Wat gek. Een wisselkantoorrun in de communistische heilstaat

Niet alles is te plannen
Niet alles is te plannen

Voor een lofzang op het socialisme kunt u altijd terecht bij de Cubaanse staatskrant, maar we vatten het met kapitalistische efficiëntie samen. Het Caribische eiland heeft in tegenstelling tot veel buurlanden onderwijs en zorg aardig op orde, maar verder is het een gribuszooi. Zo telt een gemiddelde Cubaanse weg meer kuilen dan de bovenbenen van een vadsig vrouwmens met cellulitis. Maar er is hoop. Sinds 2011 waait er een kapitalistisch briesje op het eiland, omdat sommige sectoren zijn vrijgegeven voor ondernemerschap. Fijn voor toeristen die dankzij de marktwerking niet langer in smerige staatsrestaurants hoeven te nassen. Prettig voor Cubanen die, na de 'speciale' hongerjaren, wat meer te besteden hebben. Problematisch is wel dat artsen en leraren nogal eens kiezen voor een lucratievere carrière als taxichauffeur of bed-and-breakfast-uitbater. En dan staat het land ook nog eens voor grote veranderingen. Over drie weken stapt Raúl Castro op als president (hij blijft aan als partijleider), waardoor er in Cuba voor het eerst sinds de uitvinding van de Barbie geen Castro aan het hoofd staat. Een van de zaken die mogelijk wordt aangepakt door opvolger Miguel Diaz-Canel is het monetaire beleid. Ruim twintig jaar heeft Cuba twee munten. 

De Cubaanse Peso (CUP) waarin lokale salarissen en goederen worden uitgedrukt en de CUC (1 CUC=24/25 CUP en gelijk aan de gehate Amerikaanse dollar) die dient voor toerisme en geïmporteerde goederen. De tweede C staat voor 'convertible', maar over de Cubaanse grens is de munt net zo inwisselbaar als een AH Spaarzegel in de Jumbo. Het tweemuntensysteem helpt allemaal niet bij gemakkelijk en transparant zaken doen dus daarom wordt al enige tijd van een unificering van de twee munten gesproken, maar dat schiet niet op wegens totaalprutserij van de jonge Castro. Blijkbaar verwachten de Cubanen meer actie van Diaz-Canel want ze proberen de laatste dagen massaal hun CUC's voor CUP's in te wisselen, omdat ze denken dat de CUC uit de running wordt gehaald. Tot schrik van de centrale bank die nu de wisselkantoorrun probeert te stoppen en bezweert dat de unificering nog honderd jaar op zich laat wachten. Een troost: volgens diverse economen is het echte probleem de onrealistische koppeling van de CUC aan de dollar. Wie weet wordt dat wel opgelost. 

Reaguursels

Inloggen

Cuba: het eiland waar je voor een sigaar twee mulatta's mag cherrypoppen.

King of the Oneliner | 30-03-18 | 20:18 | 1 | + 2 -

Bullshit. sigaren hebben ze er zat en zijn niets waard. Je zalmet iets Westers moeten komen als je wat wil. Liegen en bedriegen met een verblijfsvergunning in het buitenland bijvoorbeeld

Vogelbeest | 31-03-18 | 22:07 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken