Bent u ABP'er? Dan moet u (vandaag nog) stemmen voor een beter pensioen

Als u werkt bij de overheid of in het onderwijs
Als u werkt bij de overheid of in het onderwijs

De 1,2 miljoen werknemers die bij de overheid of in het onderwijs werken moeten echt even gaan stemmen. Het liefst vandaag nog. Er vinden namelijk verkiezingen plaats bij het pensioenfonds ABP. Voor het Verantwoordingsorgaan om precies te zijn en dat is veel belangrijker dan het klinkt. Gaan we uitleggen.

Van het overheidspersoneel is slechts 20% aangesloten bij de vakbond
Toch maken de vakbonden de dienst uit bij pensioenfonds ABP. Het bestuur bestaat grotendeels uit vakbondsleden en in het Verantwoordingsorgaan heeft de vakbond het bijna geheel voor het zeggen. Daarmee worden de belangen van de ongeorganiseerde 80% niet goed gediend. We geven een voorbeeld.

Jonge ambtenaren betalen vut-premies voor niks
Jonge ambtenaren betalen al snel €1.000 per jaar voor een vroegpensioenregeling waar alleen de oudere ambtenaar van profiteert (=de achterban van de vakbond). Deze zogenoemde vpl-premie van 2,6% blijft buiten beeld, want staat niet op de loonstrook van de werknemer. Binnenkort zal blijken dat de vroegpensioenregeling financiële problemen gaat opleveren en ook daar mag de jonge ambtenaar dan weer voor opdraaien. ABP laat vandaag aan de Telegraaf weten dat het 'op verschillende punten niet helder is hoe deze [regeling, red.] precies uitgelegd [=berekend, red.] moeten worden'. Naar schatting komt het probleem uit op €2 miljard en dat betekent een nog hogere vpl-premie (bij een inkomen van €30.000 een premie van €1.250 waar iedereen die na 2005 in dienst is bij de overheid of een onderwijsinstelling niets van terugziet). 

Hoe kan dat allemaal
In 2014 werden voor de eerste keer verkiezingen georganiseerd voor het Verantwoordingsorgaan van het ABP. De animo onder de stemgerechtigden was laag en alleen de vakbonden wisten hun leden te organiseren. Van de 1,9 miljoen stemgerechtigde werknemers en gepensioneerden stemden er slechts 84.528. Genoeg om de vakbonden aan een grote overwinning te helpen. Momenteel legt de vakbond verantwoording af aan de vakbond. Dat gaat dus niet goed en moet anders.

Is het echt zo belangrijk
De meeste werknemers, en ook ambtenaren plus onderwijzers, moeten één dag in de week werken om hun pensioenpremie te betalen. En elke €1.000 aan toekomstige jaarlijkse pensioenuitkeringen laat zich vergelijken met een spaarpot van €19.000. Het gaat dus om heel veel geld en uw eigen portemonnee. Alles opgeteld: €405 miljard. Dat vereist toezichthouders die rekening  houden met de belangen van alle ambtenaren en niet slechts met een deel daarvan. 

Stemmen dus
Ons bindende stemadvies luidt dan ook om te stemmen op de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht. Die zitten niet vastgeklonken aan de vakbond en zorgen voor de broodnodige checks en balances binnen het ABP. Het bestuur wordt dan gecontroleerd door onafhankelijke deelnemers en daar was het Verantwoordingsorgaan ooit ook voor bedoeld. Stemmen kan HIER (uw ABP-klantnummer vindt u terug in alle correspondentie van het ABP en in mijnabp.nl). Geven wij hierna meer duiding. Ook voor niet-ambtenaren.

Het bestuur van het ABP

Globaal steken pensioenfondsen -en ook het ABP- als volgt in elkaar: je hebt een bestuur dat bestaat uit afgevaardigden van vakbonden, werkgevers en gepensioneerden. Je hebt een raad van toezicht met onafhankelijke deskundigen die bekijkt of het bestuur de taken goed uitvoert. En dan is er in het kader van de medezeggenschap een Verantwoordingsorgaan. Dat mag het bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren, en velt een oordeel over het beleid (bijvoorbeeld:  de hoogte van de pensioenpremie en indexaties, de regels voor beleggen, de manier van communiceren). Dan kent het ABP nog een Pensioenkamer. Dat is een afdeling binnen de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid waar de inhoud van de pensioenregeling voor ambtenaren wordt uitgedacht. Globaal werkt het ABP als volgt: in de Pensioenkamer wordt door de vakbond een pensioenregeling bedacht, die wordt vervolgens door de vakbondsvrienden in het bestuur van ABP uitgevoerd. En vervolgens dient het bestuur dan weer verantwoording af te leggen over het uitvoeren van de pensioenregeling aan de andere vakbondsvrienden in het Verantwoordingsorgaan. De slager keurt bij het ABP zijn eigen vlees.

Geen checks en balances

Ondertussen hebben de vakbonden een pensioenregeling in het leven geroepen die 160 pagina's dik is en nauwelijks meer uitvoerbaar (zeggen wij niet, zei gisteren minister Kajsa Ollongren). In die 160 pagina's zitten dan uitwassen verstopt die niet uit te leggen zijn. Soms halen zaken de media, bijvoorbeeld bij het versoberen van de pensioenregeling waardoor plotseling nabestaanden een groot financieel risico lopen. Een ander belangrijk punt dat vanochtend (eindelijk!) de Telegraaf haalde is de hierboven besproken vroegpensioenregeling: De vroegpensioenregelingen zorgen binnenkort voor flinke financiële tegenvallers voor het ABP die de jonge ambtenaar dan mag oplossen/betalen. Wij schreven hier eerder over het miljoenmiljardprobleem van het ABP dat onder de pet wordt gehouden.

Hoe dat beter kan

Het ABP geeft het Verantwoordingsorgaan meer inspraak dan wettelijk gezien hoeft en dat is natuurlijk erg goed. Het orgaan bestaat uit 48 leden, waarvan 19 namens de werknemers, 13 namens pensioengerechtigden en 16 van de werkgevers. Gepensioneerden kunnen kiezen uit zeven partijen ('lijsten') en werkenden uit zes lijsten. Momenteel legt de vakbond verantwoording af aan de vakbond. Maar dat kan anders. Aan de verkiezingen neemt als enige niet-vakbondslijst de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht (LvOP) deel. Die zit sinds 2014 met vijf man in het Verantwoordingsorgaan en is de enige fractie die het bestuur consequent maant om een consistent premiebeleid te voeren en duidelijk te zijn over bijvoorbeeld de versobering van de nabestaandenregelingen. De fractieleden hebben verstand van pensioen en weten hoe het verantwoordingsorgaan werkt. U kunt hier meer over ze lezen. Daarnaast vindt u op de lijst bekende hoogleraren en bekende Nederlanders, we noemen bijvoorbeeld een Ewald Engelen en Arend Jan Boekestijn. Enfin. Log even in op https://abp.digitaleverkiezing.nl/login/, tik uw klantnummer van het ABP in (staat op alle brieven en is te vinden in MijnABP.nl) en stem op één van de deelnemers van de LvOP (lijst twee). Delen met uw collega-onderwijzers, politie, militairen, gemeente-, provincie- en rijksambtenaren mag uiteraard.

Belang voor de rest van Nederland

Nederland is zo onderhand wel toe aan een nieuw pensioenstelsel. Al jaren weet de vakbond een nieuw stelsel succesvol te blokkeren. Het wordt hoog tijd dat de vakbond zich concentreert op loonsverhogingen en betere arbeidsomstandigheden voor iedereen, maar het pensioendossier laat aan partijen die de belangen van iedereen afwegen. We begrijpen dat een vakbond opkomt voor de eigen vergrijsde achterban, maar dat mag niet ten koste gaan van de rest van het land. Vandaar dat we hopen dat de vakbonden eerst en om te beginnen uit het Verantwoordingsorgaan van het ABP worden gestemd. Dat is een kleine stap voor ambtenaren, maar een giant leap voor ons pensioenstelsel. Of andersom.

Reaguursels

Inloggen

Hmm ... blijkbaar heeft het APG het een en ander toch verkeerd ingeschat. Op dit moment betaal je als werknemer geen cent aan VPL/FPU, want het is sinds een aantal jaar een volledige werkgeverslast.

In principe zou het beroep op de VPL in de toekomst minder moeten worden, want er komen geen nieuwe VPL deelnemers bij en degene die erin zitten vallen er op een gegeven moment uit, want de VPL is alleen voor de periode tot aan de AOW leeftijd en daarna geldt het reguliere pensioen. Althans dit is zoals ik het altijd begrepen heb.

Als ze tekorten hebben/gaan krijgen dan zijn of meer mensen gaan deelnemen dan ze verwacht hadden of het werkt toch anders dan het mij altijd is uitgelegd.

Ik ga overigens zeker stemmen. Ik ben nooit zo onder de indruk geweest van vakbonden.

WillTRiker | 18-04-18 | 09:32 | 1 | + 0 -

Jouw samenvatting is zeer correct. Het actuariële aspect is niet aan de orde. Het gaat inderdaad over een paar jaar aan toezegging, gepaard aan gefaseerde instroom. Om die toezeggingen als pensioen te moeten waarderen tegen bestaande lage marktrente is onzin. Het aantal rechthebbenden was exact bekend bij start. Het konden er aleen maar minder worden door uittreden, want dan vervalt de voorwaardelijke toezegging. En inderdaad betalen de huidige deelnemers geen premies meer voor VPL aanspraken. Much ado about nothing.

Buerman | 18-04-18 | 17:31 | + 0 -

Ik ben 1 van de 19 binnen APG en zit niet bij een vakbond. Ik ben 34 en zit bij de grootste groep binnen die 19, wij zitten in een vrije lijst die een goede vertegenwoordiging van onze maatschappij is. Bedrijven als APG zijn het fundament van onze maatschappij en dagelijks werken we hard eraan dit zo te houden.

Dalibororama | 17-04-18 | 23:01 | + -2 -

Ik zie weinig redenen om specifiek op die club te stemmen:
-'wij zijn onafhankelijk' so what, misschien wil je wel heel tegendraads de vut nog hoger maken
-'betere informatievoorziening' die leest geen hond, er is voor eenieder die wil weten hoe het zit maar niet van moeilijke getallen houdt al het wettelijk verplichte Uniforme Pensioenoverzicht
-'groen beleggen' okay, daar ben ik voor

******** | 17-04-18 | 21:35 | + -1 -

Wat er in stukje staat klopt niet. Ik ben 62.5 jaar en heb van begin tot eing vut.vroegpensioen premie betaald, maar dit is nu al jaren afgeschafd. Dus niet alleen de jongere bloedde hiervoor. Ook dat de jkngere pensioen voor de oudere betalen vind ik overdreven, ik betaal nu al 42 jaar pensioen en moet nog 3 jaar, dus dacht dat er dus geen jongere voor mij betaald

Henniej | 17-04-18 | 20:47 | 1 | + -3 -

Gast, jij hebt echt jarenlang veel minder dan die 20% betaald (sommige jaren waarschijnlijk zelfs 0%). Onder het mom van 'die economie blijft toch voor eeuwig groeien'.
Maar je hebt officieel wel recht op een volledig pensioen, en dat geld wordt dus bij de jongeren weggehaald (het komt trouwens ook deels van de generatie voor jou, dat waren brave spaarders, maar dat geld is niet toereikend voor wat jouw generatie allemaal is beloofd)

******** | 17-04-18 | 21:21 | + 7 -

Hoe je een pensioensfonds ook noemt het is 1 pot nat, allemaal vallen ze onder APG (All Pension Group).

wattenstaafje | 17-04-18 | 18:10 | + 1 -

Wat mij nog steeds verbaasd met dit soort systemen: waarom is het zo ongelofelijk ingewikkeld en onoverzichtelijk gemaakt? Is het niet eens tijd om hier eens goed de bezem door te halen? Een pensioenregeling van 160 pagina's slaat natuurlijk werkelijk nergens op.

Martinspire | 17-04-18 | 16:43 | 1 | + 2 -

ABP bestaat ongeveer 100 jaar. In die tijd is er in Nederland heel veel gebeurd, heel veel veranderd en heel veel geregeld. Je kunt niet alle deelnemers gewoon onder een simpele actuele regeling laten vallen. Voor ieder tijdvak en iedere constructie uit de afgelopen 100 jaar heb je dus regels. Lijkt misschien absurd, maar is het niet.

Bytemaster | 17-04-18 | 17:44 | + 2 -

Oh ja in mijn ABP heb ik aangegeven de nieuwsbrief digitaal te willen ontvangen alsook de bereidheid plaats te nemen in het panel. Ook hier kreeg ik geen enkele reactie. Ik ga bijten.

tering! | 17-04-18 | 16:33 | + 0 -

En hoe zit het bij Zorg&Zekerheid en bij de Metaal. Allebei ook vakbondsclubs.
Je zal maar van die jokers afhankelijk zijn: CAO slaven.

Fred Hartman | 17-04-18 | 16:32 | + -1 -

Ik krijg onderbuik gevoelens. Inloggen bij het ABP, via DigiD, lukt prima.
Inloggen op de verkiezingssite lukt niet. Het telefoonnummer van de verkiezingstelefoon herkent mij ook niet. Ik word snel geholpen. Hun woorden.
Wordt vervolgd.

tering! | 17-04-18 | 16:28 | 1 | + 1 -

Inderdaad, probeerde in te loggen met mijn "klantnummer" (WTF, ik ben deelnemer) maar klopt niet, zogenaamd. Dan heb ik dus ooit post gekregen van een niet bestaand ABP.......

jojan | 17-04-18 | 18:06 | + -1 -

Zit er dan nog geld in die pensioenpot van het ABP? Ik heb hier heel vaak gelezen dat de babyboomers die pot helemaal zouden leeg eten.

CoffeePatch | 17-04-18 | 16:06 | + 0 -

Ik ga de grap dan maar maken

"Werkenden bij de overheid"

Zijn die er dan?

gepast_betalen | 17-04-18 | 15:54 | 1 | + 0 -

Sorry, te snel ge-enterd. Beetje overwerkt denk ik....

gepast_betalen | 17-04-18 | 15:55 | + -3 -

Ik ga de grap dan maar maken:

"Werkenden bij de overheid"

gepast_betalen | 17-04-18 | 15:53 | 1 | + -2 -

Ongeveer hetzelfde % als bij de statushouders, vermoed ik.

Poekieman | 17-04-18 | 16:24 | + -1 -

Als je de mogelijkheid hebt, gewoon zelf je pensioen regelen. Persoonlijk prop ik het in bakstenen, nu rendement en redelijk toekomst bestendig. Zit in mijn optiek minder risico aan dan aan verzekeringsproducten of banksparen.

Freakazoid | 17-04-18 | 15:30 | 2 | + -1 -

Is lastig. Als je bij ABP zit (waar dit artikel over gaat) dan heb je geen mogelijkheid om wat anders te kiezen, terwijl het om honderden euro's per maand gaat. Als je het wel zelf kunt doen, dan heb je met bakstenen geen fiscale faciliteiten: Beleggingspandjes vallen in box 3. En als je dat hebt, dan maar hopen dat GL/D66 groot blijven, want huizenprijzen groeien dankzij de bevolkingsexplosie, ondanks dat ze al te hoog zijn. Open grenzen = binnen lopen voor iedereen die panden bezit.

lauwebal | 17-04-18 | 15:34 | + 0 -

De huizenprijzen blijven hoog zolang de babyboomers in hun eentje in een stadsvilla wonen. Daar valt gewoon niet tegenop te bouwen.
En reken maar dat de VVD de huidige regelingen gewoon eindeloos blijft verlengen: straks ook aflossingsvrij wonen na je pensionering.

******** | 17-04-18 | 21:26 | + -1 -

De legale diefstal van jongeren is al eens juridisch aangevochten, zonder succes overigens.
Er is meer: Zo bevat ABP een regeling dat bij overlijden kinderen een uitkering krijgen. Klinkt leuk, maar mensen met kinderen betalen hier geen extra premie voor, dus mensen zonder kinderen betalen voor mensen met kinderen. Dat geldt ook voor mensen zonder partner, die betalen voor mensen met partner (partner pensioen, is weliswaar na pensionering in te ruilen voor extra pensioen, maar de verzekering in de bouwfase wordt door iedereen betaald).

Ik heb niet de illusie dat het kiezen van wat andere leden veel zal veranderen. Wat veel beter zou zijn is dat de overheid het pensioenstelsel volledig vrijgeeft: Pensioenpremiebijdrage van werkgever + eigen deel verplicht aan pensioen uitgeven, maar je mag zelf kiezen welke club en welke voorwaarden.

lauwebal | 17-04-18 | 15:06 | 4 | + 0 -

Ik kreeg vandaag toevallig een briefje van ABP dat ze die partnerregeling gaan afschaffen. Geloof ik. Had brief nog niet aandachtig kunnen doornemen.

Bertdroplul | 17-04-18 | 17:00 | + 2 -

Je hebt gelijk dat je in principe beter je eigen pensioen kan sparen.
In principe, want wat je ziet in landen waar dat mag is dat mensen pas zo rond hun 50e gaan sparen, en dan op hun 60e hun inmiddels goed gevulde potje kwijtraken aan een oplichter die fabelachtige rendementen belooft.

******** | 17-04-18 | 21:30 | + -1 -

No offense, maar dat is gewoon het solidariteitsprincipe. Ik wordt een beetje moe van al die zeikerds die als ze er geen direct profijt van hebben niet willen bijdragen.

Ik ben niet werkloos (hoop het ook niet te worden) dus waarom zou ik WW premie betalen voor degene die nu thuis zitten hmm?

Overigens, aangenomen dat je de aanvulling op ANW regeling bedoelt dan is deze, althans wat premie betaling betreft, per 1 januari jl. afgeschaft. Overigens de premie was 1,86% van je pensioenpremie en nog fiscaal aftrekbaar in je salaris ook nog dus laten we niet doen of je zwaar financieel hebt gebloed hiervoor.

WillTRiker | 18-04-18 | 09:20 | + 0 -
▼ 1 antwoord verborgen

Een beetje over the top. Pensioen is onderdeel van arbeidsvoorwaarden en bonden gaan daar nu eenmaal over. Je wordt lid of richt zelf een vakbond op. Is geen hogere wiskunde. En over wiskunde gesproken, er is voor alle bestaande aanspraken dekking. Het gemiesmuis over wat er allemaal maar mis kan gaan over tig jaren is een beetje doemdenken 2.0 aan het worden. En over dat VPL akkoord Van Wensen, dat moet je nog maar eens goed herlezen, want wat je daar ook van mag vinden, het is in essentie evenwichtig opgebouwd. De pijlen moet je daarom ook niet immer richten op vakbonden, maar op de grote spelbederver:de Overheid. Want alle elementen uit de VPL akkoorden voor jongeren zijn door de overheid gekilld. Allemaal. Het onsmakelijke gevolg is dat jongeren daardoor inderdaad betalen voor ouderen en zelf niets terugkrijgen als tegenprestatie.

===edit redactie===
*kuch* twitter.com/martinpikaart/status/9861...

Buerman | 17-04-18 | 13:18 | 2 | + -1 -

Ook niet helemaal waar. Jongeren hebben een afkeer van bonden, wellicht omdat die vooral de ouderen vertegenwoordigen. Zelf een bond oprichten is niet realistisch. Het zou toch echt mogelijk moeten zijn dat jongeren fatsoenlijk vertegenwoordigd worden in een pensioenfonds zonder dat ze daarbij lid hoeven te worden van een bond.

nieuwe_Deen | 17-04-18 | 13:45 | + 5 -

De bonden voeren de onderhandelingen voor de CAO. Dat betekent niet dat ze ook een vinger in de pap moeten hebben in de pensioenfondsen.

Bytemaster | 17-04-18 | 15:06 | + 1 -

Gaat niet veranderen, tenzij ze een nog kuttiger systeem kunnen bedenken.
Voor veel mensen is het te laat, maar als je de mogelijkheid hebt het zelf te regelen doe dat dan, ongeacht huidige fiscale regels. Want die regels bestaan niet meer wanneer jij met pensioen wil.

orca | 17-04-18 | 13:07 | + 6 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken