Koning Wim-Lex heeft niks met kunst en veel met het mkb

Het geld meer dan waard
Het geld meer dan waard

Leuk onderzoek van het FD vandaag: hoe denkt het bedrijfsleven over onze koning? Heeft hij aandacht voor wat er speelt in de sector en zit hij goed in zijn rol als aanvoerder van het Holland BV-promotieteam? Het antwoord luidt volmondig 'ja'. En dat doet hij vele malen beter dan zijn moeder. 'Waar Beatrix liever een dansvoorstelling bezocht, gaan Willem-Alexander en Máxima bij voorkeur op bezoek bij innovatieve en snelgroeiende bedrijven, is - gechargeerd gesteld - het beeld dat oprijst uit de gesprekken. Het bedrijfsleven is ervan overtuigd dat de koninklijke aandacht zich uitbetaalt in euro's.' Ja, daar is het FD u al voor, want de vraag 'wat levert het nou uiteindelijk op' dringt zich snel op natuurlijk. Keiharde euro's dus. Waarom die rondvraag bij de zalmroze krant? Omdat de koning bij zijn aantreden had aangekondigd zich meer in te zetten voor de Nederlandse economische betrekkingen. Daarom volgt er een liefst driedelige serie waarin uitvoerig wordt bekeken wat dat voornemen voor uitwerking heeft gehad. Hieruit blijkt dat de aandacht van de koning en koningin vooral uitgaat naar het mkb. En dan misschien niet zozeer een non-descript bakkertje of fietsenmaker zonder toekomstvisie, maar 'vernieuwende mkb-bedrijven'. Een ceo van een multinational zegt in de krant wel waardering en interesse te voelen van het koningspaar, 'maar al snel volgt de vraag wat we voor het midden- en kleinbedrijf betekenen’. En daar blijft het niet bij.

Lex en Max zien 'er streng op toe dat hun bedrijfsbezoeken een vervolg krijgen, vertellen ceo’s, ambassadeurs en hoge ambtenaren. Dat betekent dat de bedrijven conform de afspraken in contact moeten komen met de juiste mensen voor financiering, ondersteuning of samenwerking.' Mooi hè, ze zijn superstreng en bestuursvoorzitters van multinationals liggen bibberend in hun bedje als ze weten dat ze hun ondersteunende rol voor de aan hen toegewezen mkb'ertjes hebben verzaakt. Als de koning straks maar niet boos wordt! Sure, het koningshuis kost geld (€42,3 miljoen) en niemand weet wat de inspanningen van het koningspaar precies opleveren. Maar Hans de Boer van VNO/NCW noemt de toegevoegde waarde 'aanzienlijk', dus dan is het waar. En als u dan nog niet overtuigd bent, is er ook nog een getuigenis van een 'ondernemer uit Sneek': 'Het is ongelooflijk', zegt hij, 'sinds dat bezoek hebben we de ene na de andere nieuwe order binnengehaald.' BAM. Nadat onze koning langs is geweest (hier de mogelijke beelden) is het gekkenhuis in Snits. Het verschil tussen handelsmissies en staatsbezoeken is onder de koning kleiner geworden, luidt de conclusie daarom. De koning wil best naar een dansvoorstelling, als hij maar een kwartiertje later onder politiebegeleiding naar een conferentie over private kredietverstrekkers voor mkb'ers met disruptieve ideeën gebracht kan worden. En niet voor niets hè? De krant rekent ook nog even voor dat er na bezoeken aan China en Australië €700 miljoen aan nieuwe contracten is binnen gehengeld. Dus wie lult er dan nog over een lousy €40 miljoen? Ja, want als we de koning niet hadden gehad hadden die Chinezen en Australiërs nooit met ons in zee gewild natuurlijk. Maar goed om te zien dat de kinderen van Beatrix stoppen met kunstenaartje spelen zoals zijzelf en haar man graag deden. Lexi en broer Consti spelen liever zakenmagnaatje. Is ook leuk natuurlijk. 

Reaguursels

Inloggen

Persoonlijk zit ik ab-so-luut niet te wachten op een republiek en vind ik het wel best dat we een constitutionele monarchie zijn, maar als we het hebben over China dan zou je beter kunnen zeggen dat Nederlandse bedrijven daar *ondanks* de Koning opdrachten binnenslepen. KLM bijvoorbeeld mag alleen op bestemmingen in China vliegen met toestellen zonder kroontje in het KLM-logo. I shit you not. Het idee van een Koningshuis is nogal strijdig met de Chinese communistische opvattingen.

Huisregelneef_III | 20-04-18 | 22:17 | + -2 -

Meestal worden bij dit soort zakelijke bezoeken de al (bijna) afgeronde onderhandelingen over contracten bezegeld met 2 krabbels.

Raider Twix | 20-04-18 | 19:08 | + 1 -

Lekkere objectieve oranje visie en geen woord over de aandelen die hij niet heeft.

rechtsdwalendeautist | 20-04-18 | 16:48 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken