En jawel. Brexit-akkoord is daar

Witte rook
Witte rook
Eindelijk is er dan eens iets soort van positiefs te melden over het hele brexitproces. Hedenmorgen melden de Britse premier Theresa May en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dat ze een groen vinkje achter de eerste ronde van de brexitonderhandelingen hebben gezet (hele rapport hierzo voor de liefhebber). Dat wil zeggen dat ze het eens zijn over drie onderwerpen. We wisten al dat de kibbelende partijen een akkoord hadden gesloten over de financiële afrekening van de brexit. De schattingen daarvan verschillen nog wel, maar het uiteindelijke bonnetje zal ergens tussen de €40 en €60 miljard komen te liggen. Hierover zegt Juncker over May: 'She has been as good as her word. She was negotiating in a gentle manner and I am very grateful for that'. Gelukkig maar. Ten tweede blijven voor EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen gewoon EU-rechten gelden. Dat betekent dat het Europese Hof van Justitie jurisdictie houdt over burgers in het VK en dat de Britten daarmee een aardige concessie hebben gedaan. Wat betreft de grens tussen Ierland en Noord-Ierland: May 'has made significant commitments to avoid a hard border'. Goed, en nu dan? Alles wat in deze ronde rest is een handtekening van de EU-regeringsleiders onder het akkoord. Daarna is het tijd voor fase twee, die onder meer over de nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU moet gaan. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, gunt de Britten geen seconde rust en komt volgens de FT deze ochtend nog met een onderhandelingsagenda en de Europese prioriteiten voor die nieuwe ronde. Om daar natuurlijk aan toe te voegen dat het echte werk nu pas gaat beginnen. Dat zal allemaal, maar May kan nu at last een lichtpuntje mee naar huis nemen. En een goede nacht slapen.
Reaguursels

Inloggen

Diabhal | 08-12-17 | 10:56 | + -9 -
Vileinimov | 08-12-17 | 13:04 | + 1 -
two ball cane | 08-12-17 | 13:22 | + -6 -

Brexit heeft toch wel wat voordelen, afgezien van de vraag of het de Britten geld gaat kosten of opleveren:
-Ze krijgen geen verplicht "vluchtelingen"-quotum opgelegd van Brussel. In ieder geval niet meer dan ze eventueel al hebben afgesproken. Zoals lidstaten als Polen, Tjechië en Hongarije nu mogelijk wel gaan krijgen via het EU-Hof. Tenzij die ook uittreden en lid worden van een betere vrijhandelszone wellicht...
-Ze worden niet op den duur onvermijdelijk meegezogen in de Euro, dus hoeven niet te betalen voor het QE-wegprintbeleid van Draghi, tenzij ze graag aan beggar thy neighbour willen meedoen.
-Ze hoeven dus ook niet te betalen voor het faillissement of de "redding" van Griekenland, Italië, Spanje, wellicht nog Frankrijk en Portugal en andere EU-leden. Ook niet in de vorm van Eurobonds of andere ongein.
-De volgende stappen van de EU richting een eigen leger, een eigen OM, en eigen belastingheffing hoeven ze bij voorbaat niet aan mee te doen.
-Ze hoeven zichzelf niet (onvrijwillig) mee te laten zuigen in het conflict in Oekraïne of Syrië. Ze bepalen geheel hun eigen buitenlandbeleid. (Al heb ik weinig illusies gezien hun voorgaande imperialistische ambities dat ze daarin nu ineens verstandig gaan doen.)
-Ze kunnen vrij gaan handelen met de rest van de wereld die nu wordt geblokkeerd of beperkt door de EU-regels en importtarieven.
-Ze kunnen voldoen aan nieuwe EU-regels als dat een voordeel biedt en de huidige regels blijven volgen zolang ze dat uitkomt. Als soevereine staat kunnen ze die regels en verdragen echter ook weer verwerpen. Nederland kan dat niet. Wij zullen in steeds grotere mate, stapje voor stapje door elk verdrag dat geratificeerd wordt door de Nederlandse overheid en de rest van de EU-staten, onze soevereiniteit kwijtraken. Die verdragen kunnen we zolang we onderdeel blijven van de EU niet meer zomaar opzeggen. Die "inspraak" die het VK en NL nu hebben stelt geen flut voor. We worden door de meerderheid van de andere Europese landen overruled in de ECB en de EC en het EU parlement. En steeds meer zaken (zullen) per simpele meerderheid worden geregeld. Het Verdrag van Lissabon heeft daar al voor gezorgd. Alsof je lid wordt van een club die daarna met democratische meerderheid jouw contributie eenzijdig kan blijven verhogen en de statuten aanpassen in jouw nadeel.
-Ze hoeven nadat hun rekening is voldaan, niet verder te betalen aan lidmaatschap. Dus ook niet aan verhogingen daarvan. De EU kan eventueel dreigen alsnog importheffingen in te voeren, maar dat kan het VK dan omgekeerd ook doen. Beetje alsof je een schuld aflost. Doet ook even zeer, maar daarna houden de rentelasten en maandelijkse betalingen op.
-Ze krijgen controle over hun eigen grenzen voor zover het niet gaat om EU-burgers die al in het VK zitten en de grens met Noord-Ierland. Dat is al een flinke verbetering met gewoon iedereen moeten laten binnenwandelen die erin geslaagd is over de EU-grens te komen.
-Voor zover het puur binnenlandse handel en zaken aangaat (het grootste deel van de economie voor de meeste landen) hebben ze weer totaal eigen zeggenschap. De stortvloed aan micromanagement van verveelde ambtenaren in Brussel hebben ze nu voor een groot deel zelf in de hand.

Voor mij maakt het niet zoveel uit, want ik ben tegen het geven van macht aan mensen over andere mensen en helemaal aan het geven van heel veel macht aan een steeds kleiner en nauwelijks te controleren groepje mensen. Dat mag van mij ook best wel geld kosten als de kwaadaardigen je de keuze geven tussen hun dictaten accepteren of je vrijheid moeten afkopen. Lidmaatschap kost geld en levert je steeds meer regeltjes op, niet lid zijn kost minder geld en levert minder regels op.

En overheden kennende en kijkend naar de geschiedenis zullen de vermeende "voordelen" van de EU vanzelf verdwijnen. Overheden zijn rupsjes-nooit-genoeg. Ze willen altijd meer macht en meer geld en meer regels als ze de kans krijgen. Dat zie je zelfs aan een in grondslag liberaal land als de VS. Haar Founding Fathers hadden in hun stoutste dromen niet durven denken dat hun "limited government" in feite totaal gecentraliseerd zou worden in DC en dat de VS over de hele wereld oorlogen voert in naam van belangen van haar politiek en grote bedrijfsleven.

De EU is in geen enkel opzicht anders of heiliger dan de VS (of zelfs Rusland of China). Democratisch is de VS ook, en India eveneens. Liberaal zijn andere landen ook, en ik zie weinig liberaals aan de regelfriks in Brussel. Als de EU in haar huidige vorm blijft bestaan vrees ik het ergste, dat wordt gewoon nog meer oorlog en dictaten. Niet omdat ik specifiek zo'n hekel heb aan de EU in het bijzonder (sterker nog ik dacht ooit naïef dat het een wereldfederatie van vrede en vrijheid zou worden), maar gewoon door te kijken naar de feiten, de geschiedenis en de aard van de mens. Misschien dat de EU haar regels maakt of interventies gaat uivoeren uit naam van het brengen van vrede, welvaart of rechtvaardigheid, maar het resultaat is gewoon VS 2.0...

Wol | 08-12-17 | 21:09 | + 0 -

@mona | 08-12-17 | 12:37 |
Eh... 0.16 Eypo verschil in aan- en verkoopkoers?

Een EYP/GBP future misschien een beter idee?
Poekieman | 08-12-17 | 14:55 | + 0 -

Voorlopig is het nog heel onzeker hoe de brexit in de praktijk zal uitpakken en wat het Britse pond in de toekomst zal doen. Ik zou in elk geval geen Britse ponden aankopen. Het pond moet al flink stijgen wil je het verschil tussen aan- en verkoopkoers terugverdienen.
Vanwege het hoge risico zijn futures niet geschikt voor beginnende beleggers. Dus onervaren beleggers: niet doen.

mona | 08-12-17 | 20:07 | + 1 -

@gepast_betalen | 08-12-17 | 17:07
'Voor een noordelijke en hardwerkende autochtoon is de EU absoluut niks'
Een noordelijke en hardwerkende autochtoon heeft in de EU absoluut niks te zoeken, heeft u de boodschap van Drunker niet begrepen?

ZwarteDag | 08-12-17 | 17:34 | + -1 -

@two ball cane
Dank voor het compliment "helder licht". De EU is een molog en ondemocratisch. Timmerfrans en Junker zijn het prototype polititci die totaal onkundig en onbetrouwbaar zijn, geen enkele verantwoording nemen en de rekening van hun utopistische "visie" bij de werkende leggen. En die rekening die betaal ik mede helaas.

Het verschuiven van kapitaal van Noord naar Zuid is echt ronduit schandelijk. Financieringen aan Griekenland, Portugal, Spanje en aan weetikwie, waar ik ongevraagd als nederlander ook persoonlijk borg voor schijn te staan, hebben idiote looptijden van meer dan 50 jaar...(Hoi Dijsselbleom - smerige landverrader) het ongebreideld opnemen van niets kunnende en willende dobbernegerts (want zielig joh) het is allemaal te gek voor woorden en S.C.H.A.N.D.E.L.I.J.K!

De QE waar ik aan mee betaal is schandelijk. Het bijdrukken van geld is schandelijk en zo kan ik wel even doorgaan. Fijn dat u mij een helder licht noemt, u bent dat kennelijk nogal niet. Als u denk dat de EU goed voor ons is, laat u dan echt even nakijken. Verder graag wat argumenten mocht u het oneens zijn. Ben benieuwd want tot nu toe heb ik van geen enkel verstandig mens voorbeelden gezien waarom de EU voor de NL burger goed is. Oh ja, geen oorlog ofzeau. Nou die komt er wellicht juist daardoor. De E.E.G was wel verstandig dat, maar de EU verre van.

Ojaa, en weer een "toopiek", want wat mij betreft komt aan die uitbreiding van de super EU zo snel mogelijk een eind. Voor wie de EU goed is? Te denken valt aan kleffe talentloze pollitieke potentaatjes, dobbernegerts, steuntrekkers en klaplopers. Voor een noordelijke en hardwerkende autochtoon is de EU absoluut niks. Export, laat me niet lachen. Harde Euro dan, welnee de D-Mark en daarmee de gulden deden het prima. Geen grenzen, ach Amerika ben je ook met een ESTA automaat binnen 5 minuten door de grenscontrole. Trouwenss hadden we maar grenzen. Dan konden we filteren op echte asielzoekerts en mensen die hier een kans maken, ipv al die kasnloze en criminelen die nu binnenkomen.

En export, wij maken nog steeds export verklaringen voor het buitenland. Die besparing op administratie wordt ruimschoots ingehaald door de moderne administratieve lasten vwb milieu, arbeidsvoorwaarden(hallo bedrijfsrisico analyse), verzuimbeleid, statistiekburo, gemeente en weetikveel.

Maar goed, ik heb inmiddels een goed vermoeden wat u bent, geen licht in elk geval.....

gepast_betalen | 08-12-17 | 17:07 | + 3 -

Diabhal | 08-12-17 | 11:55 |

Dan komt u verrot weinig buiten Londen

Ulle Ruttelflut | 08-12-17 | 16:29 | + 1 -

Diabhal | 08-12-17 | 10:56 | + -5 -
- De betalingen lopen tot 2021, conform de initiële verwachtingen
En bij punt twee laat u helemaal blijken dat u geen inzicht heeft in de situatie, voorbeeldje; als wij naar Rusland exporteren, moeten wij voldoen aan Russische eisen

Het was ook een van de zaken in de aanloop naar de Brexit. De Britten klaagden er over dat ze weinig inspraak hadden in het aanstellingscircus, zeker met betrekking tot Juncker. Als we toch niet mogen meelullen, dan kunnen we net zo goed zonder, was het motto. En wat denkt u, een EU met 28 partijen, hoe verloopt daar de inspraak??? Een Poolse Landdag is de EU, meer niet!

Ulle Ruttelflut | 08-12-17 | 16:27 | + 1 -

@mona | 08-12-17 | 12:37 |
Eh... 0.16 Eypo verschil in aan- en verkoopkoers?

Een EYP/GBP future misschien een beter idee?

Poekieman | 08-12-17 | 14:55 | + -1 -

@Vileinimov | 08-12-17 | 13:04 |
Dankzij de Brexit hebben we hier 2 à 3 berichten per week . Daar wordt vervolgens eindeloos op gereageerd, zo zijn er eigenlijk ieder Brexit toopiek wel heldere lichten (zoals @gepast_betalen | 08-12-17 | 09:54 |) die oreren hoe fout de EU eigenlijk wel niet is.
Je kan de Brexit dus direct verantwoordelijk houden voor zowel de baan van @T. Veenkamp, als mijn glimlach om de gekkigheid van @gepast_betalen. Ik zie alleen maar voordelen!
Oh ja, en iets van dat er een reden is om populisten niet blind te volgen in hun doemverhalen/goudenbergen. Uiteindelijk hebben die beroepspolitici van het partijkartel toch best wel wat ervaring en kennis van zaken.

two ball cane | 08-12-17 | 13:22 | + -6 -

Wat fijn voor de Britten, EU mensen mogen gewoon in en uit en kunnen naar het EU-hof, ze mogen nog gewoon meebetalen en de grens met Ierland blijft gewoon open.
Wat hebben ze nu precies gewonnen met al die brexit-heisa?

Vileinimov | 08-12-17 | 13:04 | + 4 -

Nonkel Frituur | 08-12-17 | 09:37 | + 15 -

U betaalt op dit moment voor een pond € 0,9630. Als u op dit moment een pond verkoopt krijgt u daarvoor € 0,8005. Verschil tussen aan- en verkoopprijs ruim 16 eurocent. Legt u mij maar eens uit hoe u op korte termijn winst denkt te kunnen maken door in het Britse pond te beleggen.

mona | 08-12-17 | 12:37 | + -4 -

@teh_thuismus_

Als je met Noorwegen en Zwitserland bedoelt: klakkeloos EU wetgeving overnemen, EU contributie betalen en grenzen open houden zodat je je grondstoffen of financiële sector aan EU burgers kunt verpatsen: dan zit je in de buurt, alleen dan met kanttekening dat de Britse economie enkel gebaseerd is op romantiek en hun financiële markt. De Britten produceren al decennia lang niets meer van betekenis en ook hun service economie stelt niets voor t.o.v. een Duitsland. De Britse economie is London.

Diabhal | 08-12-17 | 11:55 | + -6 -

@Diabhal | 08-12-17 | 10:56
nou blijft u maar roeptoeteren. door zo'n mensen gaat dit land naar de klote, maar goed ik ga toch naar Duitsland, als er een zinkend schip is dan is het wel Nederland. Over een paar jaar zullen jullie mongolen zien dat het Britse eiland het Noorwegen en Zwitserland van Europa is. Uiteindelijk maakt de EU meer kapot dan goed, maar daar durven jullie lutsers niet aan.

teh_thuismus_ | 08-12-17 | 11:22 | + -4 -

Schitterend dit: ik loop al maanden lang te verkondigen dat de Britten gewoon in ruil voor toegang tot de Europese markt hun grenzen moeten open houden. Werd door menig PVV pijpert voor gek verklaard, de Britten zouden hun soevereiniteit terug krijgen en controle over hun eigen grenzen krijgen, niet dus.

Weer een Brexit belofte van tafel.

Volgende eisen waaraan de Britten gaan voldoen:
- Jaarlijkse betaling aan EEG (iets minder dan huidige betaling aan EU)
- Om scheve concurrentie te voorkomen gaan de Britten EU wetgeving moeten slikken

Onder de streep verandert er he-le-maal niets: de Britten hebben alleen straks geen directe inspraak meer over EU wetgeving waaraan ze zelf moeten voldoen.

Diabhal | 08-12-17 | 10:56 | + -8 -

Hey, de wereld zou toch instorten? Harde Brexit, catastrofaal, etc

lol...

Tsaaah | 08-12-17 | 10:42 | + 8 -

#NotMyJuncker

Man-Van-De-Rekening | 08-12-17 | 09:59 | + 15 -

Blijft triest om te zien dat die Brexit onderhandelingen voor de EU door ongekozen arrogante pluche plakkende maffiose politici worden gevoerd...

gepast_betalen | 08-12-17 | 09:54 | + 18 -

Eind augustus moest je slechts 1.08 EUR neertellen voor een GBP. Juncker Drunker en Verafstoot zagen het Britse schip al zinken. Maar nu het kostenplaatje van de Brexit duidelijk is knalt Britse Pond door naar 1.20, en ik verwacht zelfs een 1.25 tegen het einde van het jaar.
De echte investeerder liet zich niet van de wijs brengen door al dat EU-doemdenken en heeft de afgelopen weken stevig ingekocht. Dat vind ik het mooie aan economie: hoe hard de politici ook hun best doen om het volk voor te liegen, de economische wetmatigheid haalt hen altijd in.

Nonkel Frituur | 08-12-17 | 09:37 | + 38 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken