ING en Rabobank zijn dol op kinderarbeid

Convenanten
Convenanten
Kinderarbeid (of medeplichtigheid daaraan). Daar waren ING en Rabobank nog niet van beschuldigd. Stukje witwassen van drugsgeld en medeplichtigheid aan moord? Sure. Aandelen en obligaties beheren van kernwapenbedrijven? (moet kunnen). Investeren in kolencentrales en fossiele brandstoffen? 'Liever draagvlak creëren en de verwachtingen overtreffen dan een op wensdenken gebaseerd marketingbeeld', want 'dat laatste leidt enkel tot teleurstellingen.' Maar nu is er weer een rapport verschenen van de Eerlijke Bankwijzer (van Amnesty, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection) waarin staat dat zowel ING en Rabobank granietbedrijven financieren die betrokken zijn bij kinderarbeid. Dat rapport baseert zich weer op bevindingen uit eerder onderzoek naar misstanden in granietgroeven in India. Want helemaal leuk, zo'n granieten keukenblad, maar in de groeve in India waar dat blad zijn oorsprong heeft, zijn de werkomstandigheden niet helemaal arbo-fähig. En Nederlandse importeurs doen zaken met die Indiase steengroeven en Rabobank en ING verstrekken kredieten aan deze importeurs. Bij de ING gaat het om groothandel Kerasom, Rabobank doet zaken met Jetstone en Michel Oprey & Beisterveld. Dus zijn de Rabobank en de ING in principe niets beter dan die sadistische Zuid-Indiase voorman die kinderen middels een welgemikte klap met een zweep van wat extra werklust voorziet. Dat is het idee. In het rapport wordt gewezen op het IMVO-convenant natuursteen, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER). Doel van dit convenant is om binnen drie tot vijf jaar 'substantiële stappen' te zetten ter verduurzaming van de toeleveringsketen van natuursteen. Die afkorting staat voor 'internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen'.

Er zijn al wel verschillende kekke convenanten voor bijvoorbeeld textiel, goud, bosbeheer en zelfs voor banken. Bij die laatste gaat het ook om voorkomen van kinderarbeid, maar de SER werkt nu ook specifiek een natuursteen-convenant. De conclusie uit het rapport: de grootbanken hebben beloofd een eerlijk kredietbeleid te voeren maar toch doen ze zaken met stoute bedrijven. En daarom hebben ze een aanbeveling: het starten van 'een dialoog met klanten in de natuursteensector, met als inzet het maken van resultaatgerichte en tijdgebonden afspraken.'

bankenfoeigeenclausule.png
En zoals deze tabel ook haarfijn aangeeft: er ontbreken 'clausules over de naleving van arbeidsrechten in contracten met onderaannemers en toeleveranciers'. Hopsa dialoog en clausules, zo help je kinderarbeid de wereld uit. En met een natuursteen-convenant dus.

Convenanten to the rescue!
In het rapport zegt de Rabobank 'niet te reageren op individuele gevallen' maar gaf wel informatie over het algemene beleid wanneer er sprake is van controverses bij klanten. In zulke gevallen wordt er een engagementproces gestart. Ook stimuleert Rabobank klanten om zich aan te sluiten bij convenanten die maatschappelijk verantwoord ondernemen promoten.' Tegen RTLZ zegt de ING dat het 'hecht aan mensenrechten die enorm belangrijk zijn' en kijkt naar 'situaties en hoe we die kunnen verbeteren'. 'Dat is één van de redenen waarom we ons als bank hebben aangesloten bij bankenconvenant IMVO', aldus woordvoerder Carolien van der Giessen.' Houd vol kindjes, hulp is nabij.

Reaguursels

Inloggen

De Rabobank, was dat niet die met dat recente fraaie reclamefilmpje over hoe ze de honger de wereld uit gingen helpen?

Je zou bijna gaan lachen om dit hypocriete geboefte.
(en ja, ze zijn allemaal even erg!)

EefjeWentelteefje | 15-12-17 | 12:47 | + 7 -

Maar dan wordt het blad van plastic of gelijmd hout. En dat is weer slecht voor het milieu...

frank87 | 15-12-17 | 00:25 | + 2 -

Ach, zolang die kinderen niet geslagen worden, maakt 't me weinig uit. We hebben het over India, hoeveel kinderen worden daar per minuut geboren? En al die instanties maar huilen dat het zo erg is... Als die kinderen geen werk hebben, wat eten ze dan? Dit is net zoiets als berichten in de trant van: "Overstromingen in India eisen 1.300 mensenlevens". Er gaan in dat land ieder uur van de dag 13.000 mensen dood! Allemaal karma, meer geluk in een volgend leven, enz...

Rhenium | 15-12-17 | 00:13 | + 1 -

Om een mijn onbekende reden is er een stuk weggevallen uit mijn posting. Achter het stuk 'ondernemingsplan maar lage rente' kwam, 'of er kwam een bekende pedofiel en cokehandelaar die kinderen wil kopen om ze cokeverslaafd te maken en sexueel te gebruiken, om 1000 euro vragen, maar met 50% rente, zou elke NL bank het geld aan de pedo meegeven. Want zo rollen banken.'.

KermitDeSticker | 14-12-17 | 20:06 | + 1 -

Nogmaals, banken en haar werknemers, zijn criminelen. Allemaal, zonder uitzondering. Jullie dachten echt dat Dirk Scheringa 'slechter' was dan de rest? Welnee. Dirkje had alleen wat minder vrindjes en had z'n eigen naam er aan hangen, en er moest toch wel ook een bank omvallen, dus heeft men Dirkje erbij genaaid destijds. Maar echt, de Rabobank, ING, ABM/AMRO, SNS, Real.. tis allemaal hetzelfde tuig met dezelfde oplichting. Echt geen haar beter dan meneer Scheringa.

Het zal ze écht worst zijn wat er gebeurd met het geld, zolang het maar hun kant op komt. Bij voorkeur in de vorm van bonussen. Sterker nog; stel een willekeurige bank had nog 1000 euro over om uit te lenen, en er kwamen twee partijen voor, een hardwerkende eerlijke nederlander die 1000 wil lenen met een solide ondernemingsplan maar relatief lage rente (<5%), of iemand waarvan buiten kijf staat dat ie cokehandelende pedofiel is en die het wil gebruiken om jonge kinderen te 'kopen', verslaafd te maken en te gebruiken, maar dan met 40% rente, dan zal elke bank het geld aan de pedo meegeven. Want zo rollen banken.

JayJay: natuurlijk kunnen ze niet elke euro tot op het gaatje volgen. Maar grote misstanden, die weten ze echt wel hoor. Ze weten prima dat dit foute bedrijven zijn. Het interesseert ze alleen geen ene flikker, want geld, en dus bonus.

KermitDeSticker | 14-12-17 | 20:04 | + -4 -

Ik vind dit ook veel te ver gaan! Als een ondernemer een financiering nodig heeft, kan je niet verwachten dat een bank een paar mensen de wereld over stuurt om te kijken wat die ondernemer er mee zou gaan doen als je die financiering toezegt. Is alleen maar bedoeld om lekker de schuld weer aan een ander te kunnen geven.

JayJay | 14-12-17 | 19:22 | + 12 -

Maargoed, je moet die 0,9% rente ergens vandaan halen.

George Foreman | 14-12-17 | 18:48 | + 5 -

De Rabobank zegt zelf dat ze zorg hebben voor mensen, klimaat en natuur. Dat blijkt toch anders te liggen. En wat de ING zegt zijn ook alleen maar loze woorden.

mona | 14-12-17 | 18:28 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken