Japanners bepalen de toekomst van de cryptomunt

En let op Ripple
En let op Ripple
Nu het oliebollendeeg al staat te rijzen op de kachel en het vuurwerk uit de schuur is gehaald, is het moment daar om vooruit te kijken. 2017 is het jaar van de Bitcoin geweest waarin de definitieve vestiging van de blockchain in het mondiale volksbewustzijn gestalte heeft gekregen. Het komend jaar wordt misschien domweg het jaar van de waarheid voor de blockchain. Wanneer, en of, de BTC-tulpenmanie ophoudt en de bubbel knapt, valt niet te zeggen. Wel is inmiddels duidelijk wie er in hoge mate verantwoordelijk zijn geweest voor de gekte. Volgens Reuters is het 'Japan’s army of retail investors' geweest, die 'have emerged as a major force in bitcoin’s spectacular rally, now accounting for an estimated 30-50 percent of trading in the cryptocurrency as it spikes to record highs.' Deze stelling baseert Reuters o.a. op cijfers van Jpbitcoin.com, een Japanse bitcoinwebsite waaruit blijkt dat 'yen-based bitcoin trades reached a record 4.51 million bitcoins in November, almost a half of the total of the world’s major exchanges of 9.29 million bitcoin.' Niet alle Japanse gokgekkies hebben hun winsten geïncasseerd. Er bestaat een redelijke kans, volgens een expert van Nomura (artikel Bloomberg) dat dit in Q1 2018 gaat gebeuren met als direct gevolg 'a potential boost to real GDP growth on an annualized quarter over quarter basis of up to about 0.3 percentage points'. Toch moet men altijd een beetje voorzichtig zijn met cijfers rondom de BTC.

Evengoed, stel dat de Japanners hun BTC-kapitaal in de komende maanden massaal in yens gaan verzilveren, wat doet dat dan met de BTC-koers? Bibber...Tenminste als dan er nog iets van de BTC-waarde overblijft, want deze week is de BTC-koers al omlaag gegaan nadat Zuid-Korea beperkende maatregelen tegen de blockchains had aangekondigd. Een alternatief voor de BTC laat zich steeds beter zien: Ripple. Ripples marketcap heeft dat van Ethereum afgelopen week ingehaald, waardoor het de nieuwe nummer twee is geworden in de Blockchainranglijst. Reden volgens de FT: 'Last week’s announcement that three of Japan’s big credit card companies have signed up to use Ripple’s technology triggered another bounce in the price of XRP, which is up sixfold in the past month and almost 300-fold in a year.' Weer Japan dus. En Ripple is goedkoper, handiger en sneller in het gebruik dan de BTC aangezien veel banken de blockchain gebruiken. Maarrrrr. Volgens Mashable is Ripple geen normale cryptocurrency, maar 'was born as a solution to the global problem of transferring money from one country to another'. Bedoeld voor banken en financiële instituties. Dus een cryptomunt én een digitaal transactiesysteem ineen. Ripple is enigszins gekoppeld aan de reguliere munten en kan ook niet 'gemined' worden zoals andere cryptomunten. Meer info hierrr. Ripple is een ingewikkelde hybride. Het blijft, het zal u niet verbazen, koffiedik kijken als het gaat om de toekomst van de blockchain. Behalve dan, dat deze in Japan wordt gemaakt. En was de grote vage BTC-oprichter Satoshi Nakamoto niet óók een Japanner?


Reaguursels

Inloggen

Voor de mensen die roepen over dat er geen vaste waarde tegenoverstaat, geen 'onderpand' is. Dat is er voor de tradiotionele munt OOK niet. Het zijn allemaal verzonnen getalletjes/grootheden, dat is wat het 'geldspelletje' wat de mens speelt, ook zo volstrekt belachelijk maakt. De tijd dat een munt aan iets fysieks gekoppeld was (goud bv) is al lang voorbij. Het hele monetaire systeem gaat nergens meer over, het is gebakken lucht. En zolang iedereen maar gewoon doorgaat, is er niets aan het handje.

Mbt. bitcoins; in de techniek zelf ligt al besloten dat bitcoins gaan falen. Nu al is het overgrote deel van de bitcoins 'kwijt', en daar zit de achillishiel van het verhaal. Als iemand een key kwijt is, zijn de bitcoins verloren. Dat mensen dingen verliezen staat buiten kijf. Dus geef het genoeg tijd, en alle keys zijn kwijt, en er zijn geen bitcoins meer. Het is, by its very nature, een spel met een einde.

KermitDeSticker | 01-01-18 | 18:54 | + -5 -

Zo is het! Well said!

Martin, Aston Martin | 01-01-18 | 18:11 | + 2 -

Nieuwe_Deen | 01-01-18 | 11:10
Ik heb zeker niet de wijsheid in pacht, maar ik zie wel dat verschillende cryptocoins verschillende toepassingen hebben. Weliswaar hebben ze over het algemeen een eigen blockchain (of een tangle zoals IOTA en RaiBlocks) maar verder hebben ze uiteenlopende gespecialiseerde doelstellingen. Even Googlen geeft wel enige duidelijkheid. Je hebt bijvoorbeeld specifieke privacy coins zoals Monero, Verge en PIVX, want in tegenstelling tot wat leken denken, kunnen drie letter agentschappen (FBI, CIA, NSA etc) met wat speurwerk de puzzelstukjes rondom iemand zijn bitcoin transacties wel in elkaar leggen. Dat we daar niet allemaal last van hebben is dat we niet allemaal op grote schaal met strafbare feiten bezig zijn. Je hebt coins of tokens die bij platforms horen die gebruikt worden om decentrale blockchain applicaties te maken, zoals Ethereum, Cardano, Lisk.
Je hebt IOTA die specifiek gericht is om bij transacties binnen the Internet Of Things gebruikt te worden (vandaar de naam).
Je hebt coins/tokens die gespecialiseerd zijn in het foutloos kunnen traceren van een logistiek proces en die de herkomst van bepaalde producten garanderen (Walton, VeChain, etc).
Je ziet de laatste tijd dat vooral die coins ineens meer waard worden die overeenkomsten sluiten met grote bestaande industrieen (of zelfs maar bij geruchten daarover). Bij IOTA schijnt een groot deel van de Duitse autobouwers zich aan te sluiten voor inter-auto toepassingen en zelf rijdende auto's.
Bij Ripple hebben zich niet alleen al veel banken aangesloten maar ook steeds meer grote creditcard maatschappijen.

Als je dan kijkt naar de gigantische bedragen die er in die industrieen omgaan, en zo'n coin kan daar een fractie van een procent van naar zich toetrekken, dan ontstaan er hele hoge waardeverwachtingen van die coins.
Ik moet zeggen dat ik de groei van Facebook in het begin onderschat hebt. Ik heb er ook geen aandelen van. Zelfde geldt voor Amazon of Alibaba. Ik denk dat enkele coins net als Bitcoin kunnen verduizendvoudigen in waarde en vele anderen zullen sneuvelen. Maar als je van alle veelbelovende coins een beetje koopt, zonder je in de schulden te steken, dan heb je misschien geluk.

Doctor Honoris Causa | 01-01-18 | 16:43 | + 4 -

Doctor Honoris Causa | 01-01-18 | 09:13 |

Ik vraag me bij al die crypto varianten dan wel af wat daar het nut van is. Blijkbaar weet niemand wat goed of slecht is, en om de boot niet te missen kopen we dan maar 50 verschillende varianten. Ondertussen worden er waarschijnlijk elke dag nog weer 50 andere varianten bij verzonnen, gewoon omdat er geld mee te verdienen is.

Het doet me erg aan Linux denken: heel veel varianten die bijna hetzelfde doen, maar juist omdat er zoveel varianten zijn breekt geen van de varianten echt door.

nieuwe_Deen | 01-01-18 | 11:10 | + 2 -

Ik had geen tijd voor een kort reaguursel dus het is vrij lang geworden. Wat ik de afgelopen jaren heb geconstateerd is dat er eigenlijk geen zinnige voorspelling te doen valt over de koers van cryptovaluta. Er is veel emotie en hype mee gemoeid, vergeleken met "normale" aandelenhandel door ervaren rationelere handelaren, waarbij de onderliggende waarde veel concreter is te bepalen en minder bepaald wordt door wat je denkt dat de volgende er voor geeft. Voor sommigen is het een complete obsessie geworden, anderen zijn persoonlijk beledigd als je de nadelen van de Bitcoin benoemt, bijvoorbeeld het absurde energieverbruik van de miners, wat inmiddels net zo hoog is als het totale elektriciteitsverbruik van geheel Denemarken (kom er maar in Duitse Herder). Aan de andere kant zijn er ook mensen die, niet gehinderd door enige kennis van zaken, roepen dat het een ponzi scheme is, je zou bijna vermoeden dat ze op een crash hopen zodat ze alsnog kunnen instappen. Of ze reageren zo zuur vanwege een AEX rendement van nul over de afgelopen 10 jaar (denk daar eens over na: hoe kunnen banken en investeringsmaatschappijen zich prachtige huisvestingen en hoge salarissen permitteren, terwijl jan-met-de-pet na 10 jaar tegen nul rendement aan kijkt).
Stel dat er een cryptokoers-voorspellingswebsite zou zijn waarin mensen hun voorspellingen voor over 1, 3, 12, 24, 60 maanden publiceren. Ik vermoed dat je na een tijdje gaat zien dat de hoogst scorende voorspeller rond de 50 procent accuraat zal blijken te zijn. Als dat zo is, kun je net zo goed random beslissingen nemen, of zelfs juist het tegenovergestelde doen van wat de meeste analisten suggereren. De China ban, Jamie Dimon, Korea, Wall Street, het lijkt allemaal weinig impact op Bitcoin te hebben gehad, behalve gemiddeld een gestage stijging over het hele jaar.
De volatiliteit van cryptocoins is uit zichzelf al extreem, sommige koersen verdubbelen of halveren in een etmaal. De top100 van coins lijkt een soort waterbed van grote koersbewegingen. Vandaag gaat de ene gigantisch omhoog en een andere flink omlaag, morgen kan dat weer andersom zijn. Flink spreiden is het devies als je dat niet prettig vindt.
Crypto is innovatieve technologie, in veel gevallen expres zonder centrale coordinatie. Decentralisatie is immers bedoeld om de weerstand tegen overheidsingrijpen en manipulatie zo sterk mogelijk te maken. Op dit moment lijkt Bitcoin een digitaal goud, niet geschikt voor dagelijkse microtransacties vanwege de traagheid en de hoge transactiekosten. Ripple is in veel opzichten het tegenovergestelde van Bitcoin en zeker van privacycoins. Razendsnel, erg goedkoop en super gecentraliseerd. Ripple kan gecombineerd gebruikt worden met het 44 jaar oude SWIFT of zelfs SWIFT vervangen. Steeds meer banken lijken eieren voor hun geld te kiezen en liever met Ripple samen te werken, omdat ze toch iets zullen moeten doen om niet over een paar jaar weg geinnoveerd te zijn. En de CEO van Ripple heeft een punt: het kost op dit moment via de traditionele banken een paar dagen om een groot bedrag van bijvoorbeeld New York naar London over te maken, in het vliegtuig stappen zou nog sneller zijn, maar dan loop je weer tegen andere problemen aan met je koffertje met contanten.
Ik heb bitcoin sinds 2013 en vooral een brede portefeuille van ruim 50 altcoins. Ik denk dat ik in 2018 toch weer meer rendement ga maken dan wat ik op de bank of bij de AEX krijg, zelfs als de bitcoin halveert, want die vormt maar een klein deel van mn portfolio. Ik kocht 17 half december RaiBlocks (net als IOTA met tangle DAG technologie dus geen blockchain) voor $ 2,10. Staat nu op $23,82. Dat is 1134 procent in twee weken. Ripple had ik in oktober gekocht voor $ 0,22. Staat nu op $ 2,25 dus 1000 procent in twee maanden. Er zijn maar een paar coins waar ik nog in de min sta, bijvoorbeeld MonaCoin, maar omdat dat zo'n klein deel van mn portefeuille is vanwege de spreiding, is dat geen probleem, en ik ga MonaCoin zeker niet verkopen want dan giet ik mn verlies(je) in beton, terwijl ik, als ik 'm hou, gewoon blijf mee doen in de loterij (je "lot" blijft eigenlijk eeuwig geldig zolang je niet verkoopt) en hij volgende maand weer kan vertienvoudigen. Ik betreur nagenoeg iedere verkoop die ik ooit gedaan heb, ook al waren het er niet veel. Mijn natte vinger exit strategie is: voorlopig nog niet.

Doctor Honoris Causa | 01-01-18 | 09:13 | + 19 -

Beetje beperkt artikel ook, verge is ook aan een enorme opmars bezig. Als je dat niet is opgevallen....
Maar vooral met geen woord over reppen over waarom verge zo stijgt.... en dan wel een objectief verhaal graag geen FUD

Martin, Aston Martin | 01-01-18 | 01:54 | + 3 -

@Frank87. Probleem is dat de rimpel wel gecentraliseerd wordt beheert. Oprichter kan zijn deel das hen en is dan extreem rijk. Rest blijft dan met lege handen achter.

hans123 | 31-12-17 | 18:27 | + 3 -

frank87 | 31-12-17 | 17:13
ok, dus de organisator van Ripple bouwt een reserve op om eventuele verliescompensatie te doen.
Dat is in ieder geval iets en meer dan bitcoin. Want ik zie de winkelvosjes hun miljard niet teruggeven als de bubbel is gebarsten.

Atlas Shruggs 10 | 31-12-17 | 17:41 | + 3 -

Huisregelneef_III | 31-12-17 | 16:32
Als ke wisselkoersen wilt bijhouden tussen N munten, heb je er N².
Als je een tussenmunt invoert is het nog maar N.
Maar dat was 3 jaar geleden het verhaal. (De absolute waarde van de ripple zou dan namelijk niet relevant zijn).

frank87 | 31-12-17 | 17:17 | + -1 -

Atlas Shruggs 10 | 31-12-17 | 16:32
De onderliggende waarde is gewoon niet zo hoog. Er wordt een bedrag gevraagd per transactie, en dat is alle intrinsieke waarde. Dat speculeren op ripple is dus nog raarder dan op bitcoin.

frank87 | 31-12-17 | 17:13 | + 3 -

De bitcoin klapt. GSM en het Internet zijn ook nooit doorgebroken. Om over MP3 maar te zwijgen. Weet je nog? Niks geworden
O, wacht....

Vogelbeest | 31-12-17 | 16:55 | + -6 -

Hoezo gaat Japan cryptomunt bepalen?.
Wat economie aangaat heeft China dat land allang gepasseerd en deze houden een heel andere mening er op na betreffende cryptomunten.

Simpele Drenth | 31-12-17 | 16:53 | + 6 -

Geef mij maar de Gulden. Goed bruikbaar betaalmiddel en heeft mooie toekomst zolang ze maar buiten de hypes blijven. Gewoon nette gestage groei en een winst van 400% op welgeteld 1 jaar tijd voor mij. Vandaag via Nocks nog eens Guldens aangeschaft.

AttoMelani | 31-12-17 | 16:39 | + -10 -

Ik wacht ondertussen rustig af tot de volgende economische crisis komt en kijk dan wat er meer waard is: mijn bitcoins of mijn euro's.

Spinazi | 31-12-17 | 16:37 | + 9 -

@frank87 | 31-12-17 | 15:55 - Als tussenmunt voor internationale transacties? Ook olie? In dat geval verwacht ik dat er binnenkort terroristen met massavernietigingswapens worden aangetroffen in Ripple, waardoor Uncle Sam helaas genoodzaakt is de hele zooi plat te bevrijden.

Huisregelneef_III | 31-12-17 | 16:32 | + -8 -

frank87 | 31-12-17 | 15:55
Dus Ripple zal reageren met meer aanbod zodra het aanbod de vraag overstijgt en de koers daalt?
Ik snap even niet hoe dat als een onderliggende waarde kan functioneren.
Dat het gebruikt kan worden voor transacties en dat het voor dat doel zelfs handiger dan normaal geld kan zijn, ja dat kan ik begrijpen. Maar ik zie de onderliggende waarde niet.

Atlas Shruggs 10 | 31-12-17 | 16:32 | + 1 -

Atlas Shruggs 10 | 31-12-17 | 14:07
Ripple heeft nu juist wel iets van onderliggende waarde. Het is een soort tegoedbon voor overmakingen. Indertijd vermeldde de website zelfs dat ripple inc de helft achterhoudt om te dumpen als de Ripple lege waarde zou worden.
Kortom: het is nooit als "digitaal goud" bedoeld, maar als tussenmunt voor (internationale) transacties.

frank87 | 31-12-17 | 15:55 | + 4 -

@frank87 | 31-12-17 | 14:04 |
Hawala

en.m.wikipedia.org/wiki/Hawala

Of BTC, Ripple en wat al niet meer Halal is weet ik niet. Maar dat speelt alleen voor akbars.

Poekieman | 31-12-17 | 15:54 | + -1 -

En ondertussen stijgt de Nederlandse Gulden opeens als een raket www.moonstats.com/nlg

Spittertje | 31-12-17 | 15:47 | + 1 -

=PyP=- | 31-12-17 | 14:52
Het werkt eigenlijk andersom: de hoeveelheid elektriciteit die gebruikt wordt om bitcoins te minen is beperkt van de koers van bitcoins, het aantal nieuw bitcoins per blok (dus per 10 minuten) en de hoogte van de transactie kosten. Dat laatste wordt net als de koers bepaald door vraag en aanbod.
Het aantal nieuw bitcoins per blok wordt +/- elke 4 jaar minder, dus ook de hoeveelheid elektriciteit die rendabel gebruikt kan worden voor het minen van bitcoins. (bij gelijkblijvende koers, transactie kosten en elektriciteitsprijs) Als bitcoin miners er mee stoppen omdat het voor hen niet rendabel is, dan wordt de gemiddelde tijd per blok wat meer dan 10 minuten, wat elke paar weken gecorrigeerd word door de moeilijkheid van de berekeningen aan te passen.

Als er vanaf 2140 geen nieuwe bitcoins meer bij komen dan word de hoeveelheid gebruikte stroom alleen nog bepaald door de transactie kosten die gebruikers acceptabel vinden voor het verwerken van hun transacties.

W_F | 31-12-17 | 15:22 | + 0 -

nu al zin om over een paar jaar al deze fluff op daskapital terug te lezen over bitcoin. wanneer gaan jullie nou eens iemand aannemen die wel in de materie zit en niet blind elk engels artikeltje zonder enig verder onderzoek in het nederlands overtypt? juist als "alternatief" finance-blog zou je hier kansen moeten zien om wat toe te voegen aan de financiële journalistiek. tot nu toe heeft alleen forbes een aantal capable mensen die de crypto-beat lopen. misschien een ideetje voor 2018? 2017 was niet hét jaar van bitcoin: het was het begin van de mainstream adoptie. fijne jaarwisseling redactie en reaguurders!

p.s. ripple is praktisch een scam, niet zo moeilijk om achter te komen als je langer dan 5 minuten onderzoek doet.

haataanplagiaat | 31-12-17 | 15:08 | + 29 -

Ik heb er niet veel verstand van, daarom koop ik ze ook niet. Maar wat ik met mijn beperkte kennis heb begrepen is dat je energie en videokaarten nodig hebt om ze te minen, en het is alleen rendabel om ze te minen als de koers hoger is dan de energieprijs lijkt me.
.
Dus is bitcoin dan eigenlijk niet een verkapte vorm van wat de kosten voor energie zijn? En ik vind het bizar dat er kostbare resources en energie gebruikt wordt om een virtuele munt te creëren, dat lijkt helemaal niet economisch te zijn. Ik zie er geen toekomst in, behalve dan speculatief.

-=PyP=- | 31-12-17 | 14:52 | + 2 -

Ja Ripple promoten, lekker op een ATH kopen na een extreem snelle stijging de afgelopen weken, altijd een slim instapmoment...

Harry Turtle | 31-12-17 | 14:34 | + 21 -

Ripple slaagt niet voor de wikileaks test.

Ripple kan net zoals mastercard en paypal gedwongen worden om donaties aan wikileaks te blokkeren.

ik bin ein berliner8 | 31-12-17 | 14:08 | + 23 -

Ik heb nog steeds geen onderzoek naar bitcoins e.d. gedaan en begrijp er ook maar weinig van. Zou zelf toch te angstig zijn erin te investeren. Maar ben wel benieuwd wat de toekomst word qua geld en economisch systeem. Het huidige systeem met hoog- en laagconjuncturen zal ooit op de schop gaan, want vanaf het begin was via verschillende modellen al duidelijk dat het over lange periodes niet houdbaar is. Misschien dat we over een paar honderd jaar zover zullen zijn geld compleet af te schaffen. Vond de film Zeitgeist wat dat betreft best interessant.

Artan83 | 31-12-17 | 14:08 | + 4 -

Zoals elke Ponzi moet het een keer ophouden met muntjes zonder onderliggende waarde.
Je kunt tegenwoordig ook een fucking digitaal kattenplaatje kopen voor 40.000 USD, waar zijn we in godsnaam mee bezig? Madoff was onschuldiger bezig dan dit.
De exchanges die verkopen van coins toelaten aan de hand van hoeveel geld er eerst binnenkomt tonen fijntjes aan hoe het werkt en waar de grens ligt.
Dus geniet ervan zolang het duurt, maar geef in ieder geval niet de schuld aan de bonussen en de bankiers als een nieuwe financiele crisis uitbreekt, die communistische plaat is nu wel grijsgedraaid.

Atlas Shruggs 10 | 31-12-17 | 14:07 | + -13 -

Ripple is vooral vaag omdat het zichzelf verkoopt als systeem van wederzijdse schulderkenning(een systeem wat in veel "minder georganiseerde landen" gebruikt wordt. Kan niet op de Arabische term komen). Maar ondertussen zit er een heel gecentraliseerd verhaal achter waar Ripple inc aan de touwtjes trekt.

frank87 | 31-12-17 | 14:04 | + 12 -

Het zal allemaal wel. Voorlopig laat ik mijn gaming rig in z’n vrije tijd Pascalcoins minen, een grappige altcoin met accountnummers die ook nog eens te onthouden zijn. De mijne is 213081. U mag doneren, dank u.

matatwork | 31-12-17 | 13:39 | + -58 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken