Klachteninstituut Kifid probeert Microsoft Word na te bouwen. Lukt niet, duikt in de rode cijfers

Beetje tech-savvy. Not
Beetje tech-savvy. Not

Vermoedelijk kent u weinig bedrijven die besluiten om voor eigen gebruik een tekstverwerker te ontwikkelen. Er bestaat namelijk zoiets als Microsoft Word dat qua prijs/kwaliteit-verhouding best in orde is. Toch besloot het klachteninstituut voor de financiële dienstverlening Kifid om zelf een tekstverwerker te bouwen. Het zal u weinig verbazen, maar men is er nu achter dat het zowel ingewikkeld als duur is om het werk van Microsoft dunnetjes over te doen. Van mensen die met het Kifid te maken/te stellen hebben hoorden we dat ons geliefde klachteninstituut enige tijd niet in staat was om uitspraken te produceren. Het probleem schijnt overigens verholpen te zijn dankzij deze handige oplossing: eigen tekstverwerkingsproject afbreken en Microsoft Word herinstalleren. Met bestuurders aan het roer die weinig snappen van computers kunnen wij u ook melden dat het Kifid onder meerdere ict-faals gebukt gaat. Via een vernieuwd portal kunnen klachten worden afgehandeld, maar dat werkt niet; de website van het Kifid zou in 2017 toegankelijker worden, maar is het nog niet. Gaan wij daarom een voorspelling doen: het Kifid komt binnenkort met de jaarcijfers over 2017 en die gaan diep in het rood. Vermoedelijk wegens budgetoverschrijdingen op de afdeling ict. Gaan wij nog een voorspelling doen: de achterstanden in de klachtbehandeling bij het Kifid vormen een veel nijpender probleem dan eerder gemeld naar aanleiding van 'onze' Kamervragen aan minfin Wopke Hoekstra (die de eindverantwoordelijke is voor het Kifid, de financiële sector financiert het budget van ca. €8,5 mio). Sluiten wij af met het bericht dat Hoekstra 'begin 2018' gaat rapporteren over de voortgang bij het Kifid en daarom beloven wij gratis Google Docs voor iedereen als onze voorspellingen uitkomen.

Reaguursels

Inloggen

Gisteren las ik dit, die hele wereld is een verknipte wereld

Deikman | 01-03-18 | 20:12 | + 0 -

Als je dan op je website een simpele editor wilt, gebruyk dan gewoon een *gratis* editor die je zo kunt downloaden, speciaal voor dat doel. TnyMCE of zo. Maar nee, zelf beginnen met ontwikkelen. Zijn de auto's van de zaak van het bestuur ook zelf ontwikkeld?

xspalm | 28-02-18 | 20:29 | + 4 -

De voorzitter is in ieder geval een doorgewinterde PvdA-er uit de baantjescarrousel. Van de andere twee bestuursleden kan ik niets vinden, maar durf te wedden dat ook die uit het nomenklatura circuit komen. En de rode draad bij dat soort lieden is dat ze eigenlijk niets kunnen behalve uit de staatsruif graaien. Geen wonder dat Kifid keer op keer faalt.

Franker | 28-02-18 | 19:52 | + 3 -

Een leuke 'verborgen' - in plain sight - ICT faal wil ik u niet onthouden. Hoeveel gemeenten hebben een eigen website die exact hetzelfde doet als de gemeente next door en hebben daarvoor een eigen ICT team. Herhaal deze stap voor ieder stukje software per gemeente.

Stonecity | 28-02-18 | 19:21 | + 8 -

Tip: Open Office. Hetzelfde als Word, excel, etc. maar dan gratis.

Tisnietanders | 28-02-18 | 17:51 | 3 | + 5 -

Tip: M$ Office is een stuk beter en het geld meer dan waard.

lsimon | 28-02-18 | 17:58 | + 1 -

Niet dus! Er is niets wat ik met M$ Office wel kan en met Libretto Office niet.

Majoor Pikindewind | 28-02-18 | 19:10 | + 0 -

Libre Office natuurlijk (stomme autocorrectie!)

Majoor Pikindewind | 28-02-18 | 19:12 | + 0 -

Rol minister van Financiën

"De minister van Financiën moet de begroting van Kifid goedkeuren en akkoord zijn met de statuten en reglementen. Ook moet de minister instemmen met de benoeming van het bestuur en de voorzitters van de Geschillencommissie en de Commissie van Beroep. Zo is de onafhankelijkheid van Kifid gegarandeerd." Ze schrijven het echt zelf, niet te geloven, noemen ze onafhankelijk, direct sluiten die toko.

Diminutive | 28-02-18 | 17:08 | + 5 -

Lang geleden, toen ik mijn allereerste computertje had (een Acorn Electron) heb ik zelf een text processortje gemaakt. Een beetje als LaTeX.
Paar zondagmiddagen en klaar.
Nu kan je gewoon LaTeX downloaden en gebruiken. Tenzij je full wysiwyg wil, maar inderdaad, daar is MS-Word voor.

Gerf | 28-02-18 | 17:08 | 1 | + 0 -

O ja, voor wysiwyg is LibreOffice inderdaad ook geweldig, en voor niks!
Heb je er nog een heel office pakket bij ook.

Gerf | 28-02-18 | 17:10 | + 1 -

Een briefje typen en opslaan of printen. Dat kan je LibreOffice voor noppes. Goed genoeg voor meer dan 95% van alle mensen op aarde maar ga vooral het wiel opnieuw uitvinden.

Vrouwtje_haram | 28-02-18 | 16:52 | + 6 -

Advocaat van de duivel modus:
Deze "not invented here" mentaliteit heeft wel iets weg van Nationalisme: alles wat hier niet bedacht / bepaald wordt is per-definitie slecht en dus gaan we het lekker zelf (nog een keer) doen. Perfect voorbeeld waarom Europa niet zo'n slecht idee is...

Homer P. Simpson | 28-02-18 | 15:19 | 1 | + -11 -

Want dan is de aanbesteding zo complex dat alleen vrindjes van EU ambtenaeren een opdracht kunnen krijgen. Vragen om - en gegarandeerd krijgen van - corruptie, en dure bagger software.

Poekieman | 28-02-18 | 15:30 | + 4 -

"Not invented here".
Dat is heel typisch voor alle overheids instellingen.
voorbeelden genoeg, zoals medicijnen, die elders allang zijn goedgekeurd, hier ook nog eens keuren.
Een eigen besturingssysteem bouwen in München enz, enz, enz.

watergeus | 28-02-18 | 15:11 | 1 | + 2 -

Munchen heeft een eigen variant op een gewone Linux-distributie gemaakt, meer niet. Als je naar de licentiekosten van MS kijkt is dat wellicht geen slechte keuze. Ze zijn er overigens weer vanaf gestapt: niet omdat het OS zelf niet deugde, maar omdat veel software die ze nodig hadden alleen op Windows te krijgen was.

Muxje | 28-02-18 | 15:20 | + 0 -

Lol... Zo stom zullen zelfs Kifid ambtenaeren niet zijn... toch?

Zal dus corruptie zijn. Bevriend software bedrijfje krijgt een smak belastingbetalertsgeld om niets te produceren en Kifid bestuurders krijgen een net % daarvan. En/of een penthouse/datsja.

Poekieman | 28-02-18 | 14:55 | 1 | + 10 -

Precies!
Dus maar even zien te achterhalen over welk bedrijf dat gaat.
Dan kan die ook op de lijst. (Y)

Gazzerop | 28-02-18 | 16:48 | + 0 -

Hoe verdient dit bedrijf geld? Of steelt het dat automatisch uit mijn portemonnee via belastingcenten?

sldfkjwewlss | 28-02-18 | 14:49 | + 8 -

Over ICT fails gesproken, DasKapital: jullie RSS feed is dood!

Vanilla | 28-02-18 | 14:47 | + 5 -

Nederland in een notendop. Overal managers die niets kunnen, maar wel een projectje willen om een stempel op te drukken. Vooral in de ICT goed te zien. Elk bedrijf heeft wel ergens een draak van een stuk software draaien wat 'het kindje' was van een manager, die inmiddels al met een nieuw regeltje op z'n CV vertrokken is. Steevast werkt die meuk NIET, klaagt het personeel er steen-en-been over, maar durft het management het niet weer af te schaffen, want het heeft al zoveel geld gekost. Dus blijft men er maar geld in pompen.

DekselseKlootviool | 28-02-18 | 14:44 | + 17 -

Abiword en gnumeric werken ook prima, zowel op windhoos als linux. En gratis.

Raider Twix | 28-02-18 | 14:40 | + 1 -

Een gratis open source tekstverwerker was geen optie?

Donersnuiver | 28-02-18 | 14:31 | + 15 -

Een Kifid-browser en Kifid-OS, dat is wat de wereld ook nodig heeft!

Rest In Privacy | 28-02-18 | 14:29 | + 8 -

Waarom dan niet gewoon LibreOffice o.i.d. gebruiken?

Broodroof | 28-02-18 | 14:28 | 1 | + 10 -

Dan kan je geen goeie deals sluiten met je vriendjes en flink veel geld in eigen zak steken. Want gratis/vrijwillige doneersituatie met libreoffice. Voor de particulier zeer aan te raden om eens te proberen trouwens.

Dezenaamhier | 28-02-18 | 20:27 | + 1 -

Muxje | 28-02-18 | 13:53 |
Ik ben ook wel benieuwd, klinkt als een vreemd verhaal. Kon verder ook nergens iets vinden, maar heb niet heel lang gezocht.

S.Boon | 28-02-18 | 14:05 | + 0 -

Managers die denken dat software-ontwikkeling te vergelijken is met pottenbakken zijn niet uit te roeien. Ze zien een applicatie voor zich en hebben niet in de gaten dat hun beeld van die applicatie slechts 1% van het totale plaatje vormt. Die andere 99% zien ze niet, begroten ze niet en plannen ze niet.

Bytemaster | 28-02-18 | 13:56 | 1 | + 28 -

Die 1% komt me bekend voor. Dat komt exact overeen met hoeveel ict-ers rekening houden met de wensen van gebruikers.

Buerman | 28-02-18 | 17:31 | + 3 -

Josti’s gonna Josti.
Het Kifid is zo’n club waarvan de medewerkers op verjaardagen zeggen dat ze bij de plantsoenendienst werken.

orca | 28-02-18 | 13:56 | + 4 -

Ergens een bron over dat verhaal van die tekstverwerker?

Muxje | 28-02-18 | 13:53 | + 4 -

Ik begin gewoon mijn eigen bank! Beetje kredieten verlenen. Je kan bij me sparen. Niet voor iedereen natuurlijk, maar als je een hekel hebt aan kleine lettertjes ben ik je man! En als je moeite hebt met terugbetalen, stuur ik mijn neefjes op je af.

H. Caulfield | 28-02-18 | 13:40 | 1 | + -2 -

Doe maar 800 miljoen, waar moet ik tekenen?

sldfkjwewlss | 28-02-18 | 14:53 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken