Toename van aantal studenten met fopaandoeningen is schuld van Margaret Thatcher

GTFO
GTFO
Onze maatschappij is verschrikkelijk, zo begrijpen wij uit weer een Volkskrantstuk dat volledig is gebaseerd op gevoelens. Maar liefst 14% van alle studenten heeft een etiketje. Ze hebben adhd, dyslexie, autisme of zijn anderszins whiny little bitches. Dit soort data zou moeten leiden tot Homerisch hoongelach, maar dat gebeurt helaas niet. Ten koste van mensen die echt iets hebben, moet het aantal patiënten met mentale problemen zo hoog mogelijk worden opgepompt. Dan kan je namelijk De Maatschappij de schuld geven: het moderne leven zelf is misschien wel ziekmakend (). Komt die powerkwoot: 'In België waarschuwen vooraanstaande psychiaters al langer dat de samenleving ongezond is en steeds ongezonder wordt. Zij vinden het bewijs daarvoor in psychosociale gezondheidsindicatoren als het aantal zelfmoorden, uitingen van zinloos geweld, huiselijk geweld en kinderen voor wie in het normale onderwijs geen plek is. De Belgische hoogleraar klinische psychologie Paul Verhaeghe wijst met de beschuldigende vinger naar het doorgeslagen vrijemarktdenken. In een lezing over identiteit, te zien op YouTube, zegt hij: 'Ik kan dit het beste samenvatten met een uitspraak van Thatcher, die zei: er bestaat niet zoiets als een samenleving, er zijn slechts individuen. Dat gaat in tegen de psychologie en de biologie. Wij zijn groepswezens. (...) Thatcher heeft helpen realiseren dat we allemaal los van elkaar staan en allemaal met elkaar in competitie zijn. Dat is letterlijk ziekmakend. Dat past niet bij onze biologische en psychologische make-up.'' Deze duiding is prachtig. In de eerste plaats is dit precies niet wat Thatcher bedoelde; zij hield een pleidooi voor eigen verantwoordelijkheid en tegen het afwentelen van problemen op samenleving. Ze zei dat wel onhandig trouwens. In de tweede plaats illustreren de woorden van de hoogleraar en zijn maatschappelijke vingerwijzen juist dat waartegen Thatcher waarschuwde. Maar goed, voordat iedereen denkt dat eigen verantwoordelijkheid de sociale politiek van de duivel is en het tijd is voor basisinkomende adhd-dispensaties, serveren we even de eigenlijke powerkwoot in het stuk: 'Er is overigens geen hard bewijs dat het ideaal van de maakbare mens, de doorgeslagen individualisering, de prestatiedruk en de tirannie van het gelukkig-moeten-zijn dé verklaring zijn voor het grote aantal mentale aandoeningen.' Wij snuiven een lijntje Ritalin nu.

Reaguursels

Inloggen

Goede tijden creëert zwakke mensen en ouders die druk met zichzelf bezig zijn en het opvoeden aan het onderwijs overlaten.
Als je wat mankeert dan wordt je op school extra vertroeteld en kinderen voelen dit feilloos aan in de jaren tachtig veel kinderen met hyperventilatie in de jaren negentig de ziekte van Pfeifer en daarna dyslexie en autisme.
Nu vooral ADHD en PDD-NOS nep ziektes die flink uitgebuit worden. ( John Virapen, Elly Lilly)
In het VO krijg je extra tijd en groot gedrukte tekst of laptop tijdens een toets, SE of CE wie wil dit niet !
Daardoor groeit deze groep elk jaar maar weer.
Maar als ze gaan werken en er achter komen dat je echt wel moet presteren gaan ze snel richting WaJong.
Dit land is reddeloos verloren en de meerderheid vind het wel best.

polderaar | 10-12-17 | 14:31 | + 9 -

Toen nog elke student studiefinanciering en je deed er om wat voor reden een jaartje langer over je studie, dan kon je "aangeven" dat je dyslexie of iets dergelijks had, waardoor je één jaar langer studiefinanciering kreeg. Met als gevolg dat iedereen dat ging aangeven natuurlijk.

(Hoe het met de huidige regels zit weet ik niet precies, maar misschien zitten hier nog wel de cijfers in van een paar jaar geleden)

kami124 | 10-12-17 | 14:15 | + 7 -

Overigens was Thatcher voordat ze PMwerd, Minister van Onderwijs. Als zodanig heeft ze wat waarschijnlijk het beste idee ooit voor onderwijs was - van uit een maatschappelijk en economisch perspectief, het zijn allerlei groepen met egoïstische belangen geweest die er tegen waren - de nek om gedraaid. Feitelijk was het ook een coup tegen haar Ministerie van Onderwijs, door het Ministerie van Economische Zaken.
Het bedrijfsleven kon namelijk niet verkroppen dat na de oorlog - waarin ze maar een kik hoefden te geven om de meest briljante mensen te krijgen, die vervolgens baanbrekende dingen deden vaak - alles weer heel snel bij het oude begon te raken (terwijl ze intussen moesten aanzien hoe de Amerikanen raketten naar de maan schoten en de partijen die de oorlog verloren hadden, Japan en Duitsland hen eveneens in allerlei opzichten aan het passeren waren.. ).
Die marktsector en het Ministerie van Economische zaken hebben dus de koppen bij elkaar gestoken om dus een oprecht goed systeem te maken om mensen op te leiden (vanuit dus wat zij noemden 'the world of work' - een zeker dedain denk ik uitstralend naar dus het Ministerie van Onderwijs en allerlei clubs die niet zaten te wachten op meritocratie-achtige benaderingen, terwijl hun landhuizen stonden te verkrotten - na de oorlog dreigde de situatie wel wat anders te worden, met oa collectieve gezondheidszorg etc, waar daarvoor de overheid misschien deels 'het verlengstuk van hun landgoederen' was geweest).
Anyway, toen Thatcher Minister van Onderwijs was, heeft ze dus deze wet teruggedraaid: "Industrial Training Act 1964" www.legislation.gov.uk/ukpga/1964/16/p... en die benadering van onderwijs is met de huidige techniek die we hebben aantrekkelijker dan ooit (computers kunnen roosteren - heel geschikt voor deeltijd/ combineren met afstandsonderwijs, verschillende niveau's en rekening houdend met vooropleiding van mensen - op maat curricula maken, etc - in 1964 moest dat via hangmappen in archiefkasten (net als het huidge onderwijs feitelijk nog op bureaucratie gebouwd is - een cijferlijst is precies dat, een kaart in een archiefkast - waarop periodiek iets wordt bijgeschreven en uiteindelijk heb je een diploma.. maar het was wel bureaucratie die voor het eerst onderwijs op grote schaal mogelijk maakte, maar bijna overal gaat het anders tegenwoordig - een Volvo kan je in 40.000 variaties uit een fabriek laten rollen om maar iets te zeggen en ook de arbeidsmarkt verandert heel snel - ik geloof dat 70% van de vacatures 10 jaar geleden niet bestond). Curriculum aanpassen kost jaren en een nieuw vak ligt meestal ook gevoelig, want dan moet er ook iets uit.. met een flexibel systeem heb je dat aspect dus veel minder (en mensen die daar tegen zijn,hebben vaak zelf de mond vol over opleiden voor een flexibele arbeidsmarkt - maar 'not in my backyard' zeg maar.. ).
Maar Thatcher draaide dus die wet uit 1964 uiteindelijk de nek om..

nickolaas | 10-12-17 | 14:11 | + 1 -

Een kind heeft aandacht nodig, of beter, ouders dienen belangstelling voor hun kind te hebben en dit als een coach langs de zijlin te benaderen. Bij kinderen die om aandacht vragen of erger die drammen is iets gaande wat niet helemaal is zoals het moet zijn. Een kind constant zijn/haar zin geven is een zwakte bod en een schoovoorbeeld van inconsequent ouderschap met alle gevolgen van dien.
Als als een kind zijn zin niet krijgt en een eetlepel pindakaas op het behang smeert; geef hem een draai om zijn oren, dat sta je voor de rechter voor mishandeling.
Ja er is een hoop veranderd, bovenal gezond verstand.

Memek | 10-12-17 | 12:29 | + 6 -

Om een hekel aan verassingen te hebben, hoef je geen Asperger te hebben!

Granduciel | 10-12-17 | 12:21 | + 0 -

Ah shit, bijna vergeten.. kan bijna geen fatsoenlijke zin Nederlands opschrijven zonder een spellingcontroller te gebruiken.
Ben nu eenmaal beter in rekenen, die taalregeltjes zitten er na 40 jaar nog steeds niet in..
Dus , in plaats van een goeie rekenaar , heb ik ook dyslexie .

Fuck, dat ik nog werk !!! ben een uitkering goudmijn !

rammelbakje1 | 10-12-17 | 12:03 | + 11 -

Ze hebben karakter eigenschappen en opvoed problemen gewoon een naam gegeven
zodat je er pillen in kan proppen..

ben je introvert , en met regelmaat graag op jezelf.. ben je niet introvert maar een autist..
ben je druk en actief.. ben je niet een "blij persoon" maar heb je adhd
hou je van regelmaat en heb je een hekel aan verassingen ben je een asperge .

Als ze mij dus testen ben ik een autist met adhd en een vleugje asperge ..
( lees, knettergek , rijp voor het gesticht en een doos met pillen.. en een uitkering )

Maar nee, functioneer gewoon prima, en m'n kennissen vinden me iemand met
een bijzonder karakter.. Als je me eenmaal een beetje kent, best te pruimen.

Was ik 15 jaar geleden geboren, zat ik nu in een gesticht :)

rammelbakje1 | 10-12-17 | 11:56 | + 12 -

Ik geef sinds enige tijd de schuld aan Putin! Da's niet alleen heel populair, maar in zekere zin ook waar. Niet zozeer Putin Zelf dan, maar zijn voorgangers, in de toenmalige KGB. Die hebben het cultureel marxisme gestart? of in elk geval gesteund, met als doel de ondermijning vd westerse samenleving.

En dat is prima gelukt, met o.a. al die linkse babyboomer journalisten en docenten. Eenmaal voldoende gestart ging het z'n eigen gang en lijkt het zich zelfs steeds verder te versterken. De aanhangers hebben niet niet eens door i.h.a.

De totale gekte is the new normal geworden. Het heeft wellicht wat langer geduurd en het heeft - verrassing - de Sovjet Unie ruimschoots overleefd. En nu is er niemand meer om de straks ingestorte samenleving te 'normaliseren'.

Yuri Bezmenov (zoek op Youtube) lijkt grotendeels gelijk te hebben gekregen. Het duurde wat langer, en de communisten gaan niet meer 'normaliseren' en de useful idiots niet meer crushen like cockroaches (helaas), maar toch...

Poekieman | 10-12-17 | 11:55 | + 0 -

etiket: papiertje met informatie dat je ergens op kunt plakken.

hunkerdrift | 10-12-17 | 11:46 | + 0 -

Als ik op een verjaardag van mijn kleinkinderen eens kijk hoe er door kinderen (die van het bestaan van een samenleving nog geen enkel benul kunnen hebben) onderling met elkaar wordt omgegaan en gespeeld, dan vraag ik me regelmatig af, worden er nog 'normale' kinderen geboren en waar is de verantwoordelijkheid van de opvoeder gebleven.
Loop eens langs een schoolplein van een basisschool en zie hoe intens (manisch) druk kinderen zijn; hoe er constant quasi agressief 'schijn'gevechten worden gehouden en het geschreeuw wat men daarbij produceert. Waar het personeel ongeïnteresseerd bij staat te appen en te roken.
Als er een ding is veranderd dan is het wel gezond verstand, en het probleem: ouders/opvoeding/scholing en vorming. Kinderen voeden zichzelf niet op, echt niet.
En het begint al vlak na de geboorte, mama loopt met de baby in de kinderwagen haar moederlijke band met het kind te verzieken door constant op haar schermpje te kijken en met de ander hand de kar voortduwen. En maar zeiken over liefst 20 weken voor en na bevallingsverlof en dat papa's minder moeten werken vanwege het ontbreken van die band..............
Mijn moeder heeft 7 koters op de wereld gezet, die heeft in totaal nog geen 2 dagen ouderschapsverlof gekend, en ze is relatief gezond 89 geworden met kinderen die geen ADHD of trendy ziekte hadden.
Lastige kinderen kregen vroeger een draai om de oren en een schop onder de kont, en in de klas werd er discipline bijgebracht wat de samenhang versterkte. Maar nee papa en mama lijden psychische schade omdat ze beiden moeten werken en gefrustreerd in de file staan te fokken.
Egoïsme, nuff said.

Memek | 10-12-17 | 11:08 | + 22 -

"Maar liefst 14% van alle studenten heeft een etiketje. "

Nou, dat valt me nog mee. Gezien het 'niveau' van het hedendaagse 'hogere' onderwijs verwachtte ik dat het er eigenlijk nog wel meer zouden zijn. Het klinkt hard, maar misschien horen deze 'studenten' helemaal niet thuis in het hoger onderwijs? Mag je natuurlijk niet zeggen, ik snap het...

Overigens kun je met bepaalde vormen van autisme (asperger-syndroom) prima uitblinken in bèta-vakken.

EefjeWentelteefje | 10-12-17 | 10:45 | + 11 -

De markt van welzijn en geluk is oneindig, altijd slaagt er wel een ambtenaar in om een nieuwe doelgroep te ontdekken:http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/8300-huisbezoeken-om-eenzaamheid-tegen-te-gaan.9569063.lynkx
+Naar aanleiding van het bovenstaande voorbeeld van Binnenlands Bestuur; natuurlijk is het lovenswaardig dat er iemand oudere eenzame mensen helpt en bezoekt. Maar waarom moet dat altijd op kosten van de belastingbetaler? Waarom moet de overheid hier initiatief nemen? De activiteiten van de gemeente Rotterdam op dit gebied kosten twee miljoen euro per jaar!
""In 2012 had Rotterdam de dubieuze eer om 13% boven het landelijk gemiddelde van ‘eenzame ouderen’ te zitten. Liefst 56% van de mensen boven de 75 was eenzaam. De cijfers werden in 2013 bekend. In de herfst van datzelfde jaar werd ‘Bep van de porcellisstraat’ gevonden. De vrouw had meer dan tien jaar dood in haar huis gelegen zonder dat iemand er iets van had gemerkt. ‘Het was voor ons aanleiding om eenzaamheid een prioriteit te maken’, vertelt wethouder Hugo de Jonge (CDA). ‘Eenzaamheid is misschien wel het grootste sociale vraagstuk van onze stad, daar moeten we iets aan doen.’""

theo-is-dood | 10-12-17 | 09:43 | + 7 -

als het geld wat beter terugvloeide naar de bevolking, was het ook al een stuk beter. nu wordt het afgeroomd door de industrie top.beleggers en in de staat met vele flutfuncties

pedro300 | 10-12-17 | 09:27 | + 1 -

De muliticulturele maakbare samenleving, elk individu is uniek en onvervangbaar. SIRE met zijn subsidieadvies promoot de Quote: De maatschappij dat ben jij. Thatcher was haar tijd ver vooruit !

Multipowers | 10-12-17 | 00:37 | + 1 -

@Nonkel Frituur | 09-12-17 | 18:47
Duitse herder heeft de diagnose autistisch gekregen, tot zijn eigen verrassing, voor ons een open deur...

ZwarteDag | 09-12-17 | 22:10 | + 0 -

Ach, dat heb je met die modefratsen. Vroeger leefde iemand bijvoorbeeld gewoon zijn leven in voor en tegenspoed. Nu willen veel 70 plussers doodgemaakt worden omdat ze klaar zijn met hun leven. Gewoon omdat het kan.

Weerduivel | 09-12-17 | 20:33 | + 5 -

30% van de mensen heeft een hersenziekte las ik pas in de krant. Als ik goed om mij heen kijk, geloof ik het meteen. Het gros van de mensen heeft een paar flinke mentale deuken.

GoedenMorgenDezeMorg | 09-12-17 | 20:21 | + 17 -

Vroegâh waren er lastige en drukke kinderen. Die gingen naar de LTS en leerden een vak en kwamen prima terecht. Tegenwoordig zeggen ouders - op een toon alsof ze er trots op zijn - dat X 'autisme' heeft of in ieder geval een 'ziekte' waar een 'rugzakje' met geld voor beschikbaar is. En daarmee is de kous af en mag de maatschappij er verder voor opdraaien.

Granduciel | 09-12-17 | 20:10 | + 20 -

Het verwende kind syndroom is vermoedelijk de oorzaak van de problemen waar jongeren tegenwoordig mee te maken hebben. Ook op latere leeftijd kunnen ze daar nog veel last van hebben. radar.avrotros.nl/columns/detail/oude...

mona | 09-12-17 | 20:01 | + 11 -

@Vogelbeest | 09-12-17 | 18:43 |
Die z.g. ziektes wijten aan een overdaad van bepaalde soorten voedsel is net zo hypothetisch als het bestaan van dat soort ziektes per sé. De werkelijke oorzaak is niets anders dan de intentie zich als ouders aan de daaraan inherente taak van opvoeders onttrekken, gewoonweg omdat dat als veel te lastig wordt ondervonden of omdat de kinderkrijgers zelf mentaal en geestelijk nooit boven het kinderniveau uitgekomen zijn. Kinderen meestal onbedoeld als gevolg van een coïtus krijgen en dan maar accepteren, ja, want als sociaal beest mag je niet anders, maar de verantwoording om als ouders op te treden, dat is toch teveel gevraagd. Als dan na de eerste paar jaren blijkt, dat zo'n kind daardoor niet in staat is om zich sociaal aan te passen in een buiten-familiaire omgeving, krijgt allereerst eens die omgeving de schuld maar als die beschuldiging niet vol te hoden is, is de daarna voor de hand liggende oorzaak een onbewijsbare en dus onverhelpbare geestelijke ziekte.

Niet alleen in gebieden als Afrika zou sterilisatie verplicht moeten worden.

issieookweer | 09-12-17 | 19:44 | + 22 -

Maggy, de redder van de UK en de uitvinder van het vanilleijs.

Haberdoebas | 09-12-17 | 19:15 | + 2 -

banaanreader2000 | 09-12-17 | 18:23
Wat u onder rampspoed verstaat weet ik niet. Maar wanneer ik met onze Minister van Binnenlandse Zaken een pintje wil gaan drinken (wat ik enkele keren per jaar doe), dan kan dit sinds de bomaanslagen van Zaventem en Maalbeek niet meer zonder zwaarbewapende militaire escorte.
Brussel is bijna wekelijks het toneel van zware rellen met zowat alle Afrikaanse nationaliteiten in de hoofdrol.
In steden als Gent of Antwerpen zijn er no go-zones.
Vele Belgen leveren een dagelijkse strijd om het behoud van hun eigen cultuur, of wat daar nog van overschiet.
Als men de vraag zou stellen: "overweegt u uit België te emigreren?" zal u een verrassende score te zien krijgen. Nu ja, verrassend voor die linkse wegkijkers en hun maakbare samenleving.
Van emigratie gesproken: waar is Duitse Herder gebleven?

Nonkel Frituur | 09-12-17 | 18:47 | + 30 -

uitingen van zinloos geweld, huiselijk geweld en kinderen voor wie in het normale onderwijs geen plek is.

En hoeveel % daarvan is autochtoon?

En verder heb ik nog wel wat ideeën en die hebben niet met onderwijs te maken.
Frisdrank, vooral die met kunstmatige zoetstoffen: www.adhdfraude.net/pdf/NB354.pdf
Combinatie suiker (alle soorten snoep, corn flakes, voedsel uit potje en zakjes) en gebrek aan vis (omega 3!): www.jmouders.nl/gezondheid/eten-en-vo...
Chocolade en andere zoetigheid: www.gezondheidsweb.eu/dieet/kinderen-d...

"een snoepje" kan geen kwaad, dat snapt iedereen. Dat stadium zijn vele ouders inmiddels ruimschoots gepasseerd:
Ik hoor van mijn kinderen dat ze klasgenoten hebben die in hun broodtrommeltje iedere dag een boterham en een zak snoep aantreffen. (En dan woon ik zeer zeker niet in een achterstandswijk, maar in een zeer beschaafd Belgisch plattelandsdorpje) Als ouders hun kinderen stelselmatig vergiftigen mogen we dat schijnbaar oplossen door de belastinguitgaven aan onderwijs te verhogen.

Vogelbeest | 09-12-17 | 18:43 | + 14 -

@Nonkel Frituur | 09-12-17 | 16:41 | + 4 -
Eerder gebrek aan rampenspoed. Het zit in onze genen dat we zonder tegenspoed afzwakken. Spieren die niet getraind worden, worden vet.

banaanreader2000 | 09-12-17 | 18:23 | + 15 -

Over 10 jaar #metoo van al die aanstellers.... euhm.... mensen die anders zijn.

kapotte_stofzuiger | 09-12-17 | 18:13 | + 8 -

In een lijden/slachtoffer modus blijven hangen is enorm lucratief. Het levert aandacht in ontelbare babbelprogramma’s op en bovenal veel gratis geld voor hulp en begeleiding en uitzonderingsposities. Je bent een sul als je daar geen gebruik van maakt. Volg voor de grap eens een weekje de media, inclusief social media, die er graag nog wel een schepje bovenop wil doen. Iedereen en zijn moeder is zielig. En ja, ik mis Maggie enorm, dat is ook zielig.

Buerman | 09-12-17 | 17:56 | + 22 -

Met andere woorden, andermaal bewezen dat er net zoveel gekken buiten het gekkenhuis lopen dan erin zitten. Sommigen zelfs met een baan als psychiater of psycholoog. En de "kwaliteitsmedia" doen hun reputatie ook weer eer aan zeg, met feitenvrij emo nepnieuws dat vooral bedoeld is om de klanten naar de mond te praten in plaats van de harde waarheid te zeggen.

Wat zullen mensen in Noord-Korea of Cuba gelukkig zijn dan, dankzij het zogenaamd totaal afwezig zijn van competitie en "doorgeslagen individualisering". In socialistische heilstaten heb je geen zelfmoorden en iedereen is gelukkig. Dat zeggen hun statistieken zelf, die altijd naar waarheid worden ingevuld door peiler en gepeilden... Kijk naar Venezuela: allemaal blije mensen, en ook nog heel gezond mager.

En die "gelukkig-moeten-zijn" mentaliteit, daar hebben psychologen en psychiaters part noch deel aan toch? Die verdienen niet ruimschoots bovenmodaal een marktconform of centrale planning conform salaris om mensen de illusie te verkopen dat je vooral voor heel veel geld met een doorgeleerde wildvreemde moet leuteren om gegarandeerd gelukkig te worden. Of dat er altijd wel een legale drug is om lekker high of relaxed van te worden, op kosten van de verzekering en maatschappij.

Competitie komt zeker ook niet in de natuur voor volgens dat extreem hoogopgeleerd sujet? Evolutie is gebaseerd op samenwerking tussen roof- en prooidieren zeker? Eerdere vormen van homo sapiens stierven uit door doorgeslagen individualisering, uitgeput door existentiële crises bij gebrek aan sociale binding. Niet door doorgeslagen naïviteit om een holenbeer te willen aaien omdat hij er zo schattig uitzag. Of de veronderstelling dat de rest van de stam wel voor je vega voedsel zou zorgen terwijl je graffiti-grottekeningen zat te kalken. Of door een competitievere vorm van homo sapiens... In gezinnen en families is er ook absoluut geen wedijver, jaloezie of andere uiting van concurrentie. De beste willen zijn zit niet in de menselijke natuur hoor, dat bestaat pas sinds Thatcher, proest...

Thatcher had gewoon gelijk. Er bestaat geen persoon die Maatschappij heet en die jou dingen aandoet waardoor je al je persoonlijke probleempjes op wildvreemden kunt afwentelen alsof het hun schuld is. Het is ofwel dikke pech, of de schuld van specifieke daders of wellicht vaak ook eigen schuld. Als ik wil kan ik ook alle mislukkingen in mijn leven en alles wat fout is gegaan of het uitblijven van gouden bergen op conto van anderen of een maatschappij gooien die mij niet optimaal als een soort van laboratoriumrat door het doolhof des levens heeft gepusht. Maar ik wil een vrij mens en geen laboratoriumrat zijn. En de enige constante factor in alle pech en mislukking was ikzelf.

Wol | 09-12-17 | 17:29 | + 53 -

Maar liefst 14% van alle studenten heeft een etiketje. Ze hebben adhd, dyslexie, autisme.

Heb zelf in de jaren 70 en 80 basisschool en middelbare school gedaan, geen enkele van mijn klasgenootjes in al die jaren hadden dit soort diagnoses en maakten gewoon hun school af. Inzake dyslexie mocht je eerst eens even langs de opticien of je ogen überhaupt wel ok waren. Ritalin bestond niet en de diagnose Adhd ook niet. Autisme kwam wel voor echter alleen hele zware gevallen.

Beroep = Boerenlul | 09-12-17 | 17:29 | + 61 -

Overbevolking. Tekort aan levensruimte. Dat is de enige oorzaak. Zoek het niet te ver.
Het is niet de schuld van Thatcher dat onze planeet steeds meer op een Apenplaneet gelijkt.

Nonkel Frituur | 09-12-17 | 16:41 | + 77 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken