Ah. Zo kunnen we onze bedrijven dus beschermen

Indexfondsen
Indexfondsen

Als Nederlandse politici ergens bloednerveus van worden dan zijn het activistische aandeelhouders die het gemunt hebben op onze beursparels, zoals Akzo en Unilever.  Vandaro  dat het huidige kabinet een 'pauzeknop' wil invoeren, waarmee bedrijven 250 dagen bedenktijd krijgen bij een ingrijpend voorstel tot strategiewijziging.  Bij Eumedion, de belangenclub voor institutionele beleggers (pensioenfondsen, vermogensbeheerders etc.), vinden ze zo'n filosofeermomentje helemaal niets. Niet alle grote beleggers zijn activisten en velen hebben echtheuswel oog voor andere zaken dan rendement. Bovendien zijn er veel efficiëntere beschermingsmaatregelen. Vroeger riep men dan dat een hoge beurskoers de beste bescherming was tegen een overname, maar sinds de Grote Financiële Crisis scoor je met zulke kapitalistische praatjes alleen nog in de Verenigde Staten. Aan deze kant van de oceaan legt Rients Abma van Eumedion uit dat beursbedrijven tegenwoordig keigoed worden beschermd door de populariteit van indexbeleggen. Volgens hem gaat een kwart van het wereldwijd belegd vermogen in 'indexmatig' beleggen zitten. Of dit getal exact klopt gaan we nu niet doodchecken (veul is het sowieso, zeker als de ETF's meetellen onder het kopje indexmatig), maar de achterliggende gedachte klinkt logisch. Een indexfonds probeert simpelweg een beursindex zoals de AEX te imiteren door alle aandelen volgens de juiste weging in te slaan. Aangezien imitatie het enige doel is zal het een indexbelegger worst wezen of er een (vijandig) overnamebod ligt op een fonds in de onderliggende index. Pas als het bedrijf opgekocht wordt of na een herweging zijn positie in de index verliest stapt een indexfonds uit. Door de groei van indexbeleggen hebben indexfondsen een steeds stevigere vinger in de pap en zij laten hun onverschillige oren niet naar activisten hangen. En zo is investeren in een AEX-indexfonds ineens een patriottische daad geworden. Loopt u wel het risico op een afwaardering als gevolg van de welbekende Dutch discount. Indexbouwer MSCI overweegt om beursfondsen die diverse gradaties van stemrecht hanteren minder zwaar mee te wegen in de index-pdf. En da's slecht voor het ondemocratische Unilever, waardoor u niets verdient aan uw vaderlandslievendheid.  

Reaguursels

Inloggen

Ik zie wel wat in een 250-dagen 'pauzeknop'. Maar dan voor burgers, voor het geval het kabinet ingrijpende wijzigingen doorvoert. Je moet dan een soort poll doen om de mening van burgers te peilen, maar hoe noem je zo iets? Ah, ik weet het al: "referendum"!

W_F | 02-02-18 | 21:49 | 2 | + 8 -

het referendum is al misbruik door onkundige medeburgers van GeenStijl

adjudant | 03-02-18 | 07:13 | + -7 -

Die onkundige burgers raakten wat in de war toen de kundige overheid zei dat het Ukraïne verdrag over handel ging terwijl het hele artikelen bevat over defensie, NAVO materieel kopen. Bescherming land.

Een half jaar later bleek het over Russische vacuüm bommen te gaan.

Raider Twix | 03-02-18 | 16:17 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken