Handig: uw vakantiehuisje betalen met geld van de NS

Koud kunstje
Koud kunstje

Doodeenvoudig. Zo mogen we de fraude bij de Nederlandse Spoorwegen toch wel noemen. Het gaat volgens het AD allemaal om de periode tussen 2014 en 2017, toen voor een slordige €500.000 is gefraudeerd bij het bedrijf achter de gele rups©. De makkelijkste weg naar gratis geld van de NS: het claimen van geld terug bij vertraging zonder die reis ook daadwerkelijk gemaakt te hebben - claimen werkt dus. Dat ging het best tot de zomer van 2014, toen in- en uitchecken nog niet verplicht was en niemand bij de NS een check kon uitvoeren. Maar ook toen het spoorbedrijf na die bewuste zomer wél bewijsmateriaal had ging de fraude door tot 2016, want weinig tot geen controle. Aan dit alles hangt een prijskaartje van €100.000, al zegt de NS al dit geld alweer bijna helemaal terug te hebben van de vijftig fraudeurs middels betaalregelingen. Zelfs van degene die z'n claimgeld reeds in een vakantiehuisje had zitten. Goed, de resterende strop van €400.000 komt door fraude met zakelijke kaarten. Gewiekste reizigers richtten bedrijfjes op die maar een kort leven beschoren waren, maar wel businesscards opleverden waarvoor niet werd betaald. Al dit fraudegeld is nog niet terug, maar wellicht dat de rechtbank Den Haag vandaag de helpende hand uitsteekt. Hoe het verder gaat op ICT-gebied bij de NS? Wel, het bedrijf rolt vanaf heden haar zitplaatszoeker uit, want het blijkt dat 30% van de reizigers die moeten staan eigenlijk best kunnen zitten. Of de app ook echt werkt vindt u nader uit bij deze Telegraaf-journalist. Spoiler: de term survival of the fittest kwam op deze vroege morgen alweer rap voorbij.

Reaguursels

Inloggen

Zelf zag ik laatst in de metro hetvolgende. Inchecken poortje door, uitchecken en de metro nemen. Er controleert toch haast niemand. Suc6 GVB.

watergeus | 10-04-18 | 13:35 | + 4 -

Laten we wel wezen: zodra je een beetje de mogelijkheid heb om eigen vervoer te regelen, vlucht je, zo snel als je kunt, uit het ov. OV (buiten de randstad) geeft meestal een twee tot drie keer zo lange reistijd. Is niet comfortabel. Niet je eigen muziek. Niet je eigen keuze van gezelschap. En inderdaad een zitplaats in de spits is een klein zegen. Kortom: het OV daar zit je in, omdat je niet anders kan. Tsja en zodra je daar in gevangen zit, ben je aan de goden van de NS overgeleverd.

Heer Hugo de Waard | 10-04-18 | 12:07 | + 13 -

Ik weiger categorisch met het OV te gaan. Behoudens het buitenland lukt dat buitengewoon goed. Kan me niet heugen er de afgelopen decennia gebruik van te hebben gemaakt. Erg goed voor den gemoedsrust naar nu wederom weer blijkt. Probeer het ook!

gepast_betalen | 10-04-18 | 10:16 | + 3 -

Ipv nutteloze poortjes en privacy-hatende OV-chipkaarten hadden ze ook in meer materieel en mensen kunnen investeren. Maar ja, dat is wel erg simpel gedacht allemaal. En lang niet zo hip en modern als IT oplossingen voor problemen die je, als je je geld beter had geïnvesteerd, helemaal niet had gehad.
Een van de belangrijkste redenen van staanplaatsen zijn bijv. uitvallende treinstellen. Dat is dus gewoon een gebrek aan onderhoud.
OV-poortjes hebben nog nooit een mens tegengehouden, en zodra er meer als 1 rifaap in de eerste klas zit, komt de conducteur niet eens meer binnen om kaartjes te controleren.

Het is allemaal een beetje zoals die "afname van criminaliteit". De politie is zo dramatisch, dat mensen alleen nog maar aangifte doen voor de verzekering. Zelfgecreëerde problemen voor een deel oplossen, in combinatie met het weglaten van belangrijke andere cijfers.

TheEgg | 10-04-18 | 09:58 | 1 | + 15 -

Moet je GVD vergeten uit te checken als abonnementhouder. Krijg je een incasso van €0.01! Zou nu €10 zijn als "boete" maar dat noemt men coulance.
Enfin, nu zegt men dat het niet meer mogelijk is, nou ik durf te wedden dat men hier ook behoorlijk mee achter loopt. NS, en die hele OV shitkaart, hebben als aller laatste het reisgemak in het achterhoofd gehad.

Super Grover | 10-04-18 | 10:02 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken