Nederland pakt laagbetaalde Belgen en Duitsers

Heffingskorting
Heffingskorting
Onlangs jaste belastingstas Menno Snel de 'Overige fiscale maatregelen 2018' door de Tweede Kamer. Onderdeel van dit pakket is het voorstel om heffingskortingen in de inkomstenbelasting voor buitenlandse belastingplichtigen te beperken. Buitenlandse belastingplichtigen krijgen nu automatisch dezelfde heffingskortingen als Nederlandse taxpoetbetalers. Blijkt op een later moment dat zij (via de werkgever) te weinig hebben afgedragen dan stuurt de Nederlandse belastingdienst een acceptgiro. Vanaf 2019 krijgen buitenlandse werknemers alleen automatisch de arbeidskorting. Wie recht heeft op andere kortingen (bijv. jongeregehandicaptenkorting) moet daar zelf maar achteraan. Iets wat de Belgische vakbond ACV in het verkeerde keelgat is geschoten. De vakbondsachterban Grensarbeiders, de groep die geraakt wordt door deze maatregel, verdienen doorgaans een laag inkomen. Een Belg die tegen een jaarsalaris van €20.000 auto's in elkaar schroeft bij Nedcar zou per maand €50 moeten inleveren. 'Een financiële strop voor deze mensen', aldus een Belgische vakbondsbestuurder in het fd. Stas Snel ziet geen problemen: de Belgen hoeven niet op hun centen te wachten tot de belastingaangifte over 2019, maar kunnen gewoon een voorlopige aanslag aanvragen en verdwijnt het inkomensverlies. Stelt de Belgische vakbondsmeneer niet gerust. Want die grensarbeiders zijn doorgaans geen fiscaal specialisten en moeten hiervoor iemand inhuren. Zullen ze niet allemaal doen en derhalve is de grensarbeider de klos. Desalniettemin voorziet de Belgische vakbond met de berg belastingaanvragen drukke tijden voor de toch al onderbezette Nederlandse fiscus (en in België weten ze alles van een onkundige fiscus die de grensarbeider in de weg zit). Duitse gastarbeiders kunnen sowieso beter hopen dat de Eerste Kamer morgen de plannen verwerpt, want voor hen is een wijziging van het Belastingverdrag nodig voordat ze kortingen eerder kunnen ontvangen. En anders kunnen we alleen nog maar hopen dat de grensarbeiders blijven. Want wie moet er anders werken in het economisch florerende edoch sterk vergrijsde Zuid-Limburg?

Reaguursels

Inloggen

En waarom kan de vakbond dan die arbeiders niet helpen? Of mogen leden alleen elke maand hun premie overmaken? Unions in de VS hebben allelei specialisten welke hun leden helpen bij tal van verschillende aanvragen. Ook hier in de DC-virginia-maryland omgeving spelen cross-state issues en wordt het al snel ingewikkeld.

En in de VS moet je als werknemer zelf de inkomstenbelasting (state en federal) overmaken. Regels kunnen per staat, country, district en zelfs per plaats verschillen.

In Fairfax country bied de overheid gecertificeerd personeel aan onder het zogenaamde VITA programma en iedereen welke minder dan 55.000 dollar verdiend, komt in aanmerking. Kom je niet in aanmerking voor het VITA programma, dan kun je nog wel altijd langskomen voor informatie. Je kunt dit vergelijken met de belastingwinkel in NL..

Daarbij bestaat er ook zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Ook voor laagopgeleiden. Werkgevers in de grensgebieden kunnen nu al aangeven bij het personeel dat zij per 2019 een extra aanvraag moeten indienen.. Je hoeft geen belastingspecialist te zijn, om wel gewoon je financiele zaken te regelen.. Daarbij kan ik mij niet voorstellen dat je als Belg of Duitser welke werkt in Nederland, niet met de Belasting telefoon zou kunnen bellen voor extra informatie..

TuurlijkNiet | 11-12-17 | 17:07 | + 2 -

Raider Twix | 11-12-17 | 15:16 | + 3 -

Ga je wel even googlen naar 'Umbrella company'. Dan wordt het nog leuker.

Haberdoebas | 11-12-17 | 16:50 | + 0 -

Ik begrijp sowieso niet waarom een Duitser in NL werkt: werk zat in DE.

Van België weet ik dat niet. Maar ga in BE werken.

Het geld schrapen bij de buren gaat nu echt beginnen: geld tekort in NL.

Raider Twix | 11-12-17 | 15:16 | + 1 -

Gewoon via de website VA aanvragen. Kind kan de was doen en daar heb je echt geen fiscalist voor nodig. Iedere in buitenland wonende belastingplichtigde krijgt nu standaard alle kortingen, terwijl maar de vraag is of er recht bestaat op al die heffingskortingen. Dat heb je enkel als je ‘kwalificerend belastingplichtigde’ bent. De reden zal dus wel wezen dat het terugvorderen van ten onrechte verleende belastingkorting in de praktijk niet bijster soepeltjes loopt. Dat Duitsers die VA niet kunnen aanvragen heb ik overigens nergens kunnen terugvinden in de voorstellen.

Buerman | 11-12-17 | 14:51 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken