Het OM faalt episch in vervolging witwassende accountants KPMG

Pijnlijk
Pijnlijk

Hartstikke mooi nieuws voor KPMG! Dit keer is niet eens een schikking (zoals vaak) nodig voor het accountancykantoor you love to hate. De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard in een zaak tegen drie leidinggevende KPMG-accountants. Drie weken geleden werd met veel bombarie de tenlastelegging tegen het trio naar buiten gebracht, maar daar is nu helemaal niets meer van over. De mannen met de welluidende namen Jack van R., Renze H. en Dirk Jan R. werden van witwassen en valsheid in geschrifte beschuldigd rond de vermoedelijke omkoping door bouwbedrijf Ballast Nedam van Saoedische en Surinaamse ambtenaren. In ruil voor gunningen voor bouwprojecten aldaar, uiteraard. Hier de pleitnota één, twee en drie, maar we vatten het oordeel van de rechter als volgt samen: 'HOE HALEN JULLIE HET IN JULLIE BOTTE HOOFD om tot vervolging over te gaan?' De reden voor deze uitbarsting ligt hem in het feit dat het OM wel al schikte met Ballast Nedam. Hierop werden de strafzaken die tegen een aantal bestuursleden die bij de alleged omkopingen betrokken van tafel geveegd. Daarom valt het volgens de rechter niet te begrijpen dat zij niet vervolgd werden, maar de accountants die hun krabbels onder de jaarrekening hebben gezet wel. Broddelwerk! 

Wat bovendien nadelig uitpakt voor het OM is dat de drie accountants eind 2013 in een vergevorderd stadium waren om te gaan schikken met het OM. Hiervan werd dus alsnog afgezien, maar voldoende gemotiveerde redenen ontbreken volgens de rechter. Tenslotte neemt de rechtbank mee dat het hier om een zaak gaat die gaat over handelingen van 12 tot 17 jaar geleden. Om dan tot drie weken geleden te wachten alvorens de zaak aanhangig te maken, getuigt ook niet van veel doortastendheid. Broddelwerk! Oh dat zeiden we al. Overigens is deze zaak nog niet helemaal juridisch afgedaan, aangezien twee bestuurders van Ballast Nedam in een andere zaak nog wel vervolgd worden voor omkoping, omdat zij ervan verdacht worden zichzelf te hebben verrijkt. Kijken of dat wat oplevert. En anders hebben we de AFM nog. 

Foto:

De op de achtergrond zichtbare Jules Wijdensbosch-brug in Paramaribo is door Ballast Nedam gebouwd. Wel een prachtige brug. 

Reaguursels

Inloggen

Er zijn heel veel landen waar corruptie de dagelijkse gang van zaken is en waar je absoluut niet aan de bak komt als je niet meedoet. Dan is het gewoon de vraag of je zaken wilt doen en je bedrijf in leven houden, of uit principe de moraalridder uithangen en liever de zaak sluiten wegens gebrek aan opdrachten.

Geen enkele firma, die zaken doet in het Midden-Oosten, kan dat doen zonder bakshis; dat is gewoon de realiteit. Ballest was gewoon te onvoorzichtig in het maskeren ervan.

issieookweer | 19-04-18 | 20:02 | + 5 -

Eindverantwordelijken vervolgen en even een paar maanden laten brommen. Bedrijven winst ontnemen die gemaakt is en daarenboven een boete ter grootte van het dubbele bedrag. Moet je zien hoe snel het ophoudt.

Buerman | 19-04-18 | 16:03 | 1 | + 0 -

Moet je zien hoe snel dat bedrijf dicht moet maken.

issieookweer | 20-04-18 | 10:18 | + 0 -

Dat onderzoek lang duurt zou wat mij betreft niet uit moeten maken. Want dat zou betekenen dat als je je misdaad maar goed genoeg verbergt en ondersneeuwt in de papieren je vogelvrij bent. Misdaad verdient straf, hoe lang de vervolging ook duurt...

Martinspire | 19-04-18 | 15:29 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken