Gelukkig. Brexit = geen financiële crisis

Lichtpuntje
Lichtpuntje
Het is tijd voor eens een positieve noot over het hele brexit-gebeuren. Althans, dat vindt de Bank of England, die vanochtend de resultaten van haar jaarlijkse stresstest van de Britse bancaire sector bekend maakte. Dit is een theoretisch spektakel waarbij de toezichthouder nagaat wat er gebeurt met de bankbalansen tijdens een hoop onweer (de rente naar 4%, werkloosheid naar 9,5%, huizenprijzen kelderen met 33%, het Britse bruto binnenlands product dropt met 4,7% en het wereldwijde bbp doet dat met 2,4%). De resultaten: alle zeven geteste banken krijgen groen licht van de Engelse centrale bank. Met twee maars, want mocht tegelijkertijd een globale recessie komen en een hoop bancaire boetes, dan staan de zaken er slechter voor. Ten tweede is het zo dat Barclays en Royal Bank of Scotland na alle stress niet voldeden aan de minimum kapitaaleis van de Engelse centrale bank. Inmiddels hebben die echter al actie ondernomen zodat zij alsnog een goedkeurend stempel krijgen. De BoE voegt hieraan toe dat de Britse bancaire sector tien jaar geleden nog aan al deze onheil ten onder was gegaan, maar da's op zichzelf geen reden tot juichen. Want leuk en aardig allemaal, maar hét relevante zware weer waar iedereen natuurlijk aan denkt is een chaotische brexit. Hoe zit dat? Nou, zegt voorzitter Mark Carney, de banken zijn 'resilient to the risks of a disorderly Brexit'. Zo'n scenario noemt de bank overigens 'unlikely'. Daar moeten we het verder mee doen aangezien de term brexit is vakkundig weggelaten in het uitgebreide stressrapport (pdf). Maar goed, desalniettemin mogen we zeggen dat het bancaire besmettingsgevaar vanuit de andere kant van het Kanaal laag lijkt. Blijft dit brexittopic dan voor het eerst gevrijwaard van slecht nieuws? Nee. In een zoveelste rondje chaos in de binnenlandse Britse politiek ligt brexit-minister David Davis onder vuur omdat zijn departement cruciale informatie over de economische klappen van de brexit zou hebben achtergehouden. En dan hebben we nog de Ierse politieke crisis, die niet zo handig uitkomt bij de onderhandelingen over de grens met Noord-Ierland. Leuker kunnen we het niet maken.

Reaguursels

Inloggen

Bankroet IJsland wa binnen een jaar of 5 al weer boven Jan. En alles afgelost, zij wel.

Raider Twix | 29-11-17 | 19:55 | + 0 -

two ball cane | 28-11-17 | 23:41 |
Even alle spookverhalen terzijde: is een monopolie over het algemeen een gunstig iets voor de gewone burger of iets slechts? Zijn politici en grote overheden gunstig voor de economie en vrijheid van de burger of juist negatief? Is macht iets waar mensen\politici goed mee om kunnen gaan of juist niet? Gedragen andere supermachten en mega-staten zoals de VS, Rusland, China, India of Brazilië zich beter wat betreft vrijheid, mensenrechten, corruptie of economische groei (wel appels met appels vergelijk dan, niet een arm hard groeiend land met een al rijk langzaam groeiend land) of doen ze het net zo slecht, zo niet slechter dan kleinere staten op al die gebieden?

Ik maak mij geen illusies. Er is niets heiligs of speciaals aan de EU. Het is gewoon een staat als alle andere met mensen en politici als alle anderen. Met het verschil dat het een kartel vormt dat concurrentie op basis van belasting of vrijere\andere\betere wetgeving binnen Europa moeilijker maakt en niet-leden uitsluit en chanteert om zich ook te onderwerpen via tariefmuren en dure regulering. Je krijgt alleen toegang door flink geld neer te leggen zoals de EFTA\EVA landen als Zwitserland en regels te volgen waar je volk niet democratisch voor gekozen heeft (denk "vluchtelingen"quota, redden van Griekse schuldenaren) of je direct onderdanig te maken aan een laag extra overheid en ambtenaren.

Dat terwijl je dus ook had kunnen kiezen voor vrijhandel op basis van je eigen binnenlandse regels, neutrale buitenlandpolitiek en een NAVO-achtig pact om die vrijheid en neutraliteit te verdedigen. Wat er dan overblijft aan meerwaarde van de EU is mij echt een raadsel.

Wol | 29-11-17 | 11:04 | + 2 -

Wat staat hier nu werkelijk? Dat dat eiland niet zinkt als ze uittreden? Ja, goh, dat verbaast niemand. Leuk dat het officieel is.
Die hosanna die een aantal reaguurders hier dansen slaat dan weer nergens op.
"2 grote transportfirma's (wereldspelers) hun IT-afdeling zowaar naar Londen verhuizen." dit kan je toch niet serieus nemen?!? Geen bron. Geen namen. En zelfs dan: Geen relevantie op macroniveau.
Ik zal me er wel weer onpopulair mee maken maar de Britse economie doet het slechter dan: De Amerikaanse-, de Chinese-, de Indiaase-, de Canadese-, de EU-gemiddelde-, de Duitse-, de Nederlandse-. (etc-.) economie.
Ze gaan niet kapot, en dat is ook nooit beweerd, alleen in de mond gelegd door de Brexiteers, maar ze doen het een stuk slechter. En als je die verzonnen haatverhalen over de EU werkelijk gelooft dan is dat misschien best een redelijk offer. Die keus is niet aan mij maar aan de Britten.
Maar gouden bergen zijn er niet. Nog niet althans. Misschien komen die er net als bij bijvoorbeeld Zwitserland. Dat is glazen bol werk waar ik me niet aan waag. En persoonlijk geloof ik al die spookverhalen over de EU niet. Dus van 'vreugde' bij mij geen spraken. Al gun ik die Britten alle geluk van de wereld. Daar een sterke economie is ook voordelig voor ons.

two ball cane | 28-11-17 | 23:41 | + 7 -

Geeft het een paar jaar en de Britse economie is de Brusselse pesterijen weer te boven, hopelijk gaan daarna meer landen inzien dat de EU een corrupt zooitje is. Samenwerking is goed, de EU niet.

Deviant | 28-11-17 | 23:03 | + 2 -

Brexit kost ze tussen de 45 en 55 miljard lees ik net. Verdienen ze dus in 5 a 10 jaar weer terug.

nieuwe_Deen | 28-11-17 | 21:37 | + 7 -

Waren in de geslaagde EU stress-test ook niet een paar grote Britse banken meegenomen? en natuurlijk geen enkele zuid Europese bank, omdat er geen enkele test te verzinnen was waar die voor zouden slagen.
Onze overheid hield de situatie van onze omgevallen banken onder de pet, pas nadat de banken gesteund werden en de verkoop grotendeels uitgewerkt was kwam er iets naar buiten.
De Grieken hielden het ook onder de pet, pas na het blokkeren van alle rekeningen kwam er iets naar buiten, en pas daarna mocht iedereen weer 20 euro per dag pinnen.
Iedereen wist at de grootste problemen bij de banken in het zuiden zaten, dus die neem je dan juist wél mee in de test als je de situatie wil kalmeren, tenzij de resultaten nog meer paniek zouden veroorzaken.

W_F | 28-11-17 | 21:12 | + 6 -

Brexit is geen financiele crisis --> natuurlijk niet, dat was nepnieuws van de eu-propaganda machine, uit hetzelfde rijtje als de eu zorgt voor vrede en de euro brengt ons welvaart. Binnenkort wordt er een nepnieuws-autoriteit opgezet om onwelvallige meningen als nepnieuws te kwalificeren. Past precies bij de dictatuur die de eu is. Dan mogen jullie dit soort artikelen niet eens meer plaatsen.

accijnstoerist | 28-11-17 | 20:14 | + 20 -

Als de huizenprijzen in Engeland 33% zakken staan ze nog steeds veel te hoog voor wat het maar is.
En verder hoeven die Engelsen zich over de economie weinig zorgen te maken. Ik hoorde onlangs een gerucht dat 2 grote transportfirma's (wereldspelers) hun IT-afdeling zowaar naar Londen verhuizen. Voor de goedkope arbeidskrachten doen ze dat niet, dus zit er toch een behoorlijk fiscaal voordeel aan.
Guy Verafstoot en zijn zatte nonkel uit Luxemburg droomden er waarschijnlijk van om de Engelsen te zien afgaan, zodat ze vervolgens op hun knieën zouden smeken om terug bij dat fantastische EU-clubje te mogen komen, maar dat is buiten de realiteit gerekend. Door uit de EU te stappen hebben de Engelsen een stukje waardigheid teruggekregen. Engeland is opnieuw aantrekkelijk, zowel voor toeristen als voor investeerders.

Nonkel Frituur | 28-11-17 | 19:43 | + 37 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken