Duitse cryptobaas faket diefstal van 50 miljoen. Niet-gedupeerden toch boos

Ein Witz
Ein Witz

U weet: meedoen aan een Initial Coin Offering is als het casino, maar dan u in uw slip achter de pc. Maar het geld bent u meestal kwijt. Ondanks lieve waarschuwingen van de AFM verdwenen er al honderden miljoenen in mislukte ICO's. Een deel daarvan ging richting zogeheten take the money and run-ICO's. Vanuit oplichtersperspectief juist een zeer succesvolle investeringsstrategie. Met mooie beloftes en warrige whitepapers kloppen zij geld uit de zak van speculanten investeerders, zonder enige tegenprestatie te leveren. Over de woede van teleurgestelde investeerder maken zij zich niet druk. Die hebben toch geen geld meer om hen achterna te vliegen naar de Bahama's. Meestal doen oplichters enige moeite om hun misdaden te verhullen, maar zo niet Yassin Hankir CEO van Savedroid. Die ramde het bovenstaande plaatje op de bedrijfswebsite en twitterde doodleuk dat hij van het investeerdersgeld zat te zuipen op een strand, inclusief fotografisch bewijsmateriaal. Gevolg: enerzijds volledige verbazing, want Savedroid leek zo betrouwbaar (ze hadden zelfs een kantoor!). Anderzijds totaalwoede en een heksenjacht. De cryptogemeenschap probeerde te achterhalen waar de foto was genomen en zou de geïnvesteerde $50 miljoen wel even komen ophalen. Triomfantelijk meldde men dat het strandplaatje was geschoten bij een of ander Egyptisch resort. 

Nog voordat de woedende menigte op het vliegtuig kon stappen, liet Hankir weten dat het allemaal een geintje was. Met een PR-stunt wilde hij juist aandacht vragen voor de problematiek rond incasseren-en-peren-ICO's. Zelfs met zijn - naar eigen zeggen - redelijk gereguleerde Duitse start-up zou het mogelijk zijn om met investeerdersgeld een enkeltje noorderzon te boeken. Hankir wil dan ook meer regulering, zodat start-ups met goede intenties gebruik kunnen maken van deze financieringsvorm. Wat denkt u: wordt deze oproep een beetje lekker opgepakt? Neuh, iedereen en z'n HODL'ende moeder is boos en jankt over het beschamen van het vertrouwen van investeerders. Savedroid, dat investeren in cryptomunten voor de massa toegankelijk wil maken, zou helemaal niet transparant werken en zo zelf de sector in kwaad daglicht stellen. Wij weten nu niet wie we moeten geloven, dus we zijn even bij Scheringa vragen of Savedroid nou succesvol wordt.Reaguursels

Inloggen

@Freert Gilders 09:06: Dat de waarde van zo'n munt kan stijgen is absoluut waar, maar ook dat is zuiver speculatief. Er is geen verband tussen de waarde van een bedrijf en die van de munt, de waarde wordt zuiver door speculanten bepaald. Bij aandelen (en goud) lijkt dat soms ook het geval te zijn, maar daar zit altijd nog een reële waarde onder, de overwaarde zit hem dan in de verwachting voor de toekomst.

bamitoren heeft het bij het rechte eind wat die "interne economie" betreft: voor fiatgeld geldt dat er een hechte relatie is tussen de waarde van het geld en de omvang van de economie waarin dat geld verhandeld wordt. Waarom denk je dat de Amerikanen zo gebrand (als in: "hier willen wij oorlog over voeren"-gebrand) op zijn om de oliehandel in dollars te houden? De omvang van de economie onder cryptomunten (dus minus de beleggers en speculanten) staat in geen enkele verhouding tot de waarde van de geldvoorraad. En bij ICO's is dat nog veel erger: die waarde is bij uitgifte nul, de diensten waar de munt (misschien, eventueel, op termijn ooit) voor gebruikt kan worden bestaan meestal nog helemaal niet. En hoeveel munten je voor die dienst moet neertellen is ook nog maar de vraag, Een ICO-munt voor een dienst is alsof je een tegoedbon koopt voor een winkel die nog gebouwd moet gaan worden, waarvan je eigenlijk nog niet weet wat ze er gaan verkopen, en pas als die winkel er eenmaal staat wordt de waarde van je tegoedbon ingevuld. Nee, daar pas ik voor.

Muxje | 20-04-18 | 13:22 | + 2 -

Oorspronkelijk ging het ook om pre-minen om te helpen een coin te starten. Toen had je nog ggen gladde marketing en andere shit nodig, dogecoin is bijvoorbee;d een goed voorbeeld van een coin die zo groot is geworden. Waar we het hier over hebben is verkrachting van het oorspronkelijke idee en biedt daardoor dus ook geen enkele garanties mensen moeten dus gewoon stoppen met in dit soort ico's te investeren en enkel ico's the sponsoren door te minen zeg maar het oorspronkelijke idee. Je hebt geen miljoenen nodig om een coin te promoten, enkel een draagvlak. (bewijs is daar ook voor kijk maar naar eerder genoemde dogecoin en andere cryptocurrenty)

politiekgemotiveerd | 20-04-18 | 11:44 | + -4 -

In een ICO ontvangt de uitgever geld zonder daar ook maar enige garantie tegenover te hoeven stellen, zonder eigenaarschap van het bedrijf op te hoeven geven, zonder in de winst te hoeven delen, zonder zelf enig risico te lopen, en zonder harde toezeggingen over eventuele andere tegenprestaties te hoeven doen. Wie instapt heeft geen garanties, wordt geen mede-eigenaar en deelt niet in het succes van de firma. De enige manier om winst te maken met een ICO is om een nog grotere sukkel dan jijzelf te vinden die jouw munt voor een hoger bedrag wil kopen. Kortom: deelnemers aan een ICO zijn geen investeerders maar speculanten. Wat dat betreft zie ik ook niet hoe de uitgever van een ICO "goede bedoelingen" kan hebben.

Muxje | 20-04-18 | 07:55 | + 8 -

Zelden zoveel onzin gelezen. Je deelt juist wel in het succes van de firma, daarom koop je die tokens juist. De enige manier om geld te verdienen met een ICO is een sukkel nog groter dan jijzelf te vinden zeg je, maar werkt dat met aandelen niet net zo? En met coins die je op een exchange verkoopt?Heeft u zelf eigenlijk wel eens meegedaan aan een ICO?

Daarbij moet je gewoon je kop gebruiken als je ergens geld in pompt. Heb persoonlijk nog geen slechte ervaringen met ICO's gehad, maar in het topic wordt gezegd dat u het geld meestal kwijt bent. Dat zegt meer over de auteur dan over de ICO ben ik bang.

Freert Gilders | 20-04-18 | 09:06 | + -2 -

@Muxje en @Freert hebben beide gelijk. Een token is niet hetzelfde als een aandeel, er is meestal geen inspraak in besluitvorming en meestal geen dividenduitkering. Toch kopen mensen crypto-tokens om mee te liften op het succes van een bedrijf. Als het bedrijf een grotere interne economie creeert zal de token meer waard worden. In de meeste praktijk is de markt echter vrijwel niet gerelateerd aan de daadwerkelijke economie in een token-ecosysteem en alleen gebaseerd op speculatie.

bamitoren | 20-04-18 | 10:16 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken