Dit kreeg Jeroen Dijsselbloem allemaal niét voor elkaar

En dit moet er nog gebeuren
En dit moet er nog gebeuren

Dé prominente verschijning op de financiële pagina's van binnen- en buitenlandse kranten is hedenochtend oud-MinFin Jeroen Dijsselbloem. Vandaag geeft hij het formele stokje als voorzitter van de Eurogroep over aan zijn Portugese opvolger Mario Centeno, en dat geeft een hoop stof tot terugblikken. Dat gaat allemaal gepaard met Dijsselbloems alarmistische boodschap dat de eurozone nog steeds niet sterk genoeg is voor grote economische schokken en hervormingen dan ook belangrijk zijn. Daar hoort dan altijd de dooddoener bij dat het repareren van het dak toch een veel fijner klusje is zodra de zon schijnt. Je zou ook kunnen zeggen: waarom is dat niet eerder gebeurd en is dat De Dijs aan te rekenen?

Markten > overheid

Eerst maar even over wat Dijsselbloem precies bedoelt met hervormen en versterken. Als iets duidelijk wordt, dan is het dat de PvdA'er de grootste rol ziet weggelegd voor markten als schokdempers. Zo moeten landen hun productiviteit omhoog helpen en wil hij de Europese kapitaalmarkt versterken. Ja, Dijsselbloem is in principe wel voor een Europees Monetair Fonds dat nieuwe Griekenlanden moet gaan helpen, maar hij wil eerst de markten versterken. En zo komen we al snel uit bij de Bankenunie. Omdat in de Eurogroep alle euroministers van Financiën bij elkaar hokken is dat een prima platform om een uitbreiding daarvan te bespreken.

Depositogarantiestelsel 

Dat die unie er überhaupt is ziet de ex-minister als de grootste overwinning in zijn Eurogroeptermijn. Maar u weet het: in de Bankenunie zitten nog wel wat gaten hier en daar. Een belangrijk punt is een Europees depositogarantiestelsel - dat er dus voor zorgt dat spaarders in heel de eurozone niet hoeven te stressen over hun spaargeld tot €100.000. Dat is er nog niet en dat zal ook nog wel even duren. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) pleit hem in het FD echter vrij op dit punt. Want zie de kloof tussen noord en zuid. En dan is er ook nog eens de naïeve Europese Commissie die met een eerste voorstel voor zo'n dgs kwam en geen rekening hield met verschillende visies op solidariteit. 'De ene helft van de EU vraagt zich af voor welk probleem dit een oplossing is. Voor de andere helft is het een excuus om de problemen in het eigen bankwezen niet op te lossen.' Een afgezant van de Brusselse denktank Bruegel voegt daar nog aan toe dat Dijsselbloem er niets aan kon doen dat de eurolanden gewoon niet wilden.

Verrotte banken

En dan is er nog het punt van hoe om te gaan met brakke banken in de eurozone. Tegen het Britse FD zegt Dijsselbloem er trots op te zijn dat Europa bij de Cypriotische bailout in 2013 duidelijk maakte dat crediteuren - voornamelijk aandeel- en obligatiehouders, in plaats van kleine spaarders en belastingbetalers - van banken moeten bloeden bij bancair onweer. Hier gaan we even flauw doen, want de staatssteun aan Italiaanse banken het afgelopen jaar slaat als een tang op een varken op die boodschap uit 2013. Het gaat wat ver om de Dijsmeister daarvoor te slachtofferen, maar het geeft wel wat nuance aan zijn enthousiasme. Dijsselbloem meent namelijk ook dat de Bankenunie 'has forced banks to really start cleaning out the mess, to look at their balance sheets, take their losses, build up more provisions, sell off bad portfolios, go to the markets and bring in new capital'. Een tweede blik op het Land van de Laars is echter voldoende om te weten dat er op dat vlak ook nog heel veel niet goed gaat. En zo geeft Dijsselbloem vanmiddag de nieuwe grote man Centeno een ferme handdruk en zal hij 'm extra veel succes wensen. Dat kan de Portugees gebruiken ook.

Reaguursels

Inloggen

Wat hem wel is gelukt, is dat ie van het toneel is verdwenen.

tourniquet | 12-01-18 | 19:55 | + 3 -

De banken zijn totaal niet gesaneerd op waardeloze leningen: Deutsche Bank stond opeens op omvallen.
Er ligt nog wel voor een biljoen aan rotzooi op de EU bank balansen.
Ook het bedrag dat Mario kocht aan aandelen en obligaties.

Raider Twix | 12-01-18 | 17:11 | + 3 -

In zijn eigen wereld heeft ie het goed gedaan.
In de echte wereld is het nog steeds prutswerk. Maar mama is trots, want dat zijn mama’s altijd

Tsaaah | 12-01-18 | 15:02 | + 2 -

De Rabobank heeft zich eerder al uitgesproken over het Nederlandse depositogarantiestelsel. Toen DSB viel, betaalde de Rabobank de helft van de schade omdat ze de helft van de markt hadden. Peanuts voor de bank.

Punt is alleen, dat een default van de Rabobank helemaal niet gevangen kan worden door de rest van de banken in het depositogarantiestelsel. De ene helft moet dan de andere helft redden.

Deze oplossing werkt alleen als de grote broers een kleine broer moeten redden niet andersom. Eenrichtingsverkeer. Deze denkfout is pijnlijk duidelijk op Nederlands niveau, als je dit opschaalt naar Europees niveau, vergroot je de denkfout.

Dan krijg je een reeks kleinere banken aan de Middellandse zee die bij de eerste fluctuaties op de markt weer een exodus van spaarders tegemoet zien, en daarna als dominosteentjes omvallen. Allemaal op onze rekening.

Allemaal zonder dat we ooit in het scenario komen dat de Zuidelijke of Oostelijke leden van de expansionisme groeiende unie een keertje ons redden. Ook allemaal eenrichtingsverkeer, minimaal generaties lang.

Feynman | 12-01-18 | 13:08 | + 13 -

Als Rabo default gaat is er wel meer aan de hand en zal een dga niet meer goed gaan werken. Rabo cs. waren trouwens niet zo rouwig over het heengaan van DSB. Daar hadden ze wel wat voor over.

Buerman | 12-01-18 | 21:50 | + 2 -

In Eypoland is alleen van belang dat de ECB blijft printen. Anders komt alle rot meteen naar buiten. Nu duurt het langer, niemand weet hoelang.

Den Dijs zn werk is net dat van alle andere Eypocratsjiks... poppenkast.

Poekieman | 12-01-18 | 13:00 | + 10 -

Nu duurt het langer, niemand weet hoelang.
@Poekieman
Nou dat weten we deels wel, Dijsselbloem e.a. hebben de Grieken uitstel verleend voor het terugbetalen van hun leningen. De discussie is of we hun leningen niet af moeten schrijven en op 0 waarderen. De oplossing van uitstel en lage rentes is typisch iets voor een sociaal democraat. In ieder geval voor 2059 wordt duidelijk dat we genaaid zijn door Dijsselbloem => Merkel en Rutte. Zie gelinkt videootje.
telegraafvandaag.nl/video/wanneer-gaa...

Beroep = Boerenlul | 12-01-18 | 15:15 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken