Lol. Nieuwe cryptomunt van financieel adviseurs blijkt tóch een grap

Goh
Goh

Opschudding alom in de doorgaans zo droogsaaie* verzekeringswereld. Afgelopen week kwam de Commissie Financiële Dienstverlening - die kent u nog als grote tegenstander van het provisieverbod, want da's niet goed voor hun portefeuille - met het bericht dat deze de wereld gaat verblijden met een eigen cryptocurrency, de MoreCoin. De vakbladen uit de branche pikten het gretig op en zo verspreidde het nieuws zich. De redenen achter de nakende geboorte van de MoreCoin: het promoten van financieel advies en het neersabelen van execution-only (hier weer iets over hun portemonnee). 'Waarvan akte en snel weer door', zo kon de scherpe luisteraar horen op de DK-burelen toen dit nieuwtje ter sprake kwam. Vandaag krijgt dit alles een nieuwe slinger, want CFD-voorman Edwin Herdink maakte vanmorgen officieel bekend dat het MoreCoin-verhaal dan tóch een grapje is. Ook wordt duidelijk dat niet iedereen om de grap kan lachen. De vakmensen van am:web vragen zich verwonderd af waarom Herdink er 'op journalistieke vragen toch voor koos om te volharden in de ‘1 april grap’'. Vervolgens vindt directeur Jurjen Oosterbaan van de financiële dienstverlener DFO dat we 'in deze tijd van fake news' goed moeten letten op het onderscheid tussen 'feiten en fictie'. Ons korte antwoord op dit laatste: mensen die daadwerkelijk in die val liepen zijn zeer waarschijnlijk niet meer te redden. Ook gelooft Oosterbaan niet dat de polarisatie door de grap (Herdink spreekt van een 'oorlog' met de AFM, de Consumentenbond - 'centrale machten' die het hele adviesgebeuren 'verlammen') 'ons veel verder brengt'. Het bevestigt allemaal wel wat ons wél verder brengt. En dat is het vooral zélf op zoek gaan naar passende verzekeringen, maar bovenal: het provisieverbod!

*Afgezien van die ene keer dat één onzer redacteuren het bindende advies gaf om vooral heel hard weg te rennen voor, jawel, de Commissie Financiële Dienstverlening.

Reaguursels

Inloggen

Het provisieverbod had er 10 of 20 jaar eerder moeten komen. Dat had onnoemelijk veel leed voorkomen. Zo is heel de woekerpolisaffaire puur het gevolg geweest van tussenpersonen die enkel aan hun eigen portemonnee dachten en daarbij bereid waren om hun klanten stiekem de financiële (en dus ook persoonlijke) vernieling in te helpen. Het is jammer dat dergelijke lui (lees: het overgrote deel van het intermediair) niet strafrechtelijk zijn aan te pakken... Gelukkig zijn er al een hele hoop failliet gegaan, vaak juist door dat provisieverbod.

JackRyan | 26-03-18 | 15:32 | + 10 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken