Zijn Republikeinen niet gewoon door en door slecht?

Nee
Nee
Een vraag als die hierboven stellen, vraagt natuurlijk om een pretentieuze HoogCultuur-verwijzing. Het wordt Aesopus. Die schreef namelijk een fabel over een jongen die op wacht stond voor wolven, driemaal loos alarm sloeg en pas de vierde keer daadwerkelijk waarschuwde voor een wolf, maar toen luisterde niemand meer. De jongen stopte toen met roken. Het Engels kent de uitdrukking 'to cry wolf' voor loos alarm slaan. Nogal wat media bezondigen zich hieraan in de context van de Republikeinse partij. Welke verkiezingen ook door Republikeinen worden gewonnen, de reactie is toch dat er min of meer nazistische kruisvaarders aan de macht zijn gekomen. Gelukkig zijn er ook redelijker verhalen, zoals dit uitlegstuk () over de Republikeinse wens om de overheidsuitgaven steeds maar weer te beknotten. Soortvan samenvatting: 'De Republikeinen weten al decennia dat overheidsbestedingen de neiging hebben alleen maar te groeien. Je kunt ze alleen beperken door de financiering van de overheid af te knijpen: 'Starve the Beast', heet dat, honger het beest uit. De inkt van het belastingplan van de Senaat was dan ook nog niet droog of de Republikeinse voorgangers Paul Ryan en Mitch McConnell lieten weten dat er fors moet worden ingegrepen in de uitgaven om zo de tekorten te beperken. Bij de pensioenen waar de overheid zorg voor draagt, de gezondheidszorg en programma's voor armoedebestrijding kan gesneden worden, stelden ze.' Republikeinen verlagen dus eerst belastingen middels een plan dat echt niet voor zichzelf gaat betalen en snijden vervolgens in sociale zekerheid. Waarom gelooft de Amerikaanse Jan Modaal, die niet bijzonder veel aan die belastingverlagingen heeft, eigenlijk in die aanpak? Uiteraard leren we uit het uitlegstuk dat racisme een rol speelt. Ja joh, tuurlijk, het gaat tenslotte om Republikeinen. En dat terwijl die kleinere overheid en schralere sociale voorzieningen ook deels verklaard kunnen worden vanuit het sociaal conservatisme dat bij Republikeinen opgeld doet. Het denken van de Amerikaanse journalist en historicus Myron Magnet heeft bijvoorbeeld het sociale beleid van George W. Bush diepgaand beïnvloed. Magnet (wiens denken vormend bleek voor Theodore Dalrymple, overigens) heeft uitgebreid betoogd dat de culturele transformaties waarvoor de Generatie '68 heeft geijverd, in combinatie met gratisgeldbeleid onbedoeld een afhankelijke onderklasse hebben gecreëerd. Dat zou ook een rechtvaardiging voor een kleinere overheid kunnen zijn, net als het werk van zo iemand als Marvin Olasky. Maar liever roepen we wolf.

Reaguursels

Inloggen

De vraag is hier dus of de Rep slecht zijn?
Beetje raar moment om want de Dem met de MSM vrienden (Belgisch mediahuis)laten zich nu pas echt van de slechte kant zien.
Een president doe doet wat die zegt is niet slecht. Maar wel ff wennen.

RubberenHarrie | 17-12-17 | 16:10 | + 0 -


Nee
Nee
Zijn Republikeinen niet gewoon door en door slecht?

Een vraag als die hierboven stellen, vraagt natuurlijk om een pretentieuze HoogCultuur-verwijzing. Het wordt Aesopus. Die schreef namelijk een fabel over een jongen die op wacht stond voor wolven, driemaal loos alarm sloeg en pas de vierde keer daadwerkelijk waarschuwde voor een wolf, maar toen luisterde niemand meer. De jongen stopte toen met roken. Het Engels kent de uitdrukking 'to cry wolf' voor loos alarm slaan. Nogal wat media bezondigen zich hieraan in de context van de Republikeinse partij. Welke verkiezingen ook door Republikeinen worden gewonnen, de reactie is toch dat er min of meer nazistische kruisvaarders aan de macht zijn gekomen. Gelukkig zijn er ook redelijker verhalen, zoals dit uitlegstuk (€) over de Republikeinse wens om de overheidsuitgaven steeds maar weer te beknotten. Soortvan samenvatting: 'De Republikeinen weten al decennia dat overheidsbestedingen de neiging hebben alleen maar te groeien. Je kunt ze alleen beperken door de financiering van de overheid af te knijpen: 'Starve the Beast', heet dat, honger het beest uit. De inkt van het belastingplan van de Senaat was dan ook nog niet droog of de Republikeinse voorgangers Paul Ryan en Mitch McConnell lieten weten dat er fors moet worden ingegrepen in de uitgaven om zo de tekorten te beperken. Bij de pensioenen waar de overheid zorg voor draagt, de gezondheidszorg en programma's voor armoedebestrijding kan gesneden worden, stelden ze.' Republikeinen verlagen dus eerst belastingen middels een plan dat echt niet voor zichzelf gaat betalen en snijden vervolgens in sociale zekerheid. Waarom gelooft de Amerikaanse Jan Modaal, die niet bijzonder veel aan die belastingverlagingen heeft, eigenlijk in die aanpak? Uiteraard leren we uit het uitlegstuk dat racisme een rol speelt. Ja joh, tuurlijk, het gaat tenslotte om Republikeinen. En dat terwijl die kleinere overheid en schralere sociale voorzieningen ook deels verklaard kunnen worden vanuit het sociaal conservatisme dat bij Republikeinen opgeld doet. Het denken van de Amerikaanse journalist en historicus Myron Magnet heeft bijvoorbeeld het sociale beleid van George W. Bush diepgaand beïnvloed. Magnet (wiens denken vormend bleek voor Theodore Dalrymple, overigens) heeft uitgebreid betoogd dat de culturele transformaties waarvoor de Generatie '68 heeft geijverd, in combinatie met gratisgeldbeleid onbedoeld een afhankelijke onderklasse hebben gecreëerd. Dat zou ook een rechtvaardiging voor een kleinere overheid kunnen zijn, net als het werk van zo iemand als Marvin Olasky. Maar liever roepen we wolf.
W.J. Hilderink | 16-12-17 | 15:16 | 16 reacties |
Wilt u op de hoogte blijven van het belangrijkste financiële nieuws?
Like ons dan op Facebook. Vinden we leuk!
REACTIES
toon:

Er is gewoon een linkse hetze aan de gang die blind is voor feiten.
Clinton kondigde een muur aan tegen Mexicanen en kreeg in het congres een staande ovatie. Ga maar zoeken, filmpje staat online. Clinton heeft een heel groot deel ook gebouwd. Hoor je niemand over.
Trump kondigd een muur aan en wordt voor van alles uitgemaakt.
Obama heeft meer illegalen laten uitzetten dan alle presidenten voor hem tesamen. Wordt door links als messias gezien. Trump kondigd aan illegalen uit te zetten en wordt door diezelfde Obama voor racist uitgemaakt.
Kreeg van de week een filmpje te zien van Clinton die tijdens zijn verkiezingscampagne riep dat hij de Amerikaanse ambassade naar JEruzalem zou verplaatsen. Een paar jaar later zagen we Bush 2 hetzelfde verkondigen. Tenslotte kwam Obama inbeeld die luid en duidelijk zei dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel was.
Trump doet wat hij zegt en de halve wereld begint te janken dat hij "het vredesproces" in gevaar brengt. Iedere reaguurder die ouder is als 25 en het nieuws volgt heeft al minstens 3x "bijna vrede" horen roepen en hij komt er nooit.
(Dat tuig van Hamas wil ook helemaal geen vrede want dan valt zo op dat ze de laatste 20 jaar miljarden en miljarden aan hulpgeld hebben verduisterd. )
Moraal van het verhaal: Het maakt niet uit wat Trump doet. Het grootste deel van de media zal hem toch verketteren.

Er is ook een rechtse hetze aan de gang. Denk eens aan het begrotingstekort. Links heeft dat in de VS steeds gesloten en rechts heeft er weer een gat in gemaakt en niet alleen het begrotingstekort, maar ook het handelstekort laten oplopen. Denk ook eens aan de verhitte huizenmarkt om vervolgens de rente nog verder te laten zakken. Was niet het bedenksel van links maar van rechts.
Vogelbeest | 16-12-17 | 16:14

js58 | 17-12-17 | 10:19 | + -3 -

Neem een auto, met weinig geld koop je een kleine auto ,en met een ongeluk ben je daardoor een kostenpost,/beter was het verbieden van kleine auto`s en betaalbaar maken van grote en veiliger. dat is ook hetzelfde domme denken dat lonen laag en uitkeringen ook ,daardoor gaat dit land achteruit. vrijhandel leuk met gelijken maar niet concurreren met ongelijke economie`n,waar er een zakkenvuller rijk wordt

pedro300 | 17-12-17 | 09:50 | + -4 -

Het is fout gegaan in de USA doordat ze denken dat multinationals de dienst moeten uitmaken of laten ,het is fout gegaan om te denken dat bedrijven de banenmotors zijn ,terwijl dat de consument is ,en die moet geld hebben om uit te geven.En als ergens op beknot moet worden ,is het wel bij de top die geld uitvoert naar het buitenland en steeds meer geld maakt met geld ,en ook nog gaat bepalen hoe het beleid moet zijn.Dat geld rolt niet meer en is de neergang van de economie

pedro300 | 17-12-17 | 09:44 | + 6 -

Jaja hier de buurman van Trumps winter Whitehouse in Palm Beach.
Hier een live verslag "Ja het gaat goed hier" Kan ik niet echt zeggen van Nederland.
Zat alweer een op Trump bash te wachten want de laatste was alweer 2 weken geleden.
Is DK tegenwoordig niet in handen van een Links Belgisch mediahuis. Oops das verklaard alles.

RubberenHarrie | 16-12-17 | 22:05 | + 0 -

ROFLMAO!!!!
Met links discussiëren is als schaken met een duif. Gooien alles om, schijten het bord onder en lopen erbij alsof ze gewonnen hebben.

Super Grover | 16-12-17 | 17:47 | + 8 -

En ze vermenigvuldigen zich als ratten, dragen niets bij aan hun eigen bestaan, vreten vooral het eten van anderen op.

Vogelbeest | 16-12-17 | 19:32 | + 7 -

Hou het simpel, vergelijk ze met de VVD en je weet genoeg!

kapt.Jerkoff | 16-12-17 | 18:20 | + -1 -

Pardon? Trump doet wat hij zegt. De VVD doet het tegenovergestelde. Ik kan de vergelijking echt niet vinden.

Vogelbeest | 16-12-17 | 19:31 | + 8 -

Het vervelende van een democratie is dat je er niet uit kan stappen. De armste amerikanen willen wel maar (kunnen zowel onder de republikeinen als onder de democraten) niet. Die zouden beter gedijen in een Scandinavisch model. En sommige in dat model zouden beter gedijen in Amerika.

Yeohan | 16-12-17 | 18:57 | + 3 -

@Vogelbeest | 16-12-17 : Het probleem is niet zozeer dat Trump domme dingen roept, daar is ie en amerikaan en politicus voor. Het probleem is dat hij vervolgens schijnt te denken dat er ook gehandeld moet worden.

Om even bij dat jeruzalemgeintje te blijven: Clinton, bush en obama riepen inderdaad hetzelfde en deden vervolgens niks uitvoerends, ze verlengde gewoon het uitstel. Was ook te volgen, want internationaal gezien geen upside.

Je kunt vooraf uittekenen wat er gaat gebeuren: alle smaken arabieren kruipen gillend tegen elkaar aan, de stilte vanuit europa is, op wat obligaat gebrabbel na, oorverdovend en vanuit azie komt al helemaal geen reactie. Behalve van kim, die schiet nog voor de vorm een raket af.

Nul effect en iedereen is tegen trump. Dus de vraag is dan waar doet ie het voor doet. Joe the plumber stemde toch al op m.

pietvanvliet | 16-12-17 | 18:22 | + -3 -

Hou het simpel, vergelijk ze met de VVD en je weet genoeg!

kapt.Jerkoff | 16-12-17 | 18:20 | + 0 -

Analia von Solmsch | 16-12-17 | 17:34 | + -3 -
Afgezien daarvan overigens, een verzorgingsstaat is geen gratis cadeautje van de overheid. Dat betalen we als Modalen gewoon grotendeels of geheel zelf. Er is geen enkele reden waarom we dat ook niet kunnen doen via private verzekeraars, of dat nu verenigingen of stichtingen zonder winstoogmerk of bedrijven zijn. Sterker nog: dan heb je waarschijnlijk meer concurrentie, minder raamstarende overhead en meer keuze qua smaken dan X maanden WW en dan levenslang bijstand tot een willekeurig gekozen pensioenleeftijd. Of een wettelijk verplicht eigen risico voor je zorgverzekering. Waarvan de voorwaarden en tarieven continu veranderen al naar gelang de verkiezingsuitslag of coalitieonderhandeling, i.p.v. de vrije keuze van de verzekerde gekoppeld aan de realiteit van wat iets kost.

Wol | 16-12-17 | 18:00 | + 3 -

Analia von Solmsch | 16-12-17 | 17:34 | + -2 -
Dat is zo'n lekkere Hollandse karikatuur van de VS of alles buiten ons kikkerlandje. Armenzorg is véél ouder dan de 19de eeuw, ook vanuit de overheid. Zo had men in Engeland ook al de "Poor law" en het "poor house" en wij hadden in Nederland het werkhuis:
nl.wikipedia.org/wiki/Werkhuis

Je kunt erover twisten tot Sint Juttemis wat er nu precies beter is: een systeem dat je slechts het minimum geeft zonder tegenprestatie of met "gedwongen" werk (alsof de mensen die voor je uitkering betalen met hun werk dat vrijwillig doen) of een systeem dat je meer geld biedt tijdens je werkloosheid. Maar een nachtwakersstaat kan prima samengaan met een goede sociale zekerheid of je dat nu doet met private verzekeringen of met een laag basisinkomen, met of zonder tegenprestatieplicht.

Wol | 16-12-17 | 17:54 | + 3 -

Met links discussiëren is als schaken met een duif. Gooien alles om, schijten het bord onder en lopen erbij alsof ze gewonnen hebben.

Super Grover | 16-12-17 | 17:47 | + 29 -

Probleem met de Republikeinen is dat ze minder, minder, minder overheid prediken, maar zorgen voor meer overheid, meer uitgaven of schulden, meer oorlog, meer politiestaat en betutteling.

Probleem met de Democraten is dat ze exact hetzelfde doen, maar met andere accenten en retoriek. Obama schafte de NSA of de Patriot Act van Bush niet af, ging gewoon verder met dronen van burgers in het buitenland zonder vorm van proces en accepteerde de onschuldige levens die erdoor verwoest werden, ging vrolijk door met het "pork barrel" opsouperen van belastinggeld. Het maakt niet uit of je blauw of rood kies, meestal krijg je paars. In theorie krijg je minder overheid bij de Republikeinen, maar in de praktijk vaak niet. Daar waar de belastingen omlaag gaan, stijgen de schulden weer.

Enige "positieve" manier om daarvan af te komen zonder later alsnog meer te moeten uitgeven is ofwel bezuinigen of failliet gaan. Maar gek genoeg bezuinigen ze nooit op niet-essentiële uitgaven zoals een disproportioneel groot leger, de politiestaat aan geheime diensten, overbodige infrastructuur en talloze subsidies of hun imperiale ambities op het wereldtoneel. In theorie zou de federale overheid in DC volgens hun Grondwet een soort nachtwakersstaat kunnen zijn die aan de Staten overlaat in hoeverre ze veel of weinig overheid willen, maar in de praktijk is het een alsmaar groeiend waterhoofd. Het voorland van Brussel en de EU als die geen halt worden toegeroepen.

Wat dat betreft is Trump misschien "verfrissend" omdat hij daadwerkelijk sommige dingen anders aanpakt. Al was het maar qua vorm of presentatie, of ik het er nu mee eens ben of niet. Tegelijk maak ik me ook niet teveel illusies. Hij beloofde immers ook minder oorlog, confrontatie en interventie, maar bombardeerde toch Syrië (zij het eenmalig), slaat dreigende taal uit naar Noord-Korea en voor zover ik kan nagaan is er geen stop op het dronen en dergelijke gekomen. De ACA (Obamacare) is ook nog steeds niet afgeschaft zodat de Staten zelf hun eigen gezondheidszorgsysteem kunnen kiezen. Als hier in Europa de EU de gezondheidszorg zou willen dicteren via een peperduur one-size-fits-all boekwerk van microregulering en coöpteren van verzekeraars komen lidstaten mogelijk in opstand omdat ze hun eigen systeem willen behouden. Maar als Trump zoiets in de VS wil afschaffen wil hij zogenaamd dat mensen zonder zorg creperen. Het is maar wie de beeldvorming maakt...

Wol | 16-12-17 | 17:45 | + 15 -

De afhankelijke onderklasse heeft altijd bestaan. Het was de ontdekking van de oorzaak van de virulente cholera epidemieën in de 19de eeuw die rijk en arm troffen dat men besefte dat het gebrek aan hygiene van de armste klasse de maatschappij ontwrichtte. Noem het socialistisch of links, maar de onderklasse diende wel geholpen te worden, met fatsoenlijke huisvesting, schoon drinkwater en riolering. Scholing, gezondheidszorg, politie. De roep om een nachtwakersstaat maakt dat Amerika steeds meer afglijdt naar Afrika. Of is het al.

Analia von Solmsch | 16-12-17 | 17:34 | + 14 -

Starve the beast, mooie uitdrukking.

Ik vind Trump nog steeds een onbehouwen mongool, maar zijn belastingplan staat mij wel aan. Meer geld in het laatje van de Henkies. Hoop echter wel dat de overheidsuitgaven ook nu eens flink worden afgebogen, want een nog groter tekort lijkt mij op lange termijn absoluut geen goede zaak.

Overigens, de belastingtarieven die genoemd worden betaal je hier uiteindelijk niet echt hoor. Tenzij je Bernie Sanders je aangifte laat invullen. Effectief betalen we over 300k minder dan 20% (na aftrek hypotheekrente, property taxes, sales tax plus geen State Income Tax hier in Texas).

Cowboy Henkie | 16-12-17 | 17:33 | + -5 -

Er is gewoon een linkse hetze aan de gang die blind is voor feiten.
Clinton kondigde een muur aan tegen Mexicanen en kreeg in het congres een staande ovatie. Ga maar zoeken, filmpje staat online. Clinton heeft een heel groot deel ook gebouwd. Hoor je niemand over.
Trump kondigd een muur aan en wordt voor van alles uitgemaakt.
Obama heeft meer illegalen laten uitzetten dan alle presidenten voor hem tesamen. Wordt door links als messias gezien. Trump kondigd aan illegalen uit te zetten en wordt door diezelfde Obama voor racist uitgemaakt.
Kreeg van de week een filmpje te zien van Clinton die tijdens zijn verkiezingscampagne riep dat hij de Amerikaanse ambassade naar JEruzalem zou verplaatsen. Een paar jaar later zagen we Bush 2 hetzelfde verkondigen. Tenslotte kwam Obama inbeeld die luid en duidelijk zei dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel was.
Trump doet wat hij zegt en de halve wereld begint te janken dat hij "het vredesproces" in gevaar brengt. Iedere reaguurder die ouder is als 25 en het nieuws volgt heeft al minstens 3x "bijna vrede" horen roepen en hij komt er nooit.
(Dat tuig van Hamas wil ook helemaal geen vrede want dan valt zo op dat ze de laatste 20 jaar miljarden en miljarden aan hulpgeld hebben verduisterd. )
Moraal van het verhaal: Het maakt niet uit wat Trump doet. Het grootste deel van de media zal hem toch verketteren.

Vogelbeest | 16-12-17 | 16:14 | + 72 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken