AD heeft Goede God van Grootkapitaal gevonden. Investeert wel in wapenfabrikanten

Devote meneer
Devote meneer

Algemeen Dagblad is de krant waar bonusbasher Kilian Wawoe mag uitleggen dat bankiers zich geen zak aantrekken van de maatschappelijke verontwaardiging over hun beloningen. En Joris 'het kan toch niet waar zijn' Luyendijk mocht op hetzelfde platform vertellen dat die verontwaardiging terecht is. Dus is het volstrekt logisch dat AD ruim baan geeft aan Larry Fink. De baas van 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock stuurde dit jaar een brief aan CEO's met een hoog bloemetjes-en-bijtjes-gehalte. Bedrijven zijn niet alleen op aard om geld te verdienen, maar moeten ook een 'positieve bijdrage aan de samenleving leveren'. Derhalve adviseert Trump-adviseur Fink bedrijven om geld dat ze terughalen uit belastingparadijzen te investeren in de toekomst van het land en niet rücksichtsloos aan grijpgrage aandeelhouders uit te keren. Sowieso moeten ondernemingen zich op de lange termijn richten en alsniet dan talmen ze bij BlackRock (pdf) niet 'to exercise our right to vote against incumbent directors or misaligned executive compensation'. Op zich een geestige boodschap van een man die het zevenvoudige van Hamers verdient. Waarbij we volledigheidshalve even aantekenen dat Fink wél de oprichter is van de toko waar hij leiding aangeeft. Bovendien, zo lezen we bij AD, heeft Fink niet alleen dollartekens in de ogen. 

Blackrock zit volop in wapens

Nee, het nobele Blackrock wil 'mensen helpen minder financieel kwetsbaar te worden op hun oude dag' en kijkt ook nog eens naar de maatschappelijke kant van beleggingen. Nounou, AD van deze volstrekt unieke boodschap krijgen wij meteen een brok in de keel. En dan zijn we er nog niet! De krant weet dat De Goede God van het Grootkapitaal heeft besloten dat BlackRock alleen nog maar samenwerkt met 'klanten die hun handen van de wapenindustrie hebben afgetrokken'. Wat betekent dit precies? Geen idee, maar zeker niet dat de vermogensbeheerder zijn investeringen in de wapenindustrie over boord heeft gemieterd. Blackrock blijft voorlopig vrolijk grootaandeelhouder in diverse wapenproducenten, al moeten die nog even beantwoorden hoe ze denken te  voorkomen dat wapens niet langer aan de totaalgeschiften van deze wereld worden verkocht. Daarbij is zelfs het halfslachtige we-financieren-alleen-de-bedrijfsonderdelen-die-geen-wapens-produceren-beleid van ING nog kordaat te noemen. 

Verschuilen achter indexbeleggen

Zelfs wanneer de Blackrock-top onoverkomelijke morele bezwaren heeft zal men geen afscheid nemen van investeringen in wapenfabrikanten. Zit zo. Blackrock is een van de grote spelers in het indexbeleggen. Een passieve vorm van beleggen waarbij men middels een indextracker/ETF simpelweg een index volgt. Populair wegens goedkoop en apen beleggen doorgaans beter dan u. Indextrackers blijken tevens een perfect middel voor vermogensbeheerders om zich amoreel op te stellen. Het product indextracker moet nu eenmaal zo goed mogelijk de index volgen. Bevat die een wapenproducent, dan koopt men aandelen in dit bedrijf omdat dit nou simpelweg het idee van een tracker is. Actieve beleggers betogen wel eens dat passieve beleggers  beter niet kunnen stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, omdat ze alleen betrokken zijn bij de index en niet bij individuele bedrijven. Afijn, die actievelingen preken natuurlijk ook voor eigen parochie. Zij hebben meer macht als passieve beleggers zich van stemming onthouden. Neemt niet weg dat Blackrock, als het ze daadwerkelijk om een goede wereld te doen is die wapenproducten uit trackers kunnen smijten. Of alleen trackers kunnen verkopen die zich richten op duurzame bedrijven. Maar dat zien we meneer Fink dan weer niet doen, want $$$-tekens. Het hagiografische interview waarin hij u verzoekt om uw spaargeld te steken in trackers en vakbonden neerzet als slappelingen (behalve FNV natuurlijk) leest u hier. 

Reaguursels

Inloggen

rücksichtslos

RodeDraak | 13-03-18 | 21:39 | + 0 -

BlackRock voert een toneelstukje op. Particuliere beleggers in de VS zijn voor de Xe keer bestolen en hebben beleggen afgeschaft, deels.
Het Hitlery verplichte pensioenfonds lijkt uit zicht (die schuiven het nogal eens door naar BlackRock) dus bakt mijheer zoete koekjes voor de te bestelen nieuwe beleggers. Noodgedwongen.

Raider Twix | 13-03-18 | 18:33 | + 0 -

Niets zo stabiel als beleggen in de wapenindustrie. Wereldvreemd, banken als ASN die een soort pacifistisch groenidealistisch wereldbeeld voorstaan. We hebben het hier nog altijd over legale wapenhandel. Een van de redenen dat wij het hier zo goed hebben. Als je dat niet begrijpt moet je lekker naar zo'n hippie bank gaan en hopelijk verdampt je vermogen.

Fiasco | 13-03-18 | 12:09 | + 0 -

Weinig mis met beleggen in wapens, Het is niet de financier die de industrie in leven houdt, maar de afnemer. Als we die nu eens niet zouden financieren... of tolereren... maar ja,om dat af te dwingen heb je dan net weer wapens nodig.

F#ckingAwesome | 13-03-18 | 11:07 | + 2 -
-weggejorist-
AlbertaRanson499 | 13-03-18 | 09:06 | + -1 -

het gezeik over de wapenindustrie is puur hypocriet, want zouden we ermee stoppen met wapenproduktie en ontwikkeling in de schijnheilige westerse landen ,moeten we snel naar een of ander despoot luisteren en vruchten van de arbeid overdragen, en bezit was waardeloos geworden

pedro300 | 13-03-18 | 08:37 | + 1 -

Ik pleit al tijden voor het beleggen in defensie-gerelateerde aandelen. Sinds de eerste Golfoorlog een goudmijn.
War is a racket!

Abject | 12-03-18 | 23:14 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken