Wat nekt FC Twente? A: Degradatie. B: De fiscus. C: Wanbestuur. D: A, B én C

Ook uw takspoet straks foetsie in voetbalfaillissement
Ook uw takspoet straks foetsie in voetbalfaillissement

Kent u het Icarus-effect? Het is de benaming die de Belgische sporteconoom Trudo Dejonghe gaf aan voetbalclubs die als een pijl omhoog schieten, om daarna net zo hard weer naar beneden te kletteren. Neem FC Twente. In 2010 nog landskampioen. Nu, zeker na de 2-1 nederlaag gisteravond tegen ADO Den Haag, gedoemd om te degraderen naar de eerste divisie. Da’s toch lullig als je een stadion met 30.000 stoeltjes, honderden businessseats, skyboxen en restaurants in verschillende prijsklassen te vullen hebt voor een wedstrijdje tegen pak ’m beet TOP Oss of Jong FC Utrecht. De vraag is zelfs of de club het wel overleeft. De opstapeling van problemen is zo groot dat de sleutel van de Grolsch Veste misschien wel ingeleverd moet worden bij een curator. En dat zou zuur zijn voor supporters, sponsors, investeerders, en voor u natuurlijk. Want ook als voetbal hatende belastingplichtige betaalt u mee aan het gelag: de gemeente Enschede heeft nog voor zo’n €25 miljoen aan publiek geld in FC Twente zitten. Waar ging het mis met de landskampioen van 2010? 

Daarvoor moeten we terug naar 2003, als Joop Munsterman - de selfmade man die het van schoonmaker tot directie schopte binnen uitgeefconcern Wegener - de baas wordt bij FC Twente. Ook Aldo van der Laan, met zijn vleesimperium Zwanenberg hoofdsponsor van de club, komt rond die tijd in het bestuur. Het duo is ambitieus en doet grote investeringen. Met een lening van €65 miljoen wordt het stadion uitgebreid van 13.000 naar 30.000 zitplaatsen. Meer stoeltjes betekent meer inkomsten, is de gedachte. Dat geld investeert de club in betere spelers. De strategie slaagt: Twente wordt in 2010 kampioen. Maar dan gaat het mis.

Dubbele petten

Als Munsterman wordt ontslagen bij Wegener heeft hij plots wel heel veel tijd om in FC Twente te steken. Volgens insiders begint hij vanaf dat moment zonnekoningengedrag te vertonen. Munsterman is op gegeven moment zowel directeur als commissaris, en moet dus zichzelf controleren. Dat werkt niet echt lekker. Wie kritiek heeft, kan vertrekken. Probleem is dat FC Twente een wel erg dure toko is geworden. De club betaalt zich het apezuur aan rente en aflossingen op de hypotheek van het nieuwe stadion, en heeft één van de duurste selecties van de eredivisie. Clubbestuurders Munsterman en Van der Laan trekken daarom hun eigen portemonnee. Via een Cypriotische vennootschap halen ze met eigen geld Felipe Guttiérez naar Enschede. Mocht Guttiérez met winst verkocht worden, dan delen Munsterman en Van der Laan privé mee in de winst. Da’s natuurlijk een merkwaardige dubbele pet voor een clubbestuurder die er vooral belang bij heeft de beste spelers voor FC Twente te behouden, in plaats van ze te verkopen voor eigen financieel gewin. 

Creatief met boekhouden

De trukendoos van Munsterman en Van der Laan blijkt nog veel groter. Zo doen ze zaken met het omstreden investeringsfonds Doyen, dat de club aan cash helpt in ruil voor een deel van de transferopbrengsten. En de lening voor het nieuwe stadion, die te zwaar op de begroting drukt, wordt ondergebracht in een bv van de bestuurders en een aantal sponsors, in ruil voor toekomstige inkomsten uit tv-rechten. Achteraf schrikt de KNVB zich rot van alle financiële strapatsen. Schulden wegpoetsen en afdekken met toekomstige inkomsten is uit den boze (al vond de accountant het allemaal wel prima). Ook een investeringsfirma die inspraak krijgt in het transferbeleid is een no-go in het voetbal. FC Twente zegt dat Doyen geen invloed heeft op het transferbeleid. Maar in een geheime side letter staat iets anders. De KNVB voelt zich voorgelogen en wil de licentie van FC Twente eind 2015 intrekken, maar na een beroepszaak mag de club toch door. Met gemeentelijke steunmaatregelen ter waarde van €25 miljoen wordt FC Twente op de been gehouden.  

Belastingontduiking

De laatste truc die aan het licht kwam, is hoe FC Twente onder Munsterman en Van der Laan probeerde loonbelasting te ontduiken. Twee weken geleden publiceerde de KNVB het vonnis in een arbitragezaak tussen FC Twente en de Servische spelersmakelaar Pavlovic. De uitspraak geeft een fascinerend inkijkje in de wereld van voetbaltransfers. In 2014 wil FC Twente middenvelder Dusan Tadic voor €13 miljoen verkopen aan Southampton. Maar de Engelsen bieden Tadic te weinig salaris. Zaakwaarnemer Pavlovic bedenkt de oplossing. De toch al omstreden voetbalmakelaar stelt voor dat hij naast zijn eigen factuurtje à €1,8 miljoen nog eens 15% van de transfersom factureert. Dat geld sluist hij dan door naar (de vader van) Dusan Tadic. Speler blij met z'n salaris, Southampton blij met de aanwinst, FC Twente blij met de op dat moment broodnodige cash-injectie. Joop Munsterman tekent direct bij het kruisje. 

Maarrrr, dat is buiten de fiscus gerekend. Want als een deel van de miljoenencommissie voor zaakwaarnemer Pavlovic in werkelijkheid bij de speler terecht komt, is dat loon, en moet Twente loonbelasting aftikken. De belastingdienst wil €2 miljoen aan boete en naheffing opleggen. In de arbitragezaak geven Twente en Pavlovic er een andere draai aan. De tweede factuur zou slechts een slinkse truc zijn geweest van de sluwe Servische spelersmakelaar om Twente extra geld af te troggelen. De fiscus trapt er niet in en blijft bij zijn standpunt: De club heeft zwart uitbetaald en zal 2 miljoen moeten aftikken. 

Schuldenberg

En dat brengt ons bij de vraag: gaat FC Twente financieel overleven? Want de fiscale naheffing blijft waarschijnlijk niet bij €2 miljoen. De FIOD onderzoekt alle dertig transfers van FC Twente uit de periode 2011-2015. Uit de laatste jaarrekening blijkt dat de club een voorziening heeft opgenomen van €6 miljoen voor naheffingen van de belastingdienst. De vraag is of dat genoeg is. Het eigen vermogen van FC Twente was eind vorig seizoen €5,6 miljoen negatief, de berg schulden groot: zo’n €60 miljoen. Vorig jaar boekte FC Twente ondanks alles nog een redelijk resultaat, vooral dankzij de verkoop van sterspeler Ziyech aan Ajax. Die leverde de club nog €8 miljoen op. Maar nu schat de website Transfermarkt.nl de waarde van de hele selectie op nog maar zo’n €22 miljoen. 

Degradatie

Degradatie, het lijkt inmiddels onvermijdelijk, zou de financiële situatie nog hachelijker maken. Vorig seizoen bedroeg de omzet van FC Twente nog €29 miljoen. Maar degradatie, zo berekent sportmarketingbureau Hypercube, kost zeker 30% van de omzet: van €30 naar €20 miljoen dus. Want fans zitten niet te wachten op potjes tegen FC Almere of het tweede van Ajax. Een deel van de vaste lasten loopt echter door. Alleen al aan rente en aflossing op de €60 miljoen schuld is de club naar schatting jaarlijks zo’n €3 miljoen kwijt. En veel ruimte voor herfinanciering is er na de laatste reddingsoperatie niet. Ook al omdat de grootste geldschieter, de gemeente Enschede, zelf ook niet zo lekker in de slappe was zit. Voor de bühne roept directeur Jan van Halst uiteraard dat het allemaal wel goed zal komen. Logisch, wat moet de man anders. Want als sponsors en afnemers van businessseats nu al weglopen, lijkt het helemaal einde verhaal.  

List en bedrog

Afin, de casus FC Twente laat maar weer zien hoe de voetballerij jongensdromen verkoopt, maar ondertussen een wereld is vol list, bedrog en wanbestuur. Prachtig mooi allemaal, en lekker doen onder de auspiciën van de privaatrechtelijke vereniging die KNVB heet. Maar stop in godsnaam geen publiek geld in deze wereld van schimmige deals. Als de club op de fles gaat, schiet ook de belastingbetaler er €25 miljoen bij in. Misschien een aandachtspuntje waar ze op het stadhuis in Rotterdam nog eens over kunnen nadenken, in het kader van de investeringen in een financieel nogal wankel stadionplan.  

Reaguursels

Inloggen

.. Want als een deel van de miljoenencommissie voor zaakwaarnemer Pavlovic in werkelijkheid bij de speler terecht komt, is dat loon, en moet Twente loonbelasting aftikken... Naar mijn weten betaalt de werknemer loonbelasting, wat dan wel door de werkgever wordt ingehouden op het loon. We zoeken m op, en inderdaad: Loonbelasting is in Nederland in de eerste plaats de belasting die door de werknemer over zijn loon verschuldigd is en die door zijn werkgever op het loon van de werknemer wordt ingehouden en namens de werknemer aan de fiscus wordt betaald. Ga het lekker bij Tadic halen dan.

NerdAlert | 15-04-18 | 17:25 | 2 | + 1 -

Google voor de grap eens op 'ketenaansprakelijkheid'.

Majoor Pikindewind | 15-04-18 | 18:35 | + 3 -

@Nerdalert
Loonbelasting is een voorheffing op de Inkomstenbelasting

Wet op de loonbelasting 1964
Art. 27
1 De belasting wordt geheven door inhouding op het loon.
2 De inhoudingsplichtige is verplicht de belasting in te houden op het tijdstip waarop het loon wordt genoten.
3 De inhouding vindt plaats volgens de op het tijdstip van inhouding voor de werknemer geldende loonbelastingtabel.
4 Overtreft de belasting het van de inhoudingsplichtige genoten loon in geld, dan wordt het ontbrekende geacht te zijn ingehouden op het in het tweede lid omschreven tijdstip, met dien verstande dat de inhoudingsplichtige bevoegd is dat ontbrekende te verhalen op de werknemer.
Ingeval artikel 27b, eerste lid, toepassing vindt, is de vorige volzin van overeenkomstige toepassing met betrekking tot het gezamenlijke bedrag van de belasting en de premie voor de volksverzekeringen.
5 De inhoudingsplichtige is verplicht de in een tijdvak ingehouden belasting op aangifte af te dragen.

Vanwege lid 5 komt de belastingdienst terecht bij FC Twente.

Beroep = Boerenlul | 16-04-18 | 00:09 | + 1 -

Ik zeg het met tegenzin:
Fiscus, vorder elke ontdoken belastingcent terug met 100% boete.
Hoe faillieter hoe groter de kans dat de gemeente er in één klap vanaf is.
Die 25 miljoen was toch al aan het verdampen.

Raider Twix | 15-04-18 | 14:59 | + 12 -

Ach, de gemeente betaalt wel weer, van uw belastingcentjes, want foutbal is maatschappelijk belangrijk of zoiets.
Geen zin in bronvermelding, maar de meeste clubs zijn wel een of meerdere keren gered, dus waarom deze keer niet.

kapotte_stofzuiger | 15-04-18 | 13:23 | 3 | + 4 -

Yep. Te idioot voor woorden dat dit spelletje gefinancierd wordt uit de belastingkas. Waarom lukt het ze niet om hun eigen broek op te houden, met die miljoenensalarissen die ze uitdelen aan die over het paard getilde gastjes?

EefjeWentelteefje | 15-04-18 | 13:32 | + 15 -

Yep. Te idioot voor woorden dat dit spelletje gefinancierd wordt uit de belastingkas. Waarom lukt het ze niet om hun eigen broek op te houden, met die miljoenensalarissen die ze uitdelen aan die over het paard getilde gastjes?

EefjeWentelteefje | 15-04-18 | 13:32 | + -2 -

De gemeente voelt al nattigheid. Naast de 8 Miljoen die beloofd is, zit er van de gemeente 25 Miljoen in het stadion. Maar daar is Enschede er niet mee.

FC Twente kan het nog wel en jaar volhouden, maar wat als ze na volgend jaar niet terug keren in de eredivisie? Daarnaast is er een terugval aan inkomsten door het verlies van historische rechten (die in drie jaar worden afgebouwd).

En stel als FC Twente failliet gaat, wat wil je met stadion? Je kunt er weinig mee behalve voetballen.

Daarnaast heeft de gemeente (net voor de verkiezingen) een nieuw project geaccordeerd voor de bouw van woontorens in het centrum (incl. rotonde onder de grond) waarvan totaal onbekend is wat dat gaat kosten. Zo zijn de kosten van het verplaatsen van liggende leidingen onbekend. De ING heeft een (oud) gebouw en grond op dat stuk grond in bezit waar ze willen bouwen en die heeft nog geen akkoord gegeven. Die kan min of meer spekkoper worden. Immers, de gemeente heeft al akkoord gegeven.

Het lijkt er op dat alleen over het nieuwbouwproject heel slecht is nagedacht.

Atlantis-95 | 15-04-18 | 14:17 | + 4 -

FC Twente was, is en zal altijd een suf provincieclubje blijven voor mensen met een raar accent. Een eendagsvlieg, getuige hun kampioenschap. Ze hebben helemaal niets te bieden op nationaal niveau, laat staan internationaal niveau. Door hun roots zullen ze nooit vleugels krijgen.

Mike Gaatjeniksaan | 15-04-18 | 12:35 | 1 | + -26 -

Tja, dat geld eigenlijk voor alle clubs in Nederland behalve de traditionele top 3. Op Europees niveau geldt dit natuurlijk al lang voor het hele nederlandse voetbal. In de Champions Legue zijn Ajax, Feyenoord en PSV suffe provinicie clubjes. Het is maar net wat jou perspectief is.

Sunir | 16-04-18 | 14:01 | + 1 -

"Waar ging het mis met de landskampioen van 2010?"
Iets met, uit het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst....

Misschien ben ik de enige, maar ik verlang naar tijden waar mensen trots nemen in de inhoud van hun werk, in plaats van alleen bezig te zijn met de "verpakking". Mensen die juist graag verantwoording voor hun werk willen nemen, omdat ze het beter willen doen.
Teveel (manager)functies zijn nu onmeetbaar, bestaan alleen uit het afschuiven van verantwoordelijkheid en voegen weinig toe behalve overheadkosten vanwege hun constante behoefte aan fallussymbolen/zelfbevlekking.

Limiteert gelijk de hoogmoed die dit soort "vallen" mogelijk maakt.

kruz | 15-04-18 | 11:50 | 1 | + 6 -

Om een en ander voor de "sterren" van FC Twente wat te verduidelijken, lijkt een salariskorting van negentig procent me volstrekt redelijk.

Rhenium | 15-04-18 | 23:22 | + 0 -

En Dirk Wessels is ook al overleden. Die zal de boel dus ook niet meer gaan redden.
Dan is het bij moin cluppie AZ toch beter gegaan. Toen Dirk Scheringa door de DNB zijn nek omgedraaid was zijn plaatselijke ondernemers ingestapt en die hebben de club gered. Nu gaat alles weer cresendo. Zijn er in Enschede geen ondernemers?
Ik vrees alleen dat wanneer AZ weer kampioen wordt, dat dan wederom de hoofdsponsor zijn nek omgedraaid gaat worden. In 1982 werd Wastora door een speciaal wetje de nek omgedraaid. In 2009 DSB. Ik vrees het ergste voor AFAS.

Haberdoebas | 15-04-18 | 11:45 | 3 | + -6 -

DSB heeft zichzelf de nek omgedraaid. Ga jij geld storten in een bank waar massaal rekeninghouders hun geld wegtrekken?

js58 | 15-04-18 | 11:56 | + 5 -

Dirk Scheringa was een bankier. U leeft mee met bankiers, begrijp ik?

Rhenium | 16-04-18 | 00:07 | + 1 -

Schavuit Scheringa een bankier?

PietGrumpy | 16-04-18 | 14:37 | + 0 -

Zou mooi zijn. Eindelijk komt die boemerang eindelijk keihard terug. Jammer voor de supporters, maar hey, in het topvoetbal is geen plaats voor emotie

Wees_eens_creatief | 15-04-18 | 11:37 | 1 | + 6 -

Topvoetbal is ALLEEN maar emotie...

UncleAlbert | 15-04-18 | 13:23 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken