Feest voor 'zieke' uitkeringstrekkers: herkeuring uitgesteld

Misschien in 2019
Misschien in 2019
Bij het opstellen van de lijst met krapteberoepen kon het UWV putten uit eigen ervaring. De uitkeringsinstantie keek in alle hoeken en gaten, maar vond nergens verzekeringsartsen. Afgestudeerde geneeskundigen kiezen niet voor een carrière in de sociale geneeskunde, maar voor een loopbaan in het ziekenhuis vanwege spannend en €€€€. In 2015 luidde Novag, de vakbond van verzekeringsartsen die werken voor het UWV, de noodklok. Door het tekort aan artsen die herkeuringen kunnen uitvoeren zouden er 150.000 onterechte uitkeringen worden verstrekt. Van UW [email protected]!!!$. Vandaar dat toenmalig minister Asscher besloot in te grijpen. Er moesten meer keuringsartsen (in opleiding) komen, administratieve taken gingen deels naar assistenten en dus sprak UWV de hoop uit dat de herkeuringsachterstanden in 2018 tot het verleden zouden behoren. Gaat niet gebeuren, meldt Asschers opvolger Wouter Koolmees. Dankzij alle inspanningen is het UWV een soort van in staat om pensionerende artsen te vervangen, maar uitbreiding van artsenbestand blijkt een brug te ver. Basisartsen in dienst verlaten nogal eens de uitkeringsinstantie voor een opleiding/betrekking in de curatieve zorg (=huisartsen en ziekenhuis). Voor Koolmees het bewijs 'dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn voor dit probleem'. Een onlangs opgerichte expertgroep 'gerichte inzet van verzekeringsarts' mag nu nadenken over moeilijke oplossingen. Ondertussen loopt de achterstand op naar 15.000 tot 17.000 herkeuringen eind 2017, wat gelijkstaat aan een jaar werk voor 40 tot 50 voltijdsartsen. De achterstanden zullen niet voor 2019 zijn weggewerkt. Sterker nog, het UWV sluit zelfs niet uit dat het aantal verder oploopt. Een geruststellende gedachte voor hen die 'ziek' zitten te Netflixen of langdurig op vakantie naar Marokko willen. Vervelend voor iemand die na een zware operatie weer staat te trappelen om aan het werk te gaan, maar wacht op het zegen van de keuringsarts. En natuurlijk vervelend voor u, de hardwerkende belastingbetaler.

Reaguursels

Inloggen

Keuringsartsen staan niet bekend om hun kwaliteit en kunde. Ken bijzonder veel van het soort kromme verhalen zoals hierboven. Ben zelf (net) nu van de uitkering af, maar ben heel blij dat het er was anders weet ik niet hoe ik het had moeten doen. Ik snap heel erg de frustratie van mensen over de wilniet mensen vs de mensen die echt niet kunnen maar toch moeten. Is ook schrijnend. Voel daar ook de oneerlijkheid in/van. Maar hoe los je zoiets dan op? Procedures en regels zijn niet bestand tegen uitgekookte manipulatie of extreme care not want en ook psychische problemen bestaan wel echt en kunnen wel degelijk net zo erg zijn als fysieke ziekte (en fybriomalgie ook, alleen het leent zich door de slechte meetbaarheid voor meer, maar er zijn mensen die écht stuk gaan van de pijn waarvan ik hun karakter ken) wat dan, al die mensen tegelijk op straat zetten? Kosten ze ook vanzelf veel geld. Nogmaals ik snap echt de frustratie. Maar iedereen er uit gooien heeft ook gevolgen die ook via andere wegen de belastingbetaler alsnog geld zullen kosten. Ik zou ook niet weten hoe het dan eerlijker zou worden zonder dat dat aan een andere kant weer net zo veel oneerlijke gevolgen zou hebben.

Ohja | 15-12-17 | 00:22 | + 3 -

Toen ik 8 jaar geleden mijn 1e wia keuring kreeg mankeerde ik niets volgens de arts . Het zat tussen mijn oren en ik mocht weer 100% aan het werk en in een re-integratie traject . Advocaat ingeschakeld en in beroep gegaan en toen was ik wel ineens 80-100% arbeidsongeschikt . Inmiddels tig keer geopereerd en mijn rug bevat meer metaal dan de hoogovens . 5 weken geleden kreeg ik een herkeuring en ik dacht aan de horror van 8 jaar geleden . Ik overhandig een pak medische gegevens van 3 cm dik aan de arts en die deelde meteen mee dat ik nu een WIA-IVA krijg . Ik heb hem 3 keer moeten vragen wat hij nou tegen me zei , ah uw gehoor is ook niet al te best merk ik zei de beste man.

RexGloriae | 14-12-17 | 18:50 | + 0 -

Ik heb het vroeger ook meegemaakt na een ongeval met mijn hand nog in het gips moest ik naar de arts,ik kwam binnen in een kamer met 3 artsen (ik noem het de 3 schaar) hij keek mij aan over zijn bril en zei morgen weer aan de slag waarop ik de opmerking maakte dat ik vereerd was dat ik nu eindelijk de arts met de klinische blik had ontmoet,waarop hij zich betrapt voelde me een soort fop onderzoek gaf,en ik 2 weken thuis mocht blijven,keuringsartsen zijn vaak slechte basisartsen die hun Bul met de hakken over de sloot hebben gehaald.

Geevee | 14-12-17 | 14:50 | + 2 -

Met het hedendaagse keuringssysteem wordt de meerderheid van de zieken niet meer afgekeurd (minder dan 35% arbeidsongeschikt/geen wga-uitkering), en van degenen die wel worden afgekeurd (35-80% arbeidsongeschikt/tijdelijke wga-uitkering), krijgt de meerderheid na 2 jaar wga-uitkering een aansluitende uitkering die onder bijstandsniveau ligt.
De kleine categorie die wel een blijvende uitkering krijgt (80-100 arbeidsongeschikt/iva), is zo erg ziek dat ze 20 keer meer kans hebben te overlijden dan dat ze weer arbeidsgeschikt raken.
Kortom: elke verzekeringsarts bij het UWV weet dat je de meerderheid van de zieken de bijstand/armoede in schopt, terwijl de meesten daar waarschijnlijk nooit meer uitkomen door ziekte/leeftijd/arbeidsmarkt. Geen prettige baan, dus vertrekken de meesten weer.

Ben7943 | 14-12-17 | 12:36 | + 5 -

InclinedtoLiberty | 13-12-17 | 22:00

Is dat zo?
Waarom ben ik dan 100% arbeidsongeschikt bevonden (WIA gebaseerd op taxi-CAO 2010)

Het probleem met een laag inkomen is dat je dus ook maar 20% van je laatstverdiende loon (en dat is tegenwoordig echt je LAATSTverdiende loon, terwijl mijn WIA-uitkering nog gebaseerd is op mijn taxi-loon (ik heb daarna nog ergens gewerkt, dus NA het ziek worden) mag bijverdienen (waar je dan weer 70% op gekort wordt)waardoor ik net iets boven bijstandsniveau zit.

Lang verhaal kort: als je een hoog loon had, mag je ook meer bijverdienen in de WIA.
Als ik het ga doen kost het me geld. Mijn ziekte is chronisch (hartpatiënt) en zal niet verbeteren.
Door te gaan werken (ik wil WEL) riskeer ik mijn WIA en dan kan ik weer heel de molen door na de volgende ventrikelfibrillatie met als gevolg NOG minder inkomen.
En nee, die toeslagen zijn echt niet dekkend meer.

Bijtendehond | 14-12-17 | 12:02 | + 6 -

En dus mogen de simulanten nog wat langer profiteren, en staan de ècht zieken nog wat langer in de kou, omdat ze, ondanks een terecht beroep op de uitkering, nog steeds maar al te vaak op één hoop gegooid worden met de misbruikers door de goegemeente.

Zo kennen we het UWV weer.

Sterkte overigens aan alle echte zieken!

EefjeWentelteefje | 14-12-17 | 10:28 | + 12 -

Zijn genoeg mensen die erg ziek zijn en helemaal niets krijgen omdat ze tussen de mazen van de wet vallen.En dit is dus nederland 2018.

Rang | 14-12-17 | 08:39 | + 14 -

PantyHamster | 14-12-17 | 01:02
Iedereen kan aan u een voorbeeld nemen. En nu lees ik dat u geen bloemen wil, maar u verdient ze in ieder geval wél.
Wat een contrast met al die nep-zieken, zoals dat dikke, vadsige wijf dat we een paar dagen geleden op de Engelse tv mochten aanschouwen. Ze kan zogezegd niet werken wegens fibromyalgie. Zie ze daar zitten glunderen voor de camera, zo gezond als een vis. Niet beschaamd om uit te leggen hoe ze meer dan 2000 Euro netto binnenharkt per maand zonder haar reet op te lichten. En met de uitkering van haar man erbij vangen ze samen minstens 4000 Euro netto. Haar man staat namelijk ingeschreven als 'verzorger' van zijn vrouw, waardoor hij óók thuis kan rondhangen en er nog voor betaald krijgt ook.
www.youtube.com/watch?v=90PHNjtm6VA
Dat politici de misbruikers van het systeem belonen leidt er uiteindelijk toe dat echte zieken in de kou komen te staan.

Nonkel Frituur | 14-12-17 | 07:44 | + 16 -

Pantyhamster elke dag een paar injecties voor clusterhoofdpijn?

Ik zou onderzoek doen naar psylocybine, de stof die in paddo's zit..

Een lage niet psychoactieve dosis, je gaat dus niet trippen lost veel gevallen voor 3 maanden op, soms zelfs langer.

Dat lijkt me heel wat prettiger/goedkoper/gezonder dan je elke dag injecteren..

Je kunt nog steeds gewoon truffels kopen bij de smartshop, doe onderzoek wel natuurlijk, en overleg met uw arts of uw huidige medicatie geen problemen oplevert, of je daar mee kunt stoppen (anders weet je niet of het werkt).

Maar dat lijkt me echt wel de moeite waard, de precieze dosis voor het gebruik bij clusterhoofdpijn weet ik niet uit het hoofd maar dit is wel te achterhalen, wellicht even zoeken op pubmed voor research dat al gedaan is.

Voor zover ik weet is het het enige dat ECHT helpt, al zou je er eens in de 3 maanden 6 uurtjes voor moeten uittrekken om met een zakje haribo naar uw favoriete muziek te luisteren met een heel doosje op lijkt me dat toch prettiger (afgezien van dat het hardstikke leuk is) dan steeds dure injecties nemen die als ik het goed begrijp niet 100% werken (niets werkt echt 100% toch?).

Groetjes en succes!

Lionfromzion | 14-12-17 | 06:15 | + 1 -

Bedankt mensen die nog wel elke dag keihard werken, zonder jullie had ik niets te eten! Dat mag ook weleens gezegd worden, ik ben dankbaar dat ik nog iets krijg!

Ik ben in 2000 afgekeurd 80/100% Zelf weer teruggevochten binnen 2 jaar, zonder hulp van CWI UWV, 100% aan het werk gekomen en nog zwaar werk ook timmerman in de bouw/glazenwasser op grote hoogte en lage diepte's. Net een huis gekocht, althans voor getekend en door de crisis baantje kwijtgeraakt in 2008 daarna tot eind 2009 bezig geweest om reintergratie te krijgen en in Januari 2010 door de reintergratie (wat doet u hier?) teruggestuurd naar CWI doorgestuurd naar UWV en wederom 100% afgekeurd, wederom werk gevonden maar die heeft mij nooit opgehaald met als gevolg UWV gooit je eruit, rara politie pet ik zit nu sinds 2009 bij de sociale dienst. Met de fantastische in leven houd uitkering + een beetje subsidie's.
Schulden afgelost met WSNP schuldsanering waar ik nog net binnenviel a 15.000 euro door het tekenen voor het huis (makelaarskosten en allerlei controles) en wat betaal achterstanden die je dan snel oploopt.
Solliciteren mag pas weer in 2020 want dan gaan ze kijken of er iets veranderd is in de situatie. Dan ben ik inmiddels 52 jaar en totaal niet meer rendabel voor enig werknemer.
Wie gaat er nu nog investeren in iemand van 50+ die regelmatig ziek is? (Clusterhoofdpijn)
Elk jaar 385€ inleveren aan eigen risico. Clusterhoofdpijn (waar ik overigens gewoon mee door heb gewerkt wat redelijk gevaarlijk is) medicatie. 1 spuit Sumatriptan van 18 euro x 8x tot 22x per 24uur.
Inmiddels zelf gereguleerd met eigen spuitje en het gehalveerd van 0.5mg naar 0.2mg. Reken maar uit ruik aan mijn reet! Ziekenhuis in en uit hartfilmpjes Verapamil mri scan's enz. Vervoerskosten niet inbegrepen.
Verder zeur ik niet en repareer ik in mijn tijd pc's en laptops voor mensen met een klein budget. (onderdelen kosten ook geld)
Wat ik over heb aan ongebruikte nog bruikbare spullen, gaat naar Afrika in de container.

Geen domme reactie's aub en ik hoef ook geen bloemen.

Fijne kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar

PantyHamster | 14-12-17 | 01:02 | + 32 -

Dus als ik het goed begrijp kunnen door een tekort aan keuringsartsen mensen met een WAO-uitkering niét worden hergekeurd, maar weten ze al wél dat 150.000 arbeidsongeschikten zouden worden goedgekeurd? Jaja...

Zenzeo | 14-12-17 | 00:22 | + 11 -

Ik zit zelf in een re-integratie traject. Ik heb daar een collega die ook in de bijstand is terecht gekomen. Hij heeft een zwaar auto ongeval gehad waar hij een hersenbeschadiging aan over heeft gehouden. Hij mist een aantal vingers en heeft stalen pennen in armen en benen. Hij komt niet in aanmerking voor wia omdat hij nog steeds arbeidsvermogen heeft volgens het uwv. Eenvoudig arbeid zoals inpakwerk waar hij het minimum loon mee zou kunnen verdienen, dus in de bijstand.
Naast mij woon een kerngezonde dame die 2x per dag naar de sportschool gaat. Ze is 25 jaar geleden in de wao terecht gekomen omdat ze een abortus heeft gehad en daar een depressie aan over heeft gehouden.

RdeFriesch | 13-12-17 | 22:35 | + 57 -

een zegen van de keuringsarts om weer te gaan werken heb je niet nodig, en dat er 250k onterechte afkeuringen zijn betwijfel ik, waarschijnlijk zijn er eerder 250k ten onrechte niet afgekeurden te vinden. Diegene die een relatief laag loon verdient, is namelijk al goedgekeurd bij 70% van het laatstverdiende loon, en voor de lage lonen is dat 70% van het minimumloon, maw je kunt altijd meer verdienen. Of je daadwerkelijk ook maar enige kans maakt op een baan met je beperkingen is volledig irrelevant, noch zullen ze je helpen bij eventuele re-integratie of een baan zoeken. de paar idioten die vanuit de WIA afgekeurd en al proberen een baan te zoeken en vervolgens iets onder hun niveau of op minimumloon niveau vinden, maar na 6 maanden tot twee jaar toch weer ziek thuis zitten hebben vrolijk pech. Je kunt en de wia vergeten want je hebt toch gewerkt dus kan je werken en je eventuele tijdelijke ww is nu op het niveau van minimumloon gebaseerd oh en je krijgt na het einde van de ww een briefje mee voor de bijstand. veel succes.
niemand die ziek is, zou niet willen ruilen met iemand die beter is. mag jij die wia hebben op bijstandsniveau, doet die zieke je werk wel overnemen

InclinedtoLiberty | 13-12-17 | 22:00 | + 20 -

Welke partijen zijn ook alweer een voorstander van een numerus fixus voor artsen, en je oogst toch wat je zaait? En nee, in alle sectoren wordt de nep-marktwerking vervangen door echte. Dat had dit kabinet moeten kunnen beseffen, het vorige trouwens ook al.

js58 | 13-12-17 | 20:46 | + 17 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken