Herziening 'China-poten-af-van-onze-tech'-wet succesje Amerikaanse techlobby

Een muurbloempje, meer niet
Een muurbloempje, meer niet

Het is hard werken in Trumpland voor de lobbyisten van het Amerikaanse bedrijfsleven. U weet, Trump houdt ervan om muren neer te zetten. Het liefst natuurlijk op de grens met Mexico, maar zolang deze verkiezingsbelofte blijft steken bij het bezichtigen van prototypes, hebben Trumps muren meestal de vorm van importheffingen, die - hoe je het ook positief wendt of negatief keert - barrières opwerpen in het mondiale handelsverkeer waar niet elke inlandse sector per se blij mee is. Op dit moment is het de beurt aan lobbyisten van de techsector (ITIC) om de scherpste randjes af te vijlen van een nieuw protectionistisch wetsontwerp (genaamd FIRRMA) dat erop is gericht om met name China ervan te weerhouden geavanceerde Amerikaanse technologie in handen te krijgen. Essentie van het originele voorstel is dat de 'Committee on Foreign Investment in the United States' (CFIUS) meer bevoegdheden in handen krijgt om overnames en transacties waarbij Amerikaanse technologie is betrokken, te controleren. De CFIUS is in 1975 door Gerald Ford in het leven geroepen om toezicht te houden op de implicaties van buitenlandse investeringen op de nationale veiligheidssituatie van de VS. Geen hond (ook in de VS) wist meer van het bestaan van de CFIUS, totdat Trump deze week op aangeven van dit obscure overheidsorgaan de overname van de Amerikaanse chipmaker Qualcomm door Singaporese Broadcom vetode. Dat blijkt bij nader inzien een opmaat voor de beoogde versteviging van CFIUS' positie. Volgens Reuters is men in Silicon Valley bang dat 'the original bill broadened CFIUS’ reach so much that companies that sell sensitive technology could potentially be forced to go before the panel to have any sale reviewed, even the most uncontroversial.' Het ging de lobbyisten erom gewone transacties, zoals software-licensing of verkoop van hardware buiten de oordeelsbevoegdheid van CFIUS te houden. De export zou er anders flink onder te lijden hebben. De lobby heeft succes gehad, want inmiddels circuleert er een herziening van het voorstel waarin deze reguliere transacties buiten de bevoegdheden van de CFIUS niet is meegenomen. De muur tussen China en de VS wordt dus voor de techsector iets minder hoog dan de bedoeling was.

Reaguursels

Inloggen

Toch mooi voor Trump dat er nog technologie in de VS is dat voorop loopt.
Vooral dat van Lehman Brothers en Goldman Sachs is erg vooruitstrevend.
Echt Briljant hoe je de helft van de VS en EU banken bankroet krijgt met top notch AAA kredieten.
Elke bonus beluste snelle geld sjacheraar van een beetje bank stonk er in.
Dat moet je beschermen.

Raider Twix | 17-03-18 | 18:44 | + 4 -

Huawei heeft in al haar hardware zoveel achterdeuren waardoor alle informatie die een huawei apparaat opvangt rechtstreeks naar bejing wordt gerapporteerd. In NL zou het werken met chnise routers etc ook gewoon verboden moeten worden

The2Amendment | 17-03-18 | 18:39 | 6 | + 4 -

Ik heb dan toch liever dat mijn data in handen van de Amerikanen terechtkomt. Bij hun heb je nog tenminste een vrije pers die over privacyschendingen bericht. De Chinezen hebben niks op dat gebied. Je weet niet waarvoor ze jouw data misbruiken. Op korte termijn kunnen ze misschien wat dingen waar je auteursrecht op zit stelen, maar op langere termijn kan dit vervelend uitpakken als Nederland binnen de Chinese invloedssfeer komt te liggen doordat de Noordpool bevaarbaar wordt en Rotterdam de poort naar het dichtbevolkte deel van Europa is. Rusland ligt misschien nog in de weg, maar Rusland kan Siberië niet meer zo goed verdedigen, omdat het geld op is vanwege sancties door de EU.

Jostifiel | 18-03-18 | 10:50 | + -1 -

Bij mijn weten draait 95% van het 4G en 3G netwerk op Huawei hardware.

Vanilla | 18-03-18 | 14:04 | + 0 -

@Jostifiel: De Amerikaanse pers schrijft alleen over privacy issues al de privacy van Amerikanen in het geding is. Privacy van niet-Amerikanen is niet belangrijk. Dat werkt een beetje hetzelfde als de podesta mail hack. Men maakt zich niet boos over wat er in de berichten staat, maar dat de berichten door de 'Russen' naar buiten zijn gebracht. In 2013 maakte de pers zich niet druk dat de NSA/CIA middels een deal met de Britten het internet verkeer tussen Europa en de VS kon afluisteren, maar wel het feit dat daar info van Amerikanen tussen zat.

In Amerika was er ook eigenlijk geen ophef toen bleek dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten de telefooncentrale van de EU en GSM van Merkel hadden gehacked. Men was eigenlijk meer trots dat die hack zo lang onopgemerkt bleef..

TuurlijkNiet | 18-03-18 | 15:02 | + 0 -
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken