Volksbank: een waardeloze bank met een leuk rendement

Zegt de minister
Zegt de minister
De een wil er een nutsbank van maken, de ander vindt dat we moeten verkopen en de SP wil graag dat het een bank wordt die geld uitgeeft zonder dat daar een kredietvordering tegenover komt te staan (echt waar). Maar voorlopig blijft De Volksbank N.V. - sinds januari 2017 de statutaire naam voor de SNS Bank - een zootje en daarom nog een paar jaar onder de hoede van de belastingbetaler. Dat bleek al uit info van de Dijss in september en vandaag herbevestigt zijn opvolger minfin Hoekstra dat nog maar eens in antwoord op vragen van de financiële specialisten uit de Tweede Kamer. Het idee van het kabinet is dat de Volksbank zich doorontwikkelt als bank met eenvoudige producten voor particulieren en het kleinbedrijf. Sparen, hypotheken, kleine bedrijfskredieten en betalingsverkeer en dat gedoe. Het probleem waar de Volksbank mee kampt is echter tweeledig. Het is een hypotheekbank en dus gaan er rake klappen vallen als de nieuwe, maar nog steeds niet definitieve kapitaaleisen onder de naam Basel III/IV van kracht worden. Dat doet de verkoopwaarde van de bank geen goed. Daarnaast is de bank intern een puinhoop. Een hypotheek aanvragen kost een medewerker 25 uur ('dat gevuld wordt met eindeloos intikken en overtikken van klantgegevens') en het risicomanagement van de bank is onder de maat. Dus de tent is geen stuiver waard. Hoekstra heeft zijn hoop gevestigd op het strategische plan gaand onder de naam 'Spot On', maar dat duurt nog een paar jaar voor dat zijn vruchten afwerpt. Voorlopig kunnen we niks met de Volksbank/SNS, maar dat is niet heel erg. De bank is in 2013 mee-genationaliseerd met SNS Reaal en in 2015 uit de SNS-boedel gevist. Dat kostte €2,7 miljard van uw belastinggeld. Dat levert jaarlijks een dividendrendement van minimaal 5% op (€135 mio over 2016). De rentekosten mag u trouwens zelf bepalen over die €2,7 miljard, want daar zijn geen eenduidige cijfers van. Maar met een rente op staatsobligaties van bijna 0% zit dat wel goed. Kortom, een waardeloze bank met een leuk rendement (voorlopig).

Reaguursels

Inloggen

Ik ben woonachtig in Duitsland maar heb een keurige normale bv in Nederland. Had bij de SNS een rekening geopend. Na de eerste stortingen kreeg ik een brief dat dit helemaal niet mogelijk was aangezien ik prive in Duitsland woon.... Alle passen geblokkeerd zonder info vooraf. Hele fijne Bank dus.
Dan maar geen SNS meer. Geen probleem.

alpdhuez1989 | 19-12-17 | 16:22 | + 0 -

Sinds 3 maanden heb ik een hypotheek van blg, een dochter van de volksbank.
Dat beviel prima alles was binnen 2 weken geregeld en de laagste rente op dat moment voor ons geval.

van Hil | 19-12-17 | 07:48 | + 7 -

"Het idee van het kabinet is dat de Volksbank zich doorontwikkelt als bank met eenvoudige producten voor particulieren en het kleinbedrijf. Sparen, hypotheken, kleine bedrijfskredieten en betalingsverkeer en dat gedoe."

Klinkt positief.

Príncipe | 19-12-17 | 07:20 | + 6 -

Dat koste... Toen las ik maar niet verderder

Jos9595 | 18-12-17 | 22:39 | + -9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken