Vier voorbeelden van de cryptogekte

Bloksjeen
Bloksjeen
Een dag geen waarschuwing voor de bitcoin, is een dag niet geleefd. Vandaag is het de beurt aan de Singaporese centrale bank om demense uit te leggen dat de recente prijsstijging het gevolg van spikkelaasie kan zijn en dat beleggers hun hele vermogen kunnen verspelen. Daarnaast roept een zwik CEO's heel hard 'BUBBLE' en hadden we gister de Duitsers en Fransen die een beetje ordnung willen aanbrengen in het bitcoingebeuren. Zal ongetwijfeld aan dovemansoren zijn gericht, want bitcoinfanaten en cryptobeleggers <3 rendement onafhankelijkheid van centrale banken en overheden. Owja, en natuurlijk ongekende liefde voor die keihandige onderliggende blockchaintechnologie. In deze longread legt 'blockchain engineer' Preethi Kasireddy (hoi!) enkele 'uitdagingen' uit. Het eerste punt dat zij noemt is schaalbaarheid. Het verwerken van transacties duurt nogal lang. Kan een dingetje zijn als bitcoinbeleggers massaal naar de uitgang rennen om te cashen. Kasireddy draagt een mogelijke oplossing voor dit probleem aan. Niet alle knooppunten in een blockchain (nodes) hoeven hun zegen aan een transactie te geven, maar slechts enkele. Nadeel: je bent niet zo lekker decentraal meer. Afijn, er zijn nog wel wat hordes te nemen voordat de blockchain ons leven kan verrijken. Wat de blockchain al wel kan is beurskoersen omhoog jagen. Of beter gezegd: de belofte van blockchain. Zieltogende beursfondsjes voegen blockchain aan hun naam toe, en hoppa, de koers schiet omhoog. Vier voorbeeldjes+filmpje om te lachen na de breek.

On-line plc wordt On-line Blockchain
In 1996, de tijd waarin alles dat riekt naar internet veel waard is, gaat On-Line naar de beurs. Anno 2016 is het bedrijf een investeerder met als voornaamste bezit een belang in ADVFN, een bescheiden leverancier van financiële data. Het levert On-Line een jaaromzet van £98.000 en een winst van £18.000 op (PDF). De bescheiden winst is niet geïnvesteerd in de website, want die ziet er nog steeds uit alsof het 1996 is. Wel zijn er plannen om 'iets' met de blockchain te gaan doen. Wanneer het bedrijf 'Blockchain' aan de naam toevoegt schiet de koers met bijna 400% omhoog. Inmiddels noteert het Britse bedrijf bijna 700% hoger dan een jaar gelee.

Sigarendraaier wordt miner
Begin dit jaar toog Rich Cigars vol goede moed naar de beurs. Hun premiumsigaren van echte Nicaraguaanse (?) tabak onderscheiden zich van de rommel die Philip Morris c.s u voorschotelen. Derhalve een endorsement van de keibekende DJ Khaled. Mocht, net als de uitstalling van de collectie op ADVFN (zijn ze weer) niet helpen. Geen sigaar verkocht, dus besloten de ondernemers zich te storten op een nieuw avontuur. Het minen van cryptomunten. De koers steeg met 800%.

Van biotech naar blockchain
Bioptix deed iets met 'diagnostic machinery' ofzo. Leverde niets op dus besloot het bedrijf zijn naam te veranderen naar Riot Blockchain. Resultaat. De koers knalde omhoog van nog geen $5 begin oktober, naar $45 vandaag.

Oneindig veel voorbeelden
De lijst met smallcaps die hun koers oppompen door te zeggen dat ze 'iets' met bitcoin, blockchains of crypto's gaan doen groeit vrolijk verder. Deze week was het de beurt aan LongFin dat zijn koers 2.000% zag stijgen nadat het aankondigde het aan blockchain gerelateerde Ziddu.com over te nemen. Toevalligerwijs hebben LongFin en Ziddu met Venkat Meenavelli dezelfde CEO. In het prospectus bij toezichthouder SEC (pdf) wordt de man omschreven als 'techno entrepreneur' en 'financial wizard'. Op een Indiaas blog) lezen we dat deze tovenaar eerder Stampede runde. Het bedrijf presenteerde zich als 'market maker', maar Meenavelli kon dat niet zo goed uitleggen. Daarom hield hij het erbij dat het bedrijf leek op de succesvolle HFT-boys van Virtu. Gevolg: de koers van Stampede ging lekker.

Desalniettemin blijft het uitleggen van het bedrijfsmodel een lastige zaak voor Meenavelli getuige het onderstaande interview met CNBC over zijn blockchainbusiness.Reaguursels

Inloggen

Een computerprogrammeur raakt gefascineerd door de Bitcoin voor digitale valuta en door zijn betrokkenheid bij de Bitcoin-gemeenschap leren we over de dreigende wereldwijde impact van deze verbazingwekkende nieuwe technologie.

Video- : moviesonline.gy/watch/wvnOr6xQ-the-ris...

yazzie03 | 22-12-17 | 00:40 | + 0 -

Het is gewoon veredeld gokken volgens mij. Je kunt flink winnen maar ook flink verliezen. En ik schat in dat de bubbel nog wel even kan voortduren maar dat er een punt komt dat mensen zich achter de oren gaan krabben wat de meerwaarde nu eigenlijk is, wat nu precies de enorme waarde ervan onderpint en zodra dat vertrouwen weg is de boel in elkaar stort.

Ik wil best geloven dat blockchain handig kan zijn, maar het lijkt wel op een nogal logge, inefficiënte versie van een openbaar of privaat register of dubbel boekhouden. Niet echt revolutionair, meer een digitale reïncarnatie van de tally stick, maar goed ik ben geen crypto-expert.

Bovendien: hoe denk je dat overheden, Centrale Banken en ambtenaren gaan reageren op een reële bedreiging van hun positie? Degene die bepaalt welke administratieve stappen je moet doorlopen voor een wettige transactie van (on)roerende goederen en vermogensrechten, welke munt wettig betaalmiddel is en daarmee een met het geweldsmonopolie afgedwongen afzetmarkt heeft waar alle producten in die munt moeten worden geprijsd, je die munt verplicht laat gebruiken voor betalen aan de overheid en ontvangen van iedereen die ermee wil betalen is de Staat. Niet een stel naïeve, enthousiaste cryptoërs die denken dat op magische wijze de door hun willekeurig gekozen cryptomunt uit duizenden hét gaat worden en blijven, zonder regulatie, verbod of simpelweg ontstaan van een door de overheid zelf gesanctioneerde digitale munt.

Juist dat Bitcoin zo volatiel en log is om mee te betalen maakt het vrijwel onmogelijk om het als een betrouwbaar ruilmiddel in te zetten. En wat is nu de meerwaarde? We hebben al een fysieke en digitale officiële fiatmunt waarmee je binnen seconden kunt betalen. En als je contant geld pint, of digitaal goederen aankoopt die je kunt ruilen, anoniemer dan crypto's. Waarom opnieuw het wiel uitvinden? Je kunt blockchain, of een efficiëntere manier van boekhouden, transacties versleuteld bijhouden in een openbaar of privaat register ook toepassen zonder koppelverkoop met een nieuwe munt. Het is toch ook niet dat iedere supermarkt een eigen crypto of puntenstelsel invoert, waarbij je eerst je euro's in die punten\crypto moet omruilen voordat je ermee kunt betalen bij de kassa? Wat zou het nut daarvan zijn?

Wol | 20-12-17 | 21:37 | + -1 -

@Noltie | 20-12-17 | 13:52 | + 1 - Internationale transportdocumenten voor luchtvracht en zeevracht (de AirWayBill en de Bill of Lading (met al zijn variëteiten) zijn landoverstijgend. De AWB wordt vastgelegd door de IATA en de BoL door de IMO. Dat zijn maar 2 voorbeelden waar een complete documentenstroom vervangen kan worden door een smart contract.
Natuurlijk zalniet in 1 klap alles vervangen worden door de blockchain, maar met kleine stukjes tegelijk zal 90% van de contracten binnen enige decennia vervangen zijn door de blockchain.

Vogelbeest | 20-12-17 | 18:08 | + 2 -

@Kair0sss | 20-12-17 | 15:45 | + 0 -

Hahaha, ja die interviews waren een genot om naar te luisteren en er staat er binnenkort weer een op de planning die ik met graagte tegemoet zie.

Synth is zonder meer een eigenaardig individu, maar van zijn schrijfsels en de recente interviews gaat een grote wijsheid uit, niet alleen wat betreft de technieken die aan blockchain en immutable data structures ten grondslag liggen, maar ook met betrekking tot de door en door verrotte machtsstructuren wereldwijd en de naarste kanten die de mens van zichzelf kan laten zien.

Volgens Synth gaat de gehele cryptomarkt in 2018 alleen al zo'n 10 à 30 keer omhoog, ongeacht of er enige toegevoegde waarde is. Ik maak me op het moment dan ook nog niet druk over een uitstapmoment, wetende dat er van hier uit alleen maar meer (en alleen maar dommer) geld stuk gegooid gaat worden op maakt niet uit wat voor project, zolang het maar gerelateerd is aan cryptocurrencies. Wie dit nu al een bubbel noemt, zal huiveren bij de gedachte dat deze nog veel groter zal worden dan de internetbubbel op het hoogtepunt was, maar persoonlijk vind ik het fantastisch om er reeds deel aan te nemen, voor de echte gekte los barst.

Overigens, los van hun gedecentraliseerde internet heeft Skycoin o.a. ook hun SkyLedger-platform, waarop bedrijven hun eigen blockchain krijgen en dus niet de ellende van Ethereum ondervinden, waar een ICO van het ene project de transacties van alle andere ERC20-tokens (en Ethereum zelf) dagenlang vertraagt. Het sleutelwoord is daarbij 'commodity-backed', bijv. een zonnenenergiebedrijf met patenten, fabrieken en mijnrechten, of een metaalhandelsbeurs voor individuele investeerders met fysieke levering van metalen. Dit soort projecten zijn er te weinig maar wie zijn ogen open houdt, kan in de komende paar jaar financiële onafhankelijkheid voor zichzelf creëren.

Epi_Duist | 20-12-17 | 16:34 | + 2 -

@Epi_Duist | 20-12-17 | 13:01 | + 1 -

Ik had wel verwacht dat enkelen Das Kapital reaguurders ook Skycoin zouden hebben. Ik acht jullie slimmer dan de gemiddelde reaguurders op het internet ;). Skycoin gaat zeker groot worden, het is een enorm onbekende munt in vergelijking tot met wat het nu al in staat is. Je raakt ook de interviews op youtube aan het kijken van Synth. Alles wat fout is op het internet gaat hier uiteindelijk ongecensureerd op gebouwd worden. Of dit een ethisch verantwoorde investering is: nope. Wat betreft NEO, ik kan niet wachten to zij hun internationaal legal framework uitrollen.

Kair0sss | 20-12-17 | 15:45 | + 1 -

@Bert6984 14:10: Nieuw geld? Er wordt geen waarde gecreëerd, al het geld komt van nieuwe instappers. En inderdaad: wanneer stap je uit? Time het wel goed, want de kans is groot dat als de koers hard omlaag gaat, het vrijwel onmogelijk zal blijken je munten te gelde te maken, dus denk niet dat je geleidelijk je munten op weg naar beneden kan gaan lozen. Niet als je een substantiele hoeveelheid hebt.

Heh, minen... destijds nog een blauwe maandag Litecoin gemined op een brakke Mac Mini die toch al de hele dag aanstond. Al lang te gelde gemaakt, voor een bedrag waar ik een leuke vakantie van kon boeken. Maar als ik ze nu nog had zou ik er een aardige auto van kunnen kopen. Zo gaan die dingen...

Muxje | 20-12-17 | 15:02 | + 0 -

Van Crypto Kitties tot aan mijn persoonlijke lievelingsmunt de Verge. Ik spring al op de Crypto trein sinds 2013 (zelfs nog even aan BTC en MAX minen gedaan). Prachtig om te zien hoe overheden, AFM, banken heel hard roepen dat het allemaal een luchtbel is en onder tussen stromen de miljarden aan euro's/dollars nieuw geld in deze revolutionaire technieken. Hoe kijken we over 5 jaar terug naar deze periode dat een mooi gedeelte van de Hollanders zich niet kan beheren en in exotische crypto munten stappen zoals de Ripple, Monero en de NEO. Zelf heb ik een aanzienlijke positie in de Iota en wil natuurlijk meedoen met de hebzucht. De grote vraag is wanneer stap je uit (of ga je voor die mooie Onetimer)

De flops zullen snel komen en ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Hier een mooi Crypto flop lijstje van afgelopen jaar: www.onetime.nl/geld/virtueel-geld/cry...

Bert6984 | 20-12-17 | 14:10 | + -1 -

@Vogelbeest | 20-12-17 | 06:55 |

De toepassing van de drie grootste onderwerpen hier en de waarschijnlijkheid van hun acceptatie en slagen.

Blockchain, slaagt hoe dan ook.
Even ongeacht welke specifiek want er zullen nog veel iteraties volgen.
Transacties gaan sneller, goedkoper, transparanter en veiliger. Blockchain heeft de toekomst.

Crypto's, hoogstens een paar.
Valuta hebben breed draagvlak nodig, van de ±200 valuta in de wereld beheersen er 5 de wereldeconomie. Als daar een Crypto bij wil komen moet deze erg sterk zijn, sociaal, economisch en wettelijk geaccepteerd zijn. Voordat dat gebeurd zijn we wel even verder. Er zijn ±1500 crypto's, 99,5% daarvan zal moeten sterven om ruimte te bieden aan een paar breed geaccepteerde crypto's.

Smart Contracts, dat valt nog even te bezien.
Lees je eens in hoe contracten nu opgesteld worden en hoe juridische terminologie (redelijkheid bilijkheid enz.) subtiele maar cruciale verschillen heeft. Zowel in verschillende talen als wettelijk vastgelegd per land. Dit moet op een hoog niveau vastgelegd worden, ook wettelijk, als je niet achteraf alsnog massa's disputen wilt hebben.

Noltie | 20-12-17 | 13:52 | + 2 -

DolfWeerwolf | 20-12-17 | 06:09 |

Wel even eerlijk blijven, tot een jaar geleden had er net zo goed nagenoeg niemand kritiek op Bitcoin en andere crypto's, het aantal experts dat zich er tegen uitsprak was gering tot een aantal maanden geleden toen Bitcoin de stratosfeer in gekatapulteerd werd.

Leuk dat je Warren Buffet aanhaalt overigens, die zegt ook weg te blijven uit crypto's. Voor nu in ieder geval. Niet in de laatste reden vanwege een afwezig fundamentele toepassing maar ook omdat hij groot fan is van een quote en levensles van Baron Rothschild.

"The time to buy is when there's blood in the streets." -Baron Rothschild

Warren Buffet leeft volgens deze quote en ligt deze als volgt toe: "You pay a very high price in the stock market for a cheery consensus."

In andere woorden, als iedereen het eens is met je investeringsbesluit, dan is het waarschijnlijk geen goed besluit. Tot voor kort had (nagenoeg) iedereen je aangemoedigd...

Noltie | 20-12-17 | 13:40 | + 2 -

Mans5 | 20-12-17 | 12:54 |
China was al voornemens om de BTC de nek om te draaien, en aangezien er nogal veel Chinees kapitaal in die munt zit snap ik nu waarom ze het lanceren van de Qtum ondersteunen. Hier hebben ze wel controle over, en zodoende bieden ze hun BTC-houders een uitweg voordat de BTC verboden wordt. En reken maar, Rusland volgt.

Abject | 20-12-17 | 13:24 | + 0 -

Je kan er lollig over doen. Lekker makkelijk.
Maar ik zie een robot, slimme koelkasten, zelfrijdende auto's etc elkaar nog niet meteen met PayPal of iDeal betalen. Het antwoord aldaar is cryptocurrencies, cryptonetwerken, protocollen.
Toekomst voorspellen blijkt moeilijk voor velen. Maar als je het kan, zijn er zaakjes te doen.

Seppe_C | 20-12-17 | 13:05 | + 3 -

@Kair0sss | 20-12-17 | 11:36 | + 1 -
Ik had niet verwacht de naam 'Skycoin' op deze termijn al in de
reacties op DasKapital te zien. Wellicht reden om mijn verwachtingen iets naar boven bij te stellen. Hoewel NEO waarschijnlijk op kortere termijn mijn opstapje naar welgesteldheid zal vormen (China laat de cryptoboom niet aan zich voorbij gaan en zal koste wat kost een Chinees bedrijf tot het go-to platform voor crypto-gerelateerde projecten binnen China maken), bestaat er bij mij geen twijfel dat het volledige Skycoin-project miljarden waard is, tientallen miljarden uiteindelijk. Langetermijnvisie, in tegenstelling tot het gros van de ICOs dit jaar, die vooral gebakken lucht zijn. (De meesten hebben niet eens een eigen blockchain, in tegenstelling tot de drie genoemde projecten NEO, Nexus en Skycoin. Da's ook de reden dat ik in alle drie geld heb zitten)

Epi_Duist | 20-12-17 | 13:01 | + 1 -

Mijn grote probleem met de Blockchain:

1 De miners competen met elkaar er is geen synergie voordeel.
2 Als je een wallet lokaal wilt hebben moet je de complete ledger downloaden. Die is nu +100GB voor de BTC en voor Ethereum +200GB. Je kunt je wallet ook op een server zetten maar dan ben je overgeleverd aan de beheerder.
3 Als je iets wilt betalen moet je zeker 50 minuten wachten. Hoe wil je ooit voor een snack betalen.
4 Om de 10 minuten komt er een block bij. Alle computers werken aan een som en dat verbruikt enorm veel energie. Dit is absoluut niet efficiënt.
5 in china zit 81% van de miners. Wat als de chinese regering BTC de nek om wil draaien dan zit daar de bottleneck.
6 Zodra ik jou iets betaal dan kun je zien hoeveel en waar ik de BTC aan uitgeef.

PS: vergelijk de blockchain niet met de uitvinding van internet.

Mans5 | 20-12-17 | 12:54 | + -1 -

Vogelbeest | 20-12-17 | 06:55

Zo denk ik er ook over.
Toevallig ook nog wat XVG over ;-) ?

Bijtendehond | 20-12-17 | 12:20 | + 4 -

@Kair0sss | 20-12-17 | 11:36 | + 1 - inderdaad, schalinsproblemen. De non-believers hier zijn allemaal al lang weer vergeten dat www. in de eerste 15 jaar van het internet Wacht Wacht Wacht betekende. Dat het oproepen van AltaVista 30 seconden duurde.
Of een foto van 0,8 megapixel er 2 minuten over deed om binnen te komen.

Nu kijkt niemand meer op van video-on-demand in 4K.

Vogelbeest | 20-12-17 | 12:01 | + 6 -

@Mans5 | 20-12-17 | 10:39 | + 1 -
Terwijl de kosten van goud en diamanten delven te verwaarlozen zijn. Toch?

Vogelbeest | 20-12-17 | 11:58 | + 2 -

Natuurlijk wordt het schalingsprobleem er weer bij gehaald. Tijd voor wat interessante artikelen over blockchains die dit probleem al hebben aangepakt (vb. NEO, nexus, skycoin). De grootste potentie verwacht ik van NEO (als het gaat om smart contract platforms), een publieke blockchain die rekening houdt met wet- en regelgeving d.m.v. digitale identiteit. Mochten de cryptomunten een bubbel zijn, dan is deze bubbel nog jong en klein. Ik acht 10 triljoen dollar haalbaar, in vergelijking met de dotcom-bubbel: relatief zijn we nu meer tech savy, de hele wereld kan meedoen en men gelooft de experts (meestal bankiers die hun eigen (commissie) belangen dienen) niet meer.

Kair0sss | 20-12-17 | 11:36 | + 1 -

De overeenkomsten met de dotcom-bubble zijn niet te missen. Ook toen had je installatiebedrijven die zich internetbedrijven gingen noemen omdat door hun kabels ook internetsignaal ging. Vervolgens verveelvoudigde de waarde terwijl de inkomsten hetzelfde bleven. Maar bubble of niet, ik vind het natuurlijk ook jammer dat ik niet ergens in de afgelopen jaren er een paar gekocht heb. Toen de koers 1400 euro deed was ik bijna zover maar het kwam er niet van. Paar maanden terug was de koers 8.000 en toen zei ik dat je wel gek moest zijn als je nu nog instapte, inmiddels gaat het naar de 20.000. Maar ik blijf er van af.

Frits de Vriez | 20-12-17 | 11:09 | + 6 -

Ik twijfel zeer aan de blockchain. Kijk alleen maar naar de kosten.

De miners minen 657.000 BTC per jaar (www.bitcoinblockhalf.com/)

657.000 x 17.000 USD = 11.169.000.000 USD

Daar kan ik ook een hele mooie centrale database voor opzetten die meer dan 3.3 transacties per seconde kan doen.

Mans5 | 20-12-17 | 10:39 | + 0 -

@ DolfWeerwolf | 20-12-17 | 06:09 | + 5 -

Wel mooi dat je Warren Buffet zo selectief citeert..
Nog een citaat van Warren Buffet over de bitcoin: 'A real bubble'.

Drshenk | 20-12-17 | 08:40 | + 12 -

Nog een voorbeeld van cryptogekte: DK plaats al een jaar lang ELKE DAG een bericht over bitcoin.

bamitoren | 20-12-17 | 08:27 | + 20 -

www.ad.nl/economie/oprichter-bitcoin-...
Als ik het zo lees moet je én heel lang op transacties moet wachten én dat het veel geld kost. Laat staan als opeens iedereen wil cashen.
Geen probleem als je ze voor een paar euro per stuk gekocht hebt maar als je nu nog moet instappen zullen de marges relatief een stuk lager liggen en gaan die nadelen toch erg meespelen lijkt me.

2voor12 | 20-12-17 | 08:25 | + 7 -

@Cowboy Henkie | 20-12-17 | 00:55 | + -5 -
Toen internet nieuw was kon je er mailtjes mee sturen,maar dat was heel onpractisch, want bijna niemand had internet en een computer. En bovendien, waar moest je dan over schrijven, je kon immers ook bellen.

Toen youtube nieuw was keek zelfs een internethobbyist als ik er niet naar. Ik zagwerkelijk het nut niet van een filmpje van maximaal 5 minuten in een vierkantje ter grootte van een postzegel.

Dus, crypto's zijn nog niet erg practisch, dat klopt. Maar dat het door zal breken is een feit.

Behalve cryptomunten zijn er ook smartcontracts mogelijk. Er zijn nu al berekeningen te vinden waaruit blijkt dat dit per zeecontainer zeker 300,- aan documentatiekosten kan schelen. Als je bedenkt dat minstens de helft van alle producten in een winkel ooit in een container heeft gezeten dan gaat dat ergens over.

Ontkennen heeft geen zin meer. Een aantal van de huidige speculanten en speculantjes gaat hier zeker geld aan over houden. Welke weet ik niet, maar die technologie gaat grootschalig doorbreken. Ik kan alleen maar hopen er wat aan over te houden door op tijd "de nieuwe microsoft of de nieuwe google" te kopen. Lukt het niet dan is dat gewoon pech. Lukt het wel dan was dat het beste geld ooit besteed. Ondertussen heb ik lol voor 10, zonder dure vakantie, dure auto of dure wijncollectie. Het goedkoopste langdurige plezier ooit.

Vogelbeest | 20-12-17 | 06:55 | + 25 -

Weet je wat ik zo apart vindt nu, vergeleken met de "housing" bubbel en de "dot-com" bubbel?

Tijdens de "housing" bubbel en de "dot-com" bubbel waren er maar weinig experts / economen die ons waarschuwden. Tuurlijk, er waren er wel een aantal, maar misschien was dit maar 5-10%. Maar wat betreft Bitcoin lijkt het eerder het omgekeerde geval. Vrijwel iedere econoom of expert weet ons nu dagelijks te vertellen dat dit een bubbel is. Zouden deze economen en experts geleerd hebben van hun fouten?

Eerlijk gezegd betwijfel ik dat. Hoe vaker ik zo'n figuur hoor zeggen dat het een bubbel is, hoe meer ik geneigd ben nog meer geld in deze bubbel te investeren.

Zoals Warren Buffet al eens heeft gezegd: "Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful".

DolfWeerwolf | 20-12-17 | 06:09 | + 24 -

@Abject | 20-12-17 | 01:01 |
Dat van die sigaren is juist iets dat misschien wel met de blockchain kan werken.
Wanneer bekend is welke boer welk adres heeft. Dan kan je de transacties daarvan traceren op de chain, en zo weten of je sigaar echt van een sigarenboer uit Nicaraqua komt.
Het labeltje om een sigaar kan dan een code gaan bevatten die op de chain staan.
Elke boer kan de sigaar die hij heeft gemaakt koppelen aan zijn id.
Wanneer een id van een sigaar twee keer voorkomt weet je dat ermee gefraudeerd is.
Het is ook zo dat iemand valse sigaren in omloop brengt die ergens anders vandaan komen, je snel al die sigaren kan traceren via de blockchain want je kan terug zien welk adres welke id's heeft geregistreerd.

dejeroen | 20-12-17 | 02:23 | + 2 -

De blockchain is niets anders dan een publieke database waarbij elke wijziging door meerdere database kopieën worden gecontroleerd of het zou kunnen kloppen dat die wijziging wordt aangebracht.

* Voor een Bank kan je hiermee bijhouden wie welk stuk geld bezig (huidige banken kunnen het gebruiken voor de id's die op een bankbiljet staan). Maar dat gaat niet gebeuren want dan is cash geld niet meer anoniem en dan werkt omkopen niet zo goed meer.

* Voor de Nederlandse overheid zou het goed gebruikt kunnen worden voor grond en vastgoed. In de Blockchain vastleggen die welk gebouw of stuk grond bezig. Overdacht van grond en vastgoed kan dan simpel via de smart-contracts, hierdoor is er geen dure notaris meer nodig. Hier zie ik een toekomst in.

* voor kleding fabrikanten zou dit kunnen door het gehele proces in de blockchain te zetten. Via deze publieke database kan je dan zien waar de kleding vandaan komt, het is bij elke winkel bekend wie de groothandel is, waar de groothandel het vandaan haalt, en wie daar weer aan levert. Een chain waarbij wel de transacties, maar niet de bedragen te zien zijn zal hier kunnen werken (geen enkel bedrijf zal publiekelijk willen hebben wat hun inkoop tarieven en verkoop marges zijn). Behalve voor kleding kan dit ook voor andere producten waarvan de herkomst soms dubieus is.

* De blockchain, en dan het principe van "proof of work" zal perfect werken voor clusters van computers. Een Amazon, Google of Microsoft kan in plaats van een datacenter, een coin met blockchain kunnen opzetten. Wanneer iemand een berkenening door de "cloud" wil laten berekenen, wordt dit uitbesteed aan het netwerk van miners. Deze minders krijgen daarvoor de vergoeding in de coin of token welke dan weer kan worden ingewisseld voor een product bij Amazon, Google of Microsoft (of andere valuta, maar bedrijven zullen je liever iets in hun eigen producten geven).

* De landbouw. Afhankelijk van hoeveel grond een boer heeft (en hoeveel beekjes er langs lopen, en hoeveel andere landbouw er in de buurt is, enz, enz) is bepaald hoeveel koeien of varkens een boer mag hebben. Een boer mag deze rechten verkopen en verhuren aan andere boeren. Een boer laat dan enkele jaren lang een weiland leeg staan, zodat een andere boer meer koeien in de wei kan hebben op zijn grondgebied, of meer varkens in een stal. Deze rechten zal je ook kunnen vastleggen in de Blockchain. Dit is ook een database die je publiek wilt hebben.

Bij elke crypto munt waarin ik investeer denk ik:
Welk probleem proberen ze hier op te lossen, en zou dit kunnen werken.
Daarbij blijft ik eraan denken dat de blockchain een publieke database is die door iedereen toegankelijk is, en waarbij de meerderheid (51%) bepaald welke wijzigingen er worden toegestaan. Het is dus eigenlijk een democratische publieke database. Elk idee van een private blockchain zie ik als iets dat niet kan werken en als het misbruiken van de term blockchain om extra investeringen te verkrijgen.

dejeroen | 20-12-17 | 02:17 | + 35 -

Mwuhahhaha, zelfs de sigarenboer gaat in de crypto.
"Rich Cigars just made the ultimate pivot: from high-end cigars and tobacco products to cryptocurrency.

The Miami-based company announced Thursday it had become Intercontinental Technology, Inc., and was phasing out the cigar part of the business — aka its entire premise.

Instead the company is jumping into two very not tobacco-related industries: patents and "aggressive cryptocurrency mining." And it initially seems to be paying off."

Je had er bij moeten zijn...
Serieus! RICH CIGARS
Stock closed up 2233% !!This is not bubble.... baby
They are phasing out the cigar business to focus on “Aggressive Cryptocurrency Minin

mashable.com/2017/12/14/cryptocurrency...

Anyways, veuls te riskant, die crypto. Kan je beter in grond beleggen. Nu kwam ik onlangs nog een studiemaatje tegen die een oude concessie van een ver familielid heeft gevonden. Mooie stukjes grond in het nog ongerepte koninkrijk van Poyais. www.economist.com/news/christmas-spec...

Oplichters&fraudeurs, soms zijn ze gewoon zo slim, en het gepeupel zo dom, dat het helden worden.

Abject | 20-12-17 | 01:01 | + 5 -

Ik verheug mij nu al op die droeve snoetjes als de bitcoin lovers uitvinden dat dingen die te mooi zijn om waar te zijn dat meestal ook zijn.

Cowboy Henkie | 20-12-17 | 00:55 | + 4 -

Owww, wat wordt ik hier nostalgisch van. Raketnet, World Online, Wish, Zonnet, NokNok en MyWebde hele rataplan trekt weer voorbij, met andere namen en gezichten, hier gaan wederom massa's mensen bedonderd worden.

Oh, en wie het overleefd, krijgt de hete adem van de NAVO in z'n nek.

Russia, N. Korea Eye Bitcoin for Money Laundering, Putting It on a Crash Course with Regulators
www.defenseone.com/technology/2017/12/...

Abject | 20-12-17 | 00:25 | + 9 -

Er zit verschrikkelijk veel lucht in al die ICO's met vage ideetjes.
Maar de totale crypto market cap gaat mijn inziens uiteindelijk nog gigantisch groeien want de techniek is fantastisch.
Zullen een hoop muntjes verdwijnen, welke de winnaars gaan worden is de grote vraag.

Harry Turtle | 19-12-17 | 23:50 | + 20 -

Zolang de e-Gulden.org mij dit jaar aan een nieuwe auto kon helpen vind ik het allemaal prima wat anderen van cryptogeld vinden. Afkammen maar!

jan-lul-de-behanger | 19-12-17 | 23:09 | + -11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken