ASR definitief onderuit met woekerpolis. SCHADE 1,5 MILJARD

Naar schatting
Naar schatting
Zo zeg. Nabeurs komt claimclub Wakkerpolis met een beukend persbericht: verzekeraar ASR is volledig op zijn plaat gegaan in een rechtszaak over woekerpolissen, en dan de Waerdye-polis in het bijzonder. De mensen die zo'n beleggingsverzekering hebben of hadden kunnen een deel van de kosten die de verzekeraar in rekening heeft gebracht terugvorderen. Het gaat om zo'n €6.000 per polis schat advocaat Adriaan de Gier van Wakkerpolis. Er zwerven ongeveer 250.000 polissen door het land, dus dat worden best een hoop nullen voor ASR dat bij de presentatie van de kwartaalcijfers liet weten geen aanvullende voorzieningen nodig te achten voor deze claim. Meer over woekerpolissen en lopende procedures hier en over de incomplete kwartaalcijfers van ASR daar. Uitspraak zelf nog niet beschikbaar op kifid.nl. Persbericht na de breek.

ASR is na jaren strijd door het Kifid veroordeeld tot terugbetaling van een groot deel van de kosten die ze klanten in rekening bracht bij haar beleggingsverzekeringen, waaronder de zogenaamde ‘Eerste kosten’. Deze definitieve uitspraak van het Kifid is een enorme versterking van de collectieve claim van belangenorganisatie Wakkerpolis tegen ASR. Op grond van de uitspraak kan iedereen die vanaf 1990 bij ASR of Stad Rotterdam een Waerdye beleggingsverzekering heeft gesloten die kosten nu terugclaimen. Per klant gaat het gemiddeld om EUR 6.000 en totaal om ruim 250.000 klanten.

Stad Rotterdam Waerdye
‘Dit is een geweldige afloop voor de klanten van ASR. De zaak heeft jaren gelopen en er is uitvoerig geprocedeerd. ASR heeft kosten noch moeiten gespaard om dit te voorkomen, maar heeft definitief verloren. Het gaat om zo’n 65% van alle berekende kosten’, aldus mr. Adriaan de Gier, advocaat van belangenorganisatie Wakkerpolis. De zaak is behandeld door claimexpert Martin van Rossum. ‘ASR kan deze uitspraak niet meer aanvechten. Op grond van de uitspraak kan iedereen die ooit een Waerdye beleggingsverzekering van ASR heeft gehad, via Wakkerpolis.nl aanspraak maken op terugbetaling.’

Kopie van veroordeling Nationale-Nederlanden
De uitspraak van de Commissie van Beroep is vrijwel een kopie van de veroordeling van Nationale-Nederlanden in juni jl. in een andere proefprocedure van Wakkerpolis. Ook in die zaak werd geoordeeld dat er ongeveer 45% aan kosten teveel was ingehouden, met name de Eerste kosten. De beroepsinstantie van het in dit soort geschillen gespecialiseerde Kifid trekt die lijn nu door naar deze andere grote verzekeraar.

Ook voor oude en afgewikkelde polissen
De uitspraak baat alle mensen die vanaf de jaren 80 hypotheken bij ASR hebben afgesloten, veelal nog in de periode dat de verzekeraar Stad Rotterdam heette. Het maakt niet uit of de polissen al afgelopen of uitbetaald zijn. Het gaat om alle 250.000 beleggingsverzekeringen. Maar haast is geboden: ‘Als mensen hun vordering niet heel snel aanmelden, kan hun claim vervallen en dan zullen ze niets meer krijgen. Stilzitten is gevaarlijk: zeker in dit dossier geldt ‘niets doen kan leiden tot niets krijgen’’, aldus De Gier.

Adequate (schade)vergoedingsregeling
Belangenorganisatie Wakkerpolis streeft ernaar om voor alle oude en huidige klanten van ASR tot een adequate collectieve (schade)vergoedingsregeling te komen, maar ASR weigert zo’n schikking tot nu toe categorisch.

Over Wakkerpolis
Belangenorganisatie Wakkerpolis focust zich namens tienduizenden consumenten op het verkrijgen van schadevergoedingen voor gedupeerden met een beleggingsverzekering van NN (NNclaim), ASR Waerdye en Achmea.Update 21/12:
Reaal (Vivat) onderuit bij de rechter te Alkmaar in een procedure aangespannen door Woekerpolis.nl. Ellenlange uitspraak hier. Meeste klachten niet toegewezen, maar een aantal wel. Ook Reaal moet dokken, maar hier zal zeker hoger beroep volgen. Voorlopige schatting schade voor Vivat door Woekerpolis.nl: €400 mio. Vivat debunkt dat bedrag en stelt juist de winnaar te zijn. Knippen/plakken wij het persbericht:

vivatdebunk.jpg


Naschrift foto: UTRECHT - Portret van CEO Jos Baeten van verzekeraar a.s.r. na de bekendmaking van de halfjaarresultaten. ANP JEROEN JUMELET

Reaguursels

Inloggen

Gewoon direct claimen via je rechtsbijstand.
Mocht die op een lager bedrag uit komen, dan naar wakker polis.

ASR, nu NN gewoon voor de rechter slepen.

Raider Twix | 21-12-17 | 17:22 | + 0 -

Update 3

ASR heeft inmiddels gereageerd:

"Individuele zaak

Volgens ASR gaat het bij de uitspraak van de Commissie van Beroep om een individuele zaak waarbij de omstandigheden van dit geval de uitkomst hebben bepaald. “Het is onjuist dat het hier gaat om een collectieve procedure. En er loopt geen collectieve procedure namens Wakkerpolis tegen ASR”, stelt woordvoerder Anita Wassink"

@Yeohan | 21-12-17 | 07:59

Het klopt dat de Waerdije polis van SR komt en het klopt dat Jos Baeten daar gewerkt heeft.
Jos was t.t.v. de verkoop van de Waerdije polissen directeur Schade en had met het levenbedrijf niets te maken...

Decennia (en niet: decenia) is het meervoud van decennium. Als u moeilijke woorden gebruikt (om hier indruk te maken?) doe het dan goed en gebruik het enkelvoud. Beter nog is om gewoon "tien jaar lang" te gebruiken....

De Literator | 21-12-17 | 12:52 | + 1 -

Dhr. de Gier is geëindigd in het op het 1 na mooiste beroep dat past bij zijn naam, hij wilde eigenlijk uitvaartondernemer worden....

Prof. Pim Pam Pet | 21-12-17 | 10:13 | + 4 -

Jos Baeten was bij Stad Rotterdam de kampioen Waerdye polis verkoper. Z'n omzet geilheid krijgt ie nu recht in z'n gezicht. Maar terwijl hij een decenia getraineerd heeft, en dus zijn klanten nog een keer benadeeld, is Jos multi-miljonair geworden. Een klootzak zijn loont in dit land.

Yeohan | 21-12-17 | 07:59 | + 5 -

Welke accountants zijn hier bij betrokken? ;-)

Naja | 20-12-17 | 22:39 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken