Zo kan het kleine museum om de hoek overleven

Wat zakelijker denken
Wat zakelijker denken

Het is hier meermaals aan de orde gekomen: het is niet allemaal pais en vree in de cultuursector. De arbeidspositie van mensen in die sector is bijvoorbeeld niet al te best, zodat de Sociaal-Economische Raad zich gedwongen zag aan de noodklok te hangen. Ook een andere adviesraad, die ene speciaal voor cultuur, sloeg vorige week alarm, maar dan om aandacht te vragen voor kleine- en middelgrote musea uit de regio. Het gaat dan wel hartstikke lekker met de paar grote en bekende Nederlandse musea, maar bij de kleinere jongens is het financiële plaatje om te huilen. Dat heeft ermee te maken dat subsidies dalen en tentoonstellingskosten juist stijgen. Zoals de Raad voor Cultuur het zelf zegt: het zware 'accent op grote tentoonstellingen en bezoekcijfers' nekt ze. Enfin, de economen van ABN Amro schieten de kleine musea des lands vanochtend te hulp met advies over hoe ze hun verdienvermogen kunnen vergroten. Hun belangrijkste tip: probeer eens je omzet uit eten en drinken te verhogen. Mede door de economische groei ging de consumptie van de museumbezoeker volgens de bank omhoog van €1,20 in 2014 naar €1,75 in 2017. Het probleem is alleen dat de kleine museumspelers (<100.000 bezoekers per jaar) weinig in hun horecafaciliteiten hebben geïnvesteerd omdat dat niet uit kan. Daarom komt ABN met een paar tussenoplossingen als 'een bediende of onbediende espressobar' en 'ijsjesverkoop in de tuin'. Verder is het handig als die kleine musea wat zakelijker gaan denken en wat vaker de boel verhuren voor vergaderingen en congressen, om maar wat te noemen. Kansen liggen er dus voldoende. Maar doe regionale musea dan wel een lol, en laat het geld wat sneller rollen als u op bezoek bent. 

Fotobijschrift: koning Willem-Alexander stelt een vraag tijdens de opening van het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Reaguursels

Inloggen

Heeft de lokale horeca al geklaagd?

Sinds online winkelen een vogelvlucht heeft genomen en er nu 7 ipv 3 eet- en drinkgelegenheden in een centrum zitten (of zoiets) komt er dus een 8e bij.

Nog ff en ik kan bij de kapper straks mijn cola zero meenemen. Bij de schoenenzaak kan ik energiecontracten afsluiten en bij de sportzaak kan ik gelijk pedicuren.

Kosten moeten gewoon omlaag, als je het zo belangrijk vind dan kan je ook iets aan de hoge huisvestingskosten doen bijvoorbeeld. Dat is nog steeds absurd duur in centra

Tsaaah | 17-04-18 | 09:24 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken