Mooi. Ook het kabinet vindt dit idee uit Brussel onzin

Next
Next

Bedankt voor de bijdrage, maar nee dank u. Dat was onze reactie op het lumineuze idee van lobbygroep de Europese Banken Federatie en eurocommissaris Valdis Dombrovskis (zie boven) om banken hun groene leningen met minder eigen vermogen te laten financieren. Dat wil in het jargon ook wel zeggen dat de kapitaaleis van dergelijke banken - ofwel heel versimpeld hoeveel eigen vermogen ze gebruiken in verhouding tot geleend geld - omlaag kan. Korte take-away: kapitaaleisen zijn er voor de financiële stabiliteit en nodig omdat de bankbuffers nou ook zeker niet heel dik zijn, en die regelgeving moet je niet gebruiken om andere beleidsdoelen te halen. Sowieso is het niet onverstandig om wegens de risico's van de klimaatverandering juist meer eigen vermogen aan te houden als bank. Enfin, over dit ideetje laat het ministerie van Financiën nu twee dingen weten, om te beginnen met een stukje info over hoe de vlag van dit voorstel er precies bijhangt. Het was wellicht het doel van Dombrovskis om dit op te laten nemen in een nieuw pakket aan Europese bankregulering, dat overigens nog door het Europees Parlement en alle andere EU-instanties moet. In de Raad van Ministers heeft men het er al een jaar over, maar gelukkig ligt het idee van de lagere kapitaaleis daar nu niet op tafel, laat MinFin Hoekstra weten. Ten tweede doet het ons deugd dat het kabinet 'kritisch' tegenover het voorstel van de banklobby staat en eveneens wijst naar andere beleidsmanieren om banken de wereld duurzamer te laten maken. Dat betekent dus ook dat Rutte III niets ziet in de GroenLinks-suggestie van 'een bestraffende factor voor leningen aan bedrijven, die juist fossiele brandstoffen willen blijven gebruiken en daarvan afhankelijk zijn' Overigens ende tevens was dat sowieso een veel te ambitieus voorstel, want laat het de banklobby niet horen. Die was al druk in de weer met het lobbyen tegen die Europese wetsvoorstellen, maar heeft vast nog wat tijd over.

Reaguursels

Inloggen

Niet "de risico's van de klimaatverandering" zijn het gevaar maar de risico's van modieuze subsidieafhankelijke beleggingen met subsidieafhankelijke exploitatie.

jan99 | 06-02-18 | 23:06 | + 1 -

Het "kabinet staat kritisch". Dat is alleen maar voor in de kranten. Als het op stemmen aankomt staan de Nederlandsche politici weer voorop om het eigen volk in den aarsch te nemen.

Vogelbeest | 06-02-18 | 19:12 | + 16 -

Zolang NL geen directe democratie heeft, a la CH, zal den NL belastingbetalert keer op keer in den aarsch genomen worden.

En zelfs al zou NL een CH-democratie worden, NL is al tever heen, linkse klaplopers en SJWs zijn waarschijnlijk al de meerderheid.

Poekieman | 06-02-18 | 19:34 | + 9 -

@Vogelbeest,

Eens.

@Poekieman,

Laat je niks wijsmaken door de MSM. De Pol Pot lobby is niet in de meerderheid; dat lijkt alleen zo omdat ze de MSM beheersen. Vraag 100 willekeurige Nederlanders of ze voor of tegen linkse censuur; links onderwijs; Zwarte Piet; criminaliteit; ongecontroleerde massa-immigratie, islamisering en daarmee samenhangend seksueel geweld, terrorisme zijn, etc; en de deugmensjes zijn diep in de minderheid.

Dat den Kiezer steeds weer in den aarsch genomen wordt is omdat VVD en CDA zich vlak voor de verkiezingen altijd heel eventjes opwerpen als tegenstanders van criminaliteit, (seksueel) geweld en extremisme. Direct na de verkiezingen gaan ze weer met de voorstanders van die ellende in een kabinet zitten. Er komt een tijd dat zelfs de allerdomste NPO-kijkerT daar niet meer intrapt.

Dandruff | 06-02-18 | 23:35 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken