de plank misgeslagen deze generatie, helaas heeft Microsoft daar wel vaker last van.

Deviant | 29-04-18 | 14:05 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken