Koolmees komt met 'nieuwe balans op de arbeidsmarkt' inclusief denkfout

Rol sociale partners
Rol sociale partners
De Nederlandse economie staat er goed voor en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn positief. Dat zeggen wij en Wouter Koolmees, de minister van Sociale zaken en werkgelegenheid. Die wijst vandaag naast de positieve kanten ook op zaken 'die toe zijn aan onderhoud'. U kent de riedel: minder tijdelijke contracten, zzp'ers okay maar schijn-zzp'ers niet, meer banen voor arbeidsbeperkten en voor iedereen een leven lang leren ('een harde kern van één op de vijf werkenden heeft gedurende de loopbaan nog nooit een training of cursus gevolgd'). De minister hoopte op een 'allesomvattend sociaal akkoord' met de sociale partners, maar lukt niet dus worden de bovengenoemde vier zaken plus het nieuwe pensioenstelsel in vijf aparte routes uitonderhandeld. Dat brengt ons op de pensioenen (route 2) waarvan de minister hoopt dat werkgevers en werknemers via de SER begin 2018 (eindelijk) met een voorstel voor een gloednieuw stelsel komen.

Kinderen en kleinkinderen
De minister: 'we hebben een goed pensioenstelsel en we willen graag dat ook onze kinderen en kleinkinderen dat nog kunnen zeggen. Juist daarom zijn veranderingen noodzakelijk; zonder veranderingen lopen we immers het risico dat het draagvlak langzaam afneemt en spanningen tussen generaties steeds groter worden'. En dan volgt de bekende wens voor individuele pensioenpotten, meer transparantie, meer keuzemogelijkheden. Nog steeds de minister: 'Het aanvullende pensioen is in de eerste plaats een arbeidsvoorwaarde. Sociale partners hebben daarmee een belangrijke rol te spelen'. Dat klopt als een bus, maar toch ook weer helemaal niet.

Juiste mensen aan tafel
Koolmees geeft zelf aan dat een goed pensioenstelsel voor iedereen van belang is - ook voor mensen die nog niet eens bestaan (de DK-redactie heeft nog geen kleinkinderen, red.). En dat de sociale partners vorm moeten geven aan dat nieuwe stelsel voor toekomstige generaties. Maar wie zijn de sociale partners en zijn die partners wel de juiste belangenbehartiger voor toekomstige generaties? Wij zouden willen zeggen misschien niet helemaal. Werkgevers hebben twee belangen die gaan boven alle andere belangen: a) niet al te hoge pensioenpremies in verband met niet al te hoge loonkosten, en b) voldoen aan de zorgplicht zodat er later geen huilende gepensioneerden of weduwen aan de poort staan wegens te weinig pensioen. Dat brengt ons bij onze vertegenwoordigers, de vakbonden. Welk belang hebben die? Boven alles moeten zij leden zien te werven en te behouden, wat in de praktijk neerkomt op het behouden van leden, de vergrijsde achterban. We gaan het hier niet uitleggen, maar neem s.v.p. van ons aan dat de belangen van de vergrijsde achterban op geen enkele wijze stroken met de belangen van toekomstige generaties. En anders kunt u rechtsboven in het witte zoekvak 'pensioenmaffia' intikken en dan klikken op 'zoek'.

Het is te belangrijk
Wij zouden graag zien dat Koolmees/kabinet de sociale partners bij de plannen betrekt (want pensioen is een arbeidsvoorwaarde en beslaat ongeveer 20% van uw salaris), maar dat het kabinet zelf veel meer het voortouw neemt. Het pensioenstelsel - met zijn omvang van €1.395 miljard, jaarlijkse premies (dus loonkosten) van €30 miljard, jaarlijkse fiscale subsidie van €21 miljard (cijfers) en met een flinterdunne solidariteit waardoor de belastingbetaler die nooit in het stelsel heeft gezeten toch mag meebetalen als de dekkingsgraden te laag zijn - is gewoon een zaak van nationaal belang. Kortom, luister naar de FNV, van ons part Hans de Boer, maar REGEL HET ZELF. Afijn. Moesten we even kwijt, besluiten wij met Bastiaan Starink (*), onderzoeker bij de Universiteit van Tilburg die niet alleen wat kanttekeningen plaatst bij de rol van de sociale partners, maar ook enkele juridische invaarproblematieken aankaart in het plaatje boven. Leggen we nog een andere keer uit, want nu vrijmibo.

Reaguursels

Inloggen

Met die rottige "individuele potjes" kunnen ze dat eindelijk voor elkaar krijgen. Laat je niet bedonderen, dit gaat de grootste roof in Nederland ooit worden.
* Il Principe * | 16-12-17 | 11:03 | + 9 -

Met het huidige systeem van toegezegde pensioenen zonder er zelf echt voor betaald te hebben, is het geen roof, maar gewoon de halve pot legen. Letterlijk.

Raider Twix | 16-12-17 | 19:41 | + 0 -

20% van je salaris zou een stuk meer aandacht mogen vragen tijden de verkiezingscampagne.

Maar nee, we hebben het liever over lullige zaken, want ingewikkeld voor de campagne en wel zo makkelijk om later te kunnen zeggen: 'burger, bemoeit u er niet mee. U heeft ons gekozen voor 4 jr en dit is te moeilijk voor u'

Iedere keer weer

Tsaaah | 16-12-17 | 15:22 | + 3 -

De politiek is de buikspreekpop van grote verzekeraars. Die willen dolgraag hun tanden zetten in de 1500 miljard pensioenvermogen dat we allemaal bij elkaar hebben gespaard. Met die rottige "individuele potjes" kunnen ze dat eindelijk voor elkaar krijgen. Laat je niet bedonderen, dit gaat de grootste roof in Nederland ooit worden.

* Il Principe * | 16-12-17 | 11:03 | + 12 -

Het netto pensioengeld is van niemand anders dan de pensioenopbouwers en de gepensioneerden. Anderen hebben daar geen bal over te zeggen. Als er geen belangenbehartigers voor deze groepen zijn, moeten ze het zelf maar gaan doen. En daar zit hem nou de kneep......

kolonello | 16-12-17 | 10:33 | + 6 -

De vakbonden: een club die namens de werknemers aan tafel mag zitten maar geenszins de werknemers vertegenwoordigen. Zij moeten eens hun verantwoordelijkheid gaan nemen, of opbokken.
En over die subsidie van 21mld: onzin. In de opgepotte pensioengelden zit nog een goed deel belasting opgesloten, meer dan de staatsschuld.

CaesarSalad | 15-12-17 | 20:44 | + 11 -

De sociale partners: het voorbeeld van een club die een hoop macht heeft omdat ze vaak genoeg op de goede vergaderingen uitgenodigd worden.

frank87 | 15-12-17 | 20:03 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken