Zoveel risico loopt DNB en dit merkt de belastingbetaler daarvan

Cijfers
Cijfers

Over de risico's van het obligatie-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank zijn websites en boeken volgeschreven. Dat laten we allemaal even lekker voor wat het is, en in plaats daarvan slaan we het vanmiddag wereldkundig gemaakte jaarverslag van de bloedeigen Nederlandsche Bank open. Die doet namelijk mee aan het opkoopprogramma, loopt daardoor risico en dat raakt dan weer aan de dividenduitkering van DNB aan de staat - aan u en ons dus, want de staat is 100% eigenaar. Hoe zat dat allemaal in 2017? Te beginnen met wat info over wat die risico's precies zijn. DNB koopt onder het programma een hele hoop obligaties op (bijvoorbeeld van pensioenfondsen) en zet zo voor lange tijd rente-inkomsten vast, die erg laag zijn. Die pensioenfondsen zetten vervolgens een gedeelte van de opbrengst van die verkoop op hun bankrekening, en hun huisbank zet dat geld dan weer op zijn depositorekening bij DNB. De huisbank krijgt momenteel daarover een negatieve depositorente van -0,4% om de oren. Dat is zuur voor de bank, die moet dokken want negatieve rente, maar dikke winst voor DNB. Het probleem is dat ECB-president Draghi en consorten in de toekomst kunnen beslissen om die depositorente omhoog te gooien, zodat DNB daadwerkelijk rente moet gaan vergoeden aan die bank maar zelf nog steeds met die langjarige lage rente-inkomsten op haar obligatieportefeuille zit (meer daarover hier). Enter het renterisico én het risico dat landen danwel bedrijven van wie DNB obligaties bezit tekortschieten in hun rente-betalingen. En dan kunnen we nu een getal geven aan deze risico's.

Risico's in beeld

Hierboven ziet u onder de noemer 'monetaire exposures' (€174,1 miljard) voor hoeveel geld DNB aan obligaties heeft opgekocht onder het ECB-programma. Dat getal stopt de bank in een heel geraffineerd model, en daar komt dan uitrollen dat DNB voor €3,6 miljard risico loopt op haar deelname aan het opkoopprogramma (zie 'Risico EAPP'). Volgens DNB blijft dit risico 'substantieel' vanwege de lange looptijd van die obligaties (gemiddeld 7,3 jaar). DNB doet verder nog meer, zoals het beheren van de goudvoorraad, en zo komt het totale risico uit op €8,4 miljard. Dat was vorig jaar nog €10,5 miljard - die daling zit 'm bijvoorbeeld in de verbeterde kredietwaardigheid van Portugal, wat de kans groter maakt dat het land haar obligaties gaat terugbetalen.

En dit doen we eraan

Om een stootkussen te hebben voor die risico's zagen we eerder al dat de Duitse centrale bank haar buffer met €1,1 miljard naar €16,4 miljard verhoogde. DNB verhoogt haar buffer daarom sinds jaar en dag met €500 mio per jaar, en zo ook in 2017. Daardoor komt DNB's speciale risicobuffer uit op €1,4 miljard. Voeg daar haar aandelenkapitaal bij en de winstreserves en zo krijgen we het totale stootkussen van €9,4 miljard.

En wat u ervan terugziet

Dan ten slotte nog even over hoe al deze risico's de dividenduitkering aan de Nederlandse staat raken. In eerste instantie vermindert de winst dus door die pak 'm beet €500 mio. Maar anderzijds maakt de ECB wél een winst van 1,2 miljard (pdf). Daar krijgt DNB een stukje van, en na wat graafwerk blijkt dat te zitten in een potje inkomsten van €79 miljoen (zie punt 8 in de winst- en verliesrekening). Afijn, alles goed en wel resulteert uiteindelijk een winst van €121 miljoen voor DNB, waarvan dan weer €115 miljoen naar onze schatkist vloeit. Heeft u ook weer een verhaal op te hangen op een feestje wanneer de grote geldkraan van de ECB ter tafel komt.

Reaguursels

Inloggen

Wow, 121 miljoen 'winst' op een exposure van 192.600 miljoen...
Ik zal mevrouw Apekool eens vragen of we eigenlijk wel mee willen doen aan deze prachtige investering... oh wacht :(

BahApekool | 30-03-18 | 09:04 | + 2 -

Het totale risico is 3,5 + 3,6 + 1,3 = 8,4. Klopt precies! Ik ben weer gerust gesteld.

squadra | 29-03-18 | 22:38 | + 2 -

Juncker wil een deel van de winst. Ben benieuwd of hij ook een deel van het verlies wil dragen wanneer de rente weer stijgt.

Glasgow Argus | 29-03-18 | 20:59 | + 5 -

Haha, dit doet me denken aan de banken stress test destijds waarbij de inflatie nooit voor langere tijd onder de 2% zou liggen. Maar dan ook nooit.
Ondertussen alweer een paar jaar.

En nu de DNB zelf, veel grotere posities op de balans, maar minder risico..... Dit is gewoon weer een directie die zich alleen bezighoudt met hun eigen rapport cijfer op te krikken en realiteit maar stom vind.

Die positie verandert snel als de volgende crisis komt. 2008 is namelijk nooit opgelost en staat al voor de deur.

kruz | 29-03-18 | 19:23 | + 8 -

DNB is gewoon een Rothchild bv'tje. Gewoon laten klappen en die tsunami van rente die we met z'n allen jaarlijks opbrengen naar de schatkist leiden in plaats van naar dit maffia kartel. Hoeft niemand ooit nog belasting te betalen.

Kromme Tenen | 29-03-18 | 19:08 | + 2 -

Met fake fiat 'geld' kan alles. Dit soort cijfers zegt me eigenlijk... niets.

Als de SHTF zal (pas) blijken wat nog wat waard is. Iets zegt me: eypos niet zoveel.

Poekieman | 29-03-18 | 18:25 | + 3 -

Een centrale bank die obligaties opkoopt. Daar gaat het al fout.

Franker | 29-03-18 | 17:50 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken