Brexit-deal zo goed als rond, Britten wonen de komende jaren in een vazalstaat
Gov should have proposed #EEA #EFTA based transition & final state from start, which wld give us voice @ table & real say. But they left vacuum which means we now face vassal state transition. Gov must come clean that transition will be extension of status quo but with no UK say pic.twitter.com/0XEZ9J7MRC
— Stephen Kinnock (@SKinnock) 19 maart 2018
De EU en het VK hebben vandaag een soort van overeenstemming bereikt over de Brexit-overgangsperiode. De Britten blijven tot 29 maart 2019 volwaardig lid van de EU. Daarna volgt tot en met 31 december 2020 een periode waarin alles blijft zoals het was, behalve dat de (nog steeds betalende) Britten niet meer mogen stemmen over EU-zaken (vassal state, huilen de treinrampveroorzakers daar nu). Wel wordt nog naar Engelsen geluisterd als het over de visvangst gaat en het VK mag handelsovereenkomsten sluiten met andere landen. Per 2021 verlaat Engeland dan definitief de EU. En zo hebben we iets meer beeld bij wat er de komende bijna drie jaar staat te gebeuren. Het vrije verkeer van goederen, diensten en personen blijft tijdens de overgangsperiode van kracht; de grenzen tussen Ierland, Noord-Ierland en het hoofdeiland waarschijnlijk ook daarna nog even open.
Daarmee krijgen bedrijven (tot grote opluchting van de Engelse Kamer van Koophandel) en regeringen extra tijd hebben om uit te dokteren hoe het daarna verder moet. Wat na 2020 staat te gebeuren, weet nog niemand. Gaan wij de titel even voluit knippen/plakken van het onderhandelingsresultaat-pdf so far: de 'Draft Agreement on the withdrawal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union and the European Atomic Energy Community'. Draft, want zowel de achterbannen in het VK en de regeringsleider van de EU mogen er nog wat over zeggen. Dat gaat voor wat betreft de EU vrijdag gebeuren. De Brexit-overeenkomst bevat 130 pagina's tekst met veel losse eindjes. U ziet een random voorbeeldpagina hieronder. Tekst in groen betekent overeengekomen door beide partijen, geel betekent bijna rond op paar uitzoekdetails na en wit is geen idee, komt nog wel een keer (en dat dus maal 130).
Nu maar hopen dat Londense huizenmarkt weer wat herstelt en lachen om boze Britten in Twitter-draadje onder mag, verklaring van de Franse EU-onderhandelaar Michel Barnier in het Frans met petieterig stukje Engels hiero.
Tweets over vassal
Reaguursels
InloggenOerdomme Britten. Besser ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende. Het ziet er naar uit dat de Britse onderhandelaars niet echt wilden doen wat de volksstemming als uitkomst had.
Heel Europa is vazal staat aan de EU, VS en Duitsland.
De Britten straks niet meer aan de EU en Duitsland.
Er is een 'regeringsleider van de EU'?? Wie is dat? Moet dat niet zijn: de regeringsleiders van de EU-lidstaten?
Maakt niet uit, op de langere termijn zullen ze de voordelen proeven van niet meer verplicht honderden miljarden te moeten afstaan aan de failliete knoflooklanden. Iets wat ons in grote armoede zal drijven.
Het mag dan allemaal erg populair klinken wat u schrijft, de realiteit voor de Britten is momenteel anders. Het vooruitzicht dat er op Britse producten invoerrechten gaan komen doet Europese bedrijven zoeken naar alternative leveranciers op het vasteland. Dat gaat behoorlijk veel pijn doen.
En wees maar zeker dat die invoerrechten (wederzijds) er gaan komen tijdens de beginjaren. Slechts na veel Franse en Spaanse boerenbetogingen zal er een langzame afbouw komen. Maar dan is het Engelse kalf al verdronken.
En wat die armoede betreft: dacht u dat het in Engeland zoveel beter was als hier? Het is niet omdat u een konijnenhok op slot doet dat er geen konijnen meer bij komen. Begrijpt u?
@nonkel
Foutje. De Britten voeren aanzienlijk meer in dan uit naar de EU.
Voor de Britten is dan de standaard WTO heffing van kracht: 10%. Voor de EU ook.
Het zou in de praktijk op gemiddeld 3% uitkomen. Lachertje dus.
Die vooral dure Britse auto's die dit treft kunnen het wel hebben.
Die goedkope EU, Franse, minder.
@Raider Twix | 19-03-18 | 16:09 | + 0 -
Om de pijn te meten moet je kijken naar het percentage productie van een sector dat nu belast gaat worden. Een europese fabrikant die 10% van z'n producten naar de britten stuurt krijgt een flinke knauw van maximaal 10% omzet.
Een britse fabrikant die 40% van z'n omzet in de EU slijt krijgt een knauw van maximaal 40%.
Ondanks dat 10% van een EUbedrijf productie absoluut gezien meer kan zijn dan 40% van VK productie is het zo klaar als een klontje dat het EU bedrijf een slecht jaar heeft maar het Britse bedrijf ernstig in het voortbestaan zal worden bedreigt.
Dit is precies de reden waarom je als klein land simpel uitgespeeld kan worden in een handelsoorlog en je in principe overgeleverd bent aan de genade van je grote afnemers. Een handelsblok als de EU voorkomt dat je daar kwetsbaar voor bent.
De Nederlander is de grootste nettobetaler van de EU. 200 euro. Per jaar. Per Nederlander.
Even los van het feit of dat pure verkwisterij is of een nuttige investering...
Als 200 euro per jaar je de armoede in drijft ligt dat niet aan die 200 euro.
@Raider: bekijk de cijfers eens voor u iets plempt. Er is momenteel een minuscuul handelsoverschot in het voordeel van de EU. Het percentage aan invoerrechten waarover we spreken (in beide richtingen dus) ligt eerder bij 4% dan 3%. Een Britse firma die produceert op basis van Europese onderdelen zou dus een theoretisch nadeel hebben van 2 keer 4%, met daarbovenop uiteraard ook nog de papierwinkel en bijkomende kleinere nadelen, samen ruwweg max. 10%.
Uiteraard loopt het in de praktijk zo'n vaart niet omdat invoer uit pakweg China evenveel kost aan de Britten als aan de EU, en omdat een lagere koers van het Britse Pond ook compenserend werkt. Maar ook de helft, zijnde 5%, is al een behoorlijke handicap. Voeg daarbij het feit dat Britse bedrijven moeilijker Polen of Litouwers kunnen inzetten tegen een minimumloon, en dan begrijpt u dat het totale plaatje er niet zo rooskleurig uitziet.
Als klap op de vuurpijl kampt Groot-Brittannië, meer dan wie ook, met problemen op de huizenmarkt. Er is een gigantisch tekort en die Nieuwe Britten blijven maar kweken.
De dienstensector zou eventueel nog soelaas kunnen brengen, vooral als men van Groot-Brittannië een fiscaal paradijs maakt. Zonder bemoeienis van de EU is dat perfect mogelijk.
@ T
@ two ball en nonkel
Erg hoor dat een kleermaker met 2 man in dienst 50% van zijn omzet verliest.
Het gaat om uitvoer dat invoerheffing onderhevig is. De uitvoer met 0 heffing is niet van belang.
En schijnt de EU flink de klos te zijn.
De EU auto industrie wordt net vandaag nerveus.
Oef, @Raider Twix | 19-03-18 | 17:08 |
Je slaat de plank weer eens stevig mis. Economisch gezien dan.
Internationale handel is geen zero-sum game. In principe worden beiden landen er beter van als er onderling wordt gehandeld, beiden landen kunnen zich namelijk toespitsen op datgene wat efficiënt wordt gefabriceerd.
Wanneer, zoals hier gebeurt, een van de landen daar geen zin meer in heeft ontstaan er handelsremmende maatregelen. zoals de tariffs. Het verlies is in beiden landen aanwezig. De vraag is hoe je dat in perspectief kan zetten. U kijkt naar welke economie het meest euro's misloopt. En noemt door een marginaal verschil de Britten de winnaar in deze strijd.
De realiteit zal anders zijn.
De bij benadering gelijke verliezen moeten in het VK over 65 mln inwoners verdeeld worden en in de EU over 440. De impact zal dus bijna een factor 7 verschillen.
Verder zullen Europese producenten die wegblijven uit het VK leiden tot een stevige beperking in marktaanbod, wat voor de consument betekent dat ze minder te kiezen hebben. Ook hier geldt dat dat gemis in Europa een stuk kleiner zal zijn, simpelweg omdat de Europese economie zoveel groter is.
De nadelen zijn dus niet alleen merkbaar voor economen, ook de gewone man op straat zal het gaan merken. Ook als die nooit buiten de grens komt.
@ two ball cane
Gezwets. Er is niets dat Europa maakt dat de Japanners of Chinezen niet of niet goedkoper kunnen maken.
Mogelijk komen ze nu wel de Britse markt op omdat de EU markt nogal dicht getimmerd is.
Verder maakt het geen bal uit of er nu 1 miljoen Britten of EU werknemers werkloos zouden worden.
Voor de Britten geld: de werkloosheid was nog nooit zo laag.
In de Zuidelijke EU is 25% werkloos. Komt nog wat bij. Gefeliciteerd EU.
@Raider Twix | 19-03-18 | 19:01 |
Het mag duidelijk zijn dat jij ziet wat je wilt zien. Er is geen econoom op de wereld die denkt dat het VK op dit moment beter presteert dan het had gedaan zonder Brexit. In vergelijking met andere (noord/west) europese landen doet het VK het veruit het slechtst. Dat zijn huidige, harde economische cijfers. Maar die zeggen niets over de toekomst.
Wat de toekomst betreft zijn de kansen voor het sluiten van nieuwe handelsovereenkomsten die de Chinezen/amerikanen toegang geven tot de Britse markt aanwezig. Daar zullen de Britten zelf een afweging moeten maken tussen consumentenbelang (lekker goedkoop spulletjes kopen) en economisch belang (de eigen economie stimuleren door de buitenlanders buiten te houden). Maar daar ging deze discussie niet over. De discussie ging over de directe gevolgen van het uittreden van het VK uit de single market, en wie dat het hardst raakt. Ik zal geen moment ontkennen dat er ook kansen zijn voor het VK, en die gun ik ze van harte, maar over de economische gevolgen tot nu toe van de Brexit kan ik niet anders dan stellen dat die heel negatief zijn. En veel negatiever voor het VK dan voor de EU.
Maar ze kopen er kansen voor. Dat wel. (En voor de goede verstaander; ik laat maar even in het midden of die kansen meer waard zijn dan deel uitmaken van de tweede economische zone van de wereld...)
www.theguardian.com/business/2017/dec...
@two ball
1,5% Groei 2017, in een turbulente tijd. Het gaat prima in het VK. In 2018 2,2% gepland.
De salarissen hebben het lagere Britse Pond al gecompenseerd.
Je kletst.
@Raider Twix | 20-03-18 | 14:45 |
Nu ben je echt officieel af.
De kop van het artikel waar je ZELF naar refereert vermeldt al dat Brexit de groei remt. De enige kanttekening is dat er doemdenkers waren die nog minder groei door Brexit hadden voorspeld en die bleken geen gelijk te hebben.
Om mijn punt nog maar eens te herhalen; In vergelijking met andere noord/west europese landen loopt het VK achter.
Groei 2017: Frankrijk: 1.6%, Duitsland 2%, NL 3.3%.
Je ziet wat je wil zien. En je doet je best daar feiten bij te zoeken. Dat is geen economie beschouwen maar politiek bedrijven. En leugenachtige wat dat betreft. En waarom? Omdat er goedgepraat moet worden dat Brexit een goede keuze was? Want economische voorspoed is het enige argument?
Ze willen uit de EU. Hun keus. Even goede vrienden. Ik gun ze economische voorspoed.
Maar ik ga het niet bij elkaar liegen.
Werd de Tweede Wereldoorlog niet ook veroorzaakt door een smerige financiele deal tegen een Europees land?
In de jaren '30 waren de Europese bevolkingen nog homogeen en bereid om te vechten. Europa is al veel te veel vervallen (en irrelevant) om een wereldoorlog te veroorzaken.
Inderdaad, ik had ten tijde dat ik in dienst moest al geen trek om voor dat zinkende linkse schip te vechten.
In oud Nederlansch heette dat een wingewest. Bij de Romeinen heette het een Colonia. Wie wordt de Consul?
REAGEER OOK